Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>Ορφέας Τσιαούσης: “Χωρίς ένα καλό σχέδιο πάνω στον τοίχο είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή”


Ορφέας Τσιαούσης: “Χωρίς ένα καλό σχέδιο πάνω στον τοίχο είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή”

Το άθλημα της αναρρίχησης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στην χώρα μας, ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, το 2020. Στην Ελλάδα γίνονται πρωταθλήματα δυσκολίας, bouldering και ταχύτητας, ενώ Έλληνες αθλητές συμμετέχουν και σε αγώνες στο εξωτερικό. Ο Ορφέας Τσιαούσης, στην ηλικία των 18 ετών, αποτελεί ένα ταλέντο του αθλήματος, κερδίζοντας το εθνικό πρωτάθλημα bouldering που έγινε στην Προσοτσάνη της Δράμας. Μέσα από την συνέντευξη του Ορφέα στο Advendure μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αθλητή, αλλά και για τα επόμενα σχέδια του που περιλαμβάνουν την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο στην Σόφια της Βουλγαρίας. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε σημειώσεις που αποσαφηνίζουν ορολογίες που αναφέρονται στο κείμενο και χρησιμοποιούνται στο άθλημα.

 

[Advendure]: Ορφέα πόσο καιρό ασχολείσαι με την αναρρίχηση;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Ασχολούμαι περίπου πέντε χρόνια. Τα πρώτα βήματα, όπως κάθε αρχαρίου, ήταν λίγο δύσκολα.  Το πώς να περιηγηθώ στον τοίχο, τα να βρω τα σωστά πατήματα, και πώς να χρησιμοποιώ τα χέρια, ήταν κάποιες πλευρές που με δυσκόλεψαν στην αρχή αλλά με τον καιρό τις ξεπέρασα.

 

[Advendure]: Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Η αφορμή ήταν τυχαία. Έμαθα για την αναρρίχηση από έναν φίλο. Από μικρός μου άρεσε να σκαρφαλώνω σε δέντρα και έτσι βρήκα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον. Πήγα για πρώτη φορά στην ομάδα της ΡΧΡ στην οποία βρίσκομαι μέχρι σήμερα. Μου άρεσε πολύ και συνέχισα.

 

 [Advendure]: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις προπονήσεις και σχολείο;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Φέτος είχα τις πανελλήνιες εξετάσεις, οπότε ήταν αρκετά δύσκολο να συνδυάσω σχολείο, φροντιστήρια και προπονήσεις. Μόνο οι υποχρεώσεις στο σχολείο και στο φροντιστήριο απαιτούσαν αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μου. Στην αναρρίχηση χρειάζεται να έχεις επαρκείς δυνάμεις, όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά σε ψυχολογικό και διανοητικό. Αν είσαι κουρασμένος σε κάποια από αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς, ακόμα και αν είναι το πιο εύκολο σκαρφάλωμα. Οπότε αναγκάστηκα φέτος να περιορίσω λίγο τον όγκο των προπονήσεων και να  επικεντρωθώ και στα διαβάσματα.

 

[Advendure]: Στερήθηκες όλο αυτό το διάστημα εξόδους με φίλους,  παρέες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Ναι, σίγουρα. Φέτος ειδικά η μοναδική ημέρα που είχα λίγο προσωπικό χρόνο ήταν η Κυριακή. Ήταν αναγκαίο να διαβάζω πολλές ώρες για να περάσω στην σχολή που θέλω.

 

[Advendure]: Το τελευταίο διάστημα πόσο χρόνο αφιερώνεις στις προπονήσεις σου;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Τώρα που τελείωσαν οι εξετάσεις έρχομαι σχεδόν καθημερινά στον χώρο όπου προπονούμαι. Διατηρώ ένα πρόγραμμα στο οποίο ασχολούμαι με την αναρρίχηση πέντε φορές την εβδομάδα.

 

[Advendure]: Πρόσφατα συμμετείχες στους αγώνες εθνικού πρωταθλήματος bouldering που έγιναν στην Δράμα και σε κάποιους αγώνες που έγιναν στην Βουλγαρία.

[Ορφέας Τσιαούσης]: Ναι. Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν αθλητές από διάφορες γύρω περιοχές των Βαλκανίων. Ήταν ένα event όπου οι αθλητές δοκίμασαν τις ικανότητες τους ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων που θα γίνουν στις 5-6 Αυγούστου στην Σόφια της Βουλγαρίας.

 


[Advendure]: Πως ήταν η ατμόσφαιρα; Ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκες στο εξωτερικό;

[Ορφέας Τσιαούσης]:Ναι, ήταν η πρώτη φορά. Αγωνιστήκαμε σε ένα πολύ ωραίο χώρο. Ήταν οι εγκαταστάσεις της Walltopia. Ένα κτίριο που στεγάζεται από την HRT1.  Ο αγώνας ήταν καταπληκτικός. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και πιασίματα που ήταν καινούρια για μένα. Υπήρχαν μόνο τα αγωνίσματα του bouldering και της ταχύτητας. Εγώ συμμετείχα μόνο στο πρώτο. Βγήκα 18ος από  τους 39 που συμμετείχαν.

 

[Advendure]: Σε βοηθάνε τέτοιες εμπειρίες από αγώνες στο εξωτερικό;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Βέβαια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχω τέτοιες εμπειρίες σαν αθλητής. Οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είναι  πολύ καλές, αλλά διαφέρουν από αυτές του εξωτερικού, οπότε είναι πολύ καλό να παίρνεις παρόμοια ερεθίσματα. Αυτά είναι που θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς ως αθλητής.

 

 [Advendure]: Πες μας λίγα πράγματα για τους αγώνες που έγιναν στην Δράμα.

[Ορφέας Τσιαούσης]:Ήταν το εθνικό πρωτάθλημα boulderingπου γίνεται στην Προσοτσάνη της Δράμας. Εκτός από αυτόν τον αγώνα υπήρχε επίσης και ο αγώνας της δυσκολίας3, ο οποίος έχει να κάνει με το σκαρφάλωμα πολλών μέτρων με σχοινί. Ουσιαστικά οι αθλητές πήγαν την πρώτη μέρα στην Κομοτηνή  για να πάρουν μέρος στον αγώνα δυσκολίας, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος από τον αγώνα bouldering στην Προσοτσάνη. Εγώ πήρα μέρος και στους δύο.

 

[Advendure]: Πως τα πήγες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Πήγα αρκετά καλά. Πήρα την τέταρτη θέση στον αγώνα της δυσκολίας και την πρώτη θέση στον αγώνα bouldering.  

 

[Advendure]: Πως ήσουν ψυχολογικά; Είχες άγχος;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, ένιωθα καλά και ήταν ένας αγώνας που με βρήκε καλά προετοιμασμένο. Ήταν καλή εμπειρία. Είχε «προβλήματα» που δεν τα είχα ξαναδεί. Ήταν πολύ ωραία.

 

[Advendure]: Έχεις πάρει  μέρος και στο παρελθόν και σε άλλους αγώνες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Ναι, έχω συμμετάσχει  σε  αρκετούς. Από όλους έχω αποκομίσει καταπληκτικές εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια τα πρωταθλήματα δυσκολίας, bouldering και ταχύτηταςπου διεξάγονται στην Ελλάδα όλο και αναπτύσσονται. Φέτος ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά του εθνικού πρωταθλήματος. Το επίπεδο ήταν πιο ανεβασμένο, οι εγκαταστάσεις καλύτερες και γενικά επικρατούσε μια θετική ατμόσφαιρα.

 

[Advendure]: Έχεις άγχος στους  αγώνες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Γενικά έχω άγχος ως αθλητής αλλά το έχω συνηθίσει πλέον. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείς είναι να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι που μαθαίνεις από την μια μέρα στην άλλη. Είναι θέμα εξάσκησης.

 

 [Advendure]: Υπάρχει κάποια ξεχωριστή στιγμή που έχει μείνει στην μνήμη σου;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Υπάρχουν κάποιες στιγμές,  όμορφες και άσχημες. Από αγωνιστικής πλευράς, η πιο όμορφη στιγμή είναι η φετινή πρώτη θέση που κατέκτησα στο εθνικό πρωτάθλημα bouldering. Υπήρξαν και κάποιες άσχημες εμπειρίες. Όταν  είχε διεξαχθεί το κύπελλο δυσκολίας στο Βόλο πριν από ενάμιση χρόνο ανέβασα πυρετό λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας οπότε αναγκάστηκα να ξαπλώσω κάπου. Ήταν λίγο δύσκολο να σκαρφαλώσω.

 

[Advendure]: Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στο άθλημα που κάνεις;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Το πιο καταπληκτικό πράγμα είναι ότι δεν χρησιμοποιείς μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου. Χωρίς ένα καλό σχέδιο πάνω στον τοίχο είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις μέχρι την κορυφή. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να σκαρφαλώνεις  με μια καλή παρέα γιατί περνάς πολύ καλύτερα με φίλους παρά μόνος.

 

[Advendure]: Δηλαδή παρά τον ατομικό της χαρακτήρα, η αναρρίχηση είναι μια ομαδική δραστηριότητα;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Είναι ατομικό άθλημα ως προς τις θέσεις που θα πάρεις στους αγώνες και ως προς το γεγονός ότι βρίσκεσαι πάνω στον τοίχο, αλλά το να σκαρφαλώνεις με παρέα είναι μια πιο γεμάτη εμπειρία από το να σκαρφαλώνεις μόνος.

 

[Advendure]: Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει αλλά έχεις τις αμφιβολίες του;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Θα του έλεγα καταρχάς να μην αγχώνεται γιατί η αναρρίχηση δεν διαθέτει μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι ένα άθλημα που σε βοηθάει να εκτονωθείς, να δραστηριοποιηθείς, να δυναμώσεις όλα τα μέρη του σώματος, και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ως χόμπι στον ελεύθερο σου χρόνο.

 

[Advendure]: Σε κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει τι θα τον συμβούλευες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Να σκαρφαλώσει χωρίς να ανησυχεί για την δυσκολία. Να πάρει μια πρώτη εμπειρία του τι σημαίνει να σκαρφαλώνει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιεί σωστά τα πόδια του. Όσο πιο καλά χρησιμοποιείς τα πόδια τόσο λιγότερη δύναμη θα  απορροφήσουν τα χέρια.

 

 [Advendure]: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Η οικογένεια μου και ο προπονητής μου εδώ στην ΡΧΡ ο Κώστας Πεντεφούντης, ο οποίος πέρα από την καθοδήγηση σε φυσικό-σωματικό και τεχνικό επίπεδο με υποστηρίζει σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογία ενός αθλητή. Επίσης όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα μια σημαντική φυσιογνωμία για μένα ήταν η πρώτη μου προπονήτρια, η Βάσω Δημητρακόγιαννη.

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάς σαν αθλητής;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ καλές προσπάθειες από την ομοσπονδία για να αναπτυχθεί το άθλημα της αναρρίχησης. Ένας αθλητής στην Ελλάδα μπορεί να διακριθεί και στο εξωτερικό. Μπορεί να αποκτήσει μια πολύ καλή βάση, με πολύ καλές θέσεις στους αγώνες αρκεί ο ίδιος να το θέλει.

 

[Advendure]: Είναι θετικό ότι το άθλημα της αναρρίχησης θα είναι στους επόμενους  Ολυμπιακούς αγώνες;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι μέχρι σήμερα δεν ήταν πολύ γνωστό άθλημα. Λίγα άτομα το γνωρίζουν, οπότε με την ένταξη τους Ολυμπιακούς πιστεύω θα γίνει πιο δημοφιλές στον κόσμο.

 

[Advendure]: Πιο είναι το πιο σημαντικό που σου έχει διδάξει η αναρρίχηση;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Επειδή κι εγώ ξεκίνησα ως χόμπι και μετά κινήθηκα στο αγωνιστικό κομμάτι, αυτό που μου έμαθε είναι ότι για να πετύχεις τον στόχο σου πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά και να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια στην μέση.

 

[Advendure]: Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

[Ορφέας Τσιαούσης]: Άμεσα, σκοπεύω να πάρω μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Αύγουστο στην Σόφια της Βουλγαρίας.

 

[Advendure]: Ορφέα σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στα επόμενα αγωνιστικά σχέδια σου!

 

Γιώργος Τουμανίδης


1. Η HRT είναι εταιρεία που κατασκευάζει υλικά για τον εξοπλισμό χώρων αναρρίχησης (πιασίματα, συστήματα ασφάλειας, κα.) Ιδρύθηκε το 1998, την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε και η Walltopia και εδρεύει στην Σόφια της Βουλγαρίας.

2. Το άθλημα του bouldering αφορά την αναρρίχηση χωρίς σχοινί μικρών σχετικά τμημάτων γνωστά ως «προβλήματα». Η έμφαση δίδεται στον αριθμό των προβλημάτων που καταφέρνει ένας αθλητής να κάνει. Οι αθλητές έχουν περισσότερες από μία προσπάθειες και δεν επιτρέπεται να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπόλοιποι αθλητές αγωνίζονται πάνω στο πρόβλημα.

3. Ο αγώνας  δυσκολίας (lead-climbing) αφορά την αναρρίχηση με σκοινί μεγαλύτερων σχετικά τμημάτων. Ο αθλητής πρέπει να αναρριχηθεί σε μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα σε δεδομένο χρόνο ασφαλίζοντας σχοινί σε προ-τοποθετημένα «σετάκια» (πρόκειται για σετ από δύο καραμπίνερ με την προσθήκη του σχοινιού που τοποθετούνται κατά μήκος της διαδρομής)

4. Ο αγώνας ταχύτητας μπορεί να είναι είτε ατομικός είτε ομαδικός. Στον αγώνα αυτό κερδίζει ο αναρριχητής ή η ομάδα που θα αναρριχηθούν στον γρηγορότερο χρόνο. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά …

Syrrako Trail Run 2018: Τρέχοντας στα Βουνά των Χρυσαετών!

Ξημέρωμα Κυριακής και ο Θεός Ύπνος αρνείται πεισματικά να περάσει από το κρεβάτι μου και βέβαια ούτε λόγος να μου στείλει τον γιο του, τον Μορφέα. Άλλωστε αυτοί “ταξιδεύο...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration