Merrell Choprock: Ένα υβριδικό πεζοπορικό παπούτσι!

By 22 Ιουλ 2019

Έχοντας ήδη δοκιμάσει και παρουσιάσει στο Advendure εξαιρετικά μοντέλα για ορεινό τρέξιμο της Αμερικανικής Merrell, με πολύ ενδιαφέρον δοκιμάσαμε και ένα από τα best seller της εταιρείας, το Choprock, το οποίο είναι θα λέγαμε ένα υβριδικό παπούτσι πεζοπορίας για διασχίσεις που περιλαμβάνουν εκτός από μονοπάτια και περάσματα από ποτάμια και γενικά υγρό στοιχείο. Άλλωστε το καλοκαίρι είναι μια εποχή που ευνοεί τέτοιου είδους outdoor δραστηριότητες. Ελαφρύ, άνετο, με ιδιαίτερη έμφαση στο γρήγορο στέγνωμα και τον εξαερισμό και εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε επιφάνεια, θα διευκολύνει την πορεία μας σε μονοπάτια κάθε είδους και ποτάμια, ενώ επιτρέπει και το άνετο τρέξιμο σε μικρά τμήματα της διάσχισης. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.

 

 

Εξωτερικό μέρος

 

Ολόκληρο το εξωτερικό τμήμα του Choprock αποτελείται από αραιής πλέξης δικτυωτό υλικό, το οποίο διακόπτεται από πλάγιες λωρίδες στήριξης από ύφασμα φιλικό στο νερό. Η διαπνοή που εξασφαλίζει αυτή η σχεδίαση είναι εξαιρετική, καθώς και η απομάκρυνση του νερού. Το αισθάνεσαι πολύ “αέρινο” καθώς περπατάς στο μονοπάτι και το ίδιο άνετο όταν κινείσαι μέσα στο νερό. Γίνεται ένα με το πόδι και αυτό βοηθάει να αποφεύγονται ερεθισμοί. Αρχικά θα προτείναμε να το χρησιμοποιήσετε με μια κοντή κάλτσα μέχρι να το συνηθίσετε και σιγά σιγά μπορείτε να το φοράτε άνετα με γυμνό πόδι.

 

 

Φυσικά δεν υπάρχει γλώσσα και το παπούτσι αγκαλιάζει συνολικά το πόδι, ενώ τα κλασσικού τύπου και σκληρά κορδόνια δένουν εύκολα – με ένα τράβηγμα – από θηλιές στο επάνω μέρος των πλάγιων λωρίδων. Ο συνδυασμός κορδονιών και υφασμάτινων πλάγιων λωρίδων στηρίζει πολύ καλά το πόδι σε κάθε είδους μονοπάτι. Μου άφησε την αίσθηση πολύ άνετου παπουτσιού, το φοράς και δεν σε αποσπά καθόλου από την προσπάθεια σου. Μου άρεσε ιδιαίτερα η λωρίδα απαλού υφάσματος (σαν λεπτό μαξιλαράκι) που διατρέχει όλο το μήκος περιμετρικά του αστραγάλου μιας και δεν αφήνει να προκύψουν ερεθισμοί από τριβή με το δικτυωτό ύφασμα.

 

 

Περιμετρικά την φτέρνα την διατρέχει μια σκληρή λωρίδα πλαστικού (Hyperlock™) η οποία παρέχει στήριξη και ευστάθεια στο πάτημα και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα σε κατηφορικά μονοπάτια. Ο χώρος των δακτύλων είναι ευρύχωρος, ενώ το σκληρό πλαστικό που τον διατρέχει περιμετρικά μέχρι και την πρώτη θηλιά των κορδονιών παρέχει μια από τις καλύτερες προστασίες από χτυπήματα σε πέτρες που έχουμε δει.

 

 

Η πολύ "επιθετική" του εμφάνιση μάλλον το περιορίζει στον ρόλο του, που είναι τα μονοπάτια και τα ποτάμια, δηλαδή αντίθετα από άλλα μοντέλα της εταιρείας δεν θα λέγαμε ότι μπορεί να φορεθεί σαν lifestyle παπούτσι για μια βόλτα στην πόλη.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

 

Η ενδιάμεση σόλα είναι κατασκευασμένη από συμπιεσμένο αφρό EVA, ο οποίος παρέχει πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών, για υβριδικό παπούτσι πεζοπορίας. Σε μικρά κομμάτια μονοπατιού που έτρεξα θα έλεγα ότι έχει και ικανοποιητική απόκριση αφού σε αυτό βοηθάει και η σχεδίαση της εξωτερικής σόλας, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι το Choprock δεν είναι παπούτσι τρεξίματος. Αν χρειαστεί πάντως να τρέξουμε μικρά τμήματα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

 

 

Το Choprock όμως ξεχωρίζει για την τεχνολογία Hydramoph™, η οποία υποστηρίζει την πολύ γρήγορη και αποδοτική αποστράγγιση του νερού όταν βγούμε από το ποτάμι. Τόσο στην ενδιάμεση σόλα, όσο και στην ειδικής σχεδίασης εσωτερική σόλα (Kinetic Fit™)υπάρχουν κανάλια και οπές για την απομάκρυνση του νερού. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα στεγνώνει το παπούτσι καθώς έχουμε βγει από το νερό και κινούμαστε στο μονοπάτι. Οι οπές αυτές βρίσκονται σε ολόκληρο το μήκος της εσωτερικής σόλας, αλλά τα κανάλια μόνο στο μεσαίο και μπροστά τμήμα του Choprock, ώστε να μην αλλοιώσουν την προστασία από κραδασμούς της περιοχής της φτέρνας.

 

 

Η Merrell δεν δίνει πληροφορία για το drop του παπουτσιού αλλά μπορούμε να το υπολογίσουμε περίπου στα 8-10 mm, ένα νούμερο που είναι προφανές από την υποστήριξη με αφρό EVA τη περιοχής της φτέρνας. Για παπούτσι με πεζοπορικό ρόλο είναι πολύ ικανοποιητικό το drop αυτό. Το βάρος των 381 γραμμαρίων (9 US) είναι χαμηλό για αυτή την κατηγορία παπουτσιών, ενώ είναι ουδέτερο άρα ίσως προβληματίσει κάποιους με σοβαρό υπερπρηνισμό.

 

Εξωτερική σόλα

 

Η εξωτερική σόλα φοράει την εξαιρετική Vibram® Megagrip, η οποία παρέχει κορυφαία πρόσφυση σε κάθε τερέν, αλλά και αντοχή στον χρόνο. Τα επιθέματα (lugs) είναι ύψους 5 mm, σε σχήμα αστεριού με τρείς ακτίνες και διαφόρων κατευθύνσεων. Η εξωτερική σόλα χωρίζεται σε τρείς περιοχές, με το εμπρός και μεσαίο τμήμα να χρησιμοποιούν αυτού του σχήματος επιθέματα, ενώ πίσω στη φτέρνα τα επιθέματα είναι γραμμικά ώστε να “κρατάει” το παπούτσι σε σαθρά ή λασπώδη κατηφορικά μονοπάτια. Στο πίσω τμήμα του Choprock η εξωτερική σόλα ανεβαίνει κα καλύπτει την ενδιάμεση σόλα, ώστε να ενισχυθεί η ευστάθεια.

 

 

Η πρόσφυση του Choprock είναι κορυφαία, τόσο στα μονοπάτια, όσο και στο νερό καθώς πατάμε πάνω σε γλιστερές πέτρες ή βράχους. Το μέγεθος των επιθεμάτων το κάνει ιδανικό για λασπωμένα εδάφη, όσο και για πρόσφυση σε σαθρά ανηφορικά μονοπάτια ή σάρες. Φυσικά δεν προορίζεται για αναρρίχηση σε βράχους, όπου ένα approach παπούτσι θα έκανε σωστά την δουλειά.

 

Το Choprock αποτελεί μια ιδανική υβριδική λύση για πεζοπορία αρκετών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει διασχίσεις ποταμών και γενικά υγρού στοιχείου. Είναι άνετο, με εξαιρετική πρόσφυση και διαπνοή και με μεγάλο ατού την γρήγορη και αποδοτική απομάκρυνση του νερού. Αντέχει στο χρόνο και το καλοκαίρι είναι .. η εποχή του!

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα αραιής πλέξης και πλάγιες λωρίδες από συνθετικό υλικό φιλικά στο νερό, hyperlock™ πλαστικό για ευστάθεια και προστασία της φτέρνας, σκληρό πλαστικό για προστασία στα δάκτυλα

Ενδιάμεση σόλα: Συμπιεσμένος αφρός EVA, κανάλια και οπές Hydramoph™, εσωτερική σόλα Kinetic Fit™ με οπές

Εξωτερική σόλα: Vibram® Megagrip, Επιθέματα πολυκατευθυντικά ύψους 5mm, τρείς περιοχές πρόσφυσης

Drop: 8-10mm

Βάρος: 381γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασικού τύπου, χοντρά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 129€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Merrell  στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η εταιρεία Leatherex (τηλ: 2110122809), με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης του Choprock. Θα το βρείτε σε καταστήματα με εξοπλισμό outdoor δραστηριοτήτων.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ