Έφτασε η ώρα του Ολύμπιου Δρόμου 2014

Από 16 Μαΐου 2014

Έφτασε η ώρα για την εκκίνηση ενός από τους σημαντικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στην Ελλάδα, τον Ολύμπιο Δρόμο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Διεθνή Σύλλογο Αγώνων Υπεραποστάσεων "Αέθλιος". Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους αμιγώς trail αγώνες ή αγώνες βουνού, παρόλα αυτά η διαδρομή του που φτάνει τα 180 χιλιόμετρα και +3.700μ θετικής υψομετρικής διαφοράς μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαρίζοντάς του 3 πόντους στην κλίμακα αξιολόγησης σαν αγώνας κριτήριο για το The North Face® Ultra Trail du Mont Blanc.

Η αφετηρία του Ολύμπιου Δρόμου βρίσκεται στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας, όπου θα δοθεί η εκκίνηση στις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Μαϊου για περίπου 120 αθλητές από 21 χώρες, αριθμός συμμετοχών που αποτελεί και ρεκόρ για την διοργάνωση. Οι αθλητές θα έχουν στην διάθεσή τους 28 ώρες για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τον αγώνα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσου οι αθλητές κινείται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κορινθίας αρχικά και ύστερα της Αρκαδίας, για να καταλήξει 180 χιλιόμετρα μετά, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του αγώνα, τα σημεία ελέγχου και ανεφοδιασμού είναι τα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής αυτής και είναι 19. Αυτό γίνεται με σκοπό να ταυτιστούν οι αθλητές του αγώνα, με τους αθλητές της αρχαιότητας, οι οποίοι μεταβαίνοντας από τη Νεμέα στην Ολυμπία για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκούνταν στην τροφοδοσία που τους παρείχαν οι οικισμοί που βρίσκονταν πάνω στο δρόμο τους. Μερικά από τα χωριά που περνούν οι αθλητές ήταν τα: Νεμέα, Σκοτεινή, Κανδήλα, Λεβίδι, Βυτίνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Περδικονέρι, Καστράκι, Άσπρα Σπίτια.

 

 

Το 2012 τερμάτισαν 58 από τους 75 αθλητές που πήραν εκκίνηση. Νικητής τερμάτισε ο πλέον γνωστός στο ελληνικό κοινό υπεραποστάσεων ο Στέργιος Αναστασιάδης μετά από 18 ώρες και 20 λεπτά. Ακολούθησαν στην 2η και 3η θέση μαζί οι Γιώργος Βλάχος και Χρήστος Μαυρίκιος σε 19:25. Πρώτη γυναίκα τερμάτισε η Αμαλία Ματθαίου με 23:58 και ακολούθησαν οι Αναστασία Γεωργάτου με 25:20 και η Άντζελα Τερζή με 26:35.

 

Το 2012 ήταν η χρονιά κατά την οποία διεξήχθη για πρώτη φορά με τον Ολύμπιο Δρόμο και με κοινή αφετηρία και διαδρομή Αγώνας Δρόμου 62 χλμ. Ο αγώνας θα ακολουθήσει τη διαδρομή από το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας έως το Λεβίδι και θα έχει διάρκεια όχι περισσότερο από 10 ώρες.

 

 

Πολλοί γνωστοί και φίλοι, συνολικά πάνω από 100 έλληνες δρομείς φιγουράρουν στην λίστα συμμετοχών, αρκετοί εξ' αυτών όμως γνωρίζουμε ότι δεν θα ξεκινήσουν τελικά τον αγώνα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν συνολικά περίπου 120 δρομείς, έλληνες και ξένους. Αδιαμφισβήτητα φαβορί είναι το δίδυμο Αργύρη Παπαθανασόπουλου και Λεωνίδα Αθανασόπουλου της UltrAspire Trail Team, δύο από τους πιο δυνατούς δρομείς αγώνων υπεραποστάσεων βουνού ... και όχι μόνο! Μεταξυ των συμμετεχόντων και των μέχρι τώρα δηλωθέντων ξεχωρίζουμε τους Χρήστο Μαυρίκιο, Γιώργο Κουτσιούκο, Δημήτρη ΖιαμπαραΒλάση Καραβασίλη, Ντίνο Κοζανίτη, Λουκά Πρατίλα και πολλούς άλλους. Στις γυναίκες ξεχωρίζει η πολύπειρη αθλήτρια, νικήτρια το 2012, Αμαλία Ματθαίου, ενώ ακόμα συμμετέχουν οι Σοφία Κασίμη, Άντζυ Τερζή, Γεωργία Μητσίου και Karen Hill. Απο διεθνείς συμμετοχές ξεχωρίζουν οι Eusebio Bochons (Ελβετία, 2ος - 2010), Ralf Simon (Γερμανία, 4ος 2010) ενώ επίσης αξίζει να αναφέρουμε και τους Gills και Angel Pallaruelo, το δίδυμο πατέρα-γιού όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο τερμάτισαν χέρι-χέρι το φημισμένο Σπάρταθλον

 

 

Ο Δημήτρης Τρουπής με την Βίκυ Καρπούζα θα συνοδεύουν ως ομάδα υποστήριξης την φίλη και συνεργάτιδα του Advendure, Άντζυ Τερζή, οπότε μείνετε συντονισμένοι για τις εξελίξεις του αγώνα εκ των έσω! Ευχόμαστε τόσο στην Άντζυ όσο και στους δεκάδες φίλους αθλητές καλή επιτυχία και καλό τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία!

 


Φωτό © : kchanias

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Yiannis Tridimas @ydttwit, The Greek #fellrunning Legend! https://t.co/hZ9wnB8eLa https://t.co/mvNHdea7n6
License to thrill – Interview with Alen “The Mastermind of the @istria100 ” Paliska: https://t.co/LPLMFAGch4 https://t.co/AH3L9U3v2r
The report of the Greek team that ran the @lacametacoixa 2019: https://t.co/6gmF4HM2kt https://t.co/tx4PfE1J06
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ask the Coach: Πως μπορώ να βελτιώσω την επίδοσή μου;

Γιάννης Τριδήμας, ο Έλληνας θρύλος του fell running

Άδεια για περιπέτεια – Συνέντευξη με τον “Εγκέφαλο” του 100 Miles of Istria, Alen Paliska!

Μετάβαση από την άσφαλτο στο βουνό - Προβλήματα στον Αχίλλειο τένοντα!

ROC 50 Miles, η επιστροφή του ασώτου

La Cameta Coixa 2019 - Οι ιππότες της Καταλονίας!

Θολώνει το τοπίο ο ΣΕΓΑΣ για τους αγώνες ορεινού τρεξίματος – ή μήπως όχι;

Το Runner Store @ More επέστρεψε ριζικά ανανεωμένο!

La Cameta Coixa: Απόβαση στη Καταλονία!