SKY

Προ των πυλών ο συναρπαστικότερος ίσως Hardrock 100

By 11 Ιουλ 2014

Hardrock 100, Wild & Tough… Αυτό αναγράφει ο διάσημος βράχος τον οποίο οι αθλητές εναγκαλίζονται και φιλούν μετά από μία τιτάνια υπερπροσπάθεια. Όχι άδικος ο χαρακτηρισμός αυτός αφού σε 100 μίλια κερδίζει πάνω από 11.000 υψομετρικής διαφοράς. Ο αγώνας διασχίζει στο μεγαλύτερο μέρος του την οροσειρά San Juan στο Ν.Κολοράντο με εκκίνηση το Silverton. Η δυσκολία του, εκτός από τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές έγκειται και στο μεγάλο μέσο υψόμετρο του αγώνα. Οι αθλητές θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουν αρκετές φορές πάνω από τα 3.500μ σε διάφορα περάσματα και κορυφές με αποκορύφωμα το Handies Peak που ορθώνεται στα 4.600μ!!! Όριο έγκυρου τερματισμού οι 48 ώρες, όριο που κρίνεται αρκετά σφιχτό, αφού σφιχτοί είναι και οι διοργανωτές όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των συμμετεχόντων. Μόλις 140 είναι το όριο των συμμετοχών, όριο πολύ μικρό αφού οι αιτήσεις για τον αγώνα είναι τουλάχιστον εξαπλάσιες!!

Μύθος και το ρεκόρ του Skyle Kaggs από το 2008 με 23:23:30, ρεκόρ που έχει στοιχειώσει χρόνια τώρα όλους τους κορυφαίους δρομείς που που ξεκινούν από το Silverton. Φέτος όμως το ρεκόρ είναι επίφοβο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε όλους τους υπόλοιπους πολύ δυνατούς αθλητές που θα λάβουν και φέτος μέρος, το μυαλό μας δεν μπορεί παρά να πάει κατευθείαν στον Kilian Jornet. Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί ότι ο Καταλανός μπορεί να τα καταφέρει παρότι φέτος είναι ίσως η χρονιά εδώ και πολλές σεζόν που έχει βάλει το λιγότερο τρέξιμο στην προπόνησή του. Ας όψεται το Sumits Of My Life… Βέβαια δεν θα τρέξει μόνος του και ο ανταγωνισμός αναμένεται αν βοηθήσει και ο καιρός να οδηγήσει σε μερικές πολύ καλές επιδόσεις.

 

O Sebastien Chaigneau αν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που τον απασχολούν φέτος και τον έχουν οδηγήσει σε δύο μεγάλα DNF (UTMF και Transgrancanaria) θα επενδύσει πάνω στην εντυπωσιακή περσινή του νίκη με τον 2ο καλύτερο χρόνο στην ιστορία του Hardrock (24:25) για να βάλει δύσκολα στον Kilian. Η διαδρομή του αγώνα είναι ένας μεγάλος κύκλος o οποίος κάθε χρόνο αλλάζει φορά. Σημειωτέον ότι η περσινή επίδοση του Seb έγινε στην «δύσκολη» φορά του αγώνα στην αριστερόστροφη, ενώ φέτος ο αγώνας διεξάγεται στην δεξιόστροφή του εκδοχή.

 

O Julien Chorier είναι άλλος ένας Ευρωπαίος που έχει διαπρέψει στον δύσκολο αυτό 100miler, αφού το 2011 έτρεξε την αριστερόστροφη διαδρομή σε 25:17. Ο Γάλλος σπουδαίος δρομέας της Hoka One One έρχεται με πραγματικά κεκτημένη ταχύτητα από αρκετές καλές εμφανίσεις τόσο φέτος (2ος Transgrancanaria) όσο και πέρυσι (1ος Andorra Ultra Trail, 2ος UTMF, 6ος UTMB).

 

O Julien Chorier στο Hardrock100 το 2011

 

Ο Timothy Olson βάζει κι αυτός υποψηφιότητα για … πολύ ψηλά. Ο κάτοχος του ρεκόρ στο Western States 100 από το 2012 έχει δείξει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε πιο «βουνίσιους» αγώνες όπως δείχνει η 4η θέση στο UTMB και η 3η στο Transgrancanaria. Και ο Hardrock 100 είναι ένας γνήσιος βουνίσιος αγώνας…

 

Αν κάποιος γνωρίζει τον αγώνα καλά, αυτός είναι ο Dakota Jones. Δεύτερος το 2011 και τρίτος το 2012 έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει καλά και στις δύο εκδοχές της διαδρομής. Το 2013 σοφά πράττοντας έκανε λίγο πίσω όσον αφορά τους αγώνες στους οποίους έτρεξε, στοχεύοντας σε αγώνες λίγο μικρότερης απόστασης και δυσκολίας όπως το San Juan Solstice 50 miler στον οποίο νίκησε με ρεκόρ διαδρομής και στον UROC 100K στον οποίο ήρθε 2ος. Φέτος έχει βάλει αρκετά σκληρή προπόνηση στα βουνά του Silverton και βάζει υποψηφιότητα για το βάθρο αν μην τι άλλο.

 

Η αφρόκρεμα όμως δεν σταματάει εδώ…οι Adam Campbell, Jared Campbell, Joe Grant, Tsuyoshi Kaburaki, Scott Jaime, Jeff Browning διεκδικούν μία θέση στην δεκάδα.

 

H Diana Finkel τερματίζει νικήτρια στον Hardrock100 2011  © Photo (c): Shaun Stanley/Durango Herald

 

Στις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα αφού την νίκη θα διεκδικήσουν η Darcy Africa και η Diana Finkel, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες στον χώρο του ultra trail αλλά και του αγώνα. Η Darcy Africa έχει κερδίσει τις τελευταίες δύο χρονιές κατέχοντας με 29:09 την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα…

 

…στον αντίποδα η Diana Finkel με το αστρονομικό 27:18 του 2009 αλλά και την παρ’ ολίγο νίκη της συνολικά στον αγώνα το 2011 αφού ο Jared Campbell την πέρασε στο 90ο μίλι θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Africa για την νίκη. Πέρυσι εγκατέλειψε τον αγώνα γιατί είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά, φέτος είναι ένα ερωτηματικό το ποια τακτική θα ακολουθήσει.

 

Από εκεί και μετάθα κριθούν οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης πεντάδας ανάμεσα στις Sarah McCloskey, Betsy Nye, Betsy Kalmeyer, Liz Bauer κ.α

 

Όπως γνωρίζουμε ίσως οι περισσότεροι, θεσμός είναι σε μεγάλους αγώνες όπως ο συγκεκριμένος, οι δρομείς να τρέχουν με την βοήθεια ενός «βοηθού» (αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος) πιο γνωστοί ως pacers. Σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα pacers των κορυφαίων αθλητών δεν θα μπορούσαν να είναι μην είναι … άλλοι σπουδαίοι αθλητές. Παρακάτω λοιπόν δείτε μία λίστα με όσα ονόματα pacers έχουν γίνει ανεπισήμως γνωστά μέχρι αυτή την στιγμή.


- Seb Chaigneau: Scott Jurek
- Adam Campbell: Gary Robbins
- Joe Grant: Tony Krupicka
- Timothy Olson: Erik Skaggs ή Jenn Shelton
- Darcy Africa: Krissy Moehl
 - Kilian Jornet – Anna Frost, Rickey Gates

 

O αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να τον παρακολουθήστε στην live μετάδοση του iRunFar

 

Εκκίνηση Hardrock 2014

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ