Ο Δημήτρης Σκέντζος μας ξεναγεί στα μονοπάτια του Ηράκλειου Άθλου 2017! Κύριο

Πανέμορφο βουνό ο Ερύμανθος, με άγριο αλπικό κομμάτι αλλά και ελατοδάση που θυμίζουν σε κάποια σημεία τις Άλπεις. Ένα βουνό γεμάτο θρύλους και μύθους, το οποίο φέτος στις 4 Ιουνίου θα φιλοξενήσει για 4η φορά την διοργάνωση του Ηράκλειου Άθλου. Τα μονοπάτια τη βορινής πλευράς του βουνού θα φιλοξενήσουν τις δυο διαδρομές του αγώνα, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αθλητές κάθε επιπέδου να χαρούν την ποικιλομορφία της φύσης του. Ο Δημήτρης Σκέντζος, μέλος της έμπειρης Οργανωτικής Ομάδας του αγώνα και συνεργάτης του Advendure, μας παρουσιάζει μέσα από την συνέντευξη του, τις ομορφιές αλλά και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν οι αθλητές που θα τρέξουν σε έναν από τους αγώνες της διοργάνωσης, τις φετινές αλλαγές και προσθήκες στην διαδρομή του μεγάλου αγώνα, την κατάσταση που βρίσκονται τα μονοπάτια μετά από ένα βαρύ χειμώνα, τις παροχές για τους αθλητές, αλλά μας δίνει και την γνώμη του για το μέλλον του Ορεινού Τρεξίματος στην χώρα μας και το όραμα του για τον Ηράκλειο Άθλο.

 

[Advendure]: Ο Ηράκλειος Άθλος πραγματοποιείται φέτος για 4η συνεχόμενη φορά, ενώ για 2η φορά στην ίδια διαδρομή. Γιατί επιλέξατε αυτή την πλευρά του Ερύμανθου, ο οποίος σίγουρα αποτελεί ένα συναρπαστικό βουνό με πολύ μεγάλη ποικιλομορφία τοπίου;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Σίγουρα και είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Ερύμανθος είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο άγρια αλπικά βουνά της Ελλάδας, δύσβατος, με πλούσιο ανάγλυφο και ποικιλόμορφο πεδίο, παρθένος και με ελάχιστα τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας. Επιλέξαμε την βόρεια πλευρά του για 2 λόγους: πρώτον από αισθητικής άποψης μιας και η βορινή του κορυφογραμμή έχει πανέμορφη οπτική και δεύτερον για τους πρακτικούς λόγους της πρόσβασης, της φιλοξενίας και του πιο προσιτού ανάγλυφου.

 


[Advendure]: Η μεγάλη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων είναι πλέον οριστικοποιημένη; Μίλησε μας λίγο για την προσπάθεια που κάνετε για μόνιμη σήμανση και συντήρηση του μονοπατιού εξαιτίας του δυσπρόσιτου της διαδρομής.

[Δημήτρης Σκέντζος]: Και οι δυο διαδρομές (των 9χμ και των 21χμ) είναι οριστικοποιημένες. Η μεγάλη συγκεκριμένα κυκλικά διέρχεται από Τσαπουρνιά – Αρκόβατο – Ισβορά – Νίφιτσα – Χιονότρυπα –Κεντριάς -διάσελο Ωλενού – Μουγγίλας -στάνη Γκολφίνου – Λάπατα – Μίχας - Τσαπουρνιά. Φέτος αποφασίσαμε να σηματοδοτήσουμε με μόνιμη πλέον και σταθερή σήμανση (ταμπέλες, πασαλάκια σήμανσης, χρωματισμός βράχων) με τα δικά μας χρώματα (άσπρο, μαύρο, πορτοκαλί) και τις δυο διαδρομές. Για την ενίσχυση της σηματοδότησης και για την πιο άνετη διέλευση των αθλητών δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση των μονοπατιών, τον καθαρισμό και την διάνοιξή τους από χόρτα-αγκάθια και το ξελιθάριασμά τους ώστε το ίχνος τους να είναι ευδιάκριτο και πιο εύκολο στο διάβα του από τους αθλητές.

 


[Advendure]: Βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα από τον αγώνα, έχοντας περάσει έναν βαρύ χειμώνα με μεγάλη χιονόπτωση στο βουνό. Πως πάνε οι προετοιμασίες και ποια είναι η κατάσταση της διαδρομής, ιδιαίτερα στο αλπικό κομμάτι της.

[Δημήτρης Σκέντζος]: Πράγματι ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς με έντονες χιονοπτώσεις αλλά και καταιγίδες, κάνοντας ζημιές στα μονοπάτια. Αστραποκαμένα έλατα που έκλεισαν τα μονοπάτια, κατακρημνίσεις της σάρας και νεροφαγώματα αλλά και αρκετές χιονούρες σε διάφορα σημεία στην αλπική ζώνη ήταν προβλήματα που κληθήκαμε να επιλύσουμε κατά την συντήρηση. Οι διαδρομές είναι πλέον έτοιμες, διότι οι προετοιμασίες φέτος άρχισαν από πολύ νωρίς, αφιερώθηκαν αμέτρητες εργατοώρες στο βουνό παρά την δυσκολία πρόσβασης και διαμονής στην περιοχή. Στο όλο εγχείρημα, μας βοήθησαν  αρκετοί φίλοι τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ!

 


[Advendure]: Για έναν αθλητή που θα τρέξει για πρώτη φορά στον Ηράκλειο Άθλο, ποια είναι τα εντυπωσιακά σημεία των διαδρομών, όσο αφορά την φύση και το τοπίο;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις σας παραθέτουμε κάποιες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από σημεία των διαδρομών που θα περάσουν οι αθλητές. Ενδεικτικά σίγουρα όλοι θα εντυπωσιαστούν από το πυκνό ελατοδάσος σε 3 σημεία της διαδρομής, από την κόψη της Χιονότρυπας και την σκάλα του Κεντριά που προσφέρουν εντυπωσιακό πανόραμα των ψηλών κορυφών του Ερύμανθου (Νεραιδοράχη, Ωλενός, Μουγγίλα), του Παναχαϊκού, του Χελμού αλλά και των βουνών της Στερεάς Ελλάδας (Τυμφρηστός, Καλιακούδα, Βαρδούσια, Γκιώνα, Παρνασσός). Το πέρασμα από τα κροκοστόλιστα αλπικά λιβάδια και γεμάτα ρέματα του διάσελου Μουγγίλλας-Ωλενού ανάμεσα στις δυό επιβλητικές αυτές κορυφές που πραγματικά κόβει την ανάσα. Η διέλευση κάτω από των αυχένα της κορυφογραμμής της Μουγγίλας με τις εναπομείναντες χιονούρες, τους εντυπωσιακούς γκρεμούς και τις σάρες της θα δώσουν στον αθλητή την εντύπωση πως τρέχει σε κάποιο βουνό των Άλπεων.

 


[Advendure]: Τεχνικά η μεγάλη διαδρομή του αγώνα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη. Ποια σημεία πρέπει να προσέξει ο αθλητής, τόσο όσο αφορά την κατανομή δυνάμεων, όσο και σε σχέση με τις τεχνικές δυσκολίες;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Πράγματι ο αθλητής θα συναντήσει μια μεγάλη ποικιλομορφία πεδίου η οποία προσδίδει μεν ομορφιά στη διαδρομή  παράλληλα δε την καθιστά και τεχνικά δύσκολη. Περάσματα από: χωμάτινο δασικό μονοπάτι, φυσικά εμπόδια όπως τσακισμένα έλατα, σάρες, ρέματα, βράχινο αλπικό πεδίο με άλλοτε μεγάλες και άλλοτε συνεχείς κλίσεις, 2 με 3 χιονούρες που πιθανό να διατηρηθούν ως τον αγώνα αναλόγως της θερμοκρασίας, μεγάλο τμήμα της διαδρομής που κινείται σε μεγάλο υψόμετρο (από 1.600 – 1.930 μέτρα). Προσοχή στη κατανομή και την οικονομία δυνάμεων πρέπει να επιδείξει κανείς στο αρχικό κομμάτι της ανάβασης του δασωμένου Αρκόβατου για περίπου 2 χιλιόμετρα, και μετά τον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας την συνεχή και κοπιαστική  ανάβαση της Χιονότρυπας για ακόμη 4 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια η διάσχιση του διάσελου Ωλενού έχει μεν μικρότερη κλίση αλλά προαπαιτεί οικονομία δυνάμεων στα προαναφερθέντα σημεία.

 


[Advendure]: Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές όσο αφορά την κατανομή και τον αριθμό των σταθμών τροφοδοσίας του αγώνα;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Φέτος προσθέσαμε έναν επιπλέον σταθμό τροφοδοσίας στον Κεντριά (3ός) πριν την σκάλα του κάμπου του Ωλενού και ως εκ τούτου αυτό άλλαξε και την κατανομή μεταφέροντας τον δεύτερο σταθμό εγγύτερα στην περιοχή της Χιονότρυπας. Αυτές οι αλλαγές έγιναν σε καίρια και δύσκολα σημεία όπου ο αθλητής χρειάζεται επιπλέον την τροφοδοσία.  Έτσι οι σταθμοί βρίσκονται στο 4,7 χμ, στο 7χμ στο 10χμ στο 12χμ και στο 15,5χμ.

 

[Advendure]: Είστε ευχαριστημένοι από την πορεία των εγγραφών; Υπάρχουν κάποιοι διακεκριμένοι αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις μέχρι ώρας συμμετοχές και αναμένουμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και φέτος. Από διακεκριμένους αθλητές θα παρευρίσκονται μαζί μας οι Φάνης Αρκουμάνης, Νίκος Ροδόπουλος, Νίκος Πάλλης και για πρώτη φορά ο Δημήτρης Τρουπής.

 


[Advendure]: Η επιτυχία ενός αγώνα Ορεινού Τρεξίματος βασίζεται και στην χορηγική και εθελοντική υποστήριξη. Υπάρχει ενδιαφέρον όσο αφορά τους εθελοντές όσο και τους χορηγούς;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Αν και διανύουμε όλοι οικονομικά δύσκολες εποχές, πλήθος τοπικών χορηγών και υποστηρικτών έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας, πολλοί καινούργιοι αλλά και παλαιοί και σίγουρα η βοήθειά τους είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα μπορεί να υστερεί συγκρινόμενος με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά σίγουρα τα τελευταία χρόνια οι νέοι άνθρωποι όλο και περισσότερο συμμετέχουν γενικά σε εθελοντικές δράσεις. Εμείς δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τους χορηγούς όσο και τους εθελοντές μας χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε ο αγώνας.

 


[Advendure]: Μίλησε μας λίγο για τις παροχές που θα έχετε για τους αθλητές στην φετινή διοργάνωση.

[Δημήτρης Σκέντζος]: Φέτος και για πρώτη φορά η διοργάνωση θα παρέχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση και ιδιωτικό ασθενοφόρο με γιατρό για κάλυψη σε περίπτωση τραυματισμού. Η ελληνική ομάδα διάσωσης Αττικής για ακόμα μία φορά θα παρέχει ασφάλεια και βοήθεια στους δρομείς στα τεχνικά δύσκολα και πιο επικίνδυνα σημεία. Μετά την βράβευση των νικητών θα έχουμε κλήρωση πολλών και πλούσιων δώρων που προσφέρουν οι χορηγοί και υποστηρικτές μας. Θα υπάρχει επίσης μουσική σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα στο σημείο εκκίνησης – τερματισμού. 

 


[Advendure]: Δημήτρη, η φετινή οργανωτική ομάδα του Ηράκλειου Άθλου είναι ανανεωμένη. Δώσε μας μια εικόνα για τα μελλοντικά σας σχέδια στον Ερύμανθο, μιας και πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά βουνά. Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της διοργάνωσης;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Η οργανωτική ομάδα ανανεώνεται και γενικότερα αγκαλιάζει ανθρώπους που αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν στον αγώνα. Τώρα όσον αφορά τον Ερύμανθο και τον Ηράκλειο άθλο  αλλά και το σύνολο των ορεινών αγώνων της Αχαϊας έχουμε πολλές ιδέες και όνειρα! Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ονειρευόμαστε έναν Ηράκλειο Άθλο που κάθε χρονιά θα εξελίσσεται και θα ανανεώνεται. Στο πλαίσιο αυτό μία τρίτη διαδρομή, και γιατί όχι και ένα ultra-trail μελλοντικά, είναι ένα μικρόβιο που καιρό τώρα μας έχει κολλήσει. Τέλος είμαστε σε καλό δρόμο για να αποκτήσουμε την πιστοποίηση της διαδρομής από τον ITRA. Στόχος και μέλημά μας ο αγώνας  να ακολουθεί το κατά δύναμη τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των αγώνων του εξωτερικού. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ αγάπη, αφοσίωση και σκληρή δουλειά και νομίζω ότι διαθέτουμε και τα τρία για τον αγώνα.

 


[Advendure]: Τρέχεις σε αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, συμμετέχεις οργανωτικά στον Ηράκλειο Άθλο και αρθρογραφείς τακτικά στο Advendure. Μίλησε μας λίγο για την εικόνα που έχεις για το άθλημα και για την πορεία του στην χώρα μας. Είναι πιστεύεις υγιής η εξέλιξη του και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί στο μέλλον;

[Δημήτρης Σκέντζος]: Η οικονομική κρίση τσακίζει καθημερινά όλους τους πολίτες οικονομικά και επαγγελματικά και σίγουρα η επαφή με τη φύση και ο αθλητισμός μέσα σε αυτή μπορεί να αποσυμπιέσει ψυχολογικά τον κόσμο. Αυτός είναι θεωρώ και ο κυρίαρχος λόγος που παρατηρούμε μια άνθιση με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου του μαζικού και λαϊκού αθλητισμού, όπως είναι και οι αγώνες ορεινού τρεξίματος, κάτι το οποίο είναι σαφώς ελπιδοφόρο για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Το θέμα είναι κατά πόσο οι αγώνες αυτοί θα μπορέσουν να οργανωθούν σωστά κάτω από μια ομπρέλα, να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ασφάλειας και παροχών στους συμμετέχοντες και να αποφύγουν από τα νύχια των επιτηδείων. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον γιατί η κοινότητα του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα έχει την τύχη να πρωτοστατούν σε αυτήν άνθρωποι με ήθος, με αξίες, έμπειροι και με απίστευτο μεράκι και αγάπη.

 

Σας προσκαλούμε όλους στον Ηράκλειο Άθλο, στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος για φέτος, για να ζήσουμε όμορφες στιγμές, να γνωριστούμε και να γιορτάσουμε το τρέξιμο και το βουνό που τόσο αγαπάμε!

 

[Advendure]: Θα είμαστε εκεί Δημήτρη! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια της προετοιμασίας!

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ