Φακοί κεφαλής PETZL: REACTIK+, ACTIK Core & BINDI

By 25 Σεπ 2019

H PETZL αναμφίβολα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού outdoor, ορειβασίας & αναρρίχησης αλλά και εξοπλισμού ασφαλείας διασωστικών ομάδων και τεχνιτών εναέριων εργασιών σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους. Ένας τομέας στον οποίο σαφώς και έχει μερικές από τις αξιόπιστες και δημοφιλείς λύσεις είναι ο τομέας της κατασκευής φακών κεφαλής έχοντας στο παρελθόν παρουσιάσει φακούς και τεχνολογίες που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φακός κεφαλής NAO, η τεχνολογία Reactive Lightning βάσει της οποίας τα επίπεδα εκπομπής φωτός του φακού προσαρμόζονται βάσει του οπτικού πεδίου και πολλά πολλά άλλα. Σήμερα παρουσιάζουμε τρεις φακούς κεφαλής οι οποίοι προορίζονται για διαφορετική χρήση ο καθένας: REACTIK+, ACTIK Core & τον μικρό και θαυματουργό BINDI !

REACTIK+

O REACTIK+ ανήκει στην high-end σειρά (Performance) φακών κεφαλής της Petzl, μαζί με τον REACTIK και τον NAO. Το κύριο και ιδιαίτερα καινοτομικό χαρακτηριστικό της σειράς αυτής είναι η άμεση και αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας του φακού στις συνθήκες φωτός του περιβάλλοντος, αλλά και τις ανάγκες του αθλητή, με εφαρμογή της τεχνολογίας Reactive Lightning. Ο φακός έχει ενσωματωμένο ένας αισθητήρα στο εμπρός τμήμα του, ο οποίος αναλύει το φως και ρυθμίζει αυτόματα την ένταση της δέσμης του. Για παράδειγμα σε κοντινά αντικείμενα ή όταν κοιτάζουμε το ρολόι μας ή ένα χάρτη μειώνεται η ένταση του φωτός που εκπέμπει, ενώ σε απόλυτο σκοτάδι και κοιτώντας μακριά γυρίζει αυτόματα σε φωτεινότερη δέσμη. Ο χρόνος απόκρισης είναι εντυπωσιακά γρήγορος και θα μας καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός ίσως από πολύ γρήγορο κατηφορικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια που για μέγιστη ασφάλεια μπορούμε να τον γυρίσουμε στο mode σταθερής δέσμης,, όπου δεν λειτουργεί με τον αισθητήρα.

 

 

O REACTIK+ έχει κορυφαία διάχυση φωτός, ενώ όταν ενεργοποιείται και η δέσμη που φωτίζει σε απόσταση γίνεται πραγματικά εντυπωσιακός. Υποστηρίζει  3 mode λειτουργίας σε σχέση με την διάρκεια της μπαταρίας του, είτε σε Reactive Lightning είτε σε λειτουργία σταθερής δέσμης, με την φωτεινότητα του να αγγίζει τα 300 lumens για διάρκεια μπαταρίας 2.5 ώρες σε max power λειτουργία και Reactive Lightning mode (οι άλλες δυο καταστάσεις λειτουργίας σε reactive lightning mode είναι η standard που υποστηρίζει 170 lumens για αυτονομία 5 ωρών και μήκος δέσμης 90m και η max autonomy με 80 lumens για αυτονομία περίπου 10 ωρών και μήκος δέσμης 70m).

 

 

Σε σχέση με τον NAO που έχουμε επίσης δοκιμάσει εκτενώς, είναι πιο πρακτικός ο τρόπος αλλαγής μεταξύ των mode μιας και γίνεται με δυο απλά κουμπιά στο επάνω και πλάγιο μέρος του φακού, σε σχέση με τον περιστροφικό διακόπτη του NAO. Θα λέγαμε ότι σε μέγιστη ισχύ μας καλύπτει τέλεια για νυχτερινά τρεξίματα μέχρι δυο ώρες+, ενώ σε ultra καταστάσεις η standard mode θα μας βγάλει πολύ ικανοποιητικά με τα 170 lumens της, ενώ με μια δεύτερη επαναφορτιζόμενη μπαταρία θα είμαστε πλήρως αυτόνομοι. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε όλες τις καταστάσεις λειτουργίας με τα χαρακτηριστικά τους.

 

 

Στο πλαινό τμήμα του φακού υπάρχει ένα LED που μας δείχνει τον χρόνο ζωής της μπαταρίας (πράσινο για 66-100%, κίτρινο για 33-66%, κόκκινο για <33% και μπλε όταν έχει συνδεθεί μέσω bluetooth με το κινητό). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με μπαταρίες ΑΑΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση δουλεύει μόνο στην λειτουργία σταθερής δέσμης και έχει το 40% της φωτεινότητας της Lithium-Ion επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Να τονίσουμε επίσης ότι όταν φτάσουμε σε σημαντική εκφόρτιση της μπαταρίας αναβοσβήνει και γυρίζει σε κατάσταση χαμηλής έντασης φωτεινότητας. Δεν θα μειωθεί σιγά-σιγά η ένταση του φωτός μέχρι να σβήσει, αλλά κάποια στιγμή μετά από 30-40 λεπτά .. θα μας χαιρετίσει απότομα!

 

 

Με το πλάγιο κουμπί ενεργοποιούμε και την δέσμη κόκκινου φωτός, είτε σε σταθερή εκπομπή, είτε να αναβοσβήνει. Είναι ορατή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και μπορεί να προγραμματιστεί (με το MyPetzl app από το κινητό μας) να εκπέμπει όποιο κείμενο θέλουμε (π.χ. SOS, σε κώδικα Morse). Πατώντας τα δυο πλήκτρα (σταθερή & Reactive Lighting λειτουργία) ταυτόχρονα για 2 sec, κλειδώνουμε τον φακό ώστε να μην ανοίξει κατά λάθος και σπαταλήσουμε χρόνο μπαταρίας.

Ιδιαίτερα λειτουργικό και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα σύνδεσης του REACTIK+ με το κινητό μας τηλέφωνο, μέσω Bluetooth και του MyPetzl App (το κατεβάζουμε μέσω Google Play ή App Store). Μέσω της εφαρμογής μπορούμε να δούμε με ακρίβεια το χρόνο που απομένει στην μπαταρία μας σε κάθε mode λειτουργίας (και σε real time), να προγραμματίσουμε διαφορετικά προφίλ για την outdoor δραστηριότητα που θα κάνουμε, να φτιάξουμε το δικό μας προφίλ ανάλογα με την ένταση του φωτός που θέλουμε ή την διάρκεια της μπαταρίας που επιθυμούμε, να προγραμματίσουμε γράφοντας κείμενο και φορτώνοντας το στο φακό σήματα Morse στην λειτουργία κόκκινης δέσμης και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Το παρακάτω βίντεο δίνει μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων του MyPetzl App:

 

 

Όσο αφορά την εφαρμογή και άνεση του REACTIK+, το πορώδες ύφασμα που διαθέτει τον κάνει ιδιαίτερα άνετο για πολύωρη χρήση, απορροφά τον ιδρώτα στο μέτωπο και μπορεί να φορεθεί ακόμη και χωρίς την χρήση Buff. Πολύ εύχρηστος ο μηχανισμός σφιξίματος, δεν θα μας προβληματίσει καθόλου. Υστερεί σε σχέση με τον NAO, στο ότι όλος ο φακός βρίσκεται μπροστά και δεν μοιράζεται το βάρος, αν και είναι ελαφρύς και με το κατάλληλο σφίξιμο του ιμάντα είναι σταθερός ακόμη και σε γρήγορο τρέξιμο.

 

 

Συνοπτικά χαρακτηριστικά:

  • 3 Λειτουργίες Reactive Lighting: Max Power, Standard, Max Autonomy 
  • Λειτουργία Constant Lighting
  • Μέγιστη ισχύς: 300 lumens
  • Μέγιστη απόσταση φωτισμού:110 μέτρα
  • Μέγιστη αυτονομία :10 ώρες
  • Μπαταρία:Επαναφορτιζόμενη μπαταρία 1800 mAh Lithium-Ion
  • Πλενόμενο-ρυθμιζόμενο λουράκι
  • Λειτουργία Lock
  • Κόκκινο και λευκό φως
  • Θύρα Micro USB
  • Βάρος:115 γραμ
  • Εγγύηση:3 χρόνια για τον φακό, 1 χρόνο για την μπαταρία ή 300 κύκλους φόρτισης
  • Τιμή: 100.95€

 

ACTIK Core

Αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της κατηγορίας “ACTIVE”, της μεσαίας κατηγορίας φακών κεφαλής της PETZL. Μετά από τη χρήση του φακού σε πραγματικές συνθήκες τρία είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που διαπιστώσαμε:

  • το απίστευτα μικρό βάρος του για φακό τέτοιας κατηγορίας αφού μόλις και μετά βίας φτάνει τα 75 γραμμάρια.
  • η ποιότητα της διάχυσης του εκπεμπόμενου φωτός. Ίσως η καλύτερη διάχυση που έχουμε δει σε φακό κεφαλής. Απίστευτα «απαλή» αίσθηση με πλήρη απουσία οπτικών ανωμαλιών ή σκληρών ακμών σε όλο το οπτικό πεδίο που καλύπτει. Πάντα η PETZL είχε καλή ποιότητα φωτός, εδώ στον ACTIK Core όμως ξεπέρασε τον εαυτό της!
  • Το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει τόσο με την αποσπώμενη και επαναφορτιζόμενη μέσω USB μπαταρία CORE των 1250 mAh, όσο και με 3 απλές ΑΑΑ αλκαλικές, λιθίου ή επαναφορτιζόμενες. Την τεχνολογία αυτή η PETZL την ονομάζει HYBRID για ευνόητους λόγους και πραγματικά λύνει τα χέρια σε περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Εδώ να σημειώσουμε δύο διαφορές στη λειτουργία του φακού με τους διαφορετικούς τύπους μπαταρίας. Με την χρήση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας η ένταση του φωτισμού είναι συνεχής (Constant Lighting) καθ’ όλη την διάρκειά της ενώ με τις ΑΑΑ μπαταρίες η ένταση του φωτισμού μειώνεται κατά την χρήση του. Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα ένα παράδειγμα για την ένταση και την διάρκεια χρήσης του φακού με τους δύο διαφορετικούς τρόπους παροχής ενέργειας.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που κάνουν τον φακό πολύ λειτουργικό είναι η απλότητά του, μόνο ένα κουμπί υπάρχει για όλες τις λειτουργίες είναι αρκετό, παρέχει δυνατότητα κλειδώματος ενώ και ο αποσπώμενος φαρδύς ιμάντας του δεν θα κουράσει.


Στον αντίποδα, λιγότερο δυνατό σημείο του είναι η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο «Max Power» mode στο οποίο δίνει ονομαστικά 450 lm για 2 ώρες. Στην πραγματικότητα στο πεδίο σε αυτό το mode θα λειτουργήσει για 1,5 περίπου ώρα. Στο μεσαίο mode δίνει 100 lm για 8 ώρες (μετρήσαμε περίπου 6 σε πραγματικές συνθήκες), φωτισμός όμως που είναι αρκετός για αργή κίνηση σε μονοπάτι. Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε άνετα να τον κατατάξουμε σαν φακό καθημερινής χρήσης ή σαν έναν σοβαρό backup / δεύτερο φακό για ultra trail.

Ο πίνακας διάρκειας ζωής της μπαταρίας στα διάφορα modes που δίνει η PETZL

Lighting color

Lighting levels

Brightness

Distance

Burn time

Reserve

white

MAX BURN TIME

6 lm

8 m

130 h

-

STANDARD

100 lm

45 m

8 h

2 h

MAX POWER

450 lm

90 m

2 h

3 h

red

proximity

2 lm

5 m

60 h

-

strobe

visible at 700 m for 400 h

 

Συνοπτικά χαρακτηριστικά:

  • Λειτουργίες: κοντινή απόσταση, μακρινή απόσταση, γρήγορη κίνηση
  • Μέγιστη ισχύς:450 lumens  (ANSI/PLATO FL 1)
  • Μέγιστη απόσταση φωτισμού:90 μέτρα
  • Μέγιστη διάρκεια μπαταρίας:130 ώρες
  • Μπαταρία: Petzl Core, 1250 mAh επαναφορτιζόμενη μέσω USB
  • Εναλλακτική πηγή ενέργειας:3 AAA/LR03
  • Χρόνος φόρτισης: 3 ώρες
  • Κλείδωμα
  • Ανακλαστικά στοιχεία στο λουράκι για εύκολο εντοπισμό στο σκοτάδι
  • Εύκολη χρήση με ένα κουμπί
  • Κόκκινο φως για νυχτερινή όραση
  • Σφυρίχτρα διάσωσης στο λουράκι
  • Βάρος:75 γραμ
  • Εγγύηση:5 χρόνια
  • Ανθεκτικότητα στο νερό:IP X4
  • Τιμή: 63,95€

 

BINDI


Ένα μικρό θαυματάκι από την PETZL! Αυτό το πολυλειτουργικό θαυματουργό «γκατζετάκι» όχι μόνο μπορεί να γίνει ο αχώριστος σύντροφός σας παντού αλλά ίσως σας βγάλει από την δύσκολη θέση όταν ο προγραμματισμός έχει πάει στράφι και η νύχτα τελικά είναι … πολύ μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν. Κάτι τέτοιο συνέβη και με εμάς όταν χρειάστηκε να τον βγάλουμε από εκεί που ήταν χωμένος και ξεχασμένος σε μια μικρή τσεπούλα κάπου στο σακίδιο. Ναι, αυτό το μικρό πλασματάκι βάρους 35 μόλις γραμμαρίων που κρέμεται από ένα ελαστικό κορδονάκι θα σας δώσει 200 lm απίστευτα ποιοτικού φωτός για 1,5 με 2 ώρες!


Περιττό να πούμε ότι αποτελεί έναν φακό που πρέπει να υπάρχει πάντα στο σακίδιο. Και κάτι άλλο: Το ελαστικό και ανακλαστικό κορδονάκι του μπορεί να σας δώσει κι άλλες λύσεις: κάλλιστα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ζώνη μέσης δίνοντάς σας μία επιπλέον πηγή φωτισμού η οποία σε συνδυασμό με το φως από τον φακό κεφαλής δίνει ένα ομοιόμορφο «τρισδιάστατο» φωτισμό. Εκτός των άλλων όταν σκάσει η ομίχλη, εσείς θα είστε έτοιμοι!

Ο πίνακας διάρκειας ζωής της 680 mAh επαναφορτιζόμενης μέσω USB μπαταρίας στα διάφορα modes που δίνει η PETZL

Lighting color

Lighting levels

Brightness

Distance

Burn time

Reserve

white

MAX BURN TIME

6 lm

6 m

50 h

-

STANDARD

100 lm

23 m

3 h

1h30

MAX POWER

200 lm

36 m

2 h

red

proximity

1 lm

2.5 m

33 h

-

strobe

visible at 400 m for 200 h

 

 

Συνοπτικά χαρακτηριστικά:

  • Μέγιστη ισχύς:200 lumens  (ANSI/PLATO FL 1)
  • Μέγιστη απόσταση φωτισμού:36 μέτρα
  • Μέγιστη διάρκεια μπαταρίας:50 ώρες
  • Κλείδωμα
  • Μπαταρία: 680 mAh ενσωματωμένη, επαναφορτιζόμενη μέσω USB
  • Ανακλαστικά στοιχεία στο λουράκι για εύκολο εντοπισμό στο σκοτάδι
  • Εύκολη χρήση με ένα κουμπί
  • Κόκκινο φως για νυχτερινή όραση
  • Βάρος:35 γραμ
  • Εγγύηση:3 χρόνια
  • Ανθεκτικότητα στο νερό:IP X4
  • Τιμή: 54,95€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων PETZL στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Α.Ε

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ