Αρχική>Αγώνες>MOUNTAIN>The Fast and the Furious: οι … Αμερικανοί ξανάρχονται!


The Fast and the Furious: οι … Αμερικανοί ξανάρχονται!

Μπορεί ο τίτλος να φέρνει στο νου την κλασική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, δεν ήταν όμως τότε οι Αμερικανοί αυτοί οι οποίοι εισέβαλαν στο όνειρο του αείμνηστου Βασίλη Λογοθετίδη του φέρνοντάς του μνήμες νωπές από την Κατοχή. Στην δική μας περίπτωση όμως εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο … Αμερικανικά αλλάζοντας όλη την κοσμοθεωρία μας σχετικά με τους αγώνες ultra trail η οποία βασιζόταν στο γεγονός της καθολικής κυριαρχίας βετεράνων ευρωπαίων ultra runners σε αγώνες υπεραπόστασης βουνού. Δεν είναι πολλά χρόνια πριν άλλωστε όταν κορυφαίοι δρομείς από την άλλη όχθη του Ατλαντικού επιπέδου Scott Jurek, έρχονταν σε αγώνες εντός ευρωπαϊκής έδρας και έφευγαν χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτή η εποχή φαίνεται όμως ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί...

Δεν ήταν πολλά χρόνια πριν όπου Ευρωπαίοι «βετεράνοι» δρομείς κυριαρχούσαν σε αγώνες ultra trail, ειδικά «ευρωπαϊκού» τύπου, με μεγάλες δηλαδή υψομετρικές διαφορές και πιο δύσκολα τερέν. Άλλωστε, ανεξαρτήτως εθνικότητας, κοινή πεποίθηση ήταν ότι όσο πιο μεγάλος ο αγώνας, τόσο και μεγαλύτερη η ηλικία των αθλητών που κυριαρχούσαν. Τα τελευταία χρόνια, αυτό τείνει να αλλάξει και υπεύθυνη για αυτό είναι η νέα γενιά δρομέων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον, φωνάζουν δυνατά ότι «είμαστε εδώ και ήρθαμε για να μείνουμε».

 

Μια νέα και ελπιδοφόρα γενιά με πολλή ταχύτητα στα πόδια και επιδόσεις κορυφαίου επιπέδου έχει έρθει να εκτοπίσει τις παλιές καραβάνες οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον για διάφορους λόγους αποσύρονται από την διεθνή ενεργό δράση κυνηγώντας ρεκόρ σε μοναχικές διασχίσεις FKT όπως για παράδειγμα οι Scott Jurek, Karl Meltzer, Anton Krupicka και πολλοί άλλοι. Η γενιά αυτή έχει έρθει για να αλλάξει την αντίληψή για το ultra trail στις ΗΠΑ το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «εξευρωπαϊζεται». Σίγουρα η πλειοψηφία των αγώνων εκεί έχει ακόμη την μορφή “trail”, η διεθνοποίηση του αθλήματος τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αφορμές και κίνητρα στους νεαρούς και φιλόδοξους δρομείς εξ’ Αμερικής να αποκομίσουν εμπειρίες και να διεκδικήσουν κάτι καλό στο παγκόσμιο διεθνές στερέωμα ακόμα και σε αγώνες «ευρωπαϊκού» προφίλ.

 

Κυριότερος και νεότερος εκφραστής αυτού του «κινήματος» δεν είναι άλλος από τον Jim Walmsley ο οποίος φέτος έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ένας αθλητής μέχρι πρότινος άγνωστος στους περισσότερους από εμάς, έρχεται με φόρα να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα ultra trail. Το 2014 οπότε και άρχισε να εμφανίζεται στον χώρο, μόνο οι φανατικοί θιασώτες της αμερικανικής ultra trail σκηνής γνώριζαν τον 24χρονο τότε Walsmley. Το 2016 η 6η θέση του στον Western States τον έκανε γνωστό στα πέρατα της γης. Αυτό που τάραξε βέβαια τα νερά δεν ήταν άλλο από το εκπληκτικό ρεκόρ που κατέρριψε στο Grand Canyon αφού έτρεξε το διάσημο πλέον Rim-to-Rim-to-Rim στον απίστευτο χρόνο των 5 ωρών, 55 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, 26 λεπτά γρηγορότερα δηλαδή από το προηγούμενο ρεκόρ του Rob Krar από το 2013. Αν αυτό δεν σας λέει κάτι σαν επίδοση, αναλογιστείτε τον μέσο ρυθμό 5:17 για μια συνολική απόσταση 67 χιλιομέτρων περίπου και 3.700 θετικής υψομετρικής διαφοράς… Η βράβευσή του ως “Ultrarunner of the Year 2016” από το περιοδικό Ultrarunning αλλά και η πρόσφατη νίκη και το ρεκόρ του στον Tarawera Ultra Marathon ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό: ότι φέτος είναι η χρονιά του. Απλά να αναφέρουμε ότι μεγάλος του στόχος για φέτος δεν είναι άλλος από τον UTMB …

 

Jim Walmsley | Photo (c): Alex KurtJim Walmsley | Photo (c): Alex Kurt

 

 

Tim Tollefson

Μπορεί στην ηλικία των 31 να μην είναι ακριβώς «νεαρός», είναι όμως ένας από τους άξιους αντιπρόσωπους της νέας, γρήγορης γενιάς αμερικανών την οποία περιγράφουμε. Από το 2014 που εμφανίστηκε στην ultra trail σκηνή έχει μερικά αξιόλογα –αν μην τι άλλο- αποτελέσματα με αποκορύφωμα βεβαίως την 3η θέση στον περσινό UTMB!

 

Tim Tollefson | Photo (c): UTMBTim Tollefson | Photo (c): UTMB

 

Zach Miller

Εδώ τώρα τι να πούμε για τον 28χρονο «καμικάζι» όπως τείνει να γίνει το παρατσούκλι του. Η περσινή του εμφάνιση στο UTMB η οποία ήταν «όλα μέσα» από την αρχή ήταν αποκαλυπτική για την φιλοσοφία αυτής της γενιάς στους αγώνες υπεραπόστασης. Ρίσκο από την αρχή για την καλύτερη δυνατή επίδοση. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για τον απίστευτο αυτό δρομέα, αρκεί να κρατήσετε την ανάσα σας και να δείτε πως πρέπει να τελειώνει κάποιος τους αγώνες του αν θέλει να λέει ότι «τα έδωσα όλα»… Μείνετε συντονισμένοι στο Advendure για ... περισσότερο Zach Miller τις επόμενες ημέρες!

 

 

David Laney

Με επίδοση μαραθωνίου 2:17:02 μην περιμένετε οτιδήποτε άλλο από τον 28χρονο αυτό Αμερικάνο με το μουστάκι ο οποίος από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει σε βάθρα αγώνων υπεραπόστασης βουνού ενώ από το 2015 «θορύβησε» την παγκόσμια κοινότητα οπότε και δίκαια του απονεμήθηκε το “Ultrarunner of the Year 2015”. H 4η θέση στο UTMB αλλά και η 3η στον TNF San Francisco 50 Miles ήταν το επιστέγασμα των σπουδαίων εμφανίσεών του. Φέτος ο μεγάλος στόχος είναι το UTMB στον οποίο σίγουρα θα απολαύσουμε έναν ανταγωνισμό «χωρίς αύριο».

 

David Laney | Photo (c): CONSCIOUS MINDS PRODUCTIONSDavid Laney | Photo (c): CONSCIOUS MINDS PRODUCTIONS

 

Andrew Miller

Ένας άλλος Miller που πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, ο Andrew. Μερικά χρόνια πριν απλά θα γελούσαμε ειρωνικά αν μας έλεγαν ότι ένας 20χρονος θα νικούσε στον Western States με επίδοση κάτω από 16 ώρες. Χωρίς πολλές παραστάσεις εκτός ΗΠΑ κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή «εκτός έδρας» ανταγωνισμό, δεν θα αργήσουμε όμως αυτό να το διαπιστώσουμε στον φετινό UTMB στον οποίο όπως είπαμε ετοιμαστείτε για … τρελές ταχύτητες!

 

Andrew Miller | Photo (c): Jordi SaragossaAndrew Miller | Photo (c): Jordi Saragossa

 

Sage Canaday

Ίσως ο πρωτοπόρος αυτής της γενιάς που έχει έρθει να τα σαρώσει όλα. Όντας ένας γρήγορος μαραθωνοδρόμος με 2:16:55 προσωπικό ρεκόρ, μεταπήδησε κι αυτός σε αγώνες βουνού το 2012 ξεκινώντας έτσι με την 2η θέση του στο Ultra Race of Champions (UROC) κατά κάποιον τρόπο το «κίνημα» αυτό. Έκτοτε, τα βάθρα που έχει ανέβει σε διεθνείς αγώνες όπως ο Transvulcania, o Tarawera, o Lake Sonoma, ο TNF San Francisco 50 Miles ή ο Vibram HK 100 αλλά και η θέρμη με την οποία έχει πρωτοστατήσει για ένα καθαρό άθλημα, μακριά από αναβολικές ουσιές, τον έχουν ανεβάσει πολύ στην εκτίμησή μας αφού έχει καταστεί έτσι σαν ένας τους σημαντικότερους αθλητές του ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως.

 

Sage CanadaySage Canaday

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships…

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Champ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration