Σπάρταθλον 2015: Η Κλήρωση και μια αναδρομή! Κύριο

By 12 Μαρ 2015

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου  1983, και το 1ο Σπάρταθλον είναι γεγονός. Οι ενδιαφερόμενοι για την αναβίωση της πορείας του ημεροδρόμου Φειδιππίδη από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη την τότε εποχή ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν τι εξέλιξη θα είχε ο αγώνας μετά από τριάντα και χρόνια, ούτε και τι ζήτηση θα είχε από τους αθλητές των υπεραποστάσεων, σε διεθνές αλλά και ελλαδικό επίπεδο. Οι πρώτοι έλληνες που συμμετείχαν ήταν οι πιο τολμηροί, δακτυλοδεικτούμενοι τότε για την γραφική σε πολλούς υπέρβαση που θα έκαναν με την προσπάθεια τους. Το να ξεκινήσει κάποιος με τα πόδια από την Αθήνα για να φτάσει στην Σπάρτη - και μάλιστα με ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού και non- stop - ήταν ένας λόγος να αποτελούν «μειονότητα» στη δρομική κοινότητα. Τολμηρά λοιπόν τα πρώτα ονόματα που αψήφησαν το άγνωστο και το ρίσκο της εγκατάλειψης αλλά προτίμησαν να δοκιμάσουν αυτό για το οποίο οι ξένοι αθλητές έρχονταν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και ήταν τόσο φυσιολογικό γι ‘αυτούς.

Στο πρώτο αυτό Σπάρταθλον νικητής είχε αναδειχτεί ο Γιάννης Κούρος με χρόνο 21:53:42. To 1984, η αφοσίωση των Ελλήνων αλλά και των Ξένων, οι οποίοι εργάστηκαν για την επιτυχία της ιδέας του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, οδήγησε στην δημιουργία του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

 

H εκκίνηση του 1989 μπροστά από το Καλλιμάρμαρο. Δεξια διακρίνεται η Βίκυ Καρπούζα και ακριβώς πίσω της η Αμερικανίδα Mary Hanudel Larsson!

 

Έκτοτε δεν σταμάτησαν να δείχνουν οι έλληνες το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στον αγώνα. Έτσι, θυμόμαστε ονόματα όπως τον Πέτρο Καψομενάκη, τον Τάκη Σκουλή, τον  Γιάννη Κούρο (κάτοχο ρεκόρ διαδρομής από το 1984 με 20:24, μια ασύλληπτη επίδοση πραγματικά), την  Βίκυ Καρπούζα, τον Φίλιππο Αρβανίτη, τον Αρη Λυμπερόπουλο,  τον Νίκο Μουταφίδη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Γιώργο Μακρή, τον Γιάννη Τσίχλα, τον  Τιμόθεο Κουρούνη,  κι άλλα ονόματα που τίμησαν το Σπάρταθλον στα πρώτα του χρόνια.

 

Τα χρόνια εκείνα η διαδικασία εγγραφής στον αγώνα ήταν απλή. Απλά έκανες μια αίτηση. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και την δημοφιλία και αναγνώριση που γνώριζε το Σπάρταθλον, πλήθαιναν οι αιτήσεις, τόσο από τις άλλες  χώρες όσο και από την Ελλάδα. Αναγκάστηκε έτσι η διοργάνωση να βάλει όριο συμμετοχών, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, όσο και η δίκαιη ποσοστιαία συμμετοχή και από άλλες χώρες. Από τις λίγες συμμετοχές που είχε το Σπάρταθλον τα πρώτα του χρόνια, έφτασε με τη διεξαγωγή του Σπάρταθλου 2014 να έχουν τερματίσει εντός ορίου 2.378 αθλητές!

 

Rune Larsson & Ronald Teunisse!

 

Τα τελευταία χρόνια μπήκε δυνατά το διαδίκτυο στη ζωή μας, το Σπάρταθλον διαφημίστηκε από τους ίδιους τους αθλητές που είχαν συμμετάσχει,  ανοίχτηκαν θέματα στα forums, γράφτηκαν άρθρα στις δρομικές ιστοσελίδες σε παγκόσμιο επίπεδο και ήταν πιο εύκολο πια να ενημερωθεί κάποιος για τον αγώνα, τα κριτήρια συμμετοχής, τη διαδρομή και τις εγγραφές. Ανακοινώνονταν η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών και λίγα λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα ήταν ήδη οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στημένοι πάνω από τους υπολογιστές τους, με όλα τα απαραίτητα αρχεία έτοιμα για επισύναψη , περιμένοντας να ανοίξει η ιστοσελίδα και να ξεκινήσει η κούρσα των εγγραφών.

 

Ταυτόχρονα, στις ιστοσελίδες γινόταν συζήτηση μεταξύ πολλών αθλητών, για το σύστημα που είχε ίσως πέσει, για κάποια απορία που είχε κάποιος, στήριζαν ο ένας τον άλλον στην αγωνία αλλά και στη διαδικασία των εγγραφών. Σε λίγες μόλις ημέρες ο αριθμός των συμμετοχών συμπληρωνόταν και όποιος καθυστερούσε έμπαινε σε λίστα αναμονής. Νέα αγωνία για κάποιους!

 

Rune Larsson & Patrick Make!

 

Το Σπάρταθλον 2014 τελείωσε με μεγάλη επιτυχία και σύντομα η διοργάνωση έκανε σημαντικές ανακοινώσεις. Γύρισε πραγματικά σελίδα προς την νέα εποχή και έκανε ουσιαστικές αλλαγές. Νέα κριτήρια συμμετοχής, διαδικασία εγγραφής και κάποιοι νέοι αγώνες, με τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος 100 μιλίων να μπαίνει για πρώτη φορά στους αγώνες κριτήρια. Την φιλοσοφία πίσω από τις αλλαγές είχε εξηγήσει μέ άρθρο του στο Advendure o κ. Κωστής Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΔΣ του Σπαρτάθλου. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές όμως αφορούσε τον τρόπο των εγγραφών. Για ενάμιση μήνα θα μπορούσαν όσοι ενδιαφέρονταν να δηλωθούν κάνοντας την απαιτούμενη αίτηση, και σε ημερομηνία που θα καθοριζόταν στα γραφεία του Συνδέσμου θα γινόταν κλήρωση. Πρωτοποριακή προσθήκη για τον ελληνικό χώρο των υπεραποστάσεων αλλά και εκσυγχρονισμός πλέον με τη διεθνή πρακτική στον χώρο των μεγάλων και δημοφιλών αγώνων.

 

Βέβαια, τέτοιου μεγέθους αλλαγές σε έναν αγώνα που για χρόνια ακολουθούσε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία φέρνουν φυσιολογικά συζητήσεις και αντιδράσεις. Υπάρχουν έλληνες αλλά και ξένοι αθλητές που τιμούν το Σπάρταθλον  χρόνια τώρα και επιθυμούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο, έχοντας βέβαια τα κριτήρια. Ένιωσαν λοιπόν αδικημένοι, καθώς ο παράγοντας τύχη που υπεισέρχεται με την διαδικασία της κλήρωσης δεν εγγυάται την συμμετοχή τους. Έτσι, κάποιοι βετεράνοι αθλητές του Σπαρτάθλου αναγκάστηκαν να μπουν στη λίστα αναμονής για να δουν αν θα έχουν τη χαρά τελικά ή όχι να συμμετάσχουν στον αγώνα που τόσο τους εκφράζει. 

 

Η αίγλη και η δυσκολία του Σπαρτάθλου έχει πλέον γιγαντώσει και τον αριθμό των υποψηφίων αθλητών από όλο τον κόσμο!

 

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη δρομική κοινότητα ήταν το θέμα του «διπλού κλήρου». Κάποιος που δεν κληρώνεται φέτος, έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει με διπλό κλήρο στην κλήρωση του χρόνου. Έτσι υπήρξε συζήτηση και φημολογία στην δρομική κοινότητα για αθλητές που έκαναν αίτηση απλά για να εξασφαλίσουν τη διπλή συμμετοχή τους στην κλήρωση την επόμενη χρονιά, στερώντας όμως έτσι για κάποιους που είναι αποφασισμένοι να τρέξουν φέτος την πιθανότητα επιλογής.

 

Σίγουρα η νέα διαδικασία και κάποια θέματα που ίσως προκύψουν από αυτή καθώς θα καλιμπράρεται από χρονιά σε χρονιά θα απασχολήσουν την διοργάνωση σε δεύτερο χρόνο, τώρα που μπήκε σε περίοδο αλλαγών, αφού είναι εμφανές ότι στόχο έχει πάντα την πορεία προς τη βελτίωση και την τελειοποίηση ώστε να είναι όσο πιο αντικειμενική και σύγχρονη γίνεται.

 

Έφτασε λοιπόν η πολυπόθητη έναρξη των εγγραφών για το Σπάρταθλον 2015. Τα νούμερα ήταν πολύ ενδιαφέροντα αφού όσο αφορά τους ξένους αθλητές, έγιναν 451 αιτήσεις (εκ των οποίων 34 δεν πληρούσαν τα κριτήρια) για 237 θέσεις. Μετά από αφαίρεση όσων πιάνουν το 20% του ορίου πρόκρισης, των βετεράνων και 12 αθλητών ως μοναδικοί εκπρόσωποι χωρών απέμειναν 97 θέσεις για 277 δρομείς. Από αυτές τις αιτήσεις εξαιρούνταν οι Γερμανία και Ιαπωνία, οι οποίοι πραγματοποιούν οι  ίδιοι τις δικές τους κληρώσεις και αποστέλλουν στον Σύνδεσμο τα ονόματα των αθλητών.

 

Από την χτεσινή διαδικασία της κλήρωσης!

 

Όσων αφορά τους Έλληνες, έγιναν 93 αιτήσεις (εκ των οποίων 5 δεν πληρούσαν τα κριτήρια) για 60 θέσεις. Μετά από αφαίρεση όσων πιάνουν το 20% του ορίου πρόκρισης, κάποιων βετεράνων με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών και των περσινών πρώτων νικητών των ανδρών και γυναικών, απέμειναν 45 θέσεις για 73 δρομείς.

 

Έτσι στις 10 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των αθλητών στα γραφεία του Συνδέσμου σε ένα όμορφο αλλά με αρκετή αγωνία κλίμα. Προηγήθηκε η κλήρωση των Ελλήνων και ακολούθησε αυτή των ξένων (πλην Γερμανίας και Ιαπωνίας). Ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία, κατά την οποία ακόμα και τα μέλη του Συνδέσμου έδειχναν να χαίρονται και να αγωνιούν για ονόματα τόσο των ελλήνων όσο και των ξένων που γνωρίζουν πια μετά από τόσα χρόνια. Άλλωστε η διαδικτυακή επικοινωνία έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και πλέον οι πληροφορίες που γνωρίζουν για όλους τους αθλητές είναι πολλές.

 

Άραγε ποιού τυχερού αθλητή ή αθλήτριας το όνομα να βρίσκεται στον λαχνό που τραβάει ο κ. Κωστής Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΔΣ του Σπαρτάθλου!

 

Η κλήρωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απόλυτη αμεροληψία, η λίστα με τους αθλητές που κληρώθηκαν καθώς και η λίστα των επιλαχόντων ήδη δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Σπαρτάθλου και η επόμενη μέρα βρίσκει τους ενδιαφερομένους να περιμένουν  το πολυπόθητο email με το οποίο θα ενημερωθούν επίσημα για την επιλογή τους για το Σπάρταθλον 2015. Βέβαια, κάποιοι ήταν πιο τυχεροί και καθώς παρευρέθηκαν αθλητές στην κλήρωση έχουν ήδη ενημερωθεί για την επιλογή τους σε προσωπικό επίπεδο. Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, όταν θέλεις να τρέξεις στο Σπάρταθλον, η αγωνία της επίσημης ανακοίνωσης είναι πολύ μεγάλη.

 

Εμείς σαν Advendure ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Σύνδεσμο του Σπαρτάθλου στην δύσκολη διαδικασία της οργάνωσης ενός αγώνα με πολλές παραμέτρους αλλά και σημαντική ιστορία. Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις – ήδη βλέπουμε ονόματα Ελλήνων αλλά και κάποιων πρωτοεμφανιζόμενων ξένων αθλητών στις λίστες που είναι τρομερά δυνατά και με μεγάλη φήμη και αναγνώριση στην παγκόσμια κοινότητα των υπεραποστάσεων (Traci Falbo, Michael Wardian κτλ). Στο μεσοδιάστημα μέχρι το Σπάρταθλον 2015 θα σας ενημερώνουμε μέσα από το Advendure για όλα τα νέα, ενώ θα έχουμε και σημαντικές συνεντεύξεις από έλληνες και ξένους αθλητές. Φυσικά και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, θα καλύψουμε ζωντανά διαδικτυακά τον αγώνα,  με ακόμη μεγαλύτερο εύρος και πληροφορία από ολόκληρο το πεδίο.

 

Άντζυ Τερζή

Photo ©: Σπάρταθλον, Chris Boukoros - Free Life Productions, Βίκυ Καρπούζα

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ