H Lizzy Hawker υποψήφια "Adventurer of 2013": Αποκλειστική δήλωση στο Advendure Κύριο

Ανακοινώθηκαν οι δέκα υποψηφιότητες για το βραβείο του National Geographic, "Adventurer of 2013". Ανάμεσα σε κορυφαίους εκπρόσωπους της ορειβασίας, της αναρρίχησης, του kayaking, των μεγάλων αποστολών στους πόλους και σε αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας - ακόμη και της στρατόσφαιρας, φιγουράρει για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού το όνομα μιας αθλήτριας υπεραποστάσεων, της μεγάλης Lizzy Hawker.

Πριν από μόλις ένα μήνα είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την μεγάλη αυτή αθλήτρια των υπεραποστάσεων να γράφει ιστορία στο επετειακό Σπάρταθλο, πετυχαίνοντας ένα μεγάλο ρεκόρ γυναικών αλλά επίσης κατακτώντας και την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης. Το Advendure φιλοξένησε τότε δυο μεγάλες αποκλειστικές συνεντεύξεις της Hawker (πρίν και μετά απο την ζωντανή κάλυψη του Σπάρταθλου), διερευνώντας την φιλοσοφία της και τον τρόπο που σκέφτεται σχετικά με την υπεραντοχή και την περιπέτεια. Μέσα από τις σκέψεις της είδαμε το πώς σκέφτεται ένας αθλητής αυτού του υψηλού επιπέδου σχετικά με τους αγώνες, την προετοιμασία και την ψυχολογία του πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Φαίνεται ότι είχαμε μια διαίσθηση. Αποτελεί κορυφαίο γεγονός η υποψηφιοτητά της απο το National Geographic, διότι αναδεικνύει τον χαρακτήρα της περιπέτειας που αρχίζει όλο και περισσότερο να αποτελεί στοιχείο των μεγάλων ultra-trail αγώνων. Adventure & Endurance, είναι ο συνδυασμός. Ας σκεφτούμε ποιοί πρωτοπόροι της περιπέτειας και της επιβίωσης έχουν προταθεί ως υποψήφιοι για το βραβείο όλα αυτά τα χρόνια, τι έχουν πετύχει και σε τι συνθήκες έχουν επιβιώσει, και θα δούμε ότι η υποψηφιότητα της Hawker ανοίγει ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο τόσο για την υπεραντοχή όσο και για τις μεγάλες ορεινές διασχίσεις (Fastest Known Times - FKTs).

Η υποψηφιότητα της βασίστηκε τόσο στις μεγάλες αθλητικές της επιτυχίες (πέντε νίκες στο UTMB, νίκη στο Σπάρταθλο και σε πολλούς άλλους αγώνες, το παγκόσμιο ρεκόρ 24ώρου σε δρόμο κτλ...), όσο και στις μεγάλες της περιπέτειες στο Νεπάλ, με το ρεκόρ απο το Everest Base Camp στο Kathmandu, όσο και με την ατυχή της διάσχιση του Great Himalaya Trail, στην οποία έχει υποσχεθεί όμως να ξαναγυρίσει αφού δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει.

Η Lizzy Hawker έδωσε σήμερα στο Advendure μια αποκλειστική δήλωση σχετικά με την υποψηφιότητα της για το βραβείο του National Geographic, μια δήλωση που αποδεικνύει ακριβώς το γιατί έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, όχι μόνο αθλητικά αλλά και διανοητικά. Μας δήλωσε η Lizzy:

 

" I'm incredibly honoured to be nominated as one of the National Geographic Adventurers of the Year, and truly humbled to be alongside some incredible people who embody the spirit of adventure! But nominations, awards etc. are meaningless unless we are truly living that spirit of adventure, and finding some way of sharing it. So that is what is important to me.  It's not about the records, it's not about the medals, it's not about winning the race or making the podium; it's about the fears and the tears, the laughs and the smiles, it's about the shared experiences and the raw emotions. Challenge yourself ... reach for your dream ... whatever it means for you in your life.  Live every moment that you have .... thank you for your support"


Απόδοση στα Ελληνικά: "Με τιμά αφάνταστα η υποψηφιότητά μου ώς μια εκ των υποψηφίων για το βραβείο "Adventurer of the Year" του National Geographic, και νιωθω πραγματικά ταπεινή που βρίσκομαι δίπλα σε μερικούς απίστευτους ανθρώπους που ενσωματώνουν το πνεύμα της περιπέτειας! Αλλά οι υποψηφιότητες, τα βραβεία κτλ. δεν έχουν σημασία εκτός εάν ζούμε το πνεύμα της περιπέτειας, και βρίσκουμε κάποιο τρόπο να το μοιραζόμαστε. Έτσι, αυτό είναι το σημαντικό για μένα. Δεν πρόκειται για τα ρεκόρ, ούτε για τα μετάλλια, δεν πρόκειται για την νίκη στον αγώνα ή για να ανέβει κανείς στο βάθρο. Έχει να κάνει με τους φόβους και τα δάκρυα, τα γέλια και τα χαμόγελα, έχει να κάνει με τις εμπειρίες που μοιράζονται και τα πρωτογενή συναισθήματα. Προκάλεσε τον εαυτό σου ... κυνήγησε το όνειρο σου ... ότι αυτό και να σημαίνει για την ζωή σου. Ζήσε κάθε στιγμή που έχεις ... σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας"

Η Lizzy Hawker συνεχίζει τους αγώνες και τις περιπέτειες της, με επόμενο σταθμό το Manaslu Trail Race στο Νεπάλ. Ένας stage αγώνας με μεγάλες απαιτήσεις. Το Advendure θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία και νέα από την Lizzy και σε αυτόν τον επόμενο μεγάλο σταθμό της δρομικής της καριέρας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ