Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Συνεντεύξεις>Krousia Trail: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον trail αγώνα του Kerkini Lake Run


Krousia Trail: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον trail αγώνα του Kerkini Lake Run

Ένας νέος αγώνας με την ονομασία Krousia Trail μπαίνει φέτος στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος με τόπο διεξαγωγής την πανέμορφη περιοχή της λίμνης Κερκίνης στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Kerkini Lake Run. Μία εβδομάδα πριν δοθεί η εκκίνηση, μιλήσαμε με τον Αργύρη Ράμναλη, υπεύθυνο της διοργάνωσης, και μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με αυτό το νέο εγχείρημα.

[Advendure]: Μετά από 3 προηγούμενες διοργανώσεις, η ομάδα των Kerkini Lake Runners γυρνάει φέτος σελίδα, προσφέροντας 3 νέους, διαφορετικούς αγώνες στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτή την αλλαγή;

[Α. Ράμναλης]: Είμαστε μια παρέα δρομέων που θέλουμε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή μας και να δώσουμε την ευκαιρία σε αθλούμενους από όλη την Ελλάδα να ανακαλύψουν το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Το σκεπτικό μας εξαρχής ήταν να κάνουμε μία διοργάνωση κάθε 2 χρόνια, φροντίζοντας να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στους συμμετέχοντες. Επίσης, θέλαμε σε κάθε διοργάνωση να πρωτοτυπήσουμε, σχεδιάζοντας νέες, διαφορετικές διαδρομές. Φέτος, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τον ημιμαραθώνιο που διεξαγόταν στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης, με το Krousia Trail, μία καθαρά ορεινή και παρθένα διαδρομή απόστασης 30 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς περίπου 850 μέτρων. Επίσης, το Kerkini Lake Runs περιλαμβάνει τον αγώνα Στο Δρόμο του Βουβαλιού 12 χιλιομέτρων, που είναι ταυτόχρονα ο 2ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου Νομικών, αλλά και το Lithotopos mini trail 1 χιλιομέτρου, κυρίως για παιδιά. Ο στόχος μας και για τους 3 αγώνες είναι να αναδείξουμε την απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης μας αλλά και της οροσειράς των Κρουσίων που κρύβει καταπληκτικές διαδρομές για τρέξιμο αλλά και για ποδήλατο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την τεράστια βοήθεια που είχαμε από τους αρμόδιους δασάρχες Κιλκίς, Σιδηροκάστρου και Σερρών.


 

[Advendure]: Τι θα συναντήσουν οι δρομείς που θα επιλέξουν τη μεγάλη διαδρομή των 30χλμ; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του όρους Κρούσια αλλά και γενικότερα της λίμνης Κερκίνης;

[Α. Ράμναλης]: Η εκκίνηση του μεγάλου ορεινού αγώνα θα γίνει στο φράγμα Λιθοτόπου της λίμνης Κερκίνης, μπροστά στο λιμανάκι, όπου οι δρομείς θα ακολουθήσουν αναβάτες σε άλογα της περιοχής. Η διαδρομή του Krousia Trail αποτελείται συνολικά από 4χλμ μονοπάτια, 25χλμ φαρδύ δασικό δρόμο και περίπου 1χλμ άσφαλτο. Το πρώτο μισό του αγώνα είναι ανάβαση, μέχρι την κορυφή του βουνού όπου γίνεται αναστροφή  στο υπέροχο ξενοδοχείο Κρούσια και οι δρομείς κατεβαίνουν από την ίδια διαδρομή. Είναι επομένως ένας «βατός» ορεινός αγώνας που θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς συμμετέχοντες να τον «τρέξουν» εξολοκλήρου. Σε ότι αφορά τη θέα, παρόλο που οι συμμετέχοντες θα ανέβουν στο πιο ψηλό σημείο του βουνού, θα έχουν θέα στη λίμνη μέχρι ένα σημείο μόνο, καθώς η διαδρομή χάνεται μέσα στο βουνό.

 

 

Η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα αγώνα ο οποίος, εκτός από τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα, θα δώσει τη δυνατότητα στους αθλούμενους να απολαύσουν τη φύση και να ανακαλύψουν τόσο τη λίμνη όσο και το βουνό, το οποίο είναι πλούσιο σε πανίδα, με αγριόχοιρους, ζαρκάδια, άγρια άλογα, άγριες αγελάδες, αγριόγιδα και λαγούς. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Κρουσίων είναι το Μαυροβούνι (1200μ) όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού Εχέδωρου (Γαλλικού). Το δάσος στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από βελανιδιές, οξιές, φλαμουριές, πεύκα και πολλά άγρια καρποφόρα δέντρα όπως κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, καστανιές, κρανιές. Έχει επίσης διάφορα βότανα όπως σπαθόχορτο, ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι και πολλά είδη μανιταριών. Στην περιοχή υπάρχει και ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ). Πολλά μικρά χωριά υπήρχαν εκατέρωθεν της διαδρομής τα οποία εγκατέλειψαν οι κάτοικοί τους στις αρχές του 1960, καθώς και ένα παλιό νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους διεθνώς και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Εδώ ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβούβαλων στην Ελλάδα, καθώς και πολλά είδη ψαριών και πουλιών, όπως βασιλαετός,  κραυγαετός, σταυραετός, σαΐνι που χρησιμοποιούν την περιοχή ως τόπος αναπαραγωγής. Εκεί υπάρχει και το Καταφύγιο άγριας ζωής Λίμνης Κερκίνης. Τέλος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η περιοχή ήταν γνωστή για τα λιοντάρια της τα οποία προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο στρατό του Ξέρξη κατά τη διάβασή του από το πέρασμα Λαχανά.


 

[Advendure]: Ο σχεδιασμός της διαδρομής με ανάβαση στο πρώτο μισό και κατάβαση στην επιστροφή κατά πόσο θα δυσκολέψει τους αθλητές αλλά και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους;

[Α. Ράμναλης]: Η επιλογή της συγκεκριμένης διαδρομής έγινε με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των δρομέων, καθώς πρόκειται για μία ελεγμένη και δοκιμασμένη διαδρομή, στην οποία έχουν γίνει ήδη αρκετές προπονήσεις. Υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές, δεδομένου ότι το βουνό «κρύβει» πολλά μονοπάτια, τα οποία συνέδεαν τα διάφορα χωριά μεταξύ τους, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά τα μονοπάτια παραμένουν κλειστά. Έχουμε λάβει υπόσχεση από τα τοπικά δασαρχεία ότι στο μέλλον θα γίνει διάνοιξη αυτών των μονοπατιών. Η διαδρομή περιλαμβάνει ανάβαση 15 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική 780 μέτρων, ενώ και στην κατάβαση υπάρχει θετική υψομετρική 60 μέτρων. Θεωρήσαμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα της ανάβασης και κατάβασης θα βοηθήσει αρκετούς δρομείς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις απαιτήσεις και θα αποτελέσει μία καλή προπόνηση για επόμενους ορεινούς αγώνες που έχουν στο καλεντάρι τους. Μάλιστα, προσκαλέσαμε κάποιους δρομείς να τεστάρουν τη διαδρομή πριν καταλήξουμε σε αυτήν, και τα σχόλιά τους ήταν πολύ θετικά. Επιπλέον, σε επίπεδο διοργάνωσης, αυτή η σχεδίαση βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των σταθμών ανεφοδιασμού, των εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερο έλεγχο της διεξαγωγής του αγώνα, παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια με την ομάδα διασωστών.


 


[Advendure]: Ποιες προβλέπεται να είναι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη και πώς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι δρομείς;

[Α. Ράμναλης]: Είναι ένας φθινοπωρινός αγώνας που διεξάγεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την εποχή αναμένεται να υπάρχει μία σχετική υγρασία, αλλά η πρόγνωση του καιρού μέχρι στιγμής δεν εμφανίζει βροχοπτώσεις, επομένως δεν προβλέπεται να υπάρχει λάσπη ή ολισθηρότητα. Η θερμοκρασία θα είναι καλή, μεταξύ 11 και 25 βαθμών, επομένως δεν θα υπάρχει ενοχλητική ζέστη που μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια των δρομέων. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε στους συμμετέχοντες είναι ότι ο αγώνας εμπεριέχει και μια δόση περιπέτειας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε σε όλους να φροντίσουν να έχουν μαζί τους ανά πάσα στιγμή τα προϊόντα που θα χρειαστούν για ενυδάτωση και ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συναντήσουν 3 σταθμούς ανεφοδιασμού, 5 φορές σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δηλαδή περίπου ανά 6 χιλιόμετρα. Οι 2 σταθμοί, εκτός από νερό, θα προσφέρουν και ισοτονικά, καθώς και αλμυρά και γλυκά σνακ.

 

 

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι παροχές σας προς τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους; Πώς συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις της περιοχής με χορηγίες και προσφορές για όσους θέλουν να περάσουν το Σαββατοκύριακο στην Κερκίνη;

[Α. Ράμναλης]: Σε όλους τους τερματίσαντες θα προσφέρουμε ένα πρωτότυπο μετάλλιο, ειδικά σχεδιασμένο για τον αγώνα μας. Επίσης, αντί για το κλασικό μπλουζάκι, προτιμήσαμε να δώσουμε ως αναμνηστικό μία μπαντάνα με το σχέδιο της διοργάνωσης, η οποία είναι προαιρετική. Μετά τον αγώνα προσφέρεται γεύμα σε όλους τους αθλητές με σάντουιτς με βουβαλίσιο τυρί και αλλαντικά, χυμό, μπάρα, παστελάκι μελιού, ακόμα και βουβαλίσιο γιαούρτι με μέλι. Ένας από τους χορηγούς μας προσφέρει προϊόντα ενέργειας πριν από τον αγώνα, καθώς και προϊόν αποκατάστασης για μετά τον αγώνα. Η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε πρωτότυπα προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, με στόχο να ικανοποιήσουμε τους αθλητές και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Για όσους έρθουν οικογενειακώς, έχουμε ετοιμάσει δράσεις για τα παιδιά με σπαζοκεφαλιές που συνοδεύονται από δώρα. Επίσης ο αγώνας των 1000 μέτρων είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά αλλά και για όσους συνοδούς θα περιμένουν στο Λιθότοπο τους δικούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν στους 2 αγώνες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι αγώνες μας έχουν την υποστήριξη του Δήμου Ηράκλειας, του Αθλητικού Ομίλου Ηράκλειας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηράκλειας, του Ξενοδοχείου Κρούσια και του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στο www.kerkinilakerun.gr 

Κατερίνα Κουκάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 4 χρόνια. Από το 2009 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λατρεύει το ορεινό τρέξιμο και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γρήγορες καταβάσεις σε καταπράσινα μονοπάτια. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η εξερεύνηση του φυσικού πλούτου μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και ευεξία για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Cham ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 20/04/2018 11:17
  Πιθανολογώ ότι για τον αγώνα νέων YSWC η διαδρομή θα είναι ελαφρώς διαφορετική από τον "κανονικό αγώνα". Στην σελίδα της ISF ( http://www.skyrunning.com/2018-youth-world-championships/ ), παράγραφος (9) αναφέρεται ότι "The Sky distance will be short ...

  Ολόκληρο...

   
 • Nitecore NU25: Πανάλαφρος και λιλιπούτειος!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 17/04/2018 09:01
  Ευχαριστώ πολύ!
   
 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μο…

Xειμερινή αναρρίχηση στην Τύμφη, 15 Χρόνια Μοναξιάς

Ιανουάριος 2003  μεσάνυχτα και κάτι, ο Πάνος Αθανασιάδης παλεύει στο σκοτάδι με τα ασταθή χιόνια. Τις τελευταίες ώρες η νύχτα μας έχει τυλίξει στην παγωμένη της αγκάλη. Β...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration