Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

Μετά από δύο συμμετοχές στα 40χλμ του Ursa Trail, ήρθε και η σειρά του Ultra, δεύτερος αγώνα 100 χλμ για φέτος το καλοκαίρι μετά τον ΟΜΤ100. Καταπληκτικός αγώνας, σε υπέροχα τοπία που ξεχωρίζει καθώς περνάει από πλήθος χαρακτηριστικών σημείων και χωριών: λίμνη Αώου, λίμνες Φλέγγα, Αρκουδόρεμα, Βωβούσα, Αυγό, Βάλια Κάλντα, Μηλιά! Μια πραγματική πανδαισία της Πίνδου!

 

Το Μέτσοβο αποτελεί ιδανική βάση για τoν αγώνα, όμορφος ορεινός προορισμός με τη δράση να εξελίσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, όπου από νωρίς μπαίνει κανείς στο κλίμα του αγώνα. 

 

Η εκκίνηση έγινε 6:00 το πρωί από την κεντρική πλατεία με τον φακό οριακά να χρειάζεται για σύντομο διάστημα.

 

Το υπέροχο χάραμα βρίσκει τη διαδρομή σε λιβάδια έξω από το Μέτσοβο, στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής προς την (τεχνητή) λίμνη Αώου και στη συνέχεια προς το καταφύγιο Μαυροβουνίου.

 

Με το πρώτο φως του ήλιου, οι αθλητές φαίνεται να χάνονται μέσα στην πρωινή ομίχλη!


Ο ήλιος ανατέλλει πίσω από την οροσειρά ενώ ανεβαίνουμε τις πρώτες ανηφόρες που οδηγούν στην τεχνητή λίμνη του Αώου.

 

Πρώτη εμφάνιση της λίμνης, ένα εντυπωσιακό θέαμα, που απολαμβάνει κανείς από πολλά σημεία του αγώνα.

 

Η θέα προς τη λίμνη πριν και μετά τον πρώτο σταθμό στο Μαυροβούνι.

Στη συνέχεια ο αγώνας κινείται προς τρία χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής: λίμνες Φλέγγα, Αρκουδόρεμα, χωριό Βωβούσα. Η κατάβαση προς το Αρκουδόρεμα είναι ίσως η πιο όμορφη κατάβαση σε αγώνα, ενώ τα περάσματα στο Αρκουδόρεμα είναι εντυπωσιακά χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικά.

 

Κατάβαση προς λίμνες Φλέγγα.

 

Λίμνες Φλέγγα.

Τρέχοντας δίπλα στο Αρκουδόρεμα.

Αρκουδόρεμα.

Διασχίζοντας το γεφύρι στο κέντρο της Βωβούσας (φωτό: GO experience, Babis Giritziotis).

 

Μετά την Βωβούσα ακολουθεί η πιο απαιτητική ανάβαση του αγώνα προς την κορυφή Αυγό (2177μ). Η ζέστη του μεσημεριού και η μικρή ροή σε βρύσες και πηγές στη διαδρομή κάνει την ανάβαση πιο επίπονη. Αποζημιώνει όμως η υπέροχη θέα στα ψηλά βουνά της περιοχής με αποκορύφωμα ένα σημείο από όπου μπορεί να δει κανείς ταυτόχρονα τον Σμόλικα, την Γκαμήλα και το τμήμα της Νεμέρτσικα που είναι στην Αλβανία!


 

Μετά το Αυγό ακολουθεί η κατάβαση στον καταπράσινο πυρήνα της Βάλια Κάλντα με τα πανύψηλα έλατα. Ακολουθεί η ανάβαση στη Σαλατούρα Μηλιάς και καταλήγει στη Μηλιά όπου βρίσκεται ο βασικός σταθμός του αγώνα με drop-bag και τους πολύ πρόθυμους και εξυπηρετικούς νεαρούς εθελοντές!

 

Μπαίνοντας στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα.

 

 

Μηλιά


Μετά τη Μηλιά ακολουθεί η πολύ απότομη ανηφόρα στη Τζίνα (1800μ) όπου και αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται το φως της ημέρας σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα με θέα και πάλι τη λίμνη Αώου.

  

Μετά τη δύση του ήλιου και στο απόλυτο σκοτάδι ακολουθεί μέχρι τον τερματισμό στο Μέτσοβο το πιο ξεχωριστό κομμάτι του αγώνα, όπου μέσα στη νύχτα με συντροφιά το φακό και το φεγγάρι, γίνεται κανείς ένα με τα μονοπάτια, τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης!

 

 

Τερματισμός στο Μέτσοβο μετά από 19 ώρες 47 λεπτά. Η διαδρομή του αγώνα στο Strava.

 

* Αναδημοσίευση από το blog του Γιάννη Κομπατσιάρη: http://photoexplore.gr/ultra-ursa-trail-100k-2020/

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ