"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Ποδαρικό στις συνεντεύξεις του Advendure για το 2022 μας κάνει ένας εξαιρετικός αθλητής και πολύ καλό παιδί, ο Θανάσης Παγουνάδης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στους αγώνες μικρών και μεσαίων αποστάσεων ορεινού τρεξίματος από το 2015 κιόλας που ασχολήθηκε αγωνιστικά με τα βουνά. Ο αθλητής της Salomon Hellas  μας μιλάει για το αθλητικό του background, την έντονη χρονιά που πέρασε με επιτυχίες και τις πρώτες διεθνείς συμμετοχές του αλλά και την συνάντηση του με την covid-19, την προπονητική και αγωνιστική του φιλοσοφία, για την ομάδα του και τους συναθλητές του, τις στιγμές που έχουν αποτυπωθεί μέσα του από τα μονοπάτια των βουνών και φυσικά για τους στόχους του αυτή τη χρονιά και τα όνειρα του για το μέλλον!

 

[Advendure]: Θανάση τρέχεις αγωνιστικά στα βουνά από το 2015, με επιδόσεις και θέσεις σε βάθρα από την αρχή κιόλας της πορείας σου. Μίλησε μας λίγο για το αθλητικό παρελθόν σου και τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο ορεινό τρέξιμο και σε κρατάει ακόμα σε αυτό.

[Θανάσης Παγουνάδης]: Είναι αλήθεια ότι από την αρχή της ενασχόλησης μου με το ορεινό τρέξιμο ήμουν πλασαρισμένος στις πρώτες θέσεις και αυτό πιστεύω οφείλεται στο υπόβαθρο που είχα από δεκατριών χρονών ασχολούμενος με το στίβο. Ο στίβος για μένα ήταν το σχολείο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας μου, σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος. Στις αρχές ασχολήθηκα με τις ταχύτητες του αθλήματος 100-200-400μ, έπειτα επικεντρώθηκα στις μεσαίες αποστάσεις 800-1500μ και με κράτησαν οι μεγάλες αποστάσεις των 20-40χλμ. Ο στίβος μου έμαθε να μάχομαι, να μην τα παρατάω, να έχω υπομονή και επιμονή. Γνωρίζω ότι οι λύπες είναι περισσότερες από τις χαρές, αλλά οι χαρές όταν υπάρχουν δεν συγκρίνονται με τίποτα άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που με κρατάει σε αγωνιστικό επίπεδο αυτό το άθλημα. Και είναι ένα άθλημα που εκφράζει την αγάπη μου για την φύση και παράλληλα αναδεικνύει τα αθλητικά μου προσόντα.

 

 

[Advendure]: Το 2021 είχε κάποιες σπουδαίες εμφανίσεις, όπως η πρωτιά στο Zagori MR 44K και στο Ursa Trail 21K, η 3η θέση στον Olympus Marathon, δυο εμπειρίες από μεγάλους αγώνες στο εξωτερικό, αλλά και τη “συνάντηση” σου με τον κορονοιό. Τι γεύση σου άφησε συνολικά η χρονιά που πέρασε;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Μετά την αποχή από τους αγώνες μίας ολόκληρης χρονιάς λόγω πανδημίας, ήρθε το 2021 με μία γεμάτη σεζόν η οποία ξεκίνησε για εμένα από νωρίς το Φεβρουάριο με την πρώτη μου εμφάνιση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα τον αγώνα Τransgrancanaria 42χλμ με +800 θετική υψομετρική. Ακολούθησαν αγώνες εντός Ελλάδας αλλά και εξωτερικού με πολύ καλές εμφανίσεις σε προσωπικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα που είχα και το 2019. Μάλιστα στον δεύτερο αγώνα μου στο εξωτερικό είχα νοσήσει από covid-19 και βγήκα θετικός μόλις επέστρεψα Ελλάδα. Έμεινα εκτός για δέκα μέρες με συμπτώματα πυρετού, κομάρες και πονοκέφαλο, αλλά επανήλθα σχετικά γρήγορα με στόχο τον Olympus Marathon και γενικά αγώνες πιστοποιημένους από την ITRA καθώς κυνηγάω το ranking σε Ευρώπη και κόσμο.

 

 

[Advendure]: Ανατρέχοντας στο παρελθόν και σε σχέση με την επαφή σου με τα βουνά, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας 2-3 στιγμές – όχι αποκλειστικά αγωνιστικές - που έχουν αποτυπωθεί πολύ έντονα μέσα σου;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τέτοιες στιγμές μέσα μου, όπως είναι ο πρώτος μου αγώνας σε ορεινό τοπίο που ένιωθα πραγματικά χαμένος μέσα στο δάσος, παρόλο που υπήρχε σήμανση πολύ καλή, πάντα είχα το φόβο ότι είμαι χαμένος μέσα στο δάσος και αυτός ήταν το μονοπάτι Παρνασσού. Επίσης η εξερεύνηση των μονοπατιών μέσα σε προπόνηση στην ορεινή Κορινθία στο όρος Ζήρεια και πέριξ της λίμνης Δόξας, Σε μία προετοιμασία με τον συναθλητή μου Γιώργο Διάλεκτο στο φαράγγι του Ενιπέα, είχαμε την δυνατότητα να εξερευνήσουμε απόλυτα την διαδρομή χωρίς να έχουμε αγώνα, όπου δεν προλαβαίνουμε να δούμε τίποτα περισσότερο εκτός από τα ή μάς λόγω της ταχύτητας. Τέλος οι δύο αγώνες μου στο εξωτερικό, για το επίπεδο αθλητών, το κλίμα και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε και ο αγώνας που έδωσα με συμπτώματα covid-19  μέχρι τέλους.

 

 

[Advendure]: Όλα αυτά τα χρόνια τρέχεις σταθερά σε αγώνες μέχρι μαραθώνιας απόστασης. Θα ήθελες να δοκιμάσεις κάτι μεγαλύτερο (ultra trail) ή δεν σε τραβάνε τέτοιες πολύωρες αγωνιστικές δοκιμασίες; Με ποια κριτήρια επιλέγεις τους αγώνες που συμμετέχεις σε κάθε αγωνιστική σεζόν;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Οι αποστάσεις που μου αρέσουν και πιστεύω μου ταιριάζουν είναι μέχρι μαραθώνιο, θεωρώ ότι είμαι ένας γρήγορος αθλητής και παράλληλα δυνατός. Δεν είμαι τόσο οικονομικός στην κατανάλωση ενέργειας και γι αυτό επιλέγω αυτές τις αποστάσεις. Έναν αγώνα ultra θα ήθελα να τρέξω, απλά και μόνο για την εμπειρία. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγω τους αγώνες είναι η απόσταση, η αξιολόγηση από την ITRA, και αποφεύγω τους τεχνικούς αγώνες γιατί μου αρέσει να τρέχω.

 

[Advendure]: Τεχνικά ή πιο στρωτά μονοπάτια; Ποιο τερέν σου ταιριάζει περισσότερο και ποιο σου αρέσει περισσότερο;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Τα στρωτά μονοπάτια πιστεύω μου ταιριάζουν περισσότερο και επίσης μου αρέσουν πίστες με διαφορετική εκκίνηση από τον τερματισμό που υπερισχύει το ανηφορικό κομμάτι.

 

 

[Advendure]: Είσαι αθλητής της Salomon Hellas. Μίλησε μας λίγο για την σχέση σου με την εταιρεία, τους συναθλητές σου στην ομάδα και για τον εξοπλισμό που προτιμάς σε σχέση με τον κάθε αγώνα που συμμετέχεις.

[Θανάσης Παγουνάδης]: Ναι είμαι αθλητής της Salomon Hellas και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος για την στήριξη που μου παρέχει! Είναι μια εταιρεία που στηρίζει ουσιαστικά τις ανάγκες των αθλητών της. Επίσης έχουμε το δικό μας γυμναστήριο στην εταιρία Shop and Trade και γενικά το κλίμα της ομάδας είναι οικογενειακό θα έλεγα. Με τους συναθλητές μου κάνουμε παρέα και εκτός προπονήσεων και αυτό μας δένει ακόμα περισσότερο. Η Salomon σαν εταιρεία εξελίσσεται συνεχώς και έχει βελτιώσει πολύ τα υποδήματα της όπως το running κομμάτι και trail running. Το Sense Ride είναι το αγαπημένο μου παπούτσι με το οποίο έχω τρέξει όλους τους αγώνες! Το Pulsar Trail και το Ultra Glide είναι δυο καινούρια μοντέλα που επίσης είναι εξαιρετικά στην απορρόφηση κραδασμών και στην προστασία του ποδιου και σίγουρα για πολλά χιλιόμετρα!

 

[Advendure]: Υπάρχουν αθλητές ορεινού τρεξίματος που έχουν κυρίως δομημένη προπόνηση που περιλαμβάνει προπονήσεις ταχύτητας σε στίβο, long run, διαλειμματικές κτλ.,  και άλλοι που απλά τρέχουν καθημερινά στα μονοπάτια σε διάφορες αποστάσεις και εντάσεις. Εσύ προς πια πλευρά κλίνεις περισσότερο; Δώσε μας κάποια στοιχεία της προπονητικής σου φιλοσοφίας.

[Θανάσης Παγουνάδης]: Σαφώς και ανήκω στην πρώτη κατηγορία αθλητών γι αυτό και συνεργάζομαι χρόνια με τον προπονητή μου Κώστα Βασιλάκη καθώς πιστεύω ότι  είναι ο μοναδικός τρόπος βελτίωσης για έναν αθλητή. Όταν φτάσεις σε ένα επίπεδο, η λεπτομέρεια είναι που κάνει την διαφορά.. Όλοι μας γνωρίζουμε να κάνουμε κάποια στοιχειώδη προπόνηση στον εαυτό μάς με κάποια πράγματα που μπορεί να έχουμε ακούσει από φίλους ή έχουμε διαβάσει. Δεν είναι το ίδιο όμως, με το να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση από κάποιον που έχει σπουδάσει και κάνει την δουλειά του. Οι διαλειμματικές στο γήπεδο και το βουνό, τα long run  και η ενδυνάμωση στο γυμναστήριο είναι η εβδομαδιαία προπόνηση για εμένα που επαναλαμβάνεται.

 

 

[Advendure]: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ή καταστάσεις που αποτελούν – τώρα ή στο παρελθόν - πηγή έμπνευσης για σένα Θανάση;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Είμαι ένας αθλητής που δουλεύει σκληρά και θαυμάζω τους αθλητές που επίσης δουλεύουν σκληρά για να κατακτήσουν τους στόχους τους. Είμαι προσηλωμένος στο στόχο μου και δεν παρεκκλίνω εύκολα από την καθημερινότητα μου.

 

[Advendure]: Υπάρχει στο βάθος του μυαλού σου ένας αγώνας “όνειρο” που θα ήθελες να συμμετάσχεις;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Ο αγώνας όνειρο είναι να τρέξω στο UTMB και να συμμετάσχω στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος

 

[Advendure]: Μπήκαμε ήδη στο 2022. Αν και ακόμα όλα είναι ρευστά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας, έχεις καταλήξει σε κάποιους συγκεκριμένους αγωνιστικούς στόχος για φέτος;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Έχω ήδη κάνω την εγγραφή μου στο UTMB και συγκεκριμένα στην απόσταση που μου ταιριάζει, το OCC  των 55χλμ με +3.500 θετική υψομετρική. Θα κάνω κάποια περάσματα αγώνων σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΣΕΓΑΣ και κατ 'επέκταση  το Πανευρωπαικό στην Ισπανία και το Παγκόσμιο στην Ταϊλάνδη.

 

[Advendure]: Ποιο είναι το αγωνιστικό και προσωπικό όνειρο σου; Πως θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από σήμερα;

[Θανάσης Παγουνάδης]: Θα ήθελα πολύ να ενταχθεί το ορεινό τρέξιμο στην Ολυμπιάδα και να διεκδικούσα μία συμμετοχή μου σε αυτή. Αλλιώς μια συμμετοχή με την εθνική ομάδα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και γιατί όχι μία διάκριση.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ