Ν. Καλοφύρης: Το επίκεντρό μας είναι πάντα ο αθλητής!

© Dragana Cejovic © Dragana Cejovic

Για 6η χρονιά φέτος το Μέτσοβο θα υποδεχθεί στις 2-3 Ιουνίου εκατοντάδες αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον Ursa Trail των 40 Km ή στα 20 Km του μικρότερου αλλά εξίσου όμορφου “Στα Χνάρια της Αρκούδας”. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η παρουσία εξαιρετικών αθλητών από το εξωτερικό οι οποίοι θα πλαισιώσουν μια πλειάδα Ελλήνων σπουδαίων αθλητών του Ορεινού Τρεξίματος θα εντείνουν τον συναγωνισμό. Λίγο λιγότερο από ένα μήνα από την διοργάνωση, ο Νίκος Καλοφύρης μας έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη και μας μίλησε για όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ενώ μας δίνει και αρκετά πρακτικά στοιχεία όπως τα κριτήρια συμμετοχής για το πολυαναμενόμενο αγώνα Ultra Ursa Trail 100+ Km στην Βάλια Κάλντα, ο οποίος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινότητα των ελλήνων ultra trailers. Τέλος, μας παρουσιάζει τους αγωνιστικούς του στόχους για τη φετινή χρονιά αλλά και πληροφορίες σχετικές με το ... βλάχικο μουστάκι του!

[Advendure]: Πλησιάζοντας προς την ημερομηνία διεξαγωγής του φετινού Ursa-Trail, ποια είναι τα τελευταία νέα της διοργάνωσης; Σε τι στάδιο βρίσκονται οι ετοιμασίες για τον αγώνα; Ο φετινός χειμώνας στη Ν. Ελλάδα ήταν αρκετά ήπιος, στα μέρη σας όμως οι χιονοπτώσεις δεν ήταν λίγες. Καθώς μπήκε η Άνοιξη και έχετε ξεκινήσει την δουλειά στα μονοπάτια, πως βλέπεις την κατάσταση τους; Η δουλειά που γίνεται κάθε χρονιά σε αυτά πιστεύεις ότι βοηθάει στο να χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και “άνοιγμα” καθώς περνούν τα χρόνια;

[Ν. Καλοφύρης]: Πέρασε άλλη μία χρονιά χωρίς να το καταλάβουμε και φτάσαμε κοντά στην διεξαγωγή του 6ου URSA TRAIL. Το προηγούμενο διάστημα επικεντρωθήκαμε στον καθαρισμό της διαδρομής. Τα πεσμένα δέντρα φέτος ήταν αρκετά καθώς οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα προκάλεσαν αρκετά προβλήματα. Η διατήρηση ενός λειτουργικού μονοπατιού είναι βασικός στόχος της ομάδας μας η οποία αποτελείται από λίγα άτομα αλλά δεν υπάρχει μέρα που κάποιος από εμάς δεν θα είναι μέσα στο μονοπάτι κι έστω κάποιες μικρές εργασίες θα κάνει. Κάθε χρόνο η ποιότητα του μονοπατιού είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς τα έργα που γίνονται έχουν προστιθέμενη αξία.

 


[Advendure]: Πέρυσι στον αγώνα θαυμάσαμε τον Karl Egloff από το Εκουαδόρ,έναν σπουδαίο και σεμνό αθλητή ο οποίος λίγο έλειψε να σπάσει το ρεκόρ, τον Καταλανό Jessed Hernandez και τους Ισπανοούς Gerard Morales & Manu Vilaseca μεταξύ άλλων δρομέων από το εξωτερικό.Φέτος θα δούμε στα μονοπάτια του Ursa αντίστοιχου βεληνεκούς αθλητές;


[Ν. Καλοφύρης]: Η μορφή του Karl Eglof και ο τρόπος που αγωνίστηκε θα μείνουν στη μνήμη μας μέχρι να τον ξαναδούμε να αγωνίζεται στα μονοπάτια του Ursa Trail όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Για φέτος θα έχουμε τον πολύ γνωστό και αγαπητό στους Έλληνες Καταλανό Jessed Hernandez της Inverse Team ο οποίος ούτως ή άλλως θα ερχόταν αλλά πλέον έρχεται σαν νικητής του αγώνα Val del Congost μετά την αδελφοποίηση των δύο αγώνων. Το 2018 ο Χάρης Καλαμπούκας έτρεξε στην Ισπανία σαν πρώτος Έλληνας του Ursa Trail. Το ζεύγος Gerard Morales και Manu Vilaseca θα το δούμε τον Σεπτέμβριο στον Ultra Ursa Trail καθώς οι ultra αγώνες είναι ειδίκευσή τους και ο Ultra Ursa είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις τους.

Επίσης στον αγώνα θα τρέξουν ο Ισπανός Mario Olmedo Sancha και η Ισπανίδα Celia Lorenzo Gonzalez αθλητές και οι δύο της Prozis-Berg, ανερχόμενα ονόματα που αν βρεθούν σε καλή μέρα μπορούν να κάνουν πολύ καλούς χρόνους.

Πολλοί δυνατοί Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα δώσουν το παρόν και φέτος στους αγώνες μας. Θα αγωνιστούν η περσινή νικήτρια Ανδριάννα Βασιλάτου και η Lora Repchenko ευελπιστώντας να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους ενώ στους άνδρες θα δούμε τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τρεξίματος όπως τον Χάρη Καλαμπούκα, Δημήτρη Σελέτη, Αλέξανδρο Φωτιάδη, Αχιλλέα Χριστάνα, τον Γιάννη Κουρκουρίκη, Δημήτρη Ελευθερίου, Θανάση Παγουνάδη και φυσικά τον Φάνη Αρκουμάνη που ήταν ο νικητής της πρώτης διοργάνωσης και δίνει κάθε χρόνο το παρών. Επίσης τον Γιάννη Χαμόδρακα να αγωνίζεται πλέον και σε ορεινό μαραθώνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος Έλληνας και η πρώτη Ελληνίδα θα κερδίσουν τη συμμετοχή τους στον ορεινό μαραθώνιο του Val del Congost και να μην ξεχνάμε ότι ο Ursa Trail 40χλμ. συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Sky Running.

 

 

[Advendure]: Αναμφίβολα η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τις καταπληκτικές διαδρομές, τον δυνατό συναγωνισμό των κορυφαίων και το πλήθος των αθλητών που χαίρονται τα μονοπάτια, αλλά και από την ποιότητα των παροχών της διοργάνωσης, με αποκορύφωμα το pasta party στο Κατώγι Αβέρωφ. Τι έχει σχεδιάσει η οργανωτική ομάδα σε σχέση με τις παροχές του αγώνα, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις για τους συνοδούς των αθλητών;

[Ν. Καλοφύρης]: Όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος το Κατώγι Αβέρωφ θα υποδεχτεί τους αθλητές και τους συνοδούς τους στην δεξίωση που γίνεται προς τιμήν τους στον προαύλιο χώρο του Οινοποιείου-Ξενοδοχείου Κατώγι Αβέρωφ. Θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο χώρο του Οινοποιείου. Για όσους δεν έχουν ξαναέρθει έχουμε να πούμε ότι δεν είναι ένα απλό pasta party αλλά σερβίρεται ποικιλία ζυμαρικών, τυριών, πίτες, σαλάτες και για όσους έχουν υπομονή φρέσκοι λουκουμάδες για επιδόρπιο. Παρόμοιο pasta party δεν έχω συναντήσει στην αθλητική μου καριέρα ούτε σε αγώνες του εξωτερικού.
Περνώντας στο αγωνιστικό κομμάτι, οι αθλητές θα τρέξουν σε δύο διαδρομές 20χλμ. με 1.050μ. υψομετρική και 40χλμ. με 2.700μ. υψομετρική με τρεις πλήρεις σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας για τα 20χλμ. και εννιά σταθμούς για τα 40χλμ. Επίσης θα υπάρχει και ενισχυμένος σταθμός τερματισμού που θα βοηθήσει στην ενεργειακή αναπλήρωση των αθλητών.

Για φέτος έχουμε και μια νέα πρόκληση που αφορά τον χρόνο τερματισμού στον αγώνα των 40χλμ. Θέλοντας να επιβραβεύσουμε περισσότερο την επίδοση, θα υπάρχει ειδικό έπαθλο. Οι αθλητές με επίδοση κάτω από 4:00 ώρες θα βραβεύονται με τη χρυσή αρκούδα, από 4 ώρες μέχρι 4:30 την ασημένια και από 4:30:01 μέχρι 5:00 ώρες με την χάλκινη. Αντίστοιχα οι αθλήτριες με επίδοση κάτω από 5 ώρες θα βραβεύονται με τη χρυσή αρκούδα, από 5:00 μέχρι 5:30 με την ασημένια αι από 5:30:01 μέχρι 6:00 με την χάλκινη.

 

 

Μετάλλιο τερματισμού θα πάρουν όλοι όσοι ολοκληρώσουν έγκαιρα τον αγώνα.

Στον Ursa Trail 40χλμ. θα δοθούν κύπελλα στην κατηγορία ανδρών: 1) στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, 2) στον πρώτο αθλητή άνω των 50 και 3) στον μεγαλύτερο σε ηλικία τερματίσαντα.

Στην κατηγορία γυναικών θα δοθούν κύπελλα: 1) στις τρεις πρώτες της γενικής κατάταξης 2) στην πρώτη αθλήτρια άνω των 50 και 3)στην μεγαλύτερη σε ηλικία τερματίσασα.

Επίσης θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στην κατηγορία ανδρών: 1ος 400€, 2ος 300€ και 3ος 200€ και τέλος έπαθλο 300€ για τον κάτοχο του νέου ρεκόρ διαδρομής ανδρών και 300€ για την κάτοχο του νέου ρεκόρ διαδρομής γυναικών. Στην κατηγορία γυναικών τα χρηματικά έπαθλα θα είναι: 1η 300€, 2η 200€ και 3η 100€.

Στον αγώνα Ursa Trail 20χλμ. στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι και οι τρεις πρώτες της γενικής κατάταξης.
Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα γίνει ο παιδικός αγώνας και αφορά παιδιά του Δημοτικού σχολείου με δύο διαδρομές: για τα παιδιά Α-Β-Γ και Δ-Ε-ΣΤ. Θα δοθούν σε όλα τα παιδιά μετάλλια τερματισμού και μπλουζάκια.

Οι αθλητές και οι επισκέπτες του Μετσόβου, πέρα από τον αγώνα, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του χωριού και να επισκεφτούν τα αξιοθέατά του. Ανάμεσά τους το Λαογραφικό Μουσείο, που προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο, στο Μέτσοβο του 16ου αιώνα, με την πλούσια λαογραφική συλλογή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, που είναι ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης και έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα. Επίσης το πάρκο του Αγίου Γεωργίου, τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και της Κοίμησης της Θεοτόκου και πολλά άλλα.

 

 

 

[Advendure]:  Η The North Face γνωρίζουμε ότι έχει υποστηρίξει ποικιλοτρόπως τον αγώνα τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και φέτος;

[Ν. Καλοφύρης]:  Η The North Face και το 2018 στηρίζει τους αγώνες Ursa trail 40km-20km και αποδέκτης της χορηγίας είναι οι αθλητές με την παροχή τεχνικού T-shirt. Οι αθλητές και των δύο αγώνων θα πάρουν τεχνικά μπλουζάκια REAXION ΑMP ή S/S FLEX με τεχνολογία FLASH DRY. Στις αθλήτριες θα δοθούν τα ίδια τεχνικά μπλουζάκια σε γυναικεία γραμμή. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει η αρκούδα και το χνάρι της καθώς αποτελούν το βασικό σύμβολο του αγώνα. Στην πίσω πλευρά απεικονίζεται το υψομετρικό προφίλ του μεγάλου αγώνα και ενσωματωμένο στο προφίλ γράφημα με αθλητή που σταδιακά μεταμορφώνεται σε αρκούδα συμβολίζοντας τη σχέση ανθρώπου-άγριας φύσης και την ανάγκη να νιώσουμε ότι είμαστε μέρος του φυσικού περιβάλλοντος και επιβάλλεται ο σεβασμός και η προστασία του.

 

 

[Advendure]: Μια διοργάνωση με το αριθμό των αθλητών και την ποικιλία των υπηρεσιών σαν τους αγώνες του Μετσόβου, χρειάζεται την βοήθεια πολλών και διαφορετικών χορηγών για να είναι επιτυχής. Ποιοι σας βοηθούν στην προσπάθεια σας;


[Ν. Καλοφύρης]: Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ένας πυρήνας εθελοντών που εργάζεται όλη τη χρονιά για να είναι η διαδρομή λειτουργική καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε άριστη κατάσταση την ημέρα του αγώνα. Το Σαββατοκύριακο του αγώνα περίπου 200 εθελοντές δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη της διοργάνωσης, να τρέξουν και να χαρούν σε μια πολύ όμορφη διαδρομή.
Οι αθλητές με την συνδρομή τους είναι οι πραγματικοί χορηγοί του αγώνα. Στην προσπάθεια των αθλητών και της διοργάνωσης έχουμε την σημαντική υποστήριξη ανθρώπων που πραγματικά έχουν καταλάβει τους στόχους και τους σκοπούς της διοργάνωσης και βοηθούν με τις χορηγίες τους στο πολύ όμορφο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε αυτούς που στηρίζουν την διοργάνωση.

Ο Δήμος Μετσόβου που είναι δίπλα μας σε ό, τι χρειαστούμε.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετσόβου που μαζί με τον Αθλητικό Όμιλο Μετσόβου είναι συνδιοργανωτής του αγώνα.

Το Κατώγι Αβέρωφ που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και πολλά καθώς την χορηγία του θα την απολαύσουμε το Σάββατο το βράδυ στη δεξίωση πριν τον αγώνα.

Η Fifth Element κάθε χρόνο βοηθά παρέχοντας υλικά για το στήσιμο του αγώνα καθώς και την ηλεκτρονική χρονομέτρησή του.

Ο φούρνος Τσίμπας παρασκευάζει ειδικά γι’ αυτή την ημέρα προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αθλητών.

Το Café Metsovorama θα προσφέρει καφέ και ροφήματα στον σταθμό τερματισμού.

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και η Μέτσοβο ΑΕ προσφέρουν ποικιλία τυριών στο σταθμό τερματισμού.

Το Café Sergio και η Κρήνη θα καλύψουν υλικά για τους σταθμούς του αγώνα.

Το Ζαχαροπλαστείο Αφοί Τσουλιάη θα γλυκάνει για άλλη μια χρονιά τους αθλητές με τα σοκολατένια αρκουδάκια.

Η Nutrixxion θα αναλάβει την ενυδάτωση των αθλητών με ηλεκτρολύτες και στοχευμένη παροχή ενεργειακών προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες των αθλητών.

Το ΖΑΓΟΡΙ με το νερό του θα δροσίσει τους αθλητές.

Η TECNICA θα κληρώσει δώρα για τους αθλητές.

Είμαστε σε επαφή και με άλλες εταιρίες του χώρου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Η Ostracon και η Physion Activ θα παρέχoυν υπηρεσίες αποκατάστασης των αθλητών μετά τον αγώνα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Εθελοντών, Διασωστών, Σαμαρειτών Παράρτημα Ιωαννίνων έχει αναλάβει στα δύσκολα σημεία της διαδρομής να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης και οργανωμένες ομάδες του θα είναι σε διάφορα σημεία της διαδρομής για κάθε ενδεχόμενο.

Επίσης να θυμίσουμε στους φίλους μας που θα έρθουν από την Αθήνα ότι υπάρχει προσφορά μεταφοράς και διαμονής σε πολύ καλή τιμή από το KASSAROS TRAVEL (2656041800).

 

 

[Advendure]:  Μία ερώτηση που μας απευθύνουν πολλοί φίλοι οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να μάθουν περισσότερα για τον Ultra Ursa Trail του Σεπτέμβρη. Μπορείς να μας δώσεις τα τελευταία νέα. Οι ετοιμασίες για τον αγώνα έχουν ξεκινήσει; Πότε θα έχουμε πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες των εγγραφών για τον αγώνα;

[Ν. Καλοφύρης]: Ο Ultra Ursa Trail είναι ένα μεγάλο διοργανωτικό εγχείρημα για μας. Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχουμε κάνει εργασίες διάνοιξης και αποκατάστασης ξεχασμένων μονοπατιών οι οποίες θα ενταθούν μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του Ιουνίου.

Σαράντα περίπου χιλιόμετρα, το τμήμα από Μέτσοβο μέχρι Βοβούσα, είναι κοινά με το μελλοντικό μονοπάτι Epirus Trail που οραματίστηκε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου κι ευελπιστούμε παράλληλα με το Ultra Ursa Trail να ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το Epirus Trail.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιουνίου. Κριτήρια συμμετοχής: τα τελευταία δύο χρόνια μέχρι την ημερομηνία εγγραφής ο αθλητής πρέπει να συγκεντρώνει 250 βαθμούς δηλαδή να έχει τερματίσει τουλάχιστον σε ένα 80άρι που δίνει το λιγότερο 120 βαθμούς (80χλμ+4.000μ. υψομετρική) 80+40=120 βαθμοί ενώ οι υπόλοιποι βαθμοί μπορούν να συμπληρωθούν πχ. από δύο αγώνες 40χλμ. που δίνουν τους απαραίτητους βαθμούς.

Το μήκος της διαδρομής είναι 100χλμ., και η εκκίνηση θα λάβει μέρος στην κεντρική πλατεία Μετσόβου το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου στις 5:30πμ. Η διαδρομή φεύγοντας από το Μέτσοβο, ανεβαίνει στο οροπέδιο του Προφήτη Ηλία, προσεγγίζει την ανατολική όχθη της λίμνης των πηγών Αώου στο 10χλμ., ανεβαίνει από την Τσούμα Τσιμπίδι στο καταφύγιο Μαυροβουνίου 15οχλμ. 1.850μ. υψόμετρο όπου θα βρίσκεται ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού. Διασχίζοντας αλπικά οροπέδια οδηγούμαστε στην κορυφή Φλέγγα 2.156μ. υψόμετρο και στη συνέχεια κατεβαίνοντας συναντούμε τις παγετωνικές δίδυμες λίμνες Φλέγγα 20οχλμ.

Κατεβαίνουμε στη Βάλια Κάλντα 25οχλμ. 1.400μ.υψόμετρο με σταθμό ελέγχου, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε6 παράλληλα με τη ροή του ποταμού Αρκουδόρεμα, φτάνουμε στην θέση Σμιξώματα το σημείο ένωσης του Αρκουδορέματος με το ρέμα της Βακαράτσας που σχηματίζουν πλέον τον ποταμό Αώο, τον οποίο ακολουθούμε μέχρι τη Βοβούσα 37οχλμ. 1.000μ. υψόμετρο. Θα υπάρχει ο δεύτερος σταθμός όπου οι αθλητές θα μπορούν να αφήσουν τον πρώτο σάκο ανεφοδιασμού (drop bag).

Στη συνέχεια με βορειοανατολική κατεύθυνση ανηφορίζουμε προς την κορυφή Αβγό και φτάνοντας σε υψόμετρο 2.154μ. 47οχλμ, κατεβαίνουμε την πλαγιά και οδηγούμαστε στη Σαλατούρα Σταυρού. Συνεχίζουμε το κατέβασμα μέχρι τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα 54οχλμ. 1.400μ. υψόμετρο 3ος σταθμός ανεφοδιασμού, ακολουθούμε το Ε6, ανεβαίνουμε στη Σαλατούρα Μηλιάς 60οχλμ. 1.720μ. και κατηφορίζοντας φτάνουμε στη Μηλιά 68οχλμ. 1.150μ. 4ος σταθμός ανεφοδιασμού με δυνατότητα δεύτερου σάκου ανεφοδιασμού (drop bag).

Ακολουθεί ανέβασμα στην κορυφή Τζίνα 74οχλμ. 1.780m. υψόμετρο, συνεχίζουμε στον μικρό Αυχένα της Κατάρας 80χλμ. 1.570μ. υψόμετρο και κατηφορίζοντας συναντούμε τη διαδρομή του «URSA TRAIL» στο 4.5χλμ. Τα υπόλοιπα 20χλμ. είναι κοινά με το Ursa Trail 40 μέχρι το Μέτσοβο.

Η διαδρομή περνά από το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου όπου υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού, ανεβαίνει την κορυφή Γκιουζέλ Τεπέ 89οχλμ. 1.850μ. υψόμετρο. Τα υπόλοιπα χιλιόμετρα είναι κυρίως κατηφορικά με εύκολες εναλλαγές με εξαίρεση τα 600μ. ανάβαση με 200μ. υψομετρική προς την κορυφή Φατζέτο.

Ακολουθεί συνεχόμενο κατέβασμα για 3χλμ. με τη διαδρομή να περνά μέσα από το Ανήλιο, φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής 98οχλμ. και μετά από δύο ανηφορικά χιλιόμετρα οδηγούμαστε στον τερματισμό έχοντας συμπληρώσει 100χλμ. με 5.700μ. υψομετρική.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αθλητές να δουν στο http://www.tracedetrail.fr/en/trace/trace/47693.

 

 

[Advendure]: Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά από το site της διοργάνωσης. Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία τους; Αν πάμε λίγο πιο μακριά και υπολογίσουμε και τον Ultra-Trail αγώνα που σίγουρα θα προσελκύσει με τις κατάλληλες κινήσεις και πολλούς αθλητές από το εξωτερικό, ποιο είναι το ταβάνι των συμμετοχών που σκέφτεσαι ότι θα “σηκώσει” τόσο το Μέτσοβο, όσο και η φύση της περιοχής;

[Ν. Καλοφύρης]: Φέτος οι εγγραφές είναι αρκετά λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αλλά παρ' όλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό των αθλητών που τελικά θα αγωνιστούν. Η ποσότητα είναι δύσκολο να συμβαδίσει με την ποιότητα κι εμείς σαν διοργάνωση με έναν μικρότερο αριθμό συμμετοχών θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερες παροχές στους συμμετέχοντες. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι πολλοί αθλητές θα μας επισκεφτούν στον αγώνα του Σεπτεμβρίου.

 

 

[Advendure]: Μαθαίνουμε ότι από του χρόνου θα προκύψουν κάποιες αλλαγές στην διαδρομή του Ursa Trail. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες;


[Ν. Καλοφύρης]: Φέτος ο Ursa Trail 40χλμ. κλείνει έναν κύκλο πέντε χρόνων. Στις καθημερινές μας εξερευνήσεις που κάνουμε στην περιοχή έχουμε εντοπίσει εξαιρετικές διαδρομές που αξίζει να γίνουν μέρος του αγώνα και να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τη διαδρομή. Αν τελικά προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές ο αγώνας θα δίνει τρεις βαθμούς με το νέο σύστημα βαθμολόγησης της ITRA που θα ισχύσει από το 2019. Αυτές οι αλλαγές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν με έμπειρους αθλητές του χώρου πριν πάρουμε την τελική απόφαση.


[Advendure]: Έχουμε την αίσθηση ότι ο πολλαπλασιασμός των αγώνων στο φετινό καλεντάρι επηρεάζει τον αριθμό συμμετοχών σε αρκετούς γνωστούς αγώνες. Αναμφίβολα μεγαλώνει η πίτα! Τι νομίζεις είναι αυτό που διαχρονικά πρέπει να διαθέτει μία διοργάνωση έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει τον αριθμό των συμμετοχών, το επίπεδο παροχών και την ποιότητά της;


[Ν. Καλοφύρης]: Εν αρχή είναι η διαδρομή και η διαδρομή είναι για τους αθλητές και οι αθλητές είναι ο αγώνας. Όλα για τους αθλητές γίνονται και χωρίς τους αθλητές δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εφ' όσον ο διοργανωτής και ο αθλητής καταλάβουν ποιοι αγώνες πραγματικά έχουν στο επίκεντρο τον αθλητή θα έχουν και ελπίδα μακροημέρευσης. Άρα είναι καθήκον του αθλητή να στηρίζει τους αγώνες που πραγματικά ενδιαφέρονται γι' αυτόν.

 

 


[Advendure]: Αναμφίβολα το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, ως έμπειρος αθλητής και διοργανωτής πια, έχεις εντοπίσει κάποιες συμπεριφορές ή καταστάσεις τόσο εκ μέρους των διοργανώσεων όσο και εκ μέρους των αθλητών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το άθλημα σε λάθος δρόμους;

[Ν. Καλοφύρης]: Οι διοργανωτές δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για αθλητική δραστηριότητα που στις περισσότερες περιπτώσεις διεξάγεται σε δύσκολα ορεινά μονοπάτια με κάποιες φορές να επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Βασικό μέλημα των διοργανωτών πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα η ασφάλεια των αθλητών. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή σήμανση, έμπειρες ομάδες επέμβασης αν κάπου χρειαστεί, και καλή ποιότητα μονοπατιών. Είναι λάθος να στήνονται αγώνες με ελάχιστο χρονικό διάστημα προετοιμασίας απλά και μόνο για να γίνει ο αγώνας, παρασυρόμενοι από το όλο ρεύμα και την πίεση φορέων που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η διοργάνωση ενός ορεινού αγώνα τρεξίματος.

Οι αθλητές στην προετοιμασία και τελικά την συμμετοχή τους σε έναν αγώνα, θα πρέπει πρωταρχικός τους στόχος να έχουν τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Με τη συμμετοχή του αθλητή στον αγώνα δεν πρέπει να χάνεται η χαρά του υγιούς ανταγωνισμού χωρίς να ξεχνάμε ότι αντίπαλος είναι πρώτα ο εαυτός μας. Είναι πλασματική και πρόσκαιρη η χαρά και η αναγνωρισημότητα που προσφέρεται εύκολα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαστρεβλώνοντας τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Στο τέλος αυτό που μένει είναι οι κοινωνικές σχέσεις και οι πράξεις που υπερβαίνουν το προσωπικό όφελος αφήνοντας κάτι θετικό για τις νέες γενιές.


[Advendure]: Εκτός από διοργανωτής όμως, ενασχόληση που σίγουρα σου απορροφά πολλή ενέργεια, είσαι και αθλητής! Ποιά είναι τα προσωπικά σου σχέδια για φέτος;

[Ν. Καλοφύρης]: Η διοργάνωση των αγώνων μου απορροφά τόσο πολύ χρόνο κι ενέργεια που κοντεύω να ξεχάσω ότι είμαι και αθλητής. Ευτυχώς κάποια ισχυρή έλξη με τραβά στον Όλυμπο και τον Olympus Marathon όπου συμμετέχω από την αρχή της διοργάνωσης για 15η συνεχόμενη χρονιά. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρωταρχικός στόχος είναι ο τερματισμός και η χαρά της συμμετοχής. Ήδη έχω τρέξει στο Val del Congost, στη Νάξο και τον Κάσσιο Δία. Το καλοκαίρι θα τρέξω στο Ζαγόρι και κάτι μεγάλο το φθινόπωρο.



[Advendure]: Και για το τέλος, μια σοβαρή ερώτηση: Νίκο, φαίνεται ότι δεν διαβάζεις Πέτρο Κωστόπουλο και έχεις αφήσει μουστάκι, σήμα κατατεθέν της περιοχής, δηλαδή βλάχικο! Θέλουμε να μας πεις αν κρύβει κάποιο μικρό μυστικό ή ήταν απλά μία απόφαση της στιγμής

[Ν. Καλοφύρης]: Γαλάτες και Βλάχοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το μουστάκι και αρκετά κοινά στοιχεία σε θέματα περηφάνιας, δεν σηκώνουν μύγα στην ...γκλίτσα τους και ο Πέτρος Κωστόπουλος να μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη γιατί αν αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει δεν σταματά εύκολα! Τώρα για να μιλήσουμε πιο σοβαρά καλό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει βλάχος.

Οι Βλάχοι κατοικούν κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου αλλά και στους υπόλοιπους ορεινούς αλλά και ημιορεινούς όγκους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τα ελληνικά μιλούν και τα βλάχικα που είναι ένα λατινογενές ιδίωμα με επιρροές και από τα αρχαία ελληνικά. Οι ρίζες τους και η εθνική τους συνείδηση είναι καθαρά ελληνικές και χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ανέδειξαν σπουδαίους λόγιους, αγωνιστές αλλά κυρίως Εθνικούς Ευεργέτες όπως οι Γεώργιος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος και Ευάγγελος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρας, Απόστολος Αρσάκης, Δημήτριος και Σίμωνας Σίνας, Στέργιος Δούμπας, Γεώργιος Σταύρου και πολλοί άλλοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά ιδρύματα-μνημεία των Βλάχων Εθνικών Ευεργετών: Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών, Αβερώφειος Σχολή Ευελπίδων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αρσάκειο Μέγαρο, Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Αστεροσκοπείο Αθηνών, Τοσίτσειο Παρθεναγωγείο Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θωρηκτό Αβέρωφ και πολλά άλλα. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ό, τι όλοι περίπου οι μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες πλην του Συγγρού ήταν Βλάχοι.

Ευχαριστώ μούλτου το Advendure για τη στήριξη που μας έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ