Protect Aoos Winter Adventure, η γέννηση μιας περιπέτειας!

By 27 Φεβ 2014

Την Κυριακή 9/2/2014 έγινε στην περιοχή της Βωβούσας το “test ride” του «Protect Aoos Winter Adventure» που θα αρχίσει να διεξάγεται από το 2015. Δόθηκε η ευκαιρία στους διοργανωτές να πάρουν μία γεύση των συνθηκών που θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι αλλά και οι αθλητές, αν και ο καιρός δεν ήταν αντιπροσωπευτικός για την εποχή του. Χαρακτηρίζονταν από υψηλή θερμοκρασία (3ο – 7ο αναλόγως υψομέτρου) για τα τοπικά δεδομένα πάντα, με εναλλαγές κοκορόχιονου με χιονόνερο, πολύ-πολύ υγρασία και ελάχιστη για την συγκεκριμένη περιοχή χιονοκάλυψη με βαρύ, υγρό και κακό ποιοτικά χιόνι.

Το ξεκίνημα έγινε με τρέξιμο από την Βωβούσα με έντονα ανηφορικά τα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα και με ανηφορική κλίση τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα. Στο 2ο χιλιόμετρο, το τρέξιμο διεξάγονταν πλέον σε χιόνι που μετά το 4ο χιλιόμετρο και μέχρι το 10ο ξεπερνούσε και τα 60 εκατοστά, γεγονός που έθεσε και τον πρώτο προβληματισμό: οι προπορευόμενοι αθλητές σαφώς θα καταπονούνταν περισσότερο «σπάζοντας το χιόνι». Έτσι προτάθηκε η χάραξη 2 τουλάχιστον διαδρομών με μηχανοκίνητο έλκηθρο που σίγουρα δεν φέρνει στα «ίσα» προπορευόμενους και ακολουθούντες αλλά εξομαλύνει τις επιβαρύνσεις.

 

Ο Χρόνης Δρούγιας και ο Νίκος Καλοφύρης σε κομμάτι της διαδρομής του τρεξίματος

 

Τα δρομικά πρώτα χιλιόμετρα έφτασαν τους αθλητές στον αυχένα «Ντίζα», στον ασφάλτινο δρόμο που ενώνει την Βωβούσα με το Περιβόλι όπου έγινε η αλλαγή για να ακολουθήσει η χιονοδρομία. Στην περιοχή φυσούσε τόσο δυνατός άνεμος που σε ένα σημείο με ανηφόρα ανέβαινες χωρίς προσπάθεια ενώ στην κατηφόρα πάσχιζες να κινηθείς. Η ποιότητα του χιονιού ήταν άσχημη και για την εποχή και για την περιοχή ενώ εναλλάσσονταν συνεχώς κοκορόχιονο και χιονόνερο.

 

Το επόμενο κομμάτι ήταν 10 κατηφορικά ασφάλτινα χιλιόμετρα και επιστροφή στην Βωβούσα με ελάχιστο «καθαρισμένο χιόνι» στο οδόστρωμα.

 

Από την Βωβούσα ξεκίνησε το τελευταίο κομμάτι περίπου 29 χιλιομέτρων ποδηλάτου. Η γρήγορη εμφάνιση του χιονιού που διαδέχθηκε την λάσπη ανάγκασε τους συμμετέχοντες σε έναν αγώνα επιδεξιότητας στην προσπάθεια να κρατηθούν πάνω στην σέλα. Ίσως επρόκειτο για το πιο όμορφο αλλά και επίπονο κομμάτι του εγχειρήματος παρά την συσσωρευμένη κόπωση.

 

Πανέμορφη η διαδρομή του ποδηλάτου...

 

Ο τερματισμός στην ομιχλώδη Βωβούσα γέμισε με ενθουσιασμό τους συμμετέχοντες και την ομάδα υποστήριξης. Είναι γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν μάλλον μη αναμενόμενες και έδιναν την εντύπωση περισσότερο προχωρημένης άνοιξης. Αυτό δίνει την σιγουριά ότι ούτως ή άλλως χιόνι θα υπάρχει για την τέλεση ανάλογου αγώνα αλλά και τον προβληματισμό όσον αφορά το τρέξιμο και το ποδήλατο σε περίπτωση βαριάς ή και συνηθισμένης χιονοκάλυψης. Τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να «πατηθούν» οι διαδρομές. Από την άλλη θα υπάρξει η δυνατότητα αλλαγών μέσα ή στην χειρότερη περίπτωση, κοντά στην Βωβούσα.

 

Ένας ακόμη προβληματισμός προκύπτει με τον καθορισμό συγκεκριμένης διαδρομής. Μάλλον μέχρι και τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

 

Όσον αφορά τους επίδοξους συμμετέχοντες, πρέπει οι ίδιοι να είναι πολύ αυστηροί με το εαυτό τους, πολύ καλά προπονημένοι και με εμπειρία στο χιόνι για το σκι αλλά και για το τρέξιμο και το ποδήλατο σε χιονισμένο πεδίο. Ενδεικτικά, 8 χλμ τρεξίματος γίνονταν μέσα σε περίπου μισό μέτρο χιόνι αλλά και τα μισά χιλιόμετρα του ποδηλάτου σε χιονοσκέπαστη διαδρομή.

 

Υπήρξε η πρόταση του Νίκου Καλοφύρη, την οποία ήδη σκέφτονταν και ο Χρόνης Δρούγιας βάσει της οποίας το σκι και το τρέξιμο να αποτελέσει ένα ενιαίο κομμάτι με ελεύθερη επιλογή του αγωνιζομένου στην χρήση των σκι.

 

Οι διοργανωτές σκοπεύουν να φανούν αυστηροί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής. Από την άλλη, υπάρχει και η σκέψη ύπαρξης παράλληλου αγώνα σκυταλοδρομίας που σαφώς έχει λιγότερες απαιτήσεις.

 

Ετοιμαστείτε για μία χειμωνιάτικη περιπέτεια...

 

Εντυπωσιακή ήταν η ομάδα υποστήριξης που απαρτιζόταν από 6 άτομα (Χρυσάνθη Σταγκογιάννη, Ευαγγελία Σταγκογιάννη, Αντώνης και Στέφανος Σταγκογιάννης, Βάγγυ Δρούγια & Δημήτρης Δρούγιας) εκ των οποίων η μία γιατρός καθώς και 2 Land Rover για 6 μόνο αθλητές.

 

Χαρακτηριστικά της διαδρομής:

  • 1ο τρέξιμο: 12,00km με θετική υψομετρική περίπου 850m 
  • Ski: 10,00km με θετική υψομετρική περίπου 350m
  • 2ο τρέξιμο: 10,00km με αρνητική υψομετρική περίπου 700m 
  • ΜΤΒ: 29,00km με θετική υψομετρική περίπου 900m
  • Σύνολο διαδρομής 61,00km με θετική υψομετρική 2100m

 

Ιδιαιτερότητες διαδρομής

Χιονοκάλυψη δρομικού τμήματος από το 2ο μέχρι το 12ο km με βαθύ χιόνι από το 4ο μέχρι το 10ο km. Επιστροφή στη Βωβούσα με μερικώς καθαρισμένη άσφαλτο. Χιονοκάλυψη ΜΤΒ 12,00km, με την υπόλοιπη διαδρομή σε βαρύ και λασπώδες τερέν.

 

Για την ιστορία οι συμμετέχοντες στο “Protect Aoos Winter Adventure 2014” ήταν :

  • Πολύκαρπος Τσαουσίδης
  • Κώστας Βρύσης (μόνο τρέξιμο)
  • Γιώργος Σταμούλης (μόνο ποδήλατο)
  • Κώστας Σταμούλης
  • Νίκος Καλοφύρης
  • Χρόνης Δρούγιας.

 

 

Δείτε εικόνες από το Protect Aoos Winter Adventure 2014

View this photo set on Flickr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ