UTMB® 2019, Ξεκινούν οι εγγραφές του κορυφαίου γεγονότος ultra trail στον κόσμο

Από 18 Δεκ 2018

Μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχουν ξεπεταχθεί δεκάδες ή και εκατοντάδες αγώνες του είδους στον κόσμο, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να φτάσει την αίγλη αλλά και την δημοφιλία της "κορωνίδας των αγώνων υπεραπόστασης βουνού"  ή του άτυπου "Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ultra trail" -όπως είθισται πια να ονομάζεται- η διοργάνωση των αγώνων του Ultra Trail du Mont Blanc - UTMB®. Το μαρτυρούν αυτοί τόσο οι συμμετοχές των κορυφαίων αθλητών του είδους όσο και οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που κάθε χρόνο βομβαρδίζουν την ιστοσελίδα του αγώνα αλλά και η αγωνία όλων των άλλων διοργανωτών ανά την υφήλιο για να πάρουν διαπίστευση έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κριτήρια για τους αγώνες του Chamonix. Πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων για κάποιον από τους αγώνες πλησίασε τις 16.000, σχετικά μειωμένος με τις αντίστοιχες για το 2017, οπότε φέτος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε το κατά πόσο το ενδιαφέρον θα αυξηθεί ή όχι.

Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018 ξεκινά λοιπόν η διαδικασία των εγγραφών της επιδραστικότερης ίσως διοργάνωσης στην ιστορία του παγκόσμιου Mountain running και θα διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Ιανουαρίου 2019. Μια γιγαντιαία διοργάνωση η οποία κινητοποιεί περισσότερους από 2.000 εθελοντές από τις περιοχές γύρω από το επιβλητικό Mont-Blanc και συγκεντρώνει τα βλέματα της παγκόσμιας trail running σκηνής για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Σημαντικότερη μεταβολή στο μπουκέτο των αγώνων της διοργάνωσης δεν είναι άλλη από την δραστική αλλαγή της διαδρομής του TDS η οποία πλέον έφτασε τα 145 χιλιόμετρα με 9.100D+! Μία αλλαγή η οποία δύναται να βγάλει τον TDS από την "αφάνεια" και να τον φέρει 2ο σε δημοφιλία! Εκτός από τον TDS, πέρυσι μετά την διαδικασία των εγγραφών προστέθηκε άλλος ένας αγώνας, ο MCC απόστασης 40 χλμ και 2.300 D+ στον οποίον προτεραιότητα έχουν οι εθελοντές της διοργάνωσης αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Έτσι λοιπόν οι διαθέσιμοι στο κοινό αγώνες έφτασαν στους επτά μαζί με τον YCC ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους δρομείς. Φυσικά την μερίδα του λέοντος όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνει ο κύριος αγώνας της διοργάνωσης, ο UTMB® ο οποίος δέχεται κάθε σχεδόν 6.000 αιτήσεις. 

 

Συνοπτικά, θα διεξαχθούν οι εξής 7 αγώνες:

 • UTMB® > 171Κ, +10300, 46:30 ώρες, για 2300 αθλητές.
 • TDS® > 145K, +9100, 42 ώρες, για 1600 αθλητές. 
 • CCC® > 101K, +6100, 26:40 ώρες, για 1900 αθλητές. 
 • OCC > 55K, +3500, 14:30 ώρες, για 1200 αθλητές. 
 • PTL® > 290Κ, +26500, 151:30 ωρες, για ομάδες των 2 ή 3 αθλητών (300 αθλητές μέγιστο).
 • MCC® > 40K, +2300, για 1.000 δρομείς με προτεραιότητα στους εθελοντές, στους ντόπιους δρομείς και στους συνεργάτες της διοργάνωσης
 • YCC® > 15K, +1000, για 300 δρομείς γεννηθέντες από 1997 - 2003.

 

Ισχύει και φέτος το νέο σύστημα βαθμολόγησης της ITRA, σύστημα το οποίο είχαμε παρουσιάσει διεξοδικά σε προηγούμενο άρθρο μας. Από το 2019 η κατηγοριοποίηση που έχει θεσπίσει η ITRA αλλάζει ελαφρώς όπως είχαμε αναφερθεί εδώ. Ας δούμε στο παρακάτω πινακάκι πως έχει διαμορφωθεί για το 2019:

 

  Απαιτούμενοι πόντοι
για το 2019
Μέγιστος αριθμός
αγώνων το 2017 - 2018
Παραδείγματα
UTMB® 15 3 6 + 6 + 3 6 + 5 + 4 5 + 5 + 5
CCC® & TDS® 8 2 6 + 2 5 + 3 4 + 4
OCC 6 2 4 3 + 1 2 + 2

 


Δείτε εδώ πως έχει διαμορφωθεί η λίστα των αγώνων κριτηρίων για το 2019. Στην ίδια σελίδα (ή εναλλακτικά εδώ), συμπληρώνοντας το όνομά σας, μπορείτε να δείτε τους πόντους που έχετε συγκεντρώσει και για ποιούς αγώνες της διοργάνωσης έχετε το απαιτούμενο κριτήριο για να δηλώσετε συμμετοχή.

 

Η διαδικασία εγγραφών παραμένει η ίδια και φέτος. Από τις 18/12/2018 έως και τις 3/1/2019 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στον αγώνα της αρεσκείας τους, καταβάλλοντας το ποσό των 50 ευρώ, ποσό που είναι το ίδιο για όλους τους αγώνες. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεγγραφών, ξεκινάει η διαδικασία της κλήρωσης. Εδώ να πούμε ότι μπορούν κάποιοι αθλητές να δηλωθούν σαν "ομάδα" μόνο για την διαδικασία της κλήρωσης κάτι που σημαίνει ότι αν ένας από την "ομάδα" κληρωθεί, αυτόματα κληρώνονται και οι υπόλοιποι. Σαν "ομάδα" μπορούν να δηλώσουν και σε ξεχωριστό αγώνα ο καθένας (εκτός του PTL), απλά υπερισχύει η πιθανότητα επιτυχούς κλήρωσης στον αγώνα με τις μικρότερες πιθανότητες. Για παράδειγμα, αν από μία παρέα τριών δρομέων οι δύο δηλώσουν στο UTMB και ο ένας στο CCC, αυτόματα και οι τρεις παίρνουν έναν "λαχνό", έτσι ο δρομέας που δήλωσε CCC αυτόματα έχει τις ίδιες πιθανότητες κλήρωσης με αυτούς του UTMB. Οι τυχεροί αθλητές έχουν μερικές μέρες καιρό να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της συμμετοχής τους αλλιώς χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής καθώς, το δικαίωμα συμμετοχής κατα προτεραιότητα την επόμενη χρονιά και το ποσό των 50 ευρώ που είχαν καταβάλλει. Στους άτυχους επιστρέφονται τα 50 ευρώ και μεταφέρουν το δικαίωμά τους να μπουν στην κλήρωση την επόμενη χρονιά με έναν παραπάνω "λαχνό". Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 2η φορά την επόμενη χρονιά και αν πάλι είναι άτυχοι, τότε την 3η χρονιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κλήρωση! Κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας:

 • Η προτεραιότητα ισχύει μόνο για τον αγώνα που είχε δηλωθεί και την προηγούμενη χρονιά.
 • Θα πρέπει να γίνει η προεγγραφή στις προβλεπόμενες ημερομηνίες με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
 • Θα πρέπει να πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια της χρονιάς που δηλώνουν εκ νέου. Κάποιος που πέρυσι είχε τα κριτήρια αλλά δεν κληρώθηκε, φέτος θα πρέπει πάλι να πληρεί τα κριτήρια για να μπορεί να συμμετάσχει.


Στους αθλητές που δεν θα λάβουν μέρος στην κλήρωση αφού έχουν προτεραιότητα θα τους αποσταλεί προσωπικό email εξηγώντας τους την διαδικασία. Η διοργάνωση τηρεί αρχεία για κάθε αθλητή και κάθε αθλητής έχει το δικό του λογαριασμό (account). Έτσι οι διοργανωτές ξέρουν το ιστορικό του κάθε αθλητή αφού για να συμμετάσχει κάποιος στην κλήρωση αναγκαστικά χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του.

 

Ένα μωσαϊκό αθλητών που έχουν τρέξει στον αγώνα που προκαλεί δέος!

 

Εδώ να επισημάνουμε ότι η διοργάνωση δέχεται εκτός της διαδικασίας αυτής όλους τους διεθνείς «ελίτ» αθλητές βάσει της βαθμολογίας (Performance Index) που έχουν στην ITRA. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: στην 1η οι αθλητές παρακάμπτουν την κλήρωση και απαλάσσονται και από το αντίτιμο συμμετοχής, ενώ στην 2η παρακάμπτουν μεν την κλήρωση αλλά θα πρέπει να πληρώσουν την συμμετοχή τους. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά τι Performance Index πρέπει να έχει κάποιος για να βρεθεί στην ευχάριστη αυτή θέση. 

 

  UTMB® CCC®/TDS®/OCC
  Άνδρες Γυναίκες Άνδρες Γυναίκες
Εκτός κλήρωσης & Εγγραφή δωρεάν >870 >770 >830 >730
Εκτός κλήρωσης & Καταβολή εγγραφής  >770 >670 >730 >630
Ή δρομείς που βρίσκονται στην πρώτη 3αδα της χώρας τους

 

Όπως διαπιστώνουμε με μία πρώτη ματιά στις λίστες της ITRA, προφανώς δεν είναι πολλοί οι έλληνες αθλητές που μπορούν να υπαχθούν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Στην 1η κατηγορία (εξαίρεση κλήρωσης, χωρίς πληρωμή) μπορεί να υπαχθεί o Δ. Θεοδωρακάκος για UTMB - CCC και οι Δ. Σελέτης και Γ. Τζιατζιά για CCC ενώ στην 2η μπορούν να υπαχθούν οι 3 πρώτοι έλληνες, οι 3 πρώτες ελληνίδες και όσοι / όσες έχουν πάνω από έναν συγκεκριμένο Performance Index διαφορετικό ανά φύλο και αγώνα. Δείτε και εσείς την λίστα με την βαθμολογία των ελλήνων αθλητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις επιλογές που τους δίνει η διοργάνωση (πατήστε πάνω στο όνομά τους για να δείτε αναλυτικά πως και από ποιούς αγώνες έχουν λάβει την βαθμολογία αυτή).

 

Άνδρες

 

Γυναίκες

Name / Surname Index
Glykeria TZIATZIA 731
Katarzina CEKOSKA 663
Dimitra BIKA 652

* Όπως διαπιστώνουμε για κάποιους αθλητές υπάρχουν "διπλοεγγραφές" οπότε αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καλό είναι να το διευθετήσουν μέσω του λογαριασμού τους στην ITRA

 

Τα κόστη φέτος αυξήθηκαν λίγο (όπως κάθε χρόνο άλλωστε ...) σε σχέση με πέρυσι και έχουν διαμορφωθεί ως εξής

 • UTMB® : 262 €
 • CCC® : 157€
 • TDS® : 197 €
 • OCC : 87 €
 • YCC: 30 €
 • PTL® : 1200 € / ομάδα

 

Η διοργάνωση διανύει την 5η χρονιά της μεγάλης αλλαγής που έφερε η λήξη της συνεργασίας με την The North Face και η αρχή μίας νέας με έναν άλλο κολοσσό, την Columbia. To 2018 αρίστευσε σε όλα σχεδόν τα επίπεδα παρουσιάζοντας μία διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου τόσο για τους χιλιάδες αθλητές και συνοδούς που κατέκλυσαν την πανέμορφη κοιλάδα του Chamonix όσο και για εκατομμύρια ανά τον κόσμο που παρακολουθούσαν τους αγώνες με κομμένη την ανάσα, τόσο μέσω της τιτάνιας διαδυκτιακής τηλεοπτικής μετάδοσης που μας καθήλωσε στους υπολογιστές μας, όσο και με το καταπληκτικό σύστημα ζωντανής μετάδοσης Livetrail, σύστημα που ενσωματώνουν σε ολοένα και περισσότερες διοργανώσεις. 

 

Την κορυφαία ελληνική εμφάνιση στο UTMB την έχει πετύχει ο Νίκος Πετρόπουλος το 2014 όπου τερμάτισε σε 26.47.21, στην 53η θέση γενικής

 

Λίγες ώρες λοιπόν πριν την έναρξη των εγγραφών, είμαστε και εμείς περίεργοι να δούμε μέχρι που θα φτάσει το φαινόμενο UTMB, και να διαπιστώσουμε αν το ελληνικό ενδιαφέρον φέτος θα είναι αντίστοιχο με των τελευταίων ετών. Ερωτηματικό ακόμη βέβαια παραμένει το αν κάποια ελληνική ομάδα ενδιαφερθεί για το PTL όπου ακόμη δεν έχει δει ελληνική συμμετοχή. Πέρυσι 50 έλληνες αθλητές δήλωσαν συμμετοχή σε κάποιον από τους αγώνες ενώ στην κλήρωση στάθηκαν τυχεροί μόνο οι 21. Ας ελπίσουμε φέτος να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερους!

 

Ευχόμαστε καλή τύχη σε όλους όσους δηλώσουν συμμετοχή φέτος!


Παραπομπές

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!