“Γη, Θάλασσα και Ουρανός γίνονται ένα” … τρέξιμο στα μονοπάτια της Αμοργού! Κύριο

Από 13 Ιουν 2017

Το πλοίο φτάνει αργά μέσα στην νύχτα στην Αμοργό. Με περιμένει ο Σάκης και φεύγουμε από τα Κατάπολα για την Αιγιάλη. Πρώτη φορά επισκέπτομαι αυτό το Κυκλαδονήσι και καθώς προχωράμε με το αυτοκίνητο διασχίζοντας το νησί, προσπαθώ να διακρίνω εικόνες και “γραμμές” του τοπίου. Όταν πατάς το πόδι σου για πρώτη φορά σε ένα μέρος μέσα στη νύχτα, σπάνια θα νιώσεις ενθουσιασμό. Το βαρύ πέπλο της καλύπτει τα πάντα .. ή σχεδόν τα πάντα, μιας και το λαμπρό φεγγάρι ψηλά στον ουρανό λαμπυρίζει πάνω στην θάλασσα και αφήνει το μάτι να διακρίνει φευγαλέα το τοπίο.

 

Νιώθω μια έντονα θετική αύρα, καθώς ξαφνικά σε μια στροφή του δρόμου ξεπροβάλει το νησάκι της Νικουριάς, με το αλλόκοτο σχήμα, να “πλέει” μέσα στο φωτισμένο από το φεγγάρι και τα αστέρια πέλαγος. Ναι, η Αμοργός έχει μια “ενέργεια” που ακόμη και μέσα στην νύχτα σε κάνει να νιώθεις οικείος και ένα με τον τόπο κι ας τον επισκέπτεσαι για πρώτη φορά. Κι ας είναι νυχτερινές οι πρώτες εικόνες.

 

 

Αντίθεση … Άπλετο Κυκλαδίτικο φώς και απέραντο γαλάζιο μονοπωλούν τις εικόνες μας καθώς έχουμε φτάσει με την Ιωάννα στην είσοδο των σκαλοπατιών που οδηγούν στην περίφημη μονή της Χοζοβιώτισσας. Καμία φωτογραφία και κανένα βίντεο δεν μπορεί να αποδώσει το απίστευτο θέαμα που ξετυλίγεται γύρω μας. Ψηλά, η μονή και τα άγρια βράχια που υψώνονται στον ουρανό, δεξιά μας μόνο γαλάζιο …. Το γαλάζιο του Αιγαίου. Δεν έχω δει καλύτερο σημείο εκκίνησης αγώνα, πουθενά στον κόσμο.

 

 

Ξεκινάω να τρέχω …. Για δυο περίπου χιλιόμετρα είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξω το μονοπάτι. Σαν μαγνήτης μου τραβάει την ματιά μου το τοπίο. Πανύψηλα βράχια στα αριστερά μου καθώς διασχίζω την τεράστια σε μήκος σάρα που απομακρύνει το μονοπάτι από τη μονή και παντού το Αιγαίο μερικές εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα στα δεξιά μου .. Έντονα κόκκινοι και κίτρινοι θάμνοι “σπάνε” τα χρώματα του βράχου σε όλη την πλαγιά. Γη, θάλασσα και Ουρανός γίνονται ένα. Ξαφνικά φτάνω σε μια αναστροφή, όπου πλέον παντού γύρω μου βλέπω την θάλασσα σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Γαλάζιο κοντά στην ακτή, σκούρο μπλε καθώς βαθαίνει η θάλασσα πιο μακριά. Νησιά τριγύρω. Αιγαίο … Κυκλάδες … τόπος μαγικός που για χιλιάδες χρόνια μαγεύει τους ανθρώπους ...

 

 

Συνεχίζω στην μεγάλη διαδρομή του Amorgos Trail Challenge. Το τοπίο αλλάζει δραματικά, καθώς μπαίνει για μερικά χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, διασχίζοντας την ραχοκοκαλιά του νησιού. Γεράκια ψηλά, πολλά κατσίκια τριγύρω, μερικά διάσπαρτα άλογα και οι “αιώνιοι εργάτες” της ελληνικής υπαίθρου, τα γαϊδουράκια, σε μια εναλλαγή σκληρών γεμάτων πέτρα μονοπατιών που χρησιμοποιούν για δεκαετίες οι βοσκοί. Χωμάτινα μικρά τμήματα εμφανίζονται καθώς κυλούν τα χιλιόμετρα, αλλά και καλντερίμια που με μεράκι έφτιαξαν οι Αμοργιανοί για τι μετακινήσεις τους. Το απέραντο γαλάζιο πάντα μέσα στο οπτικό πεδίο μου, είτε αριστερά, είτε δεξιά, είτε ολόγυρα. Η Αμοργός έχει μακρόστενο σχήμα και η διαδρομή του αγώνα την διασχίζει σχεδόν από το ένα άκρο στο άλλο.

 

 

Μετά από περίπου 10 χιλιόμετρα φτάνω ψηλά στον κόλπο της Αιγιάλης. Η θέα της Νικουριάς είναι το ίδιο εντυπωσιακή μέσα στο εκθαμβωτικό φως του ήλιου, όπως και σε αυτό του φεγγαριού την προηγούμενη νύχτα. Μπαίνω μέσα στα χωριά, στο ίχνος της μικρής διαδρομής του αγώνα και στα τελευταία χιλιόμετρα της μεγάλης. Παραδοσιακά καλντερίμια μοναδικής τέχνης στο χτίσιμο, αμέτρητες πεζούλες, παλιά νησιώτικα σπίτια, ελιές και καλλιέργειες γύρω μου. Και καθώς η διαδρομή κυκλώνει την Αιγιάλη από ψηλά, πάντα η θάλασσα να κυριαρχεί στο οπτικό μου πεδίο.

 

 

Ανεβαίνω το δύσκολο μονοπάτι για την Λαγκάδα, τρέχω στο πετρόχτιστο καλντερίμι για τα Θολάρια και κατεβαίνω το μονοπάτι που σιγά-σιγά με οδηγεί στην θάλασσα. Ξαφνικά, σε μια απότομη στροφή την βλέπω μπροστά μου, γαλήνια, να με προσκαλεί για μια βουτιά. Αντιστέκομαι δύσκολα. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι πάνω στην άμμο της παραλίας.  Αυτή τη φορά την θάλασσα νιώθεις να την αγγίζεις και όχι να την θαυμάζεις σαν εικόνα από ψηλά. Σε μαγεύει με ένα διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην αρχή της διαδρομής.

 

 

Φτάνω στο τέρμα, μέσα στην Αιγιάλη. Νησί του φωτός και του απέραντου γαλάζιου η Αμοργός … πόσο πολύ το αναδεικνύει αυτή η διαδρομή. Πόσο πολύ διεγείρει τις αισθήσεις, ακόμη και εκεί που είναι κομμένη η ανάσα από την δυσκολία των χιλιομέτρων και την τραχύτητα των μονοπατιών. Αυτή η διαδρομή με την ποικιλία των μονοπατιών της και την θέα της θάλασσας σε αφήνει να της δώσεις το δικό σου νόημα, να παράγεις τα δικά σου συναισθήματα και να δεις το νησί μέσα από τις δικές σου, σμιλεμένες στο μυαλό και την ψυχή εικόνες.

 

 

Ας μιλήσουμε λίγο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαδρομών της διοργάνωσης. Έντονα βραχώδες τοπίο, σκληρά και γεμάτα πέτρες πολλά από τα μονοπάτια του τόπου και της μεγάλης διαδρομής του Amorgos Trail Challenge. Ξεκινάει δοκιμάζοντας τον αθλητή στα 300 σκαλιά για την Μονή σε μια ανάβαση που κερδίζει γρήγορα υψομετρική για να συνεχίσει σε καλογραμμένο μονοπάτι που διασχίζει μια τεράστια σάρα. Αριστερά  ορθώνονται βράχια και δεξιά πολύ χαμηλότερα το Αιγαίο. Ο χωματόδρομος που ακολουθεί για μερικές εκατοντάδες μέτρα δίνει ρυθμό, αλλά αμέσως μετά ξεκινάει ένα από το πιο σκληρά κομμάτια του αγώνα. Μονοπάτι γεμάτο πέτρες που για πολλά χρόνια το διασχίζουν βοσκοί με τα ζώα τους, αλλά και περιπατητές. Γύρω στο 6ο χιλιόμετρο ο αθλητής θα δοκιμαστεί σε μια από τις πιο τεχνικές καταβάσεις σε αγώνα ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας, αλλά αμέσως μετά ένας χωματόδρομος θα τον ανακουφίσει.

 

Ομαλή ανάβαση και πάλι σε χτισμένο καλντερίμι και αμέσως μετά και πάλι πολύ τεχνικό πεδίο με πέτρες και βραχώδεις πλάκες. Καθώς πλησιάζουμε προς το χωριό Ποταμός ξεκινάει μια μεγάλη και επίπονη κατάβαση, αρχικά σε χωμάτινο μονοπάτι με πέτρες, μετά σε ένα απίστευτο σε τέχνη χτιστό καλντερίμι για να διασχίσει τελικά όλο το χωριό με πεζούλες .. αμέτρητες πεζούλες, σε μια διαδρομή με πολλές στροφές που αν τις πιέσει κάποιος θα φτάσει πολύ καταπονημένος στην είσοδο του μονοπατιού που είναι και η αρχή της μικρής διαδρομής. Είναι το σημείο που απαιτεί την περισσότερη προσοχή από τον αθλητή όσο αφορά το πόσο θα το πιέσει, για να μην του κοστίσει στο υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον τερματισμό.

 

Κάπου εκεί και αφού διασχίσουμε μερικά εκατοντάδες μέτρα χωμάτινου μονοπατιού χωρίς κλίσεις, μπαίνουμε στο χτιστό ανηφορικό καλντερίμι που οδηγεί στο χωριό Λαγκάδα. Η δυσκολότερη παρατεταμένη ανάβαση της μεγάλης διαδρομής αφού σε περίπου 1.5 χιλιόμετρο κερδίζει 160 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Μετά την Λαγκάδα και οι δυο διαδρομές του αγώνα κάνουν έναν μεγάλο κύκλο περιμετρικά με τον όρμο της Αιγιάλης χαμηλά, μέχρι να μας οδηγήσουν στο χωριό Θολάρια, από εύκολο χωμάτινο μονοπάτι χωρίς κλίσεις, αλλά και ένα καλντερίμι με φυτευτές πέτρες για λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν το χωριό.

 

 

Μετά τα Θολάρια ξεκινάει η κατάβαση προς την Αιγιάλη, σε τεχνικό μονοπάτι που εξομαλύνεται όσο πλησιάζουμε προς τη θάλασσα. Ξαφνικά, σε μια στροφή, βρισκόμαστε πάνω στην αμμουδιά, την οποία διασχίζουμε μέχρι τον τερματισμό για μερικές εκατοντάδες μέτρα.

 

Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι η μεγάλη διαδρομή του Amorgos Trail Challenge (18Km, +1.020) παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσο αφορά τις κλίσεις, αλλά θέλει υπομονή από τον αθλητή γιατί έχει διαρκείς εναλλαγές. Η μικρή διαδρομή (7.5Km, +425)  είναι πολύ ευκολότερη τεχνικά και αν εξαιρέσεις την αρχική παρατεταμένη ανηφόρα, δεν παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. Όσο αφορά τη σηματοδότηση, τα μονοπάτια του νησιού έχουν μόνιμη εξαιρετική σηματοδότηση, αφού η Αμοργός είναι ένας εξαιρετικός και δημοφιλής πεζοπορικός προορισμός εδώ και χρόνια, ενώ η διοργάνωση έχει συμπληρώσει την σηματοδότηση με μόνιμη σήμανση, χωρίς καμιά κορδέλα έργου στις διαδρομές!

 

To Spike που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο είναι ένας πρωτότυπος αγώνας. Θα διεξαχθεί σε ένα πολύ όμορφο νησάκι, την Νικουριά, με εκκίνηση την αμμουδιά και ανάβαση σε κορυφή του νησιού, αλλά όχι από σηματοδοτημένη διαδρομή κάτι που δίνει πολλές επιλογές στον αθλητή, άρα παίζει ρόλο και η διαίσθηση, καθώς και η εμπειρία του. Ίσως και η τύχη! Μόλις λάβει την σφραγίδα ο αθλητής θα κάνει και την κατάβαση με τερματισμό την αμμουδιά .. η όμορφη παραλία πάντως σίγουρα θα κάνει πολλούς να τελειώσουν την προσπάθεια με μια βουτιά στα γαλάζια νερά! Ένα ωραίο “παιχνίδι” ταχύτητας ανάβασης / κατάβασης, αλλά και επιλογών στη διαδρομή.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε το Amorgos Trail Challenge ήταν προγραμματισμένο για το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, αλλά οι απεργίες της ΠΝΟ είχαν σαν συνέπεια την αναβολή του. Κάθε εμπόδιο για καλό λένε όμως και στην περίπτωση της Αμοργού η νέα ημερομηνία (16&17 Σεπτεμβρίου) δίνει την ευκαιρία για πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και εκπλήξεις για τους αθλητές και τους συνοδούς τους.

 

 

Η Αμοργός έγινε παγκόσμια γνωστή από το περίφημο φιλμ του Γάλλου Λυκ Μπεσόν, “Απέραντο Γαλάζιο”, μια δραματική ιστορία που έχει να κάνει με τις ελεύθερες καταδύσεις, σήμα κατατεθέν του νησιού. Φέτος το Σεπτέμβρη, ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο του Amorgos Trail Challenge, θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια μια προσπάθεια αναβίωσης του θέματος της ταινίας στην παραλία της Αγίας Άννας κάτω από την μονή της Χοζοβιώτισσας, με ένα παγκόσμιο τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης! Ταυτόχρονα θα ξεκινάνε και οι “Ημέρες Γαστρονομίας”, ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ γαστρονομίας που σκοπό έχει την ανάδειξη της τοπικής – ιδιαίτερα πλούσιας και νόστιμης – κουζίνας της Αμοργού. Μια καλή ευκαιρία για τους αθλητές και τους συνοδούς τους, να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης αλλά και να γευτούν την τοπική κουζίνα.

 

 

Και μιας και μιλάμε για γαστριμαργία, οι σταθμοί ανεφοδιασμού των αγώνων του Amorgos Trail Challenge θα έχουν και μια ποικιλία τοπικών προϊόντων, ενώ το pasta party θα λάβει χώρα στην όμορφη χώρα της Αμοργού. Το κλείσιμο όμως της διοργάνωσης υπόσχεται ακόμη ωραιότερες στιγμές μιας και αυτό που σχεδιάζουν οι διοργανωτές είναι το βράδυ μετά τους αγώνες να δοθούν τα μετάλλια των αθλητών και να γίνουν οι απονομές στην Αιγιάλη σε μια εκδήλωση γεμάτη χορό, τοπικά εδέσματα και Αμοργιανό γλέντι! Το Σάββατο, αμέσως μετά το Spike, θα γίνει και μια μικρή ξενάγηση στο νησί. Φυσικά, έχουν ήδη εξασφαλιστεί εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (Blue Star, Σκοπελίτης), καλύτερες τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων και σε εστιατόρια του νησιού, αλλά και δωρεάν μεταφορά το τριήμερο από πούλμαν εταιρειών της Αμοργού που στηρίζουν οικονομικά την διοργάνωση. Όπως μας ενημέρωσε η οργανωτική ομάδα, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως και κάποιοι χορηγοί έκπληξη, αλλά και δώρα για τους αθλητές.

 

 

Εκτυφλωτικό φως, τραχύ και δύσκολο τοπίο γεμάτο βράχια και πέτρες, καλντερίμια που έχουν χτιστεί με πολύ τέχνη και ιδρώτα από εργάτες της πέτρας, κατάλευκα εκκλησάκια στην μέση του πουθενά, παραδοσιακά χωριουδάκια με λουλούδια γεμάτα χρώματα στις αυλές, όμορφα φαγητά και “ψημένες”, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και των Κυκλάδων να ξεπροβάλει συνεχώς μπροστά σε κάθε στροφή του μονοπατιού, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι γνήσιοι και φιλόξενοι, που θέλουν να αναδείξουν μέσα από το άθλημα μας όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν το νησί τους ξεχωριστό. Αυτή είναι η Αμοργός που γνώρισα και θα την ζήσουν και οι αθλητές που θα τρέξουν τον Σεπτέμβρη σε κάποιον από τους αγώνες της διοργάνωσης.

 

 

Το Amorgos Trail Challenge 2017 που αποτελεί τον τρίτο αγώνα του Cyclades Trail Cup 2017 και θα πραγματοποιηθεί στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2017, τελεί υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση του Δήμου Αμοργού και διοργανώνεται από το Amorgos Diving Center, το Vigla Hotel, το Askas Pension και την κ. Σοφία ΒλαβιανούΟι εγγραφές συνεχίζονται και γίνονται μέσα από το web-site  της διοργάνωσης. Το Advendure είναι o Βασικός Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα καλύψει το Amorgos Trail Challenge 2017 με αρθρογραφία πριν και μετά τον αγώνα, αλλά θα συμμετέχει επίσης και στο αγωνιστικό διήμερο της Αμοργού, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα αλλά και τις εντυπώσεις μας από το την διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo©: Babis Giritziotis @ Canon Greece, Ιωάννα Συνοδινού


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

RT @ultratrailwtour: We are a little bit over half the year now and a lot already happened 💥 Here's an update on the 2019 general ranking o…
@AltraRunning Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση, από τον Θεοχάρη Λεζπουρίδη και το @Advendure_Net :… https://t.co/eD8Wgy2JWv
"@Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum", αναλυτικό review του @Advendure_Net :… https://t.co/ytJSQ7nrzG
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η εμπειρία μου από τον Salewa Olympus Mythical Trail 2019!

Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Ελπίδες & Όνειρα για την ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Championships!

Νεκρή αθλήτρια από κεραυνό στο Sudtirol Ultra Skyrace 2019!

La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

Zagori Mountain Running 2019 - Πάρτε σβάρα τα βουνά!

Dynafit – Advendure στον Grossglockner Ultra Trail 2019!

Skyrace Comapedrosa 2019, με συμμετοχή του Δημήτρη Σελέτη και του Σάκη Δασκαλόπουλου!

Merrell Choprock: Ένα υβριδικό πεζοπορικό παπούτσι!