Το Advendure στα άδυτα της The North Face™

Όταν φοράμε ένα τεχνικό ρούχο ή ένα εξειδικευμένο παπούτσι στο βουνό βασιζόμαστε σε αυτό να μας βοηθήσει να τρέξουμε έναν αγώνα, να σκαρφαλώσουμε, να περπατήσουμε σε μια χιονισμένη πλαγιά ή ακόμα και να «κρυφτούμε» μέσα του για να προστατευτούμε από τα στοιχεία της φύσης. Εμπιστευόμαστε με λίγα λόγια τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα ρούχα και τα παπούτσια μας να μας εξασφαλίσουν αν μη τι άλλο την παραμονή μας εκτός σπιτιού και την επιστροφή μας σε αυτό μετά από ένα Advendure.

Η τεχνολογία, ευτυχώς για όσους ασχολούνται με τα ορεινά και όχι μόνο αθλήματα έχει κάνει άλματα και πρόσφατα που παρακολουθούσα την ταινία Everest στον κινηματογράφο το μυαλό μου πήγε στους πρωτοπόρους, αυτούς που άνοιξαν το δρόμο για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθήσαν και στη θέση των πρωταγωνιστών (της αληθινής ιστορίας, όχι της ταινίας) έβαλα στο μυαλό μου τον Έντμουντ Χίλαρι και τον Τένσινγκ Νοργκάι. Τους δύο αυτούς άντρες που πάνω από μισό αιώνα πριν ανέβηκαν πρώτη φορά στην κορφή του βουνού αυτού, σε ύψη που ίσως εκείνη την εποχή ούτε τα αεροπλάνα δεν πετούσαν, με εξοπλισμό με το διπλάσιο βάρος από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα και σίγουρα όχι με τις ίδιες αντοχές στο πολικό ψύχος που αντιμετώπισαν.

 

 

Στο μισό αυτό αιώνα λοιπόν στον τομέα του ρουχισμού και του εξοπλισμού έχουν γίνει άλματα με τη χρήση της τεχνολογίας και πλέον έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα να φοράμε ρούχα με πολύ μικρό βάρος και τεράστια αντοχή στη βροχή και το κρύο, μπλούζες κομμένες με laser, παπούτσια κατασκευασμένα ειδικά για κορυφές μέχρι τα 6000 μέτρα υψόμετρο ή και για παραπάνω, συνθετικά στην πλειονότητά τους. Τεχνολογίες που αυτή τη στιγμή εξελίσσονται θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια στα ρούχα που γεμίζουν τη γκαρνταρόμπα μας, όπως για παράδειγμα η νανοτεχνολογία που θα μας προσφέρει σε πολύ μικρό βάρος πολλαπλάσιες αντοχές σε συνθετικές ύλες.

 

Θεωρήσαμε λοιπόν μια καλή ιδέα να ξεκινήσουμε μια περιήγηση σε όλες αυτές τις τεχνολογίες και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο με μια σειρά από άρθρα, συνεντεύξεις παρουσιάσει και δοκιμές προϊόντων. Τι καλύτερο λοιπόν ξεκίνημα παρά με μία εταιρεία που επίσης διανύει την 5η δεκαετία της στο χώρο, τη The North Face™.

 

Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1966 από τον Doug Tompkins αρχικώς ως ένα μικρό κατάστημα λιανικής με εξοπλισμό σκι και ορειβασίας στο San Francisco και δυο χρόνια μετά ο Kenneth "Hap" Klopp την εξαγόρασε και τη μετέτρεψε σε εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής για τον καλύτερο εξοπλισμό outdoor. Άλλωστε η ιδέα για το όνομα The North Face™ προέκυψε μετά από ένα ταξίδι των ιδρυτών στο Eagle Mountain στη Μινεσσότα αφού η Βορεινή πλευρά ενός βουνού στο βόρειο ημισφαίριο είναι γενικώς η πιο κρύα, πιο παγωμένη και η τρομερή διαδρομή που μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει. Έτσι και τα προϊόντα τους συνοδεύονταν με την υπόσχεση ότι είναι τα πιο ανθεκτικά που μπορεί κάποιος να αγοράσει.

 

Περισσότερα από 45 χρόνια καινοτομιών μπορούμε να διακρίνουμε στο εκπληκτικό infographic της The North Face ... (κλικ για μεγέθυνση)


Σήμερα, 47 χρόνια μετά, με συνέπεια σε αυτή την υπόσχεση συνεχίζει να πρωτοπορεί και να δημιουργεί εξοπλισμό για τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας.

 

Ζητήσαμε λοιπόν από τον Εμπορικό Διευθυντή της The North Face / Hellas, τον κο Μανώλη Μαυροειδή να μας μιλήσει για τις τεχνολογίες που ενσωματώνει η The North Face και εκείνος είχε την καλοσύνη να μας φιλοξενήσει όχι στα γραφεία τους, αλλά στο χώρο δειγματισμού της εταιρείας στην Ελλάδα προκειμένου να δούμε από κοντά όλα τα νέα προϊόντα για το 2016. Έτσι λοιπόν η ομάδα του Advendure που αποτελείτο από τους Δημήτρη Τρουπή, Τάκη Τσογκαράκη, Άντζυ Τερζή και τον γράφοντα, συναντήσαμε τον ίδιο και την κα Μαριάννα Βαγιάνου, υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας, και περάσαμε αρκετές ώρες κουβεντιάζοντας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας και πήραμε μία πρώτη γεύση από την επερχόμενη κολεξιόν.

 

Φέτος άλλωστε η Αμερικάνικη αυτή εταιρεία με Ευρωπαϊκές επιρροές όπως μας την περιέγραψε και ο κύριος Μαυροειδής λανσάρει την κορυφαία της σειρά τη Summit Series που είναι iconic για το brand σε μόνο 180 retailers παγκοσμίως ενσωματώνοντας τις τεχνολογίες αιχμής της εταιρείας με ένα άλλο τρόπο (The Other Way) όπως είχαμε παρουσιάσει και σε πρόσφατο άρθρο μας.

 

Στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος σχεδιασμού και δοκιμών της σειράς Summit Series από τους τεχνικούς αλλά και τους αθλητές της The North Face™ .

 

 


Οι καινοτομίες της The North Face™ δε σταματούν εδώ καθώς είναι στρατηγική απόφαση της εταιρείας από την Καλιφόρνια να έχει διαφορετικό positioning στην αγορά ανά χώρα καθώς είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες και τα εδάφη που συναντά κάποιος για παράδειγμα στον Καναδά από ότι στην Ελλάδα. Αυτό επεκτείνεται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας στην οποία αλλάζουν πολλά περισσότερα από τη γλώσσα και το νόμισμα ανά χώρα.

 

Πέρα όμως από μία καινοτόμος εταιρεία που έχει τη δυνατότητα με ένα μεγάλο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης να δημιουργεί τις δικές της τεχνολογίες και μια πλειάδα αθλητών σε όλα σχεδόν τα ορεινά αθλήματα για να τις δοκιμάζουν και να τις εξελίσσουν, έχει και την ανάγκη να μείνει πιστή στην αρχική της υπόσχεση για κορυφαίο εξοπλισμό. Με αυτή τη φιλοσοφία η The North Face™ ενσωματώνει σε τα προϊόντα τις κορυφαίες εξειδικευμένες τεχνολογίες από εταιρείες όπως η Vibram που υπογράφει τις σόλες στις μπότες και τα παπούτσια της και τη GORE-TEX με τις γνωστές σε όλους μας μεμβράνες με την οποία μάλιστα συνεργάζονται από το 1977!

 

Ας ξεκινήσουμε όμως την περιήγησή μας στις τεχνολογίες με ένα αρχικό διαχωρισμό στην προστασία και τη μόνωση και στη συνέχεια να επεκταθούμε σε τεχνολογίες που αφορούν την υπόδηση και τον εξειδικευμένο ρουχισμό τρεξίματος. Φυσικά η γκάμα της The North Face™ είναι ίσως η πιο πλήρης, περιλαμβάνοντας επίσης μια μεγάλη σειρά από σακίδια για κάθε χρήση που άφησαν εποχή όπως το περίφημο Ruthsack που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1969 και σκηνές όπως η VE-24 το 1976 και αργότερα η VE-25 που έχουν προστατέψει αμέτρητες αποστολές από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες ή ακόμα και το πασίγνωστο Himalayan Suit που πρωτοεμφανίστηκε το 1994 και προστατεύει έκτοτε αμέτρητους ορειβάτες σε αποστολές σε μεγάλα υψόμετρα.

 

Το σακίδιο Ruthsack, το αντίσκηνο V-25 και η περίφημη Himalayan Suit

 

Λίγο αργότερα, το 1997 ξεκίνησε και η σειρά προϊόντων με το λογότυπο Athlete Tested για πρώτη φορά που συνόδευε και το νέο motto της εταιρείας, NEVER STOP EXPLORING, όπου η ομάδα αθλητών της The North Face™ δοκίμαζε και εξέλισσε μέσα από τις αποστολές σε όλο τον κόσμο που συμμετείχαν τη γκάμα των προϊόντων της φίρμας, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή που έμελλε όμως να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες εταιρείες κατασκευής εξειδικευμένου ρουχισμού στη συνέχεια.

 

Ελπίζουμε σε μελλοντικό άρθρο να μπορέσουμε να καλύψουμε και τέτοιου είδους εξοπλισμό, όμως προς το παρόν η αναφορά έγινε εδώ για ιστορικούς λόγους.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ακριβώς όπως υποδηλώνει και ο τίτλος θα αναλύσουμε παρακάτω τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η The North Face™ για να καλύψει το εξωτερικό τμήμα ή layer αν προτιμάτε του ρουχισμού μας. Πάντα ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ιδανικός τρόπος να ντυθούμε ώστε να παραμείνουμε προστατευμένοι και παράλληλα να έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε το ντύσιμό μας ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες, μιας και στο βουνό είναι αρκετά ευμετάβλητες, είναι να γινόμαστε «κρεμμύδια». Να φοράμε δηλαδή διαφορετικά layers, συνήθως 3 είναι αυτά (baselayer, midlayer, jacket) με τα οποία να «παίζουμε» αναλόγως τις συνθήκες και την ένταση με την οποία κινούμαστε στο πεδίο.

 

Η προστασία λοιπόν έχει να κάνει κυρίως με Jackets αφού αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης από τα οποία καλούνται να μας προστατέψουν. Το ζητούμενο λοιπόν εδώ είναι η προστασία από τη βροχή και τον αέρα κυρίως, με την απαραίτητη όμως διαπνοή, ειδικά σε υψηλής έντασης δραστηριότητες προκειμένου να μην υπάρξει έντονη εφίδρωση καθώς δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστο να σταματήσει η ανάβαση και να είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλο υψόμετρο μούσκεμα στον ιδρώτα.

 

Εδώ θα ήταν καλό να εξηγήσουμε πως μετριέται η στεγανότητα αλλά και η διαπνοή στα διάφορα υφάσματα.

 

Διαβαθμίσεις Αδιαβροχοποίησης

Κάθε αδιάβροχο ρούχο που αγοράζουμε έχει πιθανότατα μια διαβάθμιση αδιαβροχοποίησης, το οποίο απλά σημαίνει πόσο καλά και για πόσο χρόνο το ρούχο μας θα κρατήσει μακριά το νερό. Τα υφάσματα δοκιμάζονται με τη χρήση μιας ειδικής μηχανής με Υδροστατική κεφαλή η οποία καθορίζει την αντίσταση των υφασμάτων στη διείσδυση του νερού υπό πίεση. Το ύφασμα τοποθετείται κυκλικά στον πάτο ενός κυλίνδρου και στη συνέχεια προστίθεται νερό μέχρι αυτό να αρχίσει να στάζει μέσα από το ύφασμα. Η μηχανή μετράει την πίεση του νερού που έρχεται σε επαφή με το ύφασμα μέχρις ότου να αυτό να διαπεραστεί. Το κατώτατο όριο προκειμένου ένα ύφασμα να οριστεί ως αδιάβροχο είναι τα 1000 mm HH, και για μια περίοδο 24 ωρών. Υπάρχουν παρόλα αυτά πολλοί αριθμοί και που υποστηρίζεται ότι έχουν επιτευχθεί από τις διάφορες εταιρείες κατασκευής υφασμάτων ως προς το ποιος αριθμός ΗΗ είναι επαρκής για να συγκρατήσει απόλυτα το νερό σε φυσιολογικές συνθήκες, παρόλα αυτά δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Τα 10,000 mm HH φυσικά είναι μία επαρκής μέτρηση! Η Διαβάθμιση αδιαβροχοποίησης θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείται απλώς ως οδηγός ανάμεσα σε παρόμοια υφάσματα των διαφόρων εταιρειών. Πολλοί ακόμα παράγοντες όπως η σχεδίαση του υφάσματος, τα πρόσθετα χαρακτηριστικά και η συνολική κατασκευή του υφάσματος συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη συνολική ικανότητα του ρούχου να μας κρατήσει στεγνούς.

 

Διαπνοή

Αυτός ο όρος είναι πιθανότατα ο πιο πολυσυζητημένος για την ποιότητα ενός αδιάβροχου ρούχου. Οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδρώνουμε και δημιουργούμε μια υγρή ατμόσφαιρα μέσα από τα ρούχα μας και όσο η άσκηση εντείνεται η υγρασία από τον ιδρώτα ποτίζει το ύφασμα. Αυτή η υγρασία είναι πρόβλημα γιατί εκτός από το ότι μας δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση αυξάνει την πιθανότητα α υπερθερμανθούμε κατά τη διάρκεια της άσκησης και φυσικά κατά την παύση της άσκησης θα μας κάνει να κρυώσουμε. Το μόνο σίγουρο όταν είμαστε βρεγμένοι σε πολύ κρύες συνθήκες είναι η ….υποθερμία!

 

Και εδώ δημιουργείται ένα πολύ καλό ερώτημα: Πως μετράμε τη διαπνοή του υφάσματος (και φυσικά του ρούχου μας); Υπάρχουν πολλά επιστημονικά τεστ που γίνονται από όλες τις εταιρείες παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο κοινά αποδεχτό. Υπάρχει το RET (μέθοδος Hohenstein), η μέθοδος του αντεστραμμένου κυπέλου και μερικές ακόμα. Ως εκ τούτου μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μέτρησης μετράει την ποσότητα των υδρατμών σε γραμμάρια που διαπερνούν ένα τετραγωνικό μέτρο υφάσματος σε ένα 24ωρο που ονομάζεται MVTR (Moisture Vapour Transmission Rate, ελληνιστί ρυθμός μετάδοσης υγρασίας). Όσο υψηλότερο το MVTR, τόσο καλύτερη διαπνοή, σωστά; Δυστυχώς όχι πάντα!

 

Η Διαπνοή ενός υφάσματος εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον. Προκειμένου να αναπνέει και να μεταφέρει την υγρασία το ύφασμα στην εξωτερική μεριά του ρούχου μας, πρέπει να υπάρχει μια διαφορά ποσοστού υγρασίας μεταξύ των δυο πλευρών του υφάσματος. Δηλαδή αν είναι μεγαλύτερη η υγρασία μέσα από το ρούχο από ότι ο εξωτερικός αέρας τότε το πιο φυσικό είναι ότι η υγρασία θα θελήσει να πάει προς το εξωτερικό μέρος του ρούχου όμως αν συμβαίνει το ανάποδο (που είναι πολύ σύνηθες σε ηπιότερα κλίματα τότε η διαπνοή θα είναι σίγουρα μικρότερη και πολλές φορές θα νοιώθουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου)! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάποια κλίματα όσο καλό και να είναι το ρούχο μας υπάρχουν κάποιες συνθήκες που απλά δε θα έχει καθόλου διαπνοή.

 

Στη διαπνοή παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το πόσο καθαρό είναι το ρούχο μας, καθώς αν είναι λερωμένο με σκόνη, λάσπη κλπ τότε οι μικροπόροι από τους οποίους θα προσπαθεί να ξεφύγει η υγρασία θα είναι μπλοκαρισμένοι και σίγουρα θα επηρεαστεί η διαπνοή του ρούχου μας. Και φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αδιαβροχοποίηση του ρούχου μας και πόσο αυτή βοηθά τη διαπνοή.

 

Ακολουθεί μια λίστα των διαβαθμίσεων αδιαβροχοποίησης και διαπνοής διαφόρων υφασμάτων:

 

ΤεχνολογίαΑδιαβροχοποίηση (mm)Διαπνοή (GM/M²/24HR)
GORE-TEX >28,000 17000
GORE-TEX PRO 3L >28,000 25000
GORE-TEX ACTIVE >28,000 >25,000
GORE-TEX PACLITE >28,000 15000
eVENT 30000 >THAN 25,000
FLASHPOINT 20000 >40,000
MARMOT NANOPRO >THAN 10,000 17000
NORTH FACE HYVENT 2.5L >THAN 15,000 ~12-15,000
PATAGONIA H2NO 10-20,000 ~12-15,000
Helly Tech® PERFORMANCE >THAN 10,000 >THAN 10,000

 

Άρα βάσει του σχετικού πίνακα πως επιλέγουμε τεχνολογία για διαφορετικές δραστηριότητες?

 

Διαβαθμίσεις Αδιαβροχοποίησης:

  • 5,000mm: Εδώ ξεκινούν τα αδιάβροχα ρούχα μολονότι σε μια ισχυρή βροχόπτωση στο τέλος θα καταλήξουμε βρεγμένοι.
  • 10,000mm – 15,000mm: Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Αυτά τα ρούχα μπορούν να αντέξουν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις. Παρόλα αυτά αν υποστούν πιέσεις (μια πτώση σε μαλακό χιόνι, αν καθίσουμε κάτω αν μιλάμε για παντελόνι η ακόμα και η πίεση από τους ιμάντες ενός σακιδίου με βάρος μετά από κάποια ώρα θα μουσκέψουν.
  • 20,000mm και πάνω: Αυτά είναι τα ρούχα που πρέπει να προτιμήσουμε αν θέλουμε να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε οποιεσδήποτε συνθήκες γνωρίζοντας ότι θα μας κρατήσουν στεγνούς.

 

Διαβαθμίσεις Διαπνοής:

  • 5,000 – 10,000g/m²: Τα ρούχα αυτά είναι μια χαρά αν θέλουμε να μείνουμε σε κάποιο μέρος για σκι, ταξιδιωτική χρήση σε αστικές περιοχές ή κατασκήνωση. Παρόλα αυτά αν θελήσουμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη πεζοπορία σε βουνό μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε
  • 10,000 – 15,000g/m²:Τα ρούχα αυτά προτείνονται για πιο περιπετειώδη ταξίδια, μεγάλες πεζοπορίες και σε πιο έντονες δραστηριότητες. Και πάλι όμως αν μείνουμε εκτεθειμένοι σε πιο μεγάλα υψόμετρα η σε μέρη με πολύ μεγάλα ποσοστά υγρασίας πχ. Ροδόπη τότε είναι πιθανό να χρειαστούμε κάτι όπως το ακόλουθο.
  • 15,000 – 20,000g/m²: Αυτό είναι το ρούχο που χρειαζόμαστε αν θέλουμε να εκτεθούμε σε πιο μεγάλα υψόμετρα ή σε μέρη με έντονες βροχοπτώσεις προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία και σε έντονη άσκηση.

 

Συμπέρασμα

Η Διαπνοή είναι σίγουρα επηρεαζόμενη από το περιβάλλον, την ένταση της άσκησης αλλά και την περιποίηση των ρούχων μας (καθαρότητα). Οι διαβαθμίσεις είναι σίγουρα οδηγός αλλά όχι ο μόνος λόγος για την αγορά ενός ρούχου και προκειμένου αυτό να διατηρήσει την ικανότητα διαπνοής του τότε θα πρέπει να τυγχάνει και της ανάλογης συντήρησης. Τέλος η διαπνοή έχει περιορισμούς καθώς σχεδόν τίποτα δε δουλεύει σε υπερβολικά υγρά κλίματα και τα ελαφρύτερα υφάσματα αναπνέουν καλύτερα από τα βαρύτερα μολονότι δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα μακροπρόθεσμα.

 

Εδώ λοιπόν κυρίαρχες στη γκάμα της The North Face™ είναι δύο βασικές τεχνολογίες, το HyVent® ή DRyVent® όπως μετονομάζεται από το 2016 και το Gore –Tex® οι οποίες έχουν τις δικές τους υποκατηγορίες υφασμάτων για πιο εξειδικευμένη χρήση.

 

HyVent®

 

Το HyVent® είναι μια τεχνολογία της The North Face™ την οποία εξελίσσει τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιεί πλέον και στην κορυφαία σειρά της Summit Series στην κορυφαία της 3L (3 layers) έκδοση.

 

Τι είναι όμως το HyVent®, πως κατασκευάζεται και το κυριότερο πως μας προστατεύει?

Πρόκειται για μια τεχνολογία αδιαβροχοποίησης με μεγάλη ικανότητα διαπνοής η οποία χρησιμοποιεί ένα στρώμα πολυουρεθάνης (PU) που αποτελείται από μια πολυστρωματική φόρμουλα τριών συστατικών για να μας προσφέρει αδιαβροχοποίηση, διαπερατότητα υγρασίας (διαπνοή) και ανθεκτικότητα. Το ανθεκτικό υφαντό εξωτερικό απωθεί τη βροχή ενώ το εσωτερικό στρώμα χρησιμοποιεί την επίστρωση πολυουρεθάνης και μικροπόρους για να οδηγήσει τους υδρατμούς προς το εξωτερικό στρώμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια τεχνολογία που έχει εξαιρετική αδιαβροχοποίηση και διαπνοή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η The North Face™ μας ενημερώνει για την αντοχή στο χρόνο που έχει η μεμβράνη HyVent® καθορίζοντας τον αριθμό πλυσιμάτων που έχει μετρηθεί η διάρκεια της διαπερατότητας της. 

 

Το HyVent® έχει 3 διαφορετικές εκδόσεις που προορίζονται για διαφορετική χρήση:

 

1. HyVent® ALPHA


Η κορωνίδα της τεχνολογίας αυτής είναι το HyVent® Alpha που το συναντάμε φυσικά στη Summit Series σειρά της The North Face™ . Αυτό το ιδιαίτερα αδιάβρχο ύφασμα χρησιμοποιεί μια μικροπορώδη, υδροφοβική πλαστικοποιημένη τεχνολογία που διατηρεί τις ιδιότητές της στις πιο δυσχερείς καιρικές συνθήκες. Η πλαστικοποιημένη μεμβράνη έχει κατασκευαστεί με περίπου 500.000 τρύπες ανά τετραγωνική ίντσα και για να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα, πάνω από 3.000.000 τρύπες ανά τετραγωνικό εκατοστό! Αυτό σύμφωνα με τους κατασκευαστές επιτρέπει στον ιδρώτα να περάσει μέσα από το ύφασμα πριν συμπυκνωθεί σε υγρό, κρατώντας μας στεγνούς, ζεστούς και άνετους.

 

Το κορυφαίο αδιάβροχο Summit L5 Shell που χρησιμοποιεί HyVent® Alpha και επιπλέον τεχνολογία Fuseform.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 

  • Εξαιρετική προστασία στις πιο ακραίες συνθήκες
  • Μοναδική κατασκευή που μας κρατά Στεγνούς, Ζεστούς και Άνετους
  • Ιδανικό για ορειβασία και μεγάλες πεζοπορίες σε ακραίες συνθήκες

 

2. HyVent® 2.5L


To HyVent® 2.5L κατασκευάζεται με την εφαρμογή μιας πολυουρεθανικής επίστρωσης με ένα ειδικό πλέγμα, που δρα ως ένα στεγανό υπόστρωμα. Το 2.5L επιπλέον μισό στρώμα προσθέτει ανθεκτικότητα και ενισχύει την άνεση καθώς με φυσικό τρόπο διαχωρίζει το HyVent® 2.5L PU (πολυουρεθανική επίστρωση) από το δέρμα.


Οι άνθρωποι της VF Hellas παρουσιάζουν στον Τάκη Τσογκαράκη της ομάδας του Αdvendure τη νέα έκδοση του κορυφαίου δρομικού αδιάβροχου Storm Stow με HyVent® 2.5L και στεγανότητα 15.000mm στα 140 γραμμάρια!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Αυξημένη Αδιαβροχοποίηση και Διαπνοή
  • Προστασία διπλού τοιχώματος σε βροχή και χιόνι
  • Απωθεί την υγρασία
  • Ανακατευθύνει την υγρασία
  • Ιδανικό για αναρρίχηση, σκι και τρέξιμο

 

Μία πρώτη δοκιμή της εφαρμογής και της χρηστικότητας του TNF Storm Stow 

 

3. HyVent®

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Προστασία σε βροχή και χιόνι
  • Αδιάβροχο
  • Διαπνέον
  • Ανθεκτικό

 

 

Η κυψέλες αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό των περισσότερων πλέον ρούχων της εταιρείας. H μεμβράνη εδώ στην απλούστερη μορφή της όπου χρησιμοποιεί μια κατασκευή διπλού τοιχώματος προκειμένου να προσδώσει στο ρούχο την απαραίτητη διαπνοή και αδιαβροχοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων

 

Μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα μία λεπτομερή σύγκριση των 3 τεχνολογιών Hyvent της The North Face:

GORE-TEX®

Εδώ οι συστάσεις περιττεύουν. Εδώ και 3 δεκαετίες είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φίρμες παγκοσμίως έχοντας γίνει συνώνυμο της αδιαβροχοποίησης. Η σχέση της The North Face™ όπως είπαμε και πιο πάνω κρατάει σχεδόν άλλο τόσο κατασκευάζοντας κορυφαία προϊόντα. Μάλιστα σε μια πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της η Gore είναι τόσο σίγουρη για την ποιότητα που προσφέρει με τις μεμβράνες της ώστε να προσφέρει τη δική της ξεχωριστή εγγύηση σε ρούχα άλλων κατασκευαστών που τη χρησιμοποιούν για επιδιόρθωση ή ακόμα και αντικατάσταση.

 

Και εδώ υπάρχουν 3 διαβαθμίσεις που αναλύονται ακολούθως:


1. GORE-TEX® PRO

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μπουφάν σε όλο τον κόσμο το POINT FIVE JACKET της The North Face™. Το GORE-TEX® Pro Shell έχει κατασκευαστεί με τα πιο ισχυρά και με τη μεγαλύτερη διαπνοή υφάσματα καθιστώντας τα ιδανικά για έκθεση στις πιο ακραίες συνθήκες. Έχει κατασκευή τριπλού τοιχώματος όπου το εξωτερικό ύφασμα και το εσωτερικό τοίχωμα έχουν ανάμεσά τους τη μεμβράνη GORE-TEX® με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία μετακίνηση κάποιου από τα 3 αυτά στρώματα αυξάνοντας στο κατακόρυφο την αντοχή.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

  • Μεγαλύτερη Ανθεκτικότητα σε ακραίες συνθήκες
  • Εξαιρετικά Αδιάβροχο και Αντιανεμικό
  • Ενισχυμένη Διαπνοή

 

2. GORE-TEX® ACTIVE


To GORE-TEX® Active Shell έχει κατασκευαστεί προκειμένου να προσφέρει ακραία διαπνοή όντας ιδανικό για χρήση σε έντονα αερόβιες δραστηριότητες. Η κατασκευή εδώ είναι πιο λεπτή σε τριπλό τοίχωμα με το ύφασμα ενσωματωμένο μέσα στη μεμβράνη μειώνοντας έτσι τις απώλειες θερμοκρασίας

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

  • Αδιάβροχο και Αντιανεμικό
  • Υψηλή Διαπνοή
  • Χαμηλό βάρος
  • Packable

 

3. GORE-TEX®


To GORE-TEX® Shell έχει διπλού τοιχώματος κατασκευή για μια πιο ευρεία χρήση όπως hiking, trekking, downhill skiing και αλλά και γενικότερα μπορεί αν έχει πιο καθημερινή χρήση λόγω και του μειωμένου βάρους του και της πιο μαλακής αίσθησης που έχει.

 

Το The North Face™ Nimbus Jacket

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

  • Aδιάβροχο και Αντιανεμικό
  • Ανθεκτικό
  • Διαπνέον
  • Μαλακότερο εξωτερικό ύφασμα

 

Δείτε εδώ έναν συγκριτικό πίνακα των 3 διαφορετικών τεχνολογιών GORE-TEX® που έχει εφαρμόσει η The North Face™

 

 


SOFTSHELL

Το “Softshell” είναι ένα είδος πλεκτού ή υφαντού υφάσματος που κατασκευάζεται από polyester και nylon, το οποίο χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν τεχνικά outdoor ρούχα που γεφυρώνουν το κενό μεταξύ των αδιάβροχων hardshell μπουφάν που είδαμε παραπάνω και των υψηλής διαπνοής fleece μπουφάν. Είναι πιο διαπνέοντα (αλλά λιγότερο ανθεκτικά στο νερό και τον αέρα), πιο εύκαμπτα και γενικότερα πιο ανθεκτικά από τα υλικά hardshell, και σίγουρα πιο προστατευτικά από τα fleece. Τα Softshells εμφανίστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 2000s κυρίως προορίζονταν για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση και ορειβασία —αεροβικές δηλαδή δραστηριότητες σε έντονες καιρικές συνθήκες, όπου ένα ιδιαίτερα διαπνέον, κάπως αδιάβροχο, κάπως αντιανεμικό τεχνικό ρούχο κράταγε αυτόν που το φορούσε σε διαρκή κίνηση, στεγνό και ζεστό.

 

Τα Softshells σχεδιάζονται άλλωστε για αεροβικές δραστηριότητες. Τα περισσότερα softshell υλικά παραχωρούν την επιπλέον αδιαβροχοποίηση ή αντοχή στον άνεμο για διαπνοή και ελαστικότητα, ιδιότητες πολύ σημαντικές για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ορειβασία, το σκι, η πεζοπορία, ποδηλασία και το τρεξιμο

 

Softshells vs. Hardshells

Οπότε ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ του “softshell” και του “hardshell”? Τα Hardshell υλικά αποτελούνται από μία ύφανση προσκολλημένη σε μια διαπνέουσα αδιάβροχη μεμβράνη (πχ Gore-Tex)ή μικροπορώδεις στρώσεις, όπως πχ το HyVent. Αυτές οι τεχνολογίες κρατούν μακριά τη βροχή αλλά επιτρέπουν παράλληλα τη διαπνοή και απελευθερώνουν τους υδρατμούς να απομακρύνονται από το ύφασμα. Όσο και εξελιγμένες τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται σε ένα ύφασμα hardshell μια ποσότητα υδρατμών θα παγιδευτεί μέσα στο ύφασμα ειδικά σε έντονα αερόβιες δραστηρίοτητες μπορεί το hardshell να κρατήσει άνετα τη βροχή έξω από το ρούχο, παράλληλα σίγουρα θα συγκρατήσει υδρατμούς και θα προκαλέσει εφίδρωση.

 

Από την άλλη όμως τα περισσότερα softshells βασίζονται μόνο σε μια επίστρωση DWR στην επιφάνεια του υφάσματος γι να κρατήσουν μακριά την υγρασία. Ως αποτέλεσμα θυσιάζουν μέρος της αδιαβροχοποίησης φυσικά για χάρη της πολύ υψηλής διαπνοής που έχουν ως ιδιότητα, σίγουρα πολύ χρήσιμη για αερόβιες δραστηριότητες. Το μαλακό τύπου fleece εσωτερικό τους τα κάνει πολύ πιο άνετα ειδικά με κοντομάνικα baselayers. Είναι όμως λιγότερο “packable” από τα hardshells και έχουν μεγαλύτερο βάρος.

 

Η The North Face™ χρησιμοποιεί 3 βασικές τεχνολογίες όπως απεικονίζονται και στον παρακάτω πίνακα οι οποίες βασίζονται στη δική της πατενταρισμένη TNF APEX. Η βασική διαφορά είναι οι στρώσεις υφάσματος οι οποίες ξεκινούν από μια στην απλούστερη μορφή του για πιο γενικευμένη χρήση κα φτάνουν τις τρεις για μεγαλύτερη αδιαβροχοποίηση και αντοχή στους ανέμους. Η χρυσή τομή στη μέση με 2 στρώσεις για μεγαλύτερη ικανότητα διαπνοής.

 



ΜΟΝΩΣΗ

Η μόνωση επιτυγχάνεται με 3 διαφορετικές τεχνολογίες. Η πιο βασική και διαδεδομένη είναι με πούπουλο χήνας το οποίο είναι και ο φυσικότερος τρόπος μόνωσης καθώς οι άλλοι δύο που χρησιμοποιούνται από τη The North Face™ είναι με συνθετικά υλικά. Και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε για ρούχα με ελάχιστο βάρος για τη μόνωση που παρέχουν και τη δυνατότητα να πακετάρονται καταλαμβάνοντας πολύ μικρό χώρο στο σακίδιό μας. Η μόνωση με πούπουλο έχει αρκετές διαβαθμίσεις ξεκινώντας από τις 550 κυβικές ίντσες γέμισης με πούπουλο ανά κυβική ουγκιά και φτάνει στο μέγιστο των 900 που είναι και η κορυφή για τη συγκεκριμένη αγορά.

 

Τι μετράμε όμως πρακτικά με αυτό? Βασικά δύο μετρήσεις γίνονται : θερμότητα / βάρος και συμπίεση της μάζας δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της θερμότητας και της άνεσης. Η πραγματική μέτρηση γίνεται βάζοντας μια ουγκια (28 περίπου γραμμάρια) σε ένα διαβαθμισμένο κύλινδρο και μετράμε τον όγκο που αυτή καταλαμβάνει σε κυβικές ίντσες.

 

 

 

900 GOOSE DOWN 

Εδώ μιλάμε για την απόλυτη ποιότητα που διατίθεται στην αγορά και θεωρείται η κορυφή στη μόνωση τεχνικών ρούχων. Πακετάρονται σε πολύ μικρό μέγεθος και με ασύγκριτη αναλογία ζέστης προς βάρος παράγονται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, ειδικά η The North Face™ τη χρησιμοποιεί στην περίφημη Summit Series. Οι υπόλοιπες διαβαθμίσεις όπως είναι κατανοητό αλλάζουν μαζί με την αναλογία γέμισης και τις ιδιότητές τους.

 

 

PRODOWN

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κορυφαία πρόταση που συνδυάζει την πιο ζεστή τεχνολογία που είναι το πούπουλο χήνας με μια επίστρωση αδιαβροχοποίησης DWR (Durable Water Repellent). Το μεγάλο μειονέκτημα που έχει η μόνωση με πούπουλο χήνας είναι η μειωμένη του απόδοση όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Προκειμένου λοιπόν να του προσδώσουν μια επιπλέον ιδιότητα, αυτή της αντοχής στην υγρασία (ελαφριά βροχή δηλαδή) οι κατασκευαστές πρόσθεσαν μια επίστρωση DWR.

 

Σε αυτό το εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί βλέπετε τις απίστευτες ιδιότητες του PRODOWN

 

 

THERMOBALL™

Ότι πιο σύγχρονο στη μόνωση που αντικαθιστά το πούπουλο χήνας με συνθετικό όμως τρόπο που προέκυψε μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της The North Face™ και της PrimaLoft®. Το Thermoball™ είναι μια επανάσταση ουσιαστικά στην τεχνολογία μόνωσης καθώς σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συνεχούς νήματος συνθετικές μονώσεις, οι μικρές στρογγυλές συστάδες συνθετικής ίνας PrimaLoft® μιμούνται με τον καλύτερο τρόπο το πούπουλο χήνας παγιδεύοντας τη θερμότητα μεταξύ μικρών αεροθαλάμων για να διατηρήσουν τη ζέστη.

 

Ανεξάρτητα CLO* τεστ έδειξαν ότι η τεχνολογία Thermoball™ μπορεί να προσφέρει το χαμηλό βάρος, ζέστη και συμπιεστικότητα του πούπουλουμε τις ιδιότητες απόδοσης σε υγρό περιβάλλον των συνθετικών ινών.

 

* Η μόνωση των ρούχων συνήθως μετριέται με τη μονάδα "Clo",όπου 1 Clo = 0.155 m2K/W

  • Clo = 0 – ισοδύναμο με ένα γυμνό άνθρωπο
  • Clo = 1 – ισοδύναμο με τη μονωτική αξία των ρούχων που απαιτούνται για να κρατήσουν έναν άνθρωπο σε κατάσταση άνεσης σε ακινησία όντας σε δωμάτιο με θερμοκρασία 21C (70F), άνεμο με ταχύτητα 0.1 m/s και θερμοκρασία λιγότερη από 50%



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Ελαφρύ
  • Εξαιρετική μόνωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και αντοχή στην υγρασία
  • Αποθηκεύεται στην τσέπη του
  • Διαρκεί τις μονωτικές ιδιότητές του ακόμα και βρεγμένο

 

Το εντυπωσιακό Thermoball™ FULL ZIP JACKET στα 350 γραμμάρια!

 

FUSEFORM™

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακή είναι η νέα τεχνολογία με την οποία η The North Face ™ «ντύνει» κάποια από τα κορυφαία jacket της, όμως όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Μαυροειδής η τεχνολογία αυτή θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια σε σχεδόν όλη τη γκάμα της εταιρείας στοχεύοντας σε μικρότερο ακόμα βάρος και μεγαλύτερη αντοχή! Η λογική είναι το ρούχο να κατασκευαστεί με όσο το δυνατό λιγότερες ραφές με μονοκόμματη ύφανση και συγκολλήσεις τμημάτων του ρούχου αυξάνοντας παράλληλα την αντοχή και καλύτερη «κίνηση» του υφάσματος.

 

 

Φυσικά δε θα φεύγαμε από το showroom της The North Face αν δε ρίχναμε και κάποιες κλεφτές ματιές στη δρομική συλλογή της, όπου ανακαλύψαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια και καινοτομίες της εταιρείας. Παρακάτω λοιπόν κάποιες φωτογραφίες teaser πιο πολύ από τα ρούχα και παπούτσια που ευγενικά μας παραχώρησε η VF Hellas για να τα υποβάλλουμε στα γνωστά βασανιστήρια του Advendure και να σας τα παρουσιάσουμε σε εκτενή reviews.

 

View this photo set on Flickr

 

Εις "αύριον" τα σπουδαία λοιπόν!

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα της VF Hellas και ιδιαίτερα τον κο Μανώλη Μαυροειδή και την κα Μαριάννα Βαγιάνου για το χρόνο που μας αφιέρωσαν και τη φιλοξενία τους.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ