Mountain Equipment Lightline Down Jacket

Η πρώτη γνωριμία με την Mountain Equipment ήταν ακριβώς πριν 20 χρόνια, μετά τη σχολή χειμερινού βουνού, όταν είχαμε αρχίσει να παίρνουμε σβάρνα τα βουνά χειμώνα καλοκαίρι. Ένας χειμερινός υπνόσακος ο οποίος ίσως για τα σημερινά δεδομένα φαντάζει «παλιός». Είναι όμως ακόμη και σήμερα ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια εξοπλισμού στην «φαρέτρα», μια αγάπη που δεν ξεπερνιέται και παραμένει άθικτη σαν καινούρια. Δείγμα της ποιότητας και της διαχρονικότητας που διακατέχει την Mountain Equipment. Να λοιπόν έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, 20 χρόνια μετά, η POLO να φέρνει πλέον στην Ελλάδα ένα από τα σημαντικότερα brands στο χώρο του βουνού και εμείς να έχουμε την τιμή να δοκιμάσουμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς της βρετανικής εταιρείας.. Το «ταξίδι» μας στην Mountain Equipment, ξεκινάει με το πιο δημοφιλές ίσως jacket της, το Lightline Jacket. Ένα πουπουλένιο μπουφάν το οποίο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει αφού παρότι έχει αρκετές τεχνικές προδιαγραφές, μπορεί να φορεθεί άνετα τόσο στο βουνό όσο και στην πόλη, κάτι που το καθιστά τελικά value for money αφού θα «βγάλει τα λεφτά του».

Το Lightline είναι ένα μπουφάν με μόνωση πούπουλου, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη ζεστασιά που προσφέρει και στα καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, την ανθεκτικότητα αλλά και την τιμή του. Πρόκειται για ένα μπουφάν που αποτελεί το απόλυτο best-seller της Mountain Equipment εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι το πιο ζεστό μπουφάν της αγοράς, σίγουρα δεν είναι ένα jacket που θα φορέσετε στα Ιμαλάια, έχει κι από αυτά όμως η Mountain Equipment! Πριν εξετάσουμε το μπουφάν με περισσότερες λεπτομέρειες, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μια ερώτηση που ακούμε τακτικά: "Γιατί να αγοράσετε ένα μπουφάν με μόνωση από πούπουλα αντί για ένα μπουφάν με συνθετική μόνωση;”

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του πούπουλου είναι ότι προσφέρει εντυπωσιακή αναλογία θερμότητας προς βάρος, παρέχοντας μόνωση μέσω της συγκέντρωσης και παγίδευσης του αέρα. Είναι επίσης εξαιρετικά συμπιέσιμα. Αυτό επιτρέπει στα μπουφάν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα μόνωσης σε χαμηλότερο βάρος και μικρότερα μεγέθη συσκευασίας. Το πούπουλο τείνει επίσης να διαρκεί περισσότερο από τις συνθετικές εναλλακτικές λύσεις. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, αν η ίδια η γέμιση πούπουλου βραχεί, δεν μονώνει πολύ καλά και στεγνώνει πιο αργά από πολλές συνθετικές εναλλακτικές λύσεις.


Εδώ θα πρέπει να εξαίρουμε την πολιτική των περισσότερων εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές και η Mountain Equipment. H “Down Codex”, είναι μια πολιτική δέσμευσης της εταιρείας για τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και τη μείωση των κινδύνων για την καλή διαβίωση των ζώων. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2009, με διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά το πούπουλο για κάθε προϊόν τους, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης, της ακριβούς περιεκτικότητας σε γέμισμα και του ιστορικού ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού. Πληκτρολογώντας στο σάιτ τον 12ψήφιο μοναδικό κωδικό στο εσωτερικό του μπουφάν, διαπίστωσα ότι αποτελείται από 94% αμιγώς πούπουλο, με fill power 795. Το βάρος του φτάνει τα 740 γραμμάρια. Για του λόγου το αληθές, δείτε και εσείς εδώ στο report που κατέβηκε από το site της Mountain Equipment. Εκπληκτικό; Ναι, κάποια πράγματα δεν γίνονται τυχαία...

 

Λίγα λόγια για τη γέμιση πούπουλου

Η μόνωση με πούπουλο έχει αρκετές διαβαθμίσεις ξεκινώντας από τις 550 κυβικές ίντσες γέμισης με πούπουλο ανά κυβική ουγκιά (fill power) και φτάνει στο μέγιστο των 900 που είναι και η κορυφή για τη συγκεκριμένη αγορά. Τι μετράμε όμως πρακτικά με αυτό? Βασικά δύο μετρήσεις γίνονται : θερμότητα / βάρος και συμπίεση της μάζας δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της θερμότητας και της άνεσης. Η πραγματική μέτρηση γίνεται βάζοντας μια ουγκια (28 περίπου γραμμάρια) σε ένα διαβαθμισμένο κύλινδρο και μετράμε τον όγκο που αυτή καταλαμβάνει σε κυβικές ίντσες. Ένα μεγαλύτερο fill power δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα μπουφάν θα είναι πιο ζεστό από ένα άλλο με μικρότερο. Το fill power είναι περισσότερο μια μέτρηση της ποιότητας των πούπουλων. Μια υψηλότερη βαθμολογία σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο γέμισμα πούπουλου για να συλλάβει την ίδια ποσότητα θερμότητας.

 

 

Αυτό που πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας είναι η ποσότητα πούπουλου που χρησιμοποιείται στο μπουφάν. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα πιο ζεστό μπουφάν με χαμηλότερης ποιότητας πούπουλα, απλά γεμίζοντας το μπουφάν με περισσότερα πούπουλα. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το βάρος! Τα μπουφάν που γεμίζονται με πούπουλα χαμηλότερης ποιότητας είναι συχνά φθηνότερα από εκείνα που γεμίζονται με πούπουλα υψηλότερης ποιότητας, αλλά είναι επίσης βαρύτερα και λιγότερο συμπιέσιμα.


Η εξωτερική του επένδυση αποτελείται από DRILITE® Loft 40D, μια μεμβράνη απόλυτα αντιανεμική, και με αντοχή στην υγρασία (water resistant), όχι όμως και αδιάβροχη. Άλλωστε το μπουφάν προορίζεται ως το απόλυτο layer μόνωσης και πραγματικά στη πράξη έδειξε ότι τα καταφέρνει άριστα.

 

Εξαιρετική η αφαιρούμενη κουκούλα του, αφήνει χώρο για κράνος αλλά έχει και τα απαραίτητα κορδόνια για να σφίξει όταν οι συνθήκες αγριέψουν.

Το κολλάρο του έχει επένδυση φλις για άνεση και ζεστασιά και φτάνει μέχρι ψηλά το πηγούνι για να σας προστατέψει από τον δυνατό αέρα.

 

Δεν είναι «μεσάτο», καθώς για καλύτερη προστασία έχει ύψος τέτοιο που θα κρατήσει τη μέση σας ζεστή και θα αφήσει χώρο για τη ζώνη του σακιδίου χωρίς μετά από λίγο περπάτημα να γλιστράει και να αφήνει τη μέση σας εκτεθειμένη. Όλα τα φερμουάρ έχουν προέκταση με μακρύ κορδονάκι για να ανοίγουν και να κλείνουν με χοντρά γάντια ή παγωμένα χέρια. Τα μανίκια σφίγγουν με  Velcro και κορδόνια σύσφιξης έχει προφανώς περιμετρικά της μέσης. Πραγματικά, αν δεν έχει βρεθεί κάποιος σε τέτοιες χειμωνιάτικες συνθήκες, δεν μπορεί να εκτιμήσει όλα αυτά τα καλούδια που αναφέρουμε!

 

Οι δύο εξωτερικές πλούσιες τσέπες δεν είναι τοποθετημένες τυχαία λίγο πιο ψηλά από ότι θα περίμενε κανείς. Με αυτό τον τρόπο αφήνουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιείτε πλήρως ακόμα και με δεμένη τη ζώνη του σακιδίου ή φορώντας το μποντριέ ενώ ασφαλίζετε τον σχοινοσύντροφο. Είπαμε, τίποτα δεν είναι τυχαίο!

 

Στην εσωτερική τσέπη με φερμουάρ μάλιστα βρήκαμε και ένα ωραίο και πρακτικό σακουλάκι για να μεταφέρετε άνετα, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο, το αγαπημένο σας μπουφάν!


Η Mountain Equipment μας συστήνεται από την POLO με ένα απίθανo «εργαλείο» και εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνέχεια!

Συνοπτικά Χαρακτηριστικά

  • Αντιανεμικό, διαπνέον και ανθεκτικό στο νερό; Το εξωτερικό ύφασμα DRILITE® Loft σας κρατά προστατευμένους και άνετους
  • Πολύ καλή αναλογία θερμότητας προς βάρος, εξαιρετικά συμπιεστή και ανθεκτική Κατασκευή με ραφές που επιτρέπουν στο πούπουλο να φουσκώνει, ενώ περιορίζει τη φθορά.
  • Η μονωμένη κουκούλα είναι αφαιρούμενη καθώς και ρυθμιζόμενη
  • Το γείσο της κουκούλας διατηρεί το οπτικό πεδίο ακόμα και σε ισχυρούς ανέμους ή όταν φοράτε γυαλιά / γυαλιά οράσεως
  • 2 εξωτερικές τσέπες χεριών, αρκετά μεγάλες για την αποθήκευση γαντιών κ.λπ.
  • Μία εσωτερική τσέπη ασφαλείας για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων.
  • Συσκευάζεται σε μικρό σακίδιο (περιλαμβάνεται)
  • Τιμή: 359,90€

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 740 γρ
  • Μεμβράνη: DRILITE® Loft 40D / 63g
  • 100% Πολυαμίδιο
  • Lining: 50D /74 g
  • 100% Polyamide
  • Γέμιση: 700 fill 90-10 Duck Down (296g Size Large)
  • Hydrostatic Head: 1600mm (ISO 811)
Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ