Αρχική>Άρθρα>Πρόσωπα>Σε πρώτο πρόσωπο>Trail running στη Γαύδο, Long run στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης


Trail running στη Γαύδο, Long run στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης

Αγαπάμε το βουνό και τη φύση, το τρέξιμο και την περιπλάνηση. Αυτά φτάνουν για να μας κάνουν να περιπλανηθούμε τρέχοντας στην μακρινή Γαύδο και να φτάσουμε στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και συνάμα της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, στα τέλη Αυγούστου, βρέθηκα στη νότια Κρήτη, στο όμορφο μονοπάτι Ε4 στα νότια Χανιά. Προσκεκλημένος από τον αδελφικό φίλο και σχοινοσύντροφο, Γιώργο Αντωνακάκη, κάτι μεταξύ δουλειάς και αναψυχής βρέθηκα να περπατώ στα Λευκά Όρη και να κάνω καγιάκ στο Λιβυκό Πέλαγος με Άγγλους και Ιταλούς τουρίστες.

Μετά από μια μονοήμερη ανάβαση από τον Ομαλό στο Γκίγκιλο, με τον Αντώνακα και φίλους οι υποχρεώσεις μας φέρνουν να περπατάμε το παραλιακό Ε4 από Παλαιόχωρα, μέχρι Χώρα Σφακίων συμπεριλαμβανομένου και το δημοφιλέστατο φαράγγι της Σαμαριάς.

 

Όμορφη σήμανσηΌμορφη σήμανση

 

Κάπου εκεί μεταξύ δύο εβδομάδων είχα ένα 3ήμερο κενό. Η ιδέα ήταν να περάσω απέναντι από Αγία Ρουμέλη στη Γαύδο, να μείνω στο όμορφο νησί 2 νύχτες, περίπου 2,5 ημέρες και να περιπλανηθώ όσο περισσότερο μπορώ, εξάλλου το νησί δεν είναι και πολύ μεγάλο. Κάπου εδώ, σε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που ακολουθούσα, για τον αγώνα του V.F.U.T. έλεγε και ένα long run, οπότε ήταν ευκαιρία να τρέξω κάτι μεγαλούτσικο ...εκεί στο Νότο.

 

Παραλία ΠΟΤΑΜΟΣΠαραλία ΠΟΤΑΜΟΣ

 

Ο Αντώνακας μου είχε δώσει και ένα κατατοπιστικότατο χάρτη του νησιού, με αναλυτικές διαδρομές, χρόνους και πληροφορίες, οπότε είχα μερικές πληροφορίες και ένα μπούσουλα.

 

ΠΑΝΑΓΙΑΠΑΝΑΓΙΑ

 

Έτσι, λοιπόν, με το “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” πέρασα στη Γαύδο και κατά τις 14:00 της πρώτης ημέρας έφτασα στο Καραβέ, το λιμάνι του νησιού και από εκεί στο Σαρακήνικο, ίσως το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χωριό του νησιού.

 

Ομορφο μονοπάτι στα ΒατσιανάΟμορφο μονοπάτι στα Βατσιανά

 

Ήταν από τις λίγες φορές στη ζωή μου πού είχα τόσο λαχτάρα και όρεξη για τρέξιμο και περπάτημα σε άγνωστα μονοπάτια. Δένοντας το καράβι στο μώλο, άρχισα ανυπόμονα να δένω τα κορδόνια μου και να ανοίγω τα μπαστουνάκια μου. Βόλεψα όλα τα υπάρχοντα στο 30λιτρο σακιδιάκι μου με 3 λίτρα νερό, μιας και στο νησί δεν υπάρχουν πολλές πηγές. Με το που άνοιξε η μπουκαπόρτα όρμηξα έξω..


Η καρέκλα στην ΤΡΥΠΗΤΗ, το νοτιότερο άκρο της ΕυρώπηςΗ καρέκλα στην ΤΡΥΠΗΤΗ, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης


Ημέρα πρώτη: Απόγευμα της 24 Αυγούστου: Διαδρομή: Σαρακήνικο, Ανεμόμυλος, Καστρί, Άμπελος, Μπό, Ποταμός, Πύργος, Λαυρακάς, Άγιος Ιωάννης, Σαρακήνικο. Η απόσταση των 15,5 χιλιομέτρων σε όμορφο τερέν και καλοσχηματισμένα μονοπάτια έδωσαν την ευκαιρία να τρέξω στα περισσότερα σημεία της διαδρομής (παρά το 7κιλο σακίδιο), με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Συνολικός χρόνος στα μονοπάτια (με 10 λεπτά στο ζαχαροπλαστείο στο Καστρί και 20 λεπτά στάση στον Ποταμό να επισκεφτώ κάτι φίλους που με περίμεναν με καλή ρακί) 4 ώρες. Καθαρός χρόνος κινούμενος 3,5 ώρες.


Σαψιοκάικο μεταναστών στην ΤΡΥΠΗΤΗΣαψιοκάικο μεταναστών στην ΤΡΥΠΗΤΗ


Ημέρα δεύτερη: Πρωί της 25 Αυγούστου: Διαδρομή: Σαρακήνικο, Σιώπατα, Χριστός, Παναγία, Σγουδιανά, Κόρφος, Τρυπητή (μεγάλη καρέκλα) Βατσιανά, Άγιος Γεώργιος, Χριστός, Σιώπατα, Σαρακήνικο. Η απόσταση των 24,5 χιλιομέτρων, με σακίδιο 6 κιλά, (στάση για παγωτό στον Κόρφο, στάση για φωτο στην Τρυπητή και στα Βατσιανά για νερό, συνολικά 60 λεπτά περίπου) έγινε σε συνολικά 6 ώρες. Καθαρός χρόνος κινούμενος 5 ώρες.


Παραλία ΤρυπητήΠαραλία Τρυπητή


Ημέρα τρίτη: Μόνο το πρωί της 26 Αυγούστου, μιας και το Καράβι “ΣΑΜΑΡΙΑ” για Σούγια έφευγε στις 14:00. Διαδρομή: “Σπίτι των Εξόριστων”, που ήταν το μικρό αλλά με όμορφη θέα, δωμάτιο που έμενα, μέχρι το διπλανό εστιατόριο και επιστροφή. Απόσταση 50 μέτρα, πήγαινε και έλα. Διάρκεια 3 ώρες μαζί με το καφέ. Εκεί είχα χρόνο να ηρεμήσω, νομίζω τα τελευταία 20 χρόνια, ποτέ δεν έμεινα μόνος και άπραγος τόση ώρα ρεμβάζοντας χαλαρός και ξέγνοιαστος.

 

Μονοπάτι στο ΚαστρίΜονοπάτι στο Καστρί

 

Παρατηρήσεις - Tips:

 • Η Γαύδος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, για περπάτημα και trail running. Νομίζω ότι έχω επισκεφτεί καμιά 20αριά από αυτά σε Αιγαίο και Ιόνιο.
 • Τα μονοπάτια στη Γαύδο είναι υπέροχα, αρκετά πράσινα, αναλογιζόμενοι ότι βρισκόμαστε στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης. Μεγάλες αναβάσεις είναι αυτές με +200 έως +250 μέτρα ανάβασης.
 • Η καλύτερη εποχή σαφώς δεν είναι ο Αύγουστος (λόγω ζέστης και πληρότητας δωματίων), αλλά όλοι οι άλλοι μήνες.
 • Αξίζει να επισκεφτείτε, το Φάρο στην Άμπελο, την παραλία στην Τρυπητή, την παραλία στον Ποταμό, το καφέ/ζαχαροπλαστείο στο Καστρί.
 • Το χρονοδιάγραμμα και ο προγραμματισμός σε αυτό το νησί δεν υπάρχουν. Οι ώρες στο ρολόι είναι σχετικές, μιας και κανείς και ποτέ δεν βιάζεται. Κάποιες φορές τα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται λόγω θαλασσοταραχής.
 • Εγώ προσωπικά δεν είμαι δρομέας, ούτε ποτέ έχω δηλώσει κάτι παρόμοιο. Οπότε οι χρόνοι που αναφέρω στις διαδρομές και στα μονοπάτια είναι εφικτοί και άνετοι, για κάποιον που περπατάει συχνά και τρέχει περιοδικά.

 

Νίκος Μαγγίτσης

Ο Νίκος Μαγγίτσης γεννήθηκε στο Βόλο το 1968 και κατοικεί στην Αγριά Πηλίου μέχρι και σήμερα. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακές σπουδές και έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια πάνω στο χώρο του αθλητισμού, του αθλητικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Από το 1984 ασχολείται με την αναρρίχηση και την ορειβασία στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου, όπου και αναλαμβάνει από το 1992 προπονητής στην αθλητική / αγωνιστική αναρρίχηση, με ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στους νέους αθλητές. Το Μάρτιο του 2008 ο Νίκος Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας, που ολοκλήρωσε στο project των «7 summits», την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ στα 8848 μέτρα, στις 17 Μαΐου 2004.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
 • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
 • ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
 • ΔΕΛΤΙΑ
next
prev

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Paggaio Trail Run 2017: Ξεκίνησαν οι εγγραφές - Π ...

  Στεργία Σκ, 27/03/2017 18:14
  Καλησπέρα Γεωργία. Αν μπαίνεις απο το κινητο πρεπει οταν ανοιξεις τη σελιδα (απο το google) να πατησεις πανω δεξια της τελειες και να τσεκαρεις το κουτάκι που λεει "Αίτηση ιστότοπου..¨. Αλλίως στα σίγουρα μπες απο υπολογιστη. Αν εξακολοθεί το προβλ ...

  Ολόκληρο...

   
 • The North Face: Ultra Series … Reloaded!

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, 27/03/2017 05:36
  ευχαριστώ Νίκο
   
 • Βιοσυντονισμός: Μια πειραματική εφαρμογή σε αθλητ ...

  Aliona Glouschenko, 26/03/2017 20:59
  Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Από τις 14.06.2017 έως 19.06.2017 στη μαγευτική τοποθεσία του Παράλιου Άστρους Κυνουρίας στην Πελοπόννησο θα πραγματοποιηθεί το «Παγκόσμιο Συνέδριο Biomedis», που φέτος είναι αφιερωμένο στα 40 έτη από την εφαρμογή της ...

  Ολόκληρο...

   
 • Zagori Mountain Running 2017: Ο Βασίλης Τζουμάκας ...

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, 22/03/2017 08:39
  Μια αλλαγή που θα πρότεινα στην διοργάνωση, θα ήταν και η αλλαγή της ώρας εκκίνησης των 80 χλμ πιο νωρίς το βράδυ, ώστε κάποιες ώρες του αγώνα να γίνονται πιο ευχάριστα στη δροσιά της νύχτας. Πιστεύω είναι λογικό σε έναν ultra βουνού τέτοια εποχή (μ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Runbell, το απόλυτο εργαλείο προσπεράσεων!

  Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου, 21/03/2017 09:26
  Παρόμοιο συμβάν μου είχε τύχει σε αγώνα εντούρο, όταν είχα βρεθεί ξάπλα στους θάμνους με το μηχανάκι πάνω μου και ένας παλιός πρωταθλητής μην έχοντας άλλο χώρο να περάσει απο το μονοπάτι, απλά πέρασε με το μηχανάκι του πατώντας πάνω στο δικό μου ! Ε ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • ΡΟΛΟΪ GARMIN FENIX 3 HR SAPPHIRE (1 Δημοσιεύσεις)
  • ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΡΟΛΟΪ GARMIN FENIX 3 HR SAPPHIRE GRAY ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΧΤΡΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΟΥΡΑΚΙ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ. 390 ΕΥΡΩ http://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=138
  • koalir
  • 24/03/2017 09:43
  • Πωλέιται Inov8 Race Ultra 290 Ν. 44,5 (1 Δημοσιεύσεις)
  • IMG_0217.JPG Πωλείται, ζευγάρι Inov8 Race Ultra 290 Νούμερο 44,5 Το έχω φορέσει μόνο σε μια προπόνηση 5 χιλ. Πωλείται διότι το νούμερο μου είναι μικρό. 70 ευρώ Τηλ. 6936813185 IMG_0217.JP
  • pigos
  • 21/03/2017 11:50
  • GARMIN Fenix3 HR Sapphire Grey (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται GARMIN Fenix 3 HR Sapphire Grey σε άριστη κατάσταση. Μαζί ζώνη και extra strap σιλικόνης χρώματος μπλε. Τιμή: 340euro Επικοινωνία: k.thodoris@gmail.com
  • thodorisk
  • 20/03/2017 15:41
  • Suunto ambit 2 (2 Δημοσιεύσεις)
  • το ρολοι πουληθηκε. ευχαριστω πολυ
  • akisp
  • 20/03/2017 13:55

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Taygetos Challenge: Αυτό μας αρέσει να κάνουμ…

Taygetos Challenge: Αυτό μας αρέσει να κάνουμε!

Κάθομαι στο Φαράγγι και ακουμπώ την πέτρα. Τη χαϊδεύω και την ρωτάω, «Πες μου πέτρα, πόσες χιλιάδες χρόνια είσαι εδώ που περνάμε τώρα εμείς οι δρομείς;» και μου απαντάει ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration