Ο Νίκος Μαγγίτσης σε μια συνέντευξη για τον Kentavros Ultra Trail Pilion (KUTP) 2017!

Μαζί με τον VFT (Virgin Forest Trail) του Παρανεστίου ο KUTP (Kentavros Ultra Trail Pilion) είναι ο αρχαιότερος αγώνας Ultra-Trail στην Ελλάδα, αφού και των 2 η πρώτη χρονιά διοργάνωσης ήταν το 2007. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σχεδόν όλοι οι πρωτεργάτες και πλέον έμπειροι και βετεράνοι του ορεινού τρεξίματος και δη των Ultra-Trail αγώνων, έχουν περάσει τουλάχιστον μία φορά από τα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου. Προσωπικά μου έχει μείνει απωθημένο μιας και πάντα δήλωνα συμμετοχή, αλλά ποτέ δεν κατάφερνα να πάω στον αγώνα αυτόν και έτσι δεν είχα τη τύχη να δω με τα ίδια μου τα μάτια τα φανταστικά τοπία που μου περιέγραφαν άλλοι αθλητές.

 

Βέβαια από το 2007 έχουν αλλάξει πολλά στον αγώνα, αλλά και αρκετά έχουν μείνει ίδια και απαράλλαχτα. Το σίγουρο είναι ότι ο KUTP αφού αποτέλεσε την πρώτη επιλογή των δρομέων για κάποια χρόνια, στη συνέχεια με την έλευση νέων μεγάλων αγώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα και ίσως και κάποιες κινήσεις που έγιναν (ή δεν έγιναν) οδηγήθηκε σε μειωμένους αριθμούς συμμετοχών. Ο αέρας αλλαγής και ανανέωσης όμως ήδη φυσά στους κόλπους της διοργάνωσης, η οποία πλέον έχει να επιδείξει νέα στοιχεία, αλλαγμένη διαδρομή και άλλα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ο πλέον αρμόδιος όμως για να μας απαντήσει σε όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον ιθύνοντα νου της διοργάνωσης, τον Νίκο Μαγγίτση, για τον οποίο νομίζω είναι περιττό να αναφερθούμε στο πλούσιο και αξιοζήλευτο βιογραφικό και αρχείο ορειβατικών δραστηριοτήτων του.

 

[Advendure]: Νίκο, πες μας με λίγα λόγια για την φετινή διοργάνωση. Κινείται πάνω στην γνωστή διαδρομή; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

[Ν. Μαγγίτσης]: Η φετινή διοργάνωση είναι μια ανανεωμένη προσπάθεια από περισσότερους φίλους και με διάθεση «φρεσκάδας» και αναγέννησης. Η διαδρομή είναι κατά βάση η ίδια, με εκκίνηση και τερματισμό την παραθαλάσσια Αγριά ενώ επιπροσθέτως ο αγώνας των 63 χιλιομέτρων περνά από τον Άγιο Γεώργιο  Νηλείας, και από το Σανατόριο στα Χάνια. Από εκεί και μετά έχουμε αφαιρέσει δύσκολα κομμάτια ανάβασης όπως στο Μνημείο στα 1.150 μέτρα, κάτω από το Σχιτζουράβλι. Έτσι έχουμε προσθέσει περισσότερους χωματόδρομους και επίπεδα μονοπάτια, ώστε η διαδρομή να είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα και πιο γρήγορη. Θεωρούμε ότι οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν το βουνό και τη φύση τόσο στη διαδρομή των 63 χλμ όσο και σε αυτή των 23 χλμ που μένει η ίδια με τη διοργάνωση του 2015. Τέλος ένας αγώνας 6,5 χλμ βάζει το κερασάκι στην τούρτα της διοργάνωσης, όπου νέοι αθλητές αλλά και λιγότερο προπονημένοι θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν και να χαρούν μια διαδρομή με λίγες αναβάσεις, μέσα σε ελαιώνες και εύκολο τερέν.

 


[Advendure]: Ο αγώνας επανέρχεται μετά από 2 χρόνια απουσίας, σε εποχή που πλέον το ορεινό τρέξιμο ανθεί και οι αγώνες είναι πολλοί. Το Πήλιο όμως είναι πανέμορφο ειδικά την εποχή αυτή και αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης. Πες μας την γνώμη σου.

[Ν. Μαγγίτσης]: Η διοργάνωση απείχε τις χρονιές 2014 (προγραμματίστηκε 4ήμερος αγώνας χωρίς πολλές συμμετοχές) και πέρσι 2016 λόγω οργανωτικών συγκυριών. Το ενδιαφέρον πολλών αθλητών και αθλούμενων από το χώρο του ορεινού τρεξίματος μας ωθούν στο να προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε έναν επιτυχημένο «ΚΕΝΤΑΥΡΟ». Το Πήλιο είναι πανέμορφο τον Μάιο και η φύση θα αποζημιώσει κάθε συμμετέχοντα.

 

[Advendure]: Δώσε μας μια πρώτη γεύση για τα μοναδικής ομορφιάς μέρη που θα συναντήσουν οι δρομείς, ιδιαίτερα του αγώνα των 63 χλμ.

[Ν. Μαγγίτσης]: Το χαρακτηριστικό του ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είναι ότι ο αγώνας ξεκινά και τελειώνει στη θάλασσα. Ο αθλητής που θα τρέξει αυτή τη διαδρομή θα περάσει 8 χωριά και οικισμούς, δασωμένα μονοπάτια, παραδοσιακά καλντερίμια και κορφές κοντά στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Η καταβάσεις είναι ως επί το πλείστον σε καλούς δασικούς δρόμους, και οι αναβάσεις σε καλοσχηματισμένα μονοπάτια. Ιδιαίτερης ομορφιάς και σημασίας είναι το πέρασμα από το ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΗ στα Χάνια, η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΔΡΑΚΕΙΑ, το μουσικό χωριό ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, ο κοσμοπολίτικος ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και το finale της διαδρομής οι παραλίες και τα τσιπουράδικα στην ΑΓΡΙΑ.

 

  

 

[Advendure]: Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι δρομείς στην μεγάλη διαδρομή; Ποια τεχνικά σημεία πρέπει να προσέξουν οι αθλητές που θα τρέξουν στον αγώνα;

[Ν. Μαγγίτσης]: Η διαδρομή των 23 χιλιομέτρων έχει να δείξει την μεγάλη και όμορφη ανηφόρα σε καλντερίμι από τον οικισμό Βροχιά μέχρι τον Άγιο Λαυρέντιο, και από τη Δράκεια σε απότομο μονοπάτι μέχρι την Αλικόπετρα. Επιπροσθέτως οι αθλητές των 63 χλμ θα πρέπει να προσέξουν την ανάβαση στις κορφές Σχιτζουράβλι και Γολγοθάς.

 

[Advendure]: Πες μας με λίγα λόγια για το τι παροχές περιλαμβάνει η εγγραφή σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης;

[Ν. Μαγγίτσης]: Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ για φέτος δίνει πολύ καλή τροφοδοσία και υδροδοσία, σε 8 σταθμούς στα 63 χλμ και σε 4 σταθμούς στα 23 χλμ. Από εκεί και πέρα όλοι οι συμμετέχοντες στα 23 και 63 χλμ θα έχουν τεχνικό μπλουζάκι συμμετοχής, μετάλλιο τερματισμού, pasta party την παραμονή του αγώνα σε παραλιακό εστιατόριο στην παραλία της Αγριάς, καθώς επίσης και ηλεκτρονική χρονομέτρηση γνωστής εταιρίας. Οι συμμετέχοντες στον αγώνα των 6 χλμ θα έχουν μετάλλιο τερματισμού, μπλουζάκι συμμετοχής, ένα σταθμό υδροδοσίας και ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

 

[Advendure]: Έχουν προγραμματιστεί κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του αγώνα; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για τους αθλητές και τους συνοδούς τους, παράλληλα με το καθαρά αγωνιστικό σκέλος της διοργάνωσης, ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη η εμπειρία του KUTP 2017;

[Ν. Μαγγίτσης]: Για φέτος η διοργάνωση βάζει στο πρόγραμμα και έναν όμορφο και εύκολο αγώνα 6,5 χλμ περιφερειακά της Αγριάς. Οι λίγες και μικρές ανηφοριές σε συνάρτηση με τους όμορφους ελαιώνες της περιοχής συντάσσουν μια απολαυστική διαδρομή. Τέλος σας θυμίζω ότι από τις 18-20 Μαΐου 6 επίλεκτοι αθλητές θα τρέξουν τη διαδρομή των 200 χιλιομέτρων, και μας δώσουν το  feedback τους από τη διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί το 2018!!!!!!

 

 

[Advendure]: Βασικό κριτήριο για την επιτυχία μιας διοργάνωσης Ορεινού Τρεξίματος είναι η βοήθεια των χορηγών, των εθελοντών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Πως πάνε τα πράγματα σχετικά με το θέμα αυτό; Έχετε την υποστήριξη που χρειάζεται;

[Ν. Μαγγίτσης]: Για φέτος μεγάλος αρωγός της διοργάνωσης είναι ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Ηθικά και ψυχολογικά είναι πολύ σημαντικό για μας τους ανθρώπους της διοργάνωσης να μας στηρίζει ο Δήμος Βόλου χωρίς να ξεχνάμε τις υλικοτεχνικές παροχές που μας προσφέρει. Ακόμη χορηγός της διοργάνωσης είναι η μεγάλη εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ, η DYNAFIT, καθώς και το γυμναστήριο GRE.A.T του γνωστού γυμναστή Γρηγόρη Αμβράζη στο Βόλο, αλλά και ο Γυμναστικός σύλλογος Αγριάς ΘΗΣΕΑΣ, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Η δύναμη της διοργάνωσης όμως είναι οι εθελοντές μας. Περισσότεροι από 80 εθελοντές (2 εθελοντικές ομάδες) αλλά και πολλοί αυτόνομοι / ανεξάρτητοι, είναι αυτοί που θα στελεχώσουν τους αγώνες.

Αναφέρω κάποιους φίλους: την Έρικα Gutenschwager, την Έλλη Σαρδέλη, τη Σόνια Αθανασίου τον Νίκο Γλιάτη, τον Σάκη Κατσαντώνη, τον Αλέξανδρο Καρασμάνογλου, τον Γιάννη Γερόπουλο, τον Γιώργο Ράιο, και τον Αντιδήμαρχο Βόλου Απόστολο Μαλαματίνη (και καμιά 80αριά ακόμη που νοιάζονται για τη διοργάνωση). Χωρίς αυτούς οι φετινοί αγώνες θα ήταν πιο φτωχοί, τόσο υλικά, όσο και από ιδέες, παροχές, όρεξη και μεράκι.

 


[Advendure]: Πως βλέπεις την πορεία των εγγραφών έως σήμερα; Είσαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της κοινότητας του Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας για την διοργάνωση;

[Ν. Μαγγίτσης]: Οι εγγραφές πάνε πολύ καλά, περισσότεροι από 90 αθλητές έχουν κάνει εγγραφή στους δύο μεγάλους αγώνες και 44 στο μικρό αγώνα των 6 χλμ. Ενώ μένουν ακόμη 30 ημέρες να κλείσουν οι εγγραφές ευελπιστώ να φτάσουμε τις 150 στους δύο μεγάλους αγώνες και ανάλογα στον αγώνα των 6,5 χλμ.

 

[Advendure]: Θα τιμήσουν την διοργάνωση κάποιοι διακεκριμένοι αθλητές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως είχαμε δει και παλιότερα να γίνεται;

[Ν. Μαγγίτσης]: Από το εξωτερικό, περιμένουμε την απάντηση του καλού μας φίλου και παλιού γνώριμου Marco Gazzola, και από την Ελλάδα θα έχουμε δυνατούς αθλητές όπως ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο Αλέξανδρος Σχορτσιανίτης, ο Θοδωρής Κοτόπουλος, ο Λευτέρης Παρασκευάς και άλλοι. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ προτιμάται από νέους αθλητές του χώρου, που δεν έχουν ξανατρέξει στο Πήλιο. Είναι λογικό αθλητές που επισκέφτηκαν το Πήλιο αρκετές φορές τα 10 τελευταία χρόνια, να προτιμούν να συμμετέχουν σε καινούργιους αγώνες, σε νέα βουνά της Ελλάδας.

 

[Advendure]: Σαν έμπειρος αθλητής, διοργανωτής αλλά και άνθρωπος της περιπέτειας γενικότερα, πως βλέπεις την έκρηξη που παρουσιάζει το Ορεινό τρέξιμο, με βάση και τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε ως Advendure στην Ετήσια Έκθεση για το άθλημα που δημοσιεύουμε στο τέλος κάθε χρονιάς; Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από διοργανωτές και αθλητές ώστε να διαφυλαχθεί από κάθε κακοτοπιά το άθλημα και να συνεχίσει την υγιή ανάπτυξη που έχει μέχρι στιγμής;

 [Ν. Μαγγίτσης]: Έμπειρος αθλητής;... Δεν έχω δηλώσει ποτέ δρομέας/αθλητής και δε νιώθω κάτι τέτοιο. Απλά μου αρέσει το βουνό και προσπαθώ να τρέχω στα βουνά. Μπορεί να έχω λάβει μέρος σε 20 μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους σε 7 χώρες σε 3 ηπείρους αλλά το κάνω για «παίρνω» εμπειρίες από τις διοργανώσεις και να απολαμβάνω τα βουνά.

Σαν διοργανωτής; Ναι διοργανώνουμε τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ από το 2007 και τον Λαϊκό Αγώνα δρόμου ΑΓΡΙΑ – ΔΡΑΚΕΙΑ από το 2000, δεν είμαι και ο πιο οργανωτικός και αντικειμενικός κριτής, καθώς επίσης δεν αποσκοπούμε κάτι από τη διοργάνωση των αγώνων.

Άνθρωπος της περιπέτειας; Νομίζω αυτό μου πάει καλύτερα… Έτσι λοιπόν αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι ότι στο ορεινό τρέξιμο έχουμε όλο και περισσότερο νέους αθλητές, καλούς αθλητές και συνειδητοποιημένους αθλητές. αυτοί λοιπόν θέλουν όμορφές και ασφαλείς διαδρομές, και καλό – γιορτινό περιβάλλον στις διοργανώσεις. Έτσι θα έχουμε λιγότερα ατυχήματα, και περισσότερα χαμόγελα στα βουνά.

 

[Advendure]: Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλή συνέχεια της προετοιμασίας και καλή επιτυχία στον αγώνα!

 

Οι εγγραφές για τη συμμετοχή σας στους αγώνες του KUTP πραγματοποιούνται  ακόμα μέσω της ιστοσελίδας  της διοργάνωσης http://kutp.gr/ έως 12/5/2017, οπότε μην χάνετε χρόνο. Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο test event του αγώνα των 200 χλμ που σχεδιάζει η διοργάνωση για το 2018, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες, αφού ακούγεται πραγματικά ενδιαφέρον, ένας ολόκληρος κύκλος του Πηλίου.

 

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν γιατί σαν τον Φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, ο KUTP ανανεωμένος και φρέσκος δείχνει να αναγεννιέται και να καταλαμβάνει ξανά τον χώρο του στους αγώνες βουνού στην Ελλάδα. Δείτε και το video teaser της διοργάνωσης.

 

 

Καλή αντάμωση λοιπόν στο μαγευτικό Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων! 

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO