Vermio Mountain Running: Χειμωνιάτικη γιορτή ορεινού τρεξίματος! Κύριο

Η ευρύτερη περιοχή του Βερμίου είναι πολύ γνωστή για τα χιονοδρομικά της κέντρα και τις χειμερινές δραστηριότητες στην πανέμορφη φύση της. Χιονοδρομία, ορειβασία, ποδηλασία και αναρρίχηση φέρνουν πολλούς λάτρεις των outdoor δραστηριοτήτων στην περιοχή, η οποία βέβαια φημίζεται και για τα κρασιά της Νάουσας, αλλά και για την ξενοδοχειακή υποδομή της. Από εδώ και πέρα, με την διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης του Vermio Mountain Running, θα αποτελέσει και μια πολύ όμορφη πρόταση για τους λάτρεις του Ορεινού Τρεξίματος, και μάλιστα σχεδόν μέσα στον χειμώνα!


Ας σταθούμε λίγο σε αυτό το τελευταίο. Ξημερώνοντας το Σάββατο και καθώς κοίταξα απο το παράθυρο του ξενοδοχείου μου την φύση και τα βουνά γύρω από τον Άγιο Παύλο, έδρα του Vermio Mountain Running, σκέφτηκα γιατί άραγε οι δυο Δημήτρηδες που αποτελούν και την καρδιά της διοργάνωσης να διάλεξαν αυτή την εποχή και όχι νωρίτερα το Φθινόπωρο όπου η βλάστηση και τα δέντρα του βουνού θα είχαν τα έντονα κιτρινο-κόκκινα χρώματα του Φθινοπώρου; Αργότερα νωρίς το μεσημέρι βγήκα για μια προπόνηση στα μονοπάτια του αγώνα που θα ακολουθούσε την επόμενη μέρα και αναρωτήθηκα και πάλι το ίδιο, καθώς διέσχιζα το καθαρά χειμωνιάτικο τοπίο των φυλλοβόλων γυμνών δέντρων με τα φύλλα παντού πεσμένα στο χώμα.

 


Αργότερα όμως στις συζητήσεις που είχαμε πληροφορήθηκα καταρχάς ότι το μικροκλίμα της περιοχής - ξηρό κρύο τον Νοέμβριο με θερμοκρασίες γύρω στους 10C, ενώ τον Οκτώβριο οι βροχές είναι πολύ συχνές - ευνοεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αλλά το κυριότερο στοιχείο είναι ότι οι διοργανωτές θέλουν να "προσφέρουν" έναν καινούργιο χειμωνιάτικο αγώνα, κάτι που αν εξαιρέσει κανείς τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα, τον Δευκαλίωνα στους Δελφούς και τον Καστόρειο Ημιμαραθώνιο στον Ταύγετο λείπει από την σεζόν του Ορεινού Τρεξίματος. Επίσης όπως διαπιστώσαμε, σίγουρα το γεγονός ότι αυτή την εποχή ο ήλιος δύει νωρίς, ευνοεί την πρωτοτυπία της διοργάνωσης που δεν είναι άλλη από τον νυxτερινό κάθετο αγώνα!


Το απόγευμα του Σαββάτου το γήπεδο που βρίσκεται στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου στα "Τρία - Πέντε πηγάδια" είχε γεμίσει με τις πολύχρωμες φιγούρες των αθλητών που έκαναν ζέσταμα μέσα σε χαμηλές θερμοκρασίες και παγωμένο αέρα, για τον πρώτο νυχτερινό κάθετο αγώνα που έγινε στη χώρα μας. Στις 17.30 το απόγευμα δόθηκε η εκκίνηση μέσα σε κέφι και έντονη μουσική και οι 85 δρομείς άρχισαν την προσπάθεια τους να ανέβουν στο σαλέ της κορυφής διασχίζοντας 3 χιλιόμετρα με 510 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Το θέαμα της γραμμής των φακών που ανέβαιναν μέσα στο δασωμένο "λούκι" στα πλαινά της πίστας του χιονοδρομικού, αλλά και μετά στο τελευταίο κομματι του αγώνα κάνοντας συνεχή ζιγκ-ζαγκ μερικά μέτρα κάτω από τα λιφτ που οδηγούσαν στην κορυφή ήταν σίγουρα εντυπωσιακό!

 


Η διαδρομή είχε έντονα ανηφορικά direct κομμάτια και σημεία σχεδόν επίπεδα που τρέχονταν, αλλά συνολικά ήταν απαιτητική, όπως φάνηκε και απο τις επιδόσεις των νικητών. Στην κορυφή οι αθλητές τερμάτιζαν μέσα στο σαλέ, βρίσκοντας απάγγειο από τους έντονα παγωμένους ανέμους που συνόδευαν την προσπάθεια τους, ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι. Μετά από την ανασύνταξη, το άλλαγμα των ρούχων που είχαν στα drop-bags και ένα ζεστό ρόφημα, κατέβηκαν και πάλι στην βάση με τα lift, ενώ αρκετοί αθλητές επέλεξαν να κατέβουν τρέχοντας! Οργανωτικά το vertical run κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ η νυχτερινή σήμανση - ενώ σε γενικές γραμμές ήταν σωστή και ακριβής - ήθελε λίγο μεγαλύτερη πυκνότητα και μια καλύτερη "ροή" σε 1-2 σημεία που υπήρχαν απότομες κάθετες αλλαγές της διαδρομής. Τα σημεία αυτά επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν μετά τον αγώνα και είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά θα έχει τελειοποιηθεί.


Στο αγωνιστικό κομμάτι, μεγάλος νικητής ήταν ο Γιατσεκ Μποκοτς της KASIMIS TRAINING - INOV8 με επίδοση 25.51. Δεύτερος τερμάτισε ο Πλάτωνας Αρώνης της KASIMIS TRAINING - DYNAFIT με 25.55 - μολις 4 δευτερολεπτα πίσω - μετά απο μια μεγάλη μάχη. Στην τρίτη θεση ο Γιάννης Παπαηλίας της FIFTH ELEMENT με 27.07. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Σοφία Καλογήρου της FIFTH ELEMENT με 34.45 και λίγο πίσω της η Κατερίνα Κουκάκη του ΣΔΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με 35.38. Στην τρίτη θέση ήταν η Γωγώ Νιμπιτη με 36.22. Τα πλήρη αποτελέσματα του νυχτερινού vertical run μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 


Αργότερα το βράδυ έγινε το pasta party το οποίο εκτός από τα ζυμαρικά και τα σουβλάκια είχε και μια ακόμη έκπληξη. Το συγκρότημα "The Runners", με τα μέλη του να είναι από την Νάουσα και την Θεσσαλονίκη, έπαιξε εξαιρετική ροκ μουσική, δίνοντας έναν ιδιαίτερα όμορφο τόνο στον αγώνα. Άλλωστε, όπως μας είπαν οι διοργανωτές, σκοπός τους δεν είναι μόνο να έρθει κάποιος για να τρέξει έναν απο τους αγώνες της διοργάνωσης, αλλά να περάσει ένα όμορφο Σαββατοκύριακο διασκέδασης, κάτι που ενισχύθηκε και την επόμενη μέρα με την τοξοβολία αλλά και τον παιδικό αγώνα που έγινε. Σίγουρα πέτυχαν τον σκοπό τους και με το παραπάνω!


Την Κυριακή το πρωί στις 10.30 ξεκίνησε ο βασικός αγώνας της διοργάνωσης, σε μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων με 820 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. 135 αθλητές πήραν εκκίνηση και έτρεξαν μέσα στα μονοπάτια της περιοχής, που κινούνταν κυρίως μέσα σε πυκνά δάση αλλά έχοντας και ένα πέρασμα-έκπληξη κάτω από την υψηλότερη κορυφή του όρους Βερμίου, τον «Χαμίτη». Αισθητικά η διαδρομή ήταν εκπληκτική και με πολλές εναλλαγές, αφού πέρναγε απο δάση, αλπικό πεδίο, ποταμάκια, ξέφωτα και πηγές. Στο βασικότερο κομμάτι λοιπόν ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος που είναι η αισθητική και η ομορφιά της διαδρομής το Vermio Mountain Running κινηθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα!

 


Η διαδρομή είχε συνεχείς εναλλαγές κλίσεων με μια σημαντική ανάβαση περίπου στο μέσο της, ήταν μέτριας δυσκολίας και επέτρεπε σε πολλά σημεία το γρήγορο τρέξιμο μιας και δεν είχε πολλά δύσκολα απο τεχνικής απόψεως κομμάτια. Το δυσκολότερο τεχνικά κομμάτι ήταν η κατάβαση από το αλπικό πεδίο χαμηλότερα, με το μονοπάτι να έχει πολύ πέτρα και ρίζες δέντρων. Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν χωμάτινο ή με γρασίδι και μαλακό και άφηνε τον αθλητή να τρέξει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Ο αέρας των δυο προηγούμενων ημερών είχε ρίξει πολλά φύλλα από τα δέντρα, με αποτέλεσμα να θέλει λίγο παραπάνω προσοχή σε κάποια σημεία όπου είχαν σχηματιστεί "χαλιά" από φύλλα.


Με χαρά διαπιστώσαμε ότι και πάλι, με αφορμή έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος, αναβίωσαν παλιά ορεινά μονοπάτια τα οποία καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν, έτσι ώστε να αποτελέσουν και μια αφορμή για μια πανέμορφη πεζοπορική βόλτα σε όποιον θέλει να ζήσει την εμπειρία των δασών του Βερμίου. Ο καθαρισμός ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και από την επόμενη χρονιά θα τελοιοποιηθεί αφού το μονοπάτι θα έχει πατηθεί και η δουλειά θα επικεντρωθεί πλέον στην λεπτομέρεια, ενώ η σηματοδότηση ήταν εξαιρετική! Απλά δεν γινόταν να χαθεί κάποιος! Μια βελτίωση μόνο που προτείνουμε είναι η πιο πυκνή τοποθέτηση των πασάλων στο αλπικό κομμάτι για την περίπτωση ομίχλης, ώστε να αποφευχθούν χασίματα αθλητών σε μια τέτοια πιθανή κατάσταση του καιρού.


Οι τρείς σταθμοί ανεφοδιασμού ήταν επαρκείς για το μέγεθος του αγώνα και σωστά κατανεμημένοι, ενώ οι εθελοντές έκαναν εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ιδιαίτερη μνεία στην σωστή τοποθέτηση εθελοντών-δεικτών σε κρίσιμες διασταυρώσεις της διαδρομής,αλλά και στο αλπικό πεδίο.

 


Η ζωντανή μουσική έδωσε κέφι στους τερματισμούς αλλά και η ζεστή σούπα που ακολούθησε σίγουρα πρόσφερε ακόμη περισσότερα χαμόγελα. Πολύ ωραίο ήταν το μετάλλιο τερματισμού αλλά και η τεχνική μπλούζα που δόθηκε σε κάθε συμμετέχοντα αθλητή. Μας άρεσε επίσης ιδιαίτερα το "μοίρασμα" των δραστηριοτήτων (εγγραφές, pasta party, εκκίνηση, διαμονή κτλ.) σε διάφορα ξενοδοχεία του Αγίου Παύλου, που λειτούργησε θετικά και δείχνει το πως η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το γεγονός.


Στον αγώνα των 16 χιλιομέτρων της Κυριακής πρώτος στους άντρες τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της SALOMON HELLAS με επιδοση 1:13:13, με δεύτερο τον μόλις 17 ετών Γιώργο Σταμούλη του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ - PEARL IZUMI, που μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα με την επιδοση 1:18:48 που πέτυχε. Τρίτος ο Πλάτωνας Αρώνης της KASIMIS TRAINING - DYNAFIT με 1:20:51. Στις γυναίκες η Σοφία Καλογήρου της FIFTH ELEMENT συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της τερματίζοντας πρώτη με επιδοση 1:48:15, δίνοντας όμως μεγάλη μάχη με την δεύτερη Κατερίνα Κουκάκη του ΣΔΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που τερμάτισε σε 1:49:09. Στην τρίτη θέση η Γεωργία Σιόζου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με 1:52:51. Τα πλήρη αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 


Όπως μας είχαν πει στην συνέντευξη τους στο Advendure οι Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Κάππας, δυο ντόπια παιδιά που αποτελούν την καρδιά της διοργάνωσης, ήθελαν να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους αθλητές που θα συμμετείχαν στο Vermio Mountain Running, που θα ξέφευγε από τα στενά όρια ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος και θα γινόταν μια αφορμή γνωριμίας της φύσης του Βερμίου, ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής και ένα "φεστιβάλ" ορεινού τρεξίματος λίγο πριν αρχίσει η χιονοδρομική σεζόν. Είδαμε νέους ανθρώπους να στελεχώνουν τα διάφορα πόστα της διοργάνωσης, που αγαπούν πολύ την περιοχή τους, έχουν τεχνογνωσία, κέφι και μεράκι, θέλουν να αναδείξουν τα μονοπάτια της και την φύση της και θέλουν να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στο "χτίσιμο" αυτού που αποκαλούμε ορεινό τρέξιμο και outdoor δραστηριότητες. Είδαμε επίσης την διάθεση να συζητήσουν πιθανές βελτιώσεις για τις επόμενες διοργανώσεις, γεγονός που επίσης δείχνει "ανοιχτό" μυαλό και διάθεση για το καλύτερο δυνατό.


Νομίζουμε ότι κινούνται στον σωστό δρόμο και το Vermio Mountain Running θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει μια ξεχωριστή διοργάνωση που θα τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος τα επόμενα χρόνια. Κι αν η λέξη Βέρμιο σημαίνει "ύψωμα", νομίζουμε ότι το ξεπέρασαν με την προσπάθεια τους και το αποτέλεσμα που προέκυψε και πλέον προχωρούν με τις καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Babis Giritziotis - GOexperience

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ