Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>Ο Γιάννης Μπάγιος στην zero edition του Ultra Tour Monte Rosa


Ο Γιάννης Μπάγιος στην zero edition του Ultra Tour Monte Rosa

Με πολλές ελπίδες ότι θα σηματοδοτήσει κάτι καινούριο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες φανατικούς ultra trailers από όλον τον κόσμο ξεκινάει σε λίγες μέρες η “zero edition” του νέου αγώνα υπεραπόστασης στην καρδιά των Άλπεων, ο Ultra Tour Monte Rosa. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του και από εδώ από το Advendure, εκτός από την δεδομένη ομορφιά της περιοχής στην οποία διεξάγεται ο αγώνας, πόλο έλξης αποτέλεσε και ένα όνομα μίας αθλήτριας συνώνυμο με τους αγώνες υπεραπόστασης βουνού και ασφάλτου τα τελευταία χρόνια … της μίας και μοναδικής Lizzy Hawker!

Είναι περιττό να αναφέρουμε τις περγαμηνές της αθλήτριας της The North Face η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό αγωνιστική δράση χωρίς όμως να εγκαταλείψει το φυσικό της περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τα βουνά! Ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή η ίδια είχε αναφέρει στην αναγγελία του αγώνα ότι «πρωτοπήγα στο Zermatt στην ηλικία των έξι ετών, και ήταν εδώ όπου ξεκίνησε η αγάπη μου για τα βουνά. Η ευκαιρία να ξεκινήσω έναν αγώνα εδώ και να μοιραστώ αυτή την ιδιαίτερη σχέση μου με το μέρος σημαίνει πολλά για μένα. Τα τόσα χιλιόμετρα που έχω διανύσει σε αυτά τα μονοπάτια με πείθουν πια ότι αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά των Άλπεων. Ο σκοπός πίσω από την διοργάνωση ενός αγώνα εδώ ήταν απλώς να δώσω στην ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εξερευνήσει τούτα εδώ τα μέρη μέσα από την αγωνιστική διαδικασία ενός αγώνα υπεραπόστασης. Το τρέξιμο και οι αγώνες μου έχουν δώσει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια και νιώθω ότι έχει έρθει η ώρα αυτό που έχω πάρει να το μεταδώσω σε όσους περισσότερους μπορώ»

 

H Lizzie Hawker με φόντο τον ορεινό όγκο του Monte Rosa | Photo (c): Ultra Tour Monte RosaH Lizzie Hawker με φόντο τον ορεινό όγκο του Monte Rosa | Photo (c): Ultra Tour Monte Rosa

 

Ο εκπληκτικός όγκος του Monte Rosa (4.634μ) με 10 κορυφές άνω των 4.000μ δεσπόζει πάνω από τα Ελβετοιταλικά σύνορα. Ο αγώνας ακολουθεί τα άγρια και πανέμορφα μονοπάτια του δημοφιλούς μονοπατιού Tour de Monte Rosa ακολουθώντας πολλές φορές προκλητικά και διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια γύρω από το βουνό. Το Monte Rosa δεν στέκεται βέβαια μόνο του στην περιοχή αυτή… Η ευρύτερη περιοχή του Zermatt «φιλοξενεί» 38 κορφές πάνω από τα 4.000 μέτρα αποτελώντας έναν πραγματικό ορειβατικό και πεζοπορικό παράδεισο όπου βέβαια δεσπόζει το επιβλητικό Matterhorn (4.478μ) το οποίο οι δρομείς του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ουκ ολίγες φορές.

 

Τρέχοντας με θέα το επιβλητικό Matterhorn | Photo (c): Ultra Tour Monte RosaΤρέχοντας με θέα το επιβλητικό Matterhorn | Photo (c): Ultra Tour Monte Rosa 

 

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στην γραφική Cervinia από την Ιταλική μεριά του βουνού και αφού το περικυκλώσει θα καταλήξει στο κουκλίστικο ελβετικό χωριό Grächen με ενδιάμεση στάση τα ιταλικά χωριά Gressoney και Macugnaga

 

Στην τελική του μορφή το 2016 ο αγώνας θα είναι ένας ένας ενιαίος αγώνα ultra και θα φτάνει τα 150 χιλιόμετρα με 10.000 υψομετρική διαφορά. Για φέτος οι λιγοστοί αθλητές που επελέγησαν μέσα από την διαδικασία της αποστολής βιογραφικού στην «zero edition» του αγώνα θα πρέπει να αρκεστούν σε τρία ετάπ διαφορετικής απόστασης το καθένα ώστε η συνολική απόσταση να φτάσει τα 105 περίπου χιλιόμετρα αφού ένα ετάπ που θα έφερνε τον φετινό αγώνα στην τελική απόσταση των 150 χιλιομέτρων «κόπηκε» από τον αρχικό σχεδιασμό.

 

Όλα έτοιμα για τον 'μηδενικό' Ultra Tour Monte Rosa!Όλα έτοιμα για τον 'μηδενικό' Ultra Tour Monte Rosa!

 

Ένας από αυτούς τους αθλητές που δεν θα μπορούσε με τόσο γεμάτο βιογραφικό να μην γίνει δεκτός είναι και ο δικός μας Γιάννης Μπάγιος ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός έλληνας που θα δώσει το παρών στην παρθενική αυτή έκδοση του αγώνα. Τον προλάβαμε την ώρα που πακέταρε τα πράγματά του, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Cervinia για να μας πει δυο λόγια για την συμμετοχή του στον αγώνα!


Είσαι ένας από τους έλληνες με τις περισσότερες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες ultra trail στο εξωτερικό. Τι σε κάνει να συμμετέχεις φέτος στην «zero edition» του Ultra Tour Monte Rosa?

Στο αγώνα αυτό δήλωσα συμμετοχή πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν γνώριζα εάν θα με επέλεγαν να πάρω μέρος στον αγώνα, καθότι τα κριτήρια επιλογής ήταν ασαφή. Έτσι συμπλήρωσα τη φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία που ζητούσαν (πλήρες αθλητικό βιογραφικό) και περίμενα να μου απαντήσουν. Τον Μάρτιο μου απάντησαν θετικά, οπότε ενέταξα και τον αγώνα αυτόν στο καλεντάρι μου. Άλλωστε τον Αύγουστο δεν είχα άλλον αγώνα. Το βασικό μου κίνητρο ήταν η τοποθεσία που θα γίνει ο αγώνας. Ξεκινά από βορειοδυτική Ιταλία (Cervinia) και τερματίζει στην Ελβετία (Grachen). Πάντα ήθελα να βρεθώ στα μέρη αυτά, αλλά μέχρι σήμερα δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο κέντρο των Άλπεων όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης (Monte Rosa) και δίπλα σε αυτόν το βουνό θρύλος (Matterhorn). Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα δύο αυτά ορεινά συγκροτήματα και γιατί όχι, στο μέλλον να προσπαθήσω να αναρριχηθώ μέχρι την κορυφή τους.

 

Ο Γιάννης Μπάγιος στον TDS 2011Ο Γιάννης Μπάγιος στον TDS 2011

 

Η Lizzy Hawker είναι πολύ γνωστή και αγαπητή στο ελληνικό κοινό. Πιστεύεις ότι το όνομά της θα αποτέλεσε πόλο έλξης για τον συγκεκριμένο αγώνα;

Το όνομα της Lizzy είναι πρεσβευτής του παγκόσμιου δρομικού κινήματος και αναμφίβολα έχει επηρεάσει πολλούς δρομείς, μεταξύ των οποίων και εμένα. Ο αγώνας που σχεδίασε φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών αθλητών του ορεινού τρεξίματος. Σε αυτό συμβάλλει και η περιοχή που πιστεύω ότι είναι από τις ομορφότερες στην Ευρώπη. Επιλεγμένοι αθλητές από πολλά μέρη του κόσμου θα πάρουν μέρος στον αγώνα αυτό. Επειδή ο αγώνας αυτός διεξάγεται για πρώτη φορά είναι σημαντικό για τη διοργάνωση να πετύχει και να προβληθεί σε όλον τον κόσμο.

 

Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη σου συμμετοχή σε αγώνα με ετάπ αν και είναι παροιμιώδης η αποκατάστασή σου ενδιάμεσα από μεγάλους αγώνες (ενδεικτικό το γεγονός της επιτυχημένης πέρυσι συμμετοχής σου σε UTMB και Tor des Geants). Πως σκέφτεσαι να τον προσεγγίσεις σε σχέση με έναν «ενιαίο» αγώνα υπεραπόστασης;

Πράγματι, είναι ο πρώτος μου αγώνας που έχει 3 ετάπ. Προτιμώ αγώνες που είναι συνεχόμενοι αλλά και αυτός ο αγώνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Όπως στους περισσότερους αγώνες έτσι και σε αυτόν στόχος μου είναι να απολαύσω τον αγώνα. Δεν πρόκειται να κυνηγήσω κάποια επίδοση, αλλά να ζήσω από κοντά την εμπειρία αυτή. Θα είναι άλλωστε μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσω τις πιθανές λειτουργικές διαφορές μεταξύ ενός συνεχόμενου και ενός διακοπτόμενου αγώνα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν.

 

Ο Γιάννης Μπάγιος τερματίζει στον TDS 2011Ο Γιάννης Μπάγιος τερματίζει στον TDS 2011


Ο καιρός αναμένεται … πολύ διαφορετικός από το καυτό ελληνικό καλοκαίρι, με χαμηλές θερμοκρασίες και μονοπάτια με αρκετή χιονοκάλυψη. Πως σκέφτεσαι να αντιμετωπίσεις το γεγονός αυτό; Πιστεύεις ότι θα σε προβληματίσει;

Πιστεύω ότι οι διοργανωτές θα φροντίσουν έτσι ώστε τα μονοπάτια του αγώνα να είναι προσπελάσιμα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις το χιόνι ξεκινά πάνω από τα 2000 μέτρα ενώ τα περάσματα του αγώνα φτάνουν στα 3000 μέτρα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος του αγώνα θα γίνει σε χιονισμένο πεδίο. Πάντα προτιμούσα αγώνες που οι καιρικές συνθήκες να ευνοούν χαμηλές θερμοκρασίες καθότι με σωστό εξοπλισμό μπορείς να ανταπεξέλθεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι αγώνες που γίνονται σε συνθήκες καύσωνα και υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως πρόσφατα ο μεγάλος αγώνας στο Ζαγόρι, δημιουργούν καταστάσεις που δεν μπορείς να τις διαχειριστείς. Βέβαια, για μένα θα είναι ένα θερμορυθμιστικό σοκ, καθότι από τους 35 βαθμούς θα βρεθούμε στους -5 με -10 βαθμούς. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το σώμα μου και για αυτό έχω τις επιφυλάξεις μου. Όμως αυτό δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα.


Μαθαίνουμε ότι για του χρόνου, εσύ με άλλους γνωστούς έλληνες ultra trailers για τις προτιμήσεις τους σε … πολύ μεγάλους αγώνες (Μ.Παπαδόπουλος, Χ. Γεωργάτος, Ν. Μαγγίτσης), θα λάβετε μέρος στον πρώτο αγώνα διάσχισης των Πυρηναίων, τον TransPyrenea 2016. Παρότι είμαστε ακόμη μακριά από το γεγονός εκείνο και θα επανέλθουμε οπωσδήποτε, πως σκοπεύεις να προσεγγίσεις τόσο προπονητικά, όσο και από άποψη γενικότερης προετοιμασίας ένα τέτοιο project μιας και φαντάζομαι η προετοιμασία … έχει ήδη αρχίσει!

Είναι αλήθεια ότι εδώ και 3 χρόνια είχα στο πλάνο μου να τρέξω το 2015 το Σπάρταθλο. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό καθότι από φέτος με τα νέα κριτήρια έγινε κλήρωση και σε αυτήν ήμουν άτυχος. Επομένως η συμμετοχή μου στον αγώνα διάσχισης των Πυρηναίων αποτελεί τον στόχο της επόμενης χρονιάς. Βέβαια, ένας αγώνας με τα μεγέθη αυτά (900 χιλιόμετρα συνεχόμενου τρεξίματος με 54.000 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς) ξεφεύγει κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Θεωρώ ότι αυτός θα είναι ένας «υπερβατικός» αγώνας και ο τερματισμός του θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κανένας μας δεν γνωρίζει την εξέλιξή του, κανένας μας δεν γνωρίζει τι είδους προπόνηση πρέπει να κάνει, τι τακτική να ακολουθήσει, πως θα διαχειριστεί τον ύπνο, κλπ. Προφανώς, ο όγκος της προπόνησης πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, αλλά πάλι και αυτό δεν είναι προσδιορισμένο. Προετοιμασία για τον αγώνα αυτό θα ξεκινήσω με τη νέα χρονιά. Την περίοδο αυτή ενημερώνομαι για τη διαδρομή, διαβάζω περιγραφές άλλων δρομέων, κοιτάζω χάρτες, συγκεντρώνω πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα έχω μαζί μου και γενικά συλλέγω πληροφορίες που θα μου είναι χρήσιμες. Αισιοδοξώ όμως ότι θα τερματίσω τον αγώνα εντός του χρονικού ορίου των 14 ημερών.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε να απολαύσεις και αυτόν τον αγώνα όπως κάνεις πάντα!

 

Πληροφορίες αγώνα:

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
next
prev

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Μικροί Ήρωες

  Παρασκευή Φετά, 25/04/2017 09:30
  Απόλαυσα το άρθρο σου από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι καλογραμμένο, συγκινητικό, εμπνευστικό. Επίσης, είναι πολύ ανθρώπινο. Οι άθλοι των υπεραθλητών μερικές φορές επισκιάζουν την αγάπη για το βουνό και την ομορφιά του που βιώνουν οι συμμετέχοντες ...

  Ολόκληρο...

   
 • Transpyrenea 2016: Αγώνας διαχείρισης συναισθημάτ ...

  ΔημήτρηςΧατζημανουήλ, 20/04/2017 20:55
  Γιάννη συγχαρητήρια. Πραγματικά κατάφερες αυτό που φαντάζει στον καθένα ακατόρθωτο. Νομίζω ότι η πηγή της δύναμης σου είναι η ίδια σου η ψυχή. Μου έδωσες δύναμη και σε μένα...... Μέσα από σένα είδα ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη και όταν ...

  Ολόκληρο...

   
 • UltrAsimina - το προσωπικό μου στοίχημα για το 20 ...

  Λαμπρος Κεφαλονιά, 20/04/2017 18:02
  Ασημίνα όπως προείπε και ο Κώστας...μην μασάς...σε έχω γνωρίσει σε αγώνες και ξέρω το πείσμα σου και καταλαβαίνω το λόγο και την πρόθεσή σου...να είχαμε πολλές Ασημίνες "στα ψηλά τα δύσκολα" που λέει και ο Χρηστάρας... 8) , κοσμείς τον κόσμο μας... ...

  Ολόκληρο...

   
 • Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2107 ο 2ος North Olympus Tr ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 18/04/2017 08:14
  συμμετοχή στον αγώνα
   
 • Πρωινό και Δρομείς!

  Καμπούρης, 17/04/2017 17:22
  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.Σε περιπτωση που συνηθίζουμε να προπονουμαστε πολυ νωρίς και δεν προλαβαίνουμε να φαμε πρωινό τι μπορούμε να φάμε πριν την προπόνηση και τι μετα;

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • ΠΩΛΕΙΤΑΙ GARMIN FORERUNNER 235 HRM (250€) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται ρολόι garmin forerunner 235(hrm) Μαύρο Γκρί.Το ρολόι το αγόρασα απο ελληνικό site τον σεμπτέμβριο 2016 έχει ακόμα εγγύηση.Ερασιτεχνική χρήση φοράει απο την πρώτη μέρα μεβράνη προστασίας,μαζί
  • samgiannakakis@hotmail.com
  • 26/04/2017 22:01
  • Aπό τις Άλπεις στον Ψηλορείτη... (1 Δημοσιεύσεις)
  • Η Κρήτη του σκι, της ορειβασίας και του πεζοπορικού τουρισμού. Το ραντεβού έχει δοθεί στο προαύλιο της μονής Παλιανής, κοντά στο χωριό Βενεράτο. Όσο απομακρύνεσαι από το Ηράκλειο, το τοπίο σιγά σιγ
  • stibens1967
  • 26/04/2017 19:03
  • ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Salomon Wings Flyte 2 GTX Νο.48 - 55€ (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλούνται σε άριστη κατάσταση Salomon Wings Flyte 2 GTX Χρησιμοποιημένα 4 φορές - 40 χλμ. Νούμερο EU48 / US13 55 ευρώ (http://www.salomon.com/us/product/wings-flyte-2-gtx.html?arti
  • Isapunk
  • 26/04/2017 12:03
  • Χανιά-επιβλητικό καταφύγιο Καλλέργης τα 1680 μέτρα (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το επιβλητικό καταφύγιο στα 1680 μέτρα με την… ιδιαίτερη τουαλέτα Γιατί κερδίζει τις εντυπώσεις Εκεί ψηλά, στα 1680 μέτρα, στην κορυφή «Καλλέργης» βρίσκεται το ομώνυμο καταφύγιο του Ορειβατικού Συ
  • stibens1967
  • 25/04/2017 12:14

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί πρόσληψης καφεΐνης πριν την άσκηση!

Περί πρόσληψης καφεΐνης πριν την άσκηση!

Η καφεΐνη αποτελεί ένα από τα περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο και συχνά θεωρείται ως ένα εργογόνο υποκατάστατο, το οποίο αυξάνει την απόδοση της άσ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration