Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>Krousia Trail: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον trail αγώνα του Kerkini Lake Run


Krousia Trail: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον trail αγώνα του Kerkini Lake Run

Ένας νέος αγώνας με την ονομασία Krousia Trail μπαίνει φέτος στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος με τόπο διεξαγωγής την πανέμορφη περιοχή της λίμνης Κερκίνης στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Kerkini Lake Run. Μία εβδομάδα πριν δοθεί η εκκίνηση, μιλήσαμε με τον Αργύρη Ράμναλη, υπεύθυνο της διοργάνωσης, και μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με αυτό το νέο εγχείρημα.

[Advendure]: Μετά από 3 προηγούμενες διοργανώσεις, η ομάδα των Kerkini Lake Runners γυρνάει φέτος σελίδα, προσφέροντας 3 νέους, διαφορετικούς αγώνες στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτή την αλλαγή;

[Α. Ράμναλης]: Είμαστε μια παρέα δρομέων που θέλουμε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή μας και να δώσουμε την ευκαιρία σε αθλούμενους από όλη την Ελλάδα να ανακαλύψουν το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Το σκεπτικό μας εξαρχής ήταν να κάνουμε μία διοργάνωση κάθε 2 χρόνια, φροντίζοντας να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στους συμμετέχοντες. Επίσης, θέλαμε σε κάθε διοργάνωση να πρωτοτυπήσουμε, σχεδιάζοντας νέες, διαφορετικές διαδρομές. Φέτος, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τον ημιμαραθώνιο που διεξαγόταν στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης, με το Krousia Trail, μία καθαρά ορεινή και παρθένα διαδρομή απόστασης 30 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς περίπου 850 μέτρων. Επίσης, το Kerkini Lake Runs περιλαμβάνει τον αγώνα Στο Δρόμο του Βουβαλιού 12 χιλιομέτρων, που είναι ταυτόχρονα ο 2ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου Νομικών, αλλά και το Lithotopos mini trail 1 χιλιομέτρου, κυρίως για παιδιά. Ο στόχος μας και για τους 3 αγώνες είναι να αναδείξουμε την απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης μας αλλά και της οροσειράς των Κρουσίων που κρύβει καταπληκτικές διαδρομές για τρέξιμο αλλά και για ποδήλατο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την τεράστια βοήθεια που είχαμε από τους αρμόδιους δασάρχες Κιλκίς, Σιδηροκάστρου και Σερρών.


 

[Advendure]: Τι θα συναντήσουν οι δρομείς που θα επιλέξουν τη μεγάλη διαδρομή των 30χλμ; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του όρους Κρούσια αλλά και γενικότερα της λίμνης Κερκίνης;

[Α. Ράμναλης]: Η εκκίνηση του μεγάλου ορεινού αγώνα θα γίνει στο φράγμα Λιθοτόπου της λίμνης Κερκίνης, μπροστά στο λιμανάκι, όπου οι δρομείς θα ακολουθήσουν αναβάτες σε άλογα της περιοχής. Η διαδρομή του Krousia Trail αποτελείται συνολικά από 4χλμ μονοπάτια, 25χλμ φαρδύ δασικό δρόμο και περίπου 1χλμ άσφαλτο. Το πρώτο μισό του αγώνα είναι ανάβαση, μέχρι την κορυφή του βουνού όπου γίνεται αναστροφή  στο υπέροχο ξενοδοχείο Κρούσια και οι δρομείς κατεβαίνουν από την ίδια διαδρομή. Είναι επομένως ένας «βατός» ορεινός αγώνας που θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς συμμετέχοντες να τον «τρέξουν» εξολοκλήρου. Σε ότι αφορά τη θέα, παρόλο που οι συμμετέχοντες θα ανέβουν στο πιο ψηλό σημείο του βουνού, θα έχουν θέα στη λίμνη μέχρι ένα σημείο μόνο, καθώς η διαδρομή χάνεται μέσα στο βουνό.

 

 

Η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα αγώνα ο οποίος, εκτός από τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα, θα δώσει τη δυνατότητα στους αθλούμενους να απολαύσουν τη φύση και να ανακαλύψουν τόσο τη λίμνη όσο και το βουνό, το οποίο είναι πλούσιο σε πανίδα, με αγριόχοιρους, ζαρκάδια, άγρια άλογα, άγριες αγελάδες, αγριόγιδα και λαγούς. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Κρουσίων είναι το Μαυροβούνι (1200μ) όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού Εχέδωρου (Γαλλικού). Το δάσος στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από βελανιδιές, οξιές, φλαμουριές, πεύκα και πολλά άγρια καρποφόρα δέντρα όπως κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, καστανιές, κρανιές. Έχει επίσης διάφορα βότανα όπως σπαθόχορτο, ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι και πολλά είδη μανιταριών. Στην περιοχή υπάρχει και ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ). Πολλά μικρά χωριά υπήρχαν εκατέρωθεν της διαδρομής τα οποία εγκατέλειψαν οι κάτοικοί τους στις αρχές του 1960, καθώς και ένα παλιό νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους διεθνώς και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Εδώ ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβούβαλων στην Ελλάδα, καθώς και πολλά είδη ψαριών και πουλιών, όπως βασιλαετός,  κραυγαετός, σταυραετός, σαΐνι που χρησιμοποιούν την περιοχή ως τόπος αναπαραγωγής. Εκεί υπάρχει και το Καταφύγιο άγριας ζωής Λίμνης Κερκίνης. Τέλος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η περιοχή ήταν γνωστή για τα λιοντάρια της τα οποία προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο στρατό του Ξέρξη κατά τη διάβασή του από το πέρασμα Λαχανά.


 

[Advendure]: Ο σχεδιασμός της διαδρομής με ανάβαση στο πρώτο μισό και κατάβαση στην επιστροφή κατά πόσο θα δυσκολέψει τους αθλητές αλλά και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους;

[Α. Ράμναλης]: Η επιλογή της συγκεκριμένης διαδρομής έγινε με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των δρομέων, καθώς πρόκειται για μία ελεγμένη και δοκιμασμένη διαδρομή, στην οποία έχουν γίνει ήδη αρκετές προπονήσεις. Υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές, δεδομένου ότι το βουνό «κρύβει» πολλά μονοπάτια, τα οποία συνέδεαν τα διάφορα χωριά μεταξύ τους, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά τα μονοπάτια παραμένουν κλειστά. Έχουμε λάβει υπόσχεση από τα τοπικά δασαρχεία ότι στο μέλλον θα γίνει διάνοιξη αυτών των μονοπατιών. Η διαδρομή περιλαμβάνει ανάβαση 15 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική 780 μέτρων, ενώ και στην κατάβαση υπάρχει θετική υψομετρική 60 μέτρων. Θεωρήσαμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα της ανάβασης και κατάβασης θα βοηθήσει αρκετούς δρομείς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις απαιτήσεις και θα αποτελέσει μία καλή προπόνηση για επόμενους ορεινούς αγώνες που έχουν στο καλεντάρι τους. Μάλιστα, προσκαλέσαμε κάποιους δρομείς να τεστάρουν τη διαδρομή πριν καταλήξουμε σε αυτήν, και τα σχόλιά τους ήταν πολύ θετικά. Επιπλέον, σε επίπεδο διοργάνωσης, αυτή η σχεδίαση βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των σταθμών ανεφοδιασμού, των εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερο έλεγχο της διεξαγωγής του αγώνα, παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια με την ομάδα διασωστών.


 


[Advendure]: Ποιες προβλέπεται να είναι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη και πώς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι δρομείς;

[Α. Ράμναλης]: Είναι ένας φθινοπωρινός αγώνας που διεξάγεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την εποχή αναμένεται να υπάρχει μία σχετική υγρασία, αλλά η πρόγνωση του καιρού μέχρι στιγμής δεν εμφανίζει βροχοπτώσεις, επομένως δεν προβλέπεται να υπάρχει λάσπη ή ολισθηρότητα. Η θερμοκρασία θα είναι καλή, μεταξύ 11 και 25 βαθμών, επομένως δεν θα υπάρχει ενοχλητική ζέστη που μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια των δρομέων. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε στους συμμετέχοντες είναι ότι ο αγώνας εμπεριέχει και μια δόση περιπέτειας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε σε όλους να φροντίσουν να έχουν μαζί τους ανά πάσα στιγμή τα προϊόντα που θα χρειαστούν για ενυδάτωση και ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συναντήσουν 3 σταθμούς ανεφοδιασμού, 5 φορές σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δηλαδή περίπου ανά 6 χιλιόμετρα. Οι 2 σταθμοί, εκτός από νερό, θα προσφέρουν και ισοτονικά, καθώς και αλμυρά και γλυκά σνακ.

 

 

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι παροχές σας προς τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους; Πώς συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις της περιοχής με χορηγίες και προσφορές για όσους θέλουν να περάσουν το Σαββατοκύριακο στην Κερκίνη;

[Α. Ράμναλης]: Σε όλους τους τερματίσαντες θα προσφέρουμε ένα πρωτότυπο μετάλλιο, ειδικά σχεδιασμένο για τον αγώνα μας. Επίσης, αντί για το κλασικό μπλουζάκι, προτιμήσαμε να δώσουμε ως αναμνηστικό μία μπαντάνα με το σχέδιο της διοργάνωσης, η οποία είναι προαιρετική. Μετά τον αγώνα προσφέρεται γεύμα σε όλους τους αθλητές με σάντουιτς με βουβαλίσιο τυρί και αλλαντικά, χυμό, μπάρα, παστελάκι μελιού, ακόμα και βουβαλίσιο γιαούρτι με μέλι. Ένας από τους χορηγούς μας προσφέρει προϊόντα ενέργειας πριν από τον αγώνα, καθώς και προϊόν αποκατάστασης για μετά τον αγώνα. Η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε πρωτότυπα προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, με στόχο να ικανοποιήσουμε τους αθλητές και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Για όσους έρθουν οικογενειακώς, έχουμε ετοιμάσει δράσεις για τα παιδιά με σπαζοκεφαλιές που συνοδεύονται από δώρα. Επίσης ο αγώνας των 1000 μέτρων είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά αλλά και για όσους συνοδούς θα περιμένουν στο Λιθότοπο τους δικούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν στους 2 αγώνες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι αγώνες μας έχουν την υποστήριξη του Δήμου Ηράκλειας, του Αθλητικού Ομίλου Ηράκλειας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηράκλειας, του Ξενοδοχείου Κρούσια και του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στο www.kerkinilakerun.gr 

Κατερίνα Κουκάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 4 χρόνια. Από το 2009 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λατρεύει το ορεινό τρέξιμο και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γρήγορες καταβάσεις σε καταπράσινα μονοπάτια. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η εξερεύνηση του φυσικού πλούτου μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και ευεξία για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 23/01/2018 16:28
  Υπάρχει ήδη υλικό με παρόμοιες ιδιότητες το OUTDRY που έχει αγοραστεί από την columbia και βιάστηκε να βγάλει κάτι παρόμοιο για να μήν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό .
   
 • La Sportiva, η συλλογή παπουτσιών του 2017

  Τάκης Τσογκαράκης, 23/01/2018 10:05
  Ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα για τον ΟΜ το Akasha, είναι πιο "ευέλικτο" και χαμηλό και στο μόνο που υστερεί σε σχέση με το Akyra είναι στο κράτημα σε πλάγιες κλίσεις. Για δες πάντως και τα Bushido ... ;)
   
 • La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλ ...

  λιγνος δημητρης, 23/01/2018 10:00
  καλησπερα!θα ηθελα τη βοηθεια σας.ειμαι 87 κιλα και 1,83.συνηθιζω να πηγαινω γρηγορες πεζοποριες σε βουνο και θελω να αρχισω να τρεχω.ψαχνω ενα παπουτσι με καλη αποσβεση γιατι οτι εχω ειναι σκληρα και με χτυπανε στη μεση και γονατα.εχει μεγαλη γκαμα ...

  Ολόκληρο...

   
 • Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 15/01/2018 08:59
  Καλημέρα! Τον φακό τον έχω φορέσει στο Ultra Trail Pelion και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά αφού προπονούμαι νωρίς το πρωί, χωρίς να έχω το παραμικρό πρόβλημα ;)
   
 • Αυξημένη επικινδυνότητα χιονοστιβάδας - Εκπαιδευτ ...

  Μάνος Κυριακάκης, 12/01/2018 15:57
  καλα ολα αυτα ρε παιδια αλλα θα πρεπει να ειναι και εστω και λιγο προσιτα ! 300 ευρω το διήμερο χωρις να περιλαμβανει : Κόστος διαμονής και διατροφής Κόστος μετακίνησης Ενοικίαση εξοπλισμού Κάρτα λίφτ όπου και αν χρειαστεί ... τα σχολια δικα σας ...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Garmin 920XT + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Σαν καινούργιο, αγορά 03/17. Με την ζώνη, φορτιστή και δώρο το bikemount. Το ρόλοι και τη ζώνη τα καθάρισα μετά κάθε προπόνηση με γλυκό νερό + η ζώνη κάθε μηνά στο πλυντήριο. 250 € 6972621720 (
  • loudo
  • 20/01/2018 14:09
  • La Sportiva Akyra σαν καινούργια (1 Δημοσιεύσεις)
  • Φορεμένο μόνο σε δυο προπονήσεις άριστη κατάσταση όπως θα δείτε και από τις φώτο. Νουμερο 45 uk 10,5 Τιμή 70 ευρώ Πλ giatrosg@gmail.com 6973032626 Γιώργος φώτο εδώ https://ibb.co K4Pob http
  • giatrosg@gmail.com
  • 20/01/2018 12:28
  • Χειμερινή Ανάβαση στον Τυμφρηστό (Βελούχι) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα
  • JohnLux
  • 18/01/2018 10:51
  • Garmin fenix 3 hr sapphire (1 Δημοσιεύσεις)
  • image.jpg image.jpg image.jpg Garmin fenix 3 sapphire πωλείται σε καλή κατάσταση τιμή 340 ευρώ περιοχή κερατσινη.
  • Stamina
  • 16/01/2018 18:08

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-…

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-Trail® World Tour!

Ήρθε η ώρα της έναρξης της σπουδαιότερης διεθνούς σειράς αγώνων ultra trail στον κόσμο, του Ultra Trail World Tour 2018! Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό από το μέρος ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration