
ADVENDURE is the leading web portal in Greece about Mountain Running, Adventure, Endurance and other Mountain Sports
info@advendure.com
Ένα πράγμα – από τα λίγα ομολογώ - που μου αρέσει στους ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η εφευρετικότητα τους, σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και γενικά τις δραστηριότητες στη φύση.
Πριν λοιπόν από 45 χρόνια, σε μια παρέα μέσα σε μια πάμπ - όπως πάντα σχεδόν - γεννήθηκε το ερώτημα αν μπορεί ένας άνθρωπος να νικήσει ένα άλογο σε έναν αγώνα αντοχής. Η απάντηση μοιάζει αυτονόητη. Τα τέσσερα πόδια, η εκρηκτική δύναμη και η ταχύτητα ενός αλόγου φαίνεται πως δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε έναν δρομέα. Οι άνθρωποι λοιπόν που πάνω από μπύρες διερωτήθηκαν το πόσο αυτό είναι εφικτό .. έστησαν αγώνα! Το Man vs Horse Marathon!
Η ιστορία ξεκινά το 1980 στο μικρό χωριό Llanwrtyd Wells της Ουαλίας. Ο τότε ιδιοκτήτης της παμπ του πανδοχείου Neuadd Arms Hotel, Gordon Green, άκουσε μια παρέα να συζητά αν ένας άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να νικήσει ένα άλογο σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων πάνω σε δύσκολο έδαφος. Η θεωρητική διαφωνία μετατράπηκε αμέσως σε πραγματική πρόκληση και γεννήθηκε ο αγώνας. Η ιδέα ήταν απλή αλλά συναρπαστική: δρομείς εναντίον αλόγων και αναβατών, σε μια διαδρομή μέσα από μονοπάτια, δασικούς δρόμους, λάσπη, ποτάμια και ορεινά περάσματα, στα fells της Ουαλίας.
Από την πρώτη διοργάνωση μέχρι και το 2003, τα προγνωστικά επιβεβαιώνονταν κατά γράμμα, αφού κανένας άνθρωπος δεν είχε καταφέρει να τερματίσει μπροστά από το πρώτο άλογο. Η φυσική υπεροχή του αλόγου φαινόταν αδιαμφισβήτητη. Η μεγάλη ταχύτητα στις ανοιχτές διαδρομές και η δύναμη στις ανηφόρες έδιναν στους αναβάτες ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Όμως το 2004 συνέβη κάτι που έμοιαζε αδύνατο. Ο Huw Lobb κατάφερε να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε το Man vs Horse Marathon, τερματίζοντας μπροστά από όλα τα άλογα και σπάζοντας ένα σερί 24 ετών.
Ακολούθησαν κι άλλες νίκες δρομέων, με τους Florien Holtinger (2007), τον Ricky Lightfoot, πολύ γνωστό από τις νίκες του στο Zegama και τα βάθρα σε παγκόσμια πρωταθλήματα skyrunning (2022), Daniel Connolly (2023) και Dewi Griffiths (2025) να αποδεικνύουν ότι η μάχη δεν ήταν τόσο άνιση όσο φαινόταν αρχικά.
Η φετινή διοργάνωση έφερε και πάλι την ισορροπία, αφού η Rachel Lima, πάνω στο άλογό της Zameel, κέρδισε τον αγώνα με χρόνο 2:31:37, σε μια νέα, πιο απαιτητική διαδρομή μήκους περίπου 23,5 μιλίων (37,8 χλμ.) και +1.220 θετικής υψομετρικής. Ο ταχύτερος δρομέας, Daniel Connolly, τερμάτισε περίπου οκτώ λεπτά πίσω από το ζευγάρι ανθρώπου–αλόγου.

Γιατί όμως ο άνθρωπος μπορεί σε έναν τέτοιου μήκους και δομής τερέν αγώνα να πλησιάσει και κάποιες φορές να κερδίσει το άλογο; Το μυστικό βρίσκεται στην αντοχή. Ένα άλογο είναι πολύ ταχύτερο από έναν άνθρωπο σε μικρές αποστάσεις. Μπορεί να αναπτύξει τεράστιες ταχύτητες και η μυϊκή του δύναμη είναι ασύγκριτη. Όμως ο άνθρωπος διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στη φύση, την ικανότητα διαχείρισης της θερμότητας. Η εφίδρωση σε όλο το σώμα, η αποτελεσματική ψύξη και η ικανότητα να διατηρεί σταθερό ρυθμό για πολλές ώρες είναι στοιχεία που έκαναν τον άνθρωπο έναν εξαιρετικό αθλητή αντοχής.
Σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά σε έναν απαιτητικό αγώνα βουνού, το πλεονέκτημα του αλόγου μειώνεται, καθώς ο αναβάτης πρέπει να προστατεύσει το ζώο και να διαχειριστεί την κόπωση δύο οργανισμών. Χαρακτηριστικά, όλες τις χρονιές που επικράτησε άνθρωπος είχε πολύ ζέστη.
Φυσικά, όπως συμβαίνει στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, η μορφολογία της διαδρομής παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Στις γρήγορες, ανοιχτές καταβάσεις και στα επίπεδα κομμάτια το άλογο έχει τεράστιο πλεονέκτημα. Η δύναμη, το μήκος διασκελισμού και η ταχύτητά του δεν αντιμετωπίζονται. Όμως στα τεχνικά μονοπάτια, στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, στη λάσπη και στα δύσκολα περάσματα, ο άνθρωπος μπορεί να μειώσει τη διαφορά. Είναι μια μάχη που θυμίζει αρκετά τους σύγχρονους αγώνες ultra trail όπου δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που διαχειρίζεται καλύτερα την ενέργεια, το έδαφος και τις συνθήκες.


Το Man vs Horse Marathon είναι μια πρόκληση. Μια διαφορετική ματιά στην αντοχή που ξεκίνησε πάνω από μερικές μπύρες σε μια παμπ.
"Μπορώ να νικήσω ένα άλογο;"
Να που τελικά η αρχική απάντηση ότι “όχι – δεν μπορείς” αποδείχτηκε λάθος. Καμιά φορά και σε συγκεκριμένες συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα της φύσης και σίγουρα από τα ωραιότερα!
ΥΓ … Η αναμέτρηση ανθρώπου και αλόγου έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία των αγώνων αντοχής. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 1974, ο Gordy Ainsleigh πέρασε στην ιστορία όταν ολοκλήρωσε τρέχοντας τη διαδρομή του Tevis Cup, ενός θρυλικού αγώνα αντοχής αλόγων 100 μιλίων στην Καλιφόρνια. Η προσπάθειά του αποτέλεσε τη σπίθα για τη γέννηση του Western States Endurance Run, του πρώτου αγώνα 100 μιλίων στον πλανήτη και από τους διασημότερους στις μέρες μας!
Δημήτρης Τρουπής
Με πληροφορίες από τα: Runnersworld magazine, Cambrian Training και Marathon Handbook
Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure. Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail. Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.
Συνέντευξη στην ET1:
https://www.youtube.com/watch?v=3iyn3QmFlyE
Podcast "Γιατί Τρέχουμε" - s2 #09"
https://www.youtube.com/watch?v=2LTrKZ8PyWc
www.advendure.com