Αρχική>Άρθρα>Αγωνίζομαι>Προπόνηση>Τρέχεις για την υγεία σου; Προπονήσου σωστά!


Τρέχεις για την υγεία σου; Προπονήσου σωστά!

Λειτουργική Ενδυνάμωση από τον Αλ.Φωτιάδη Λειτουργική Ενδυνάμωση από τον Αλ.Φωτιάδη
στο Καστράκι Γρεβενών

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην σημερινή κοινωνία και βλέποντας την ραγδαία αύξηση του αριθμού των αθλουμένων και γενικότερα όλων των παραγόντων που σχετίζονται με το τρέξιμο, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις μου… Στη σημερινή κοινωνία, με το διαδίκτυο να προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία, όπως την άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση, πρέπει εστιάσει κανείς την προσοχή του, σε ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του internet, την παραπληροφόρηση…ειδικά όταν στη χώρα που ζούμε ο καθένας γίνεται… ότι δηλώνει.

Με την θεαματική αύξηση του αριθμού των αθλουμένων στη χώρα μας και ειδικά του δρομικού κινήματος, παρατηρήθηκε, αυξημένη ζήτηση για παροχή προπονητικών υπηρεσιών. Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εισέλθουν» στο χώρο, άτομα τα οποία μη έχοντας τις απαραίτητες και πιστοποιημένες γνώσεις, αυτοαποκαλούνται προπονητές. Βέβαια, εδώ έρχεται ο αντίλογος ρωτώντας, ποιος άνοιξε σε αυτά τα άτομα την πόρτα…; αλλά όπως προ-αναφέρθηκε, σε αυτή τη χώρα ο καθένας, γίνεται… ότι δηλώνει!

 

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαρρέουν μέσω διαδικτύου αλλά και να δίνονται στους αθλούμενους, έτοιμα «πακέτα προγραμμάτων» τα οποία προσχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν σε αθλητές οι οποίοι, ουδεμία σχέση έχουν με αυτούς. Το χειρότερο όλων; αυτοί που παρέχουν τέτοιων ειδών προπονητικές υπηρεσίες, δεν είναι γνώστες της επιστήμης, της προπονητικής! Το άμεσο επακόλουθο που προκύπτει  είναι ένας αθλητής, διαφορετικός ως προς τους παράγοντες που εμπλέκονται στην προπονητική, (ύψος, βάρος, προπονητική ηλικία, στόχος, τεχνική τρεξίματος, αριθμός αγώνων στο έτος, αιματολογικές εξετάσεις, ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας του κτλ.) να εφαρμόζει πανομοιότυπο πρόγραμμα προπόνησης με έναν άλλο. Αυτό, φυσικά επιφέρει πολλά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει αυτού του είδους πρόγραμμα στον συγκεκριμένο αθλητή, καθώς και για το εάν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τραυματισμών αλλά και γενικότερα εάν αυτός ο αθλητής εκτίθεται σε κίνδυνο να βλάψει την υγεία του.

 

Εδώ βέβαια υπάρχει η απάντηση με τον ορισμό του Personal Training και του εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης για τον κάθε αθλητή. Στην περίπτωση αυτή και πάλι, εάν ο προπονητής δεν είναι γνώστης του αντικειμένου της προπονητικής, δεν μπορεί να παρέχει εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης σε κάποιον αθλούμενο.  Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, ο καθένας από εμάς να αντιληφθεί την διαφορά πιστοποιημένου προπονητή, δηλαδή απόφοιτο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και του εμπειρικού προπονητή, αυτού δηλαδή που αυτοαποκαλείται έτσι, λόγω των «γνώσεων» που έχει αποκομίσει από τη ζωή και του αθλήματος με το οποίο ασχολείται, πιθανώς πολλά χρόνια. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά των δυο παραπάνω ειδών προπονητή, αρκεί να κατανοήσει ότι ο ένας σπούδασε… ενώ ο δεύτερος διάβασε αυτό που κάποιοι σπούδασαν… Φυσικά πρέπει να αναφερθεί πως όλοι όσοι σπούδασαν στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου καλοί γνώστες του αντικειμένου της προπονητικής.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους αναγνώστες να γράψουν σε μια κόλλα λευκό χαρτί όλους τους λόγους τους οποίους μας κάνουν να τρέχουμε και να προπονούμαστε. Είμαι σίγουρος πως σε κανέναν από αυτούς τους «απολογισμούς» δεν θα υπάρχει η φράση «τρέχω για να βλάψω την υγεία μου». Αφού κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που μας δίνει ζωή και ευχαρίστηση… γιατί να μην το κάνουμε σωστά; Γιατί να αφήνουμε την υγεία μας στην τύχη;

 

Φωτιάδης Αλέξανδρος,
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α.  – Α.Π.Θ.,
Τελειόφοιτος Τμήματος Φυσικοθεραπείας – ΑΤΕΙΘ.
http://www.olympustrt.com/

 

Αλέξανδρος Φωτιάδης

Τόπος γέννησης:
Μόσχα Ρωσσίας

Τόπος διαμονής:
Θεσσαλονίκη, Λεπτοκαρυά Πιερίας

Σπουδές:
- Απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - ΑΠΘ
Ειδίκευση - Δρόμοι αντοχής, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων
- Τελοιόφοιτος Τμήματος Φυσικοθεραπείας - ΑΤΕΙΘ

Σημαντικότερες αθλητικές διακρίσεις:
- Κλασσικός Αθλητισμός, (2004 - 2010) - 4 μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα
- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λυκείων, (2006) - 10η θέση στα 1500μ
- Ανώμαλος Δρόμος, (2004 - 2010) - 3 μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα
- Ορεινό Τρέξιμο, (2013 - σήμερα) - Διακρίσεις

Website: www.olympustrt.com/

Σχόλια   

 
+9 -5 # ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 24-11-2015 18:56
Πάντως το εν λόγω άρθρο, συνοδευόμενο από τη φωτογραφία στην αρχή και τις αθλητικές διακρίσεις στο τέλος θυμίζουν βιογραφικό.
Κατά τα λοιπά, έκαστος στο είδος του.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+11 -3 # Alexandros Fotiadis 23-11-2015 17:56
Αγαπητέ φίλε ninja636...
Σε ευχαριστώ πολύ αρχικά για την θετική προσέγγιση των πιο πάνω σκέψεων...
Νιώθω ωστόσο την ανάγκη να τοποθετηθώ και γω πάνω στην άποψη σου για να έχουμε όλοι μια πιο σφαιρική εικόνα!
1. Αρχικά, διαφωνώ με το ότι αυτά που ειπώθηκαν πιο πάνω έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι "προπονητές σαν τον Αλέξανδρο χάνουν τη δουλειά τους από μη πιστοποιημένους προπονητές" και οτι το άρθρο δε σχετίζεται με το κομμάτι της υγείας! - Παράλληλα θέλω να τονίσω, ότι δε ζώ από την προπονητική... αλλά ασχολούμαι με αυτήν όπως ασχολείται ένας πατέρας με την ανατροφή του παιδιού του!!!
2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να τεθεί απόκάποιον δρομέα, που δεν ασκεί την προπονητική... ωστόσο όπως είπα στην αρχή... "οδηγήθηκα στο σημείο να γράψω όλα τα παραπάνω μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης, λόγω της αδράνειας που επικρατεί στο συγκεκριμένο θέμα!
3. Η λύση του προβλήματος δεν είναι να δοθεί χαρτί-πιστοποίη ση μέσα από σεμινάρια... γιατί τα σεμινάρια όπως γνωρίζουν όλοι απλά δίνουν τροφή για σκέψη και μελέτη και όχι πραγματικές και επαρκείς γνώσεις!!! Η λύση είναι να ασκούν το επάγγελμα οι πτυχιούχοι!
4. Επίσης συμφωνώ απόλυτα για τα "προπονητικά meeting" αλλά θα με βρείς αντίθετο στο ότι κάποιος μπορεί να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα με ημιμάθεια!!! Νομίζω οτι αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει!

Φιλικά,

Αλέξανδρος Φωτιάδης
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 -3 # Alexandros Fotiadis 25-11-2015 08:47
Αγαπητέ "χρήστη" Κανίβαλε,
Απ όλα αυτά που προυπώθηκαν... Αυτή είναι η παρατήρηση σου??? Αντί να σχολιάσεις την ουσία... Μιλάς για το αυτονόητο????

1. Στις αθλητικές διακρίσεις έμεινες? Εννοείται και σου θυμίζει βιογραφικό, γιατί η φωτογραφία στο τέλος μαζί τα υπόλοιπά και κυρίως αναφέρομαι στις ΣΠΟΥΔΕΣ... αποτελούν βιογραφικό! Οι αθλητικές διακρίσεις "Κανίβαλε" ΔΕΝ αποτελούν βιογραφικό!!! Λόγω αθλητών διακρίσεων κάποιος δίνει βιογραφικό μόνο στα Mikel μπας και εκμεταλλευτεί και τσιμπήσει καμιά χορηγία!!!
2. Έκαστος στο είδος του όντως!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 -4 # ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 25-11-2015 19:59
Παραθέτοντας olympustrt:
Αγαπητέ "χρήστη" Κανίβαλε,
Απ όλα αυτά που προυπώθηκαν... Αυτή είναι η παρατήρηση σου??? Αντί να σχολιάσεις την ουσία... Μιλάς για το αυτονόητο????

1. Στις αθλητικές διακρίσεις έμεινες? Εννοείται και σου θυμίζει βιογραφικό, γιατί η φωτογραφία στο τέλος μαζί τα υπόλοιπά και κυρίως αναφέρομαι στις ΣΠΟΥΔΕΣ... αποτελούν βιογραφικό! Οι αθλητικές διακρίσεις "Κανίβαλε" ΔΕΝ αποτελούν βιογραφικό!!! Λόγω αθλητών διακρίσεων κάποιος δίνει βιογραφικό μόνο στα Mikel μπας και εκμεταλλευτεί και τσιμπήσει καμιά χορηγία!!!
2. Έκαστος στο είδος του όντως!!!


Έκανα μία διαπίστωση με 2 σκέλη στο σχόλιο μου.
Ότι πράγματι διαφημίζεσαι (δεν είναι κακό) και ότι συμφωνώ με τα λεγόμενα σου, γι αυτό άλλωστε απήντησα με το κλισέ 'Έκαστος στο είδος του"
Διακρίνω όμως έναν τόνο ειρωνείας στην απάντηση σου, που πιθανόν να απευθύνεται στο όχι και τόσο κοσμικό νικνειμ μου.
Πολλές φορές παρασυρόμαστε από την εμφάνιση (νικνειμ) και αφήνουμε την ουσία.
Ως δάσκαλος (προπονητής) που το θεωρώ λειτούργημα, δεν διδάσκεις μόνο μόρφωση αλλά περισσότερο ήθος.
Δε σε ξέρω προσωπικά για το πρώτο, αμφιβάλλω όμως για το δεύτερο.

Να είσαι καλά, είναι η καθαρά υποκειμενική κανιβαλική μου άποψη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+3 0 # Alexandros Fotiadis 25-11-2015 23:31
Αγαπητέ φίλε kanivalle (δε μου αρέσουν τα greeklish) γι αυτό έγραψα στα ελληνικά και μετά την απάντηση σου κατάλαβα ότι με αυτόν τον τρόπο έδωσα τροφή για παρεξήγηση!!! - Δεν είχα σε καμία περίπτωση τέτοια πρόθεση και με συγχωρείς αν ένιωσες κάτι τέτοιο.

- Θέλω να είμαι κάθετος και απόλυτος (που δε το συνηθίζω συχνά) σε αυτό που θα πω...
1. Δεν διαφημίζω τον εαυτό μου αλλά μιλάω για σωστή προσέγγιση των πραγμάτων και συγκεκριμένα για σωστή προπονητική!!!
2. Όσον αφορά το ήθος... είμαι σίγουρος ότι αν γνωριστούμε από κοντά θα σχηματίσεις διαφορετική εικόνα!!!

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Αλέξανδρος
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -6 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 23-11-2015 23:20
Γνωρίζω ότι διεξάγονταν σεμινάρια ή μαθήματα ή όπως θέλεις το λες μέσω των ομοσπονδιών των αθλημάτων, εγκεκριμένα από τη γενική γραμματεία αθλητισμού, όπου με την πιστοποίηση που έπαιρναν όσοι παρακολουθούσαν μπορούσαν να εξασκήσουν επαγγελματικά την προπονητική επιστήμη.

Εκεί ήθελα να καταλήξω. Εννοείται ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και όπως προανέφερα ξεκινάς μεγάλη συζήτηση η οποία πολύ θα ήθελα να συνεχιστεί και από άλλους φίλους αφού καθένας κρίνει διαφορετικά.

Φιλικά,
Λεζπουρίδης Θεοχάρης

Ελπίζω να τύχει σε κάποιον αγώνα να βρεθούμε από κοντά και να συζητήσουμε περισσότερο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+7 -4 # Alexandros Fotiadis 24-11-2015 00:01
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα... (που όπως φαίνεται καλά ξεκίνησε... μιας και μέσω της "τριβής" παράγεται θερμότητα -έργο -αποτέλεσμα...)
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο κομμάτι αυτό μπαίνοντας σε λεπτομέρειες σχετικές με τα σεμινάρια αυτά...
Για να σου εξηγήσω όμως εν τάχει τη γνώμη μου...
Η επιστήμη της προπονητικής μαθαίνεται μεθοδικά! Γι αυτό υπάρχει το πρόγραμμα σπουδών της 4ετής φοίτησης κατά την οποία δεν διδάσκεται μόνο προπονητική αλλά μαθήματα όπως Ανατομία, Κινησιολογία, Φυσιολογία κτλ που αγγίζουν τον κλάδο υγείας σε μεγάλο βάθος... ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση τα σεμινάρια δεν δίνουν τέτοιες γνώσεις... και για να γίνει ξεκάθαρο από μεριάς μου... Μόνο τέτοιες γνώσεις σχηματίζουν την εικόνα ενός σωστού προπονητή!!!
Μπορεί να έχουν πολλοί αναγνώστες αντίθετοι γνώμη με τη δική μου αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια... αν δεν γνωρίζεις τι είναι τα μιτοχόνδρια, ποιος ο ρόλος τους, αν δεν ξέρεις την ανάλυση του κύκλου του krebs κτλ. δεν είσαι γνώστης του αντικειμένου!!!
Δε θέλω να πω περισσότερα από εδώ, μακάρι να τα πούμε κάποια στιγμή από κοντά και μακάρι να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις συχνότερα, με αντιπαράθεση απόψεων!!!

Το μόνο σίγουρο είναι πως η γνώση πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια... αλλιώς όπως προανέφερα... όλοι είμαστε ότι δηλώνουμε!!! Καλό βράδυ!!! :)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+3 -7 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 24-11-2015 10:55
Αλέξανδρε χαίρομαι που σ' αρέσει η αντιπαράθεση γιατί θα σε τσιγκλήσω ακόμη περισσότερο :D !!!

Όπως είπες στα 4 χρόνια φοίτησης στα ΤΕΦΑΑ μαθαίνετε Ανατομία, Κινησιολογία, Φυσιολογία και άλλα παρόμοια μαθήματα τα οποία φυσικά και σχετίζονται με την υγεία. Ωστόσο, όπως σίγουρα θα συμφωνείς και εσύ, οι γιατροί έχουν περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτά γι' αυτό όσον αφορά την υγεία καλύτερα να απευθυνόμαστε σε αυτούς και σε κανέναν άλλον!

Από την άλλη φυσικά και θα απευθυνθώ σε 'σένα ή σε άλλον προπονητή αν θέλω ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης όμως αν πονάω στην πλάτη για παράδειγμα εσύ δεν θα μπορέσεις να με βοηθήσεις καθώς έχεις γνώσεις πάνω στην υγεία αλλά είναι περιορισμένες επειδή δεν είσαι γιατρός. Και οι μαθητές του Λυκείου ξέρουν τι είναι τα μιτοχόνδρια όμως αυτό δεν τους κάνει προπονητές και οι τελειόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ ξέρουν Ανατομία αλλά αυτό δεν τους κάνει γιατρούς.

Φυσικά και η προπόνηση έχει να κάνει με την υγεία αλλά η υγεία είναι άλλο αντικείμενο. Όταν, λοιπόν, απευθύνεσαι μέσα από το άρθρο σου σε όλη τη δρομική κοινότητα, δηλαδή εμάς, μας καλείς εμμέσως να απευθυνθούμε σε κάποιον πιστοποιημένο προπονητή για να μας μάθει πώς να προπονηθούμε σωστά όχι για να μας γράψει ιατρικές εξετάσεις.

Εν κατακλείδι συμφωνούμε στο ότι πρέπει εμείς οι ερασιτέχνες δρομείς να απευθυνθούμε σε κάποιον προπονητή με δίπλωμα αν ποτέ το θελήσουμε αντί να ακούμε άτομα που είναι απλά γνώστες. Διαφωνούμε καθώς συνεχίζω να πιστεύω πως το θέμα για τους πιστοποιημένους προπονητές πρώτα αφορά τα χρήματα, όχι για 'σένα και χαίρομαι γι' αυτό, και έπειτα την υγεία μας. Είναι σαν να πάει κάποιος ταξιτζής να πάρει μια κούρσα και ξαφνικά πετάγεται κάποιος χωρίς άδεια ταξί, με ένα παπί και λέει σ' αυτόν που περίμενε "έλα θα σε πάω εγώ τζάμπα". Ο ταξιτζής γνωρίζει πως αν αυτός που περίμενε για την κούρσα πάει με το παπί θα κινδυνεύσει περισσότερο μέσα στους δρόμους αλλά πιστεύω ότι θα τσατιστεί περισσότερο διότι μόλις έχασε τα χρήματα!

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λοιπόν, φανερώνεται ένα μεγάλο πρόβλημα, το ότι δεν έχουμε οι ίδιοι μυαλό να σκεφτούμε τη δική μας υγεία και θα προτιμήσουμε τον τύπο με το παπί διότι είναι φίλος ή θα μας κάνει καλύτερη τιμή. Γι' αυτό και στο πρώτο μου σχόλιο έγραψα πως θα ήθελα να δω το άρθρο σου να προέρχεται από κάποιον απλό ερασιτέχνη δρομέα, όπως εγώ και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι που τρέχουν.

Ας οργανωθούμε, λοιπόν, μήπως και βρεθεί λύση ώστε και αυτοί που είναι εμπειρικά προπονητές να αποκτήσουν περισσότερη γνώση και κάποια πιστοποίηση.

Αλέξανδρε μπορεί να φαίνεται σαν να έχουμε αρπαχτεί αλλά πίστεψε με χαίρομαι για όλο αυτό γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκύψει κάτι καλό, με το διάλογο και τον προβληματισμό.

Φιλικά και πάλι,
Λεζπουρίδης Θεοχάρης.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 -2 # Alexandros Fotiadis 24-11-2015 11:20
Καλημέρα Θεοχάρη,
1. Στο παραπάνω κείμενο πουθενά και ουδέποτε δεν σύγκρινα το επάγγελμα του ιατρού με του γυμναστή αλλά και κανένα άλλο.
2. Γνωρίζω πολύ καλά όλες τις διαφορές και ιδιαιτερότητες του κάθε ειδικού που σχετίζεται με τον αθλητή μιας και είμαι Γυμναστής, πολύ σύντομα Φυσικοθεραπευτή ς και ζω 26 χρόνια αλλά και δουλεύω τα τελευταία 10 από αυτά σε περιβάλλον που κατακλύζεται από γιατρούς, μιας και όλοι στην οικογένεια μου είναι ιατροί...
3. Σχετικά με αυτό που ανέφερες για τον πόνο... Θα δημοσιεύσω σύντομα σχετικό άρθρο στο οποίο θα μιλήσουμε και θα συζητήσουμε για το τι είναι πραγματικά ο πόνος, πως αξιολογείται κτλ.
4. Σχετικά με τα μιτοχόνδρια... Οι μαθητές λυκείου όπως είπες ξέρουν τον ορισμό της λέξης, άντε και μερικούς ακόμα... Όμως ο απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ("σωστός" πάντα) είναι σε θέση να εμβαθύνει στον ορισμό της λέξης καθώς και να συνδέσει την κάθε πληροφορία που έχει αποκομίσει από το Δημοτικό μέχρι το ΤΕΦΑΑ και να "δημιουργήσει"...!!!...!!!
5. Σε καμία περίπτωση δεν το εκλαμβάνω όλο αυτό ως "άρπαγμα" παρά μόνον ως αποτελεσματική και ουσιώδη συζήτηση!!!... που κανονικά πρέπει να γίνεται σε ημερίδες ανά περιοχές στην Ελλάδα (όχι, ακόμη δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ και με αυτό :Ρ)
6. Και πάλι διαφωνώ στο να πάρει κάποιος που δε σπούδασε... πιστοποίηση!!! Συγγνώμη αλλά είμαι κάθετος και απόλυτος σε αυτό :)

Φιλικά,

Αλέξανδρος
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -9 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 24-11-2015 12:54
Φίλε Αλέξανδρε καλημέρα, μιας που δεν σου ευχήθηκα. Σίγουρα όσοι διαβάζουν αυτά που γράφονται μας βαρέθηκαν και λένε μάλλον να πάνε να τρέξουν, αφού έξω έχει και ωραίο καιρό.

Φυσικά και δεν έκανες σύγκριση με το ιατρικό επάγγελμα. Αναφέρθηκα εγώ στους γιατρούς μιας που η υγεία είναι ευαίσθητο θέμα και πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πότε και για ποιο λόγο πρέπει να απευθυνόμαστε σε αυτούς, τουλάχιστον κατά την άποψή μου.Προσπαθώ να μιλήσω γενικά για το όλο θέμα αλλά συζητώ μαζί σου. Αν σου φάνηκε πως πάει να γίνει προσωπικό ζητώ συγνώμη. Δεν χρειάζεται να απολογείσαι για το τι σκοπεύεις να κάνεις ή να γράψεις στο μέλλον. Το ποιος είσαι φαίνεται από τα έργα σου και στο χώρο του ορεινού τρεξίματος έχεις κάνει αρκετά. Καθώς επίσης δεν χρειάζεται να λες ότι είσαι Γυμναστής και Φυσικοθεραπευτή ς, τα γράφεις άλλωστε και στο σύντομο βιογραφικό σου κάτω από το άρθρο.

Τα μιτοχόνδρια τα προσπερνώ.

Οι ημερίδες είναι πολύ καλή ιδέα και έχω δει να διοργανώνονται αρκετές, φυσικά δεν έτυχε να παρακολουθήσω μέχρι στιγμής κάποια αλλά πιστεύω πως είναι ένα θετικό βήμα.

Όπως έχω πει από την αρχή συμφωνώ μαζί σου μην είσαι όμως απόλυτος. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, και γνωρίζω και ο ίδιος αρκετούς, που έχουν φάει τη ζωή τους στο ταρτάν, στις παλαίστρες, στα κολυμβητήρια και αλλού και έχουν περισσότερες προπονητικές γνώσεις πάνω στο άθλημά τους από κάποιον που τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία. Δυστυχώς, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν 4 χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους. Γιατί, λοιπόν, να μην τους βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο? Μπορεί και οι ίδιοι τους να έχουν μελετήσει και Ανατομία και Φυσιολογία από μόνοι τους για παράδειγμα, γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να προπονήσουν και αυτοί όντας πιστοποιημένοι? Εννοείται πως δεν θα παίρνει πιστοποίηση όποιος κάνει αίτηση ή λέει πως γνωρίζει. Αν όμως είμαστε κάθετοι σε κάποια θέματα περισσότερο κακό θα γίνει παρά καλό. Και αν πολλοί που διαβάζουν το σχόλιο αυτό σκεφτούν πως εξισώνω 4 χρόνια σπουδών με ένα 3μηνο ή 6μηνο, ή όσο χρονικό διάστημα και αν διαρκεί, σεμιναρίων ας ονομαστεί κάποιος με πτυχίο Γυμναστικής Ακαδημίας προπονητής Α' κατηγορίας και οι άλλοι, προπονητές Β' κατηγορίας. Και από εκεί κι έπειτα ας συνεχίσει ο καθένας να προπονεί και εμείς να διαλέξουμε αυτόν που επιθυμούμε. Δεν θα είναι καλύτερο αυτό απ' ότι συμβαίνει τώρα?

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο. Σου εύχομαι και πάλι καλημέρα και καλά χιλιόμετρα!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+9 -9 # Λεζπουρίδης Θεοχάρης 23-11-2015 17:15
Μιλώντας ως ερασιτέχνης δρομέας θα ήθελα να πω ότι το θέμα που θίγει ο φίλος Αλέξανδρος Φωτιάδης είναι αρκετά μεγάλο και πολύ σημαντικό!

Ωστόσο ο Αλέξανδρος αναφέρεται στο θέμα αυτό από την σκοπιά του πιστοποιημένου προπονητή γι' αυτό μένει σε εμάς, τη δρομική κοινότητα, να σχολιάσουμε το γεγονός αυτό από την πλευρά μας. Η άποψή μου είναι προσωπική και δεν γνωρίζω αν εκφράζω κι άλλους όμως νιώθω ότι το παραπάνω άρθρο αφορά περισσότερο το γεγονός ότι πιστοποιημένοι προπονητές όπως ο Αλέξανδρος και ο κάθε Αλέξανδρος χάνουν τη δουλειά τους και συνεπώς χρήματα από κάποιους που αυτοχαρακτηρίζο νται προπονητές. Όπως, λοιπόν, το αντιλαμβάνομαι εγώ λίγο έχει να κάνει με την υγεία.

Μπράβο στον Αλέξανδρο που θίγει αυτό το θέμα έστω και έμμεσα αλλά πιστεύω ότι τα όσα έγραψε στο άρθρο θα έπρεπε να τα είχε γράψει κάποιος από εμάς, τους ερασιτέχνες δρομείς, που θα προβληματιζόταν κατ' αυτόν τον τρόπο για την υγεία του.

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης από την άλλη θα έπρεπε ο ίδιος μαζί με όσους πιστοποιημένους προπονητές γνωρίζει να βρουν έναν τρόπο ώστε όλοι αυτοί που αυτοχαρακτηρίζο νται προπονητές να αποκτήσουν τη σωστή γνώση της προπονητικής και κάποιο επίσημο χαρτί, μέσα από σεμινάρια προπονητών για παράδειγμα, ώστε να την εξασκούν ως επάγγελμα δίχως να κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι αθλητές τους.

Καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να τελειώσουν ΤΕΦΑΑ όμως δεν μπορούμε να στερήσουμε από κανέναν τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώση για το αντικείμενο που αγαπάει και να το εξασκήσει επαγγελματικά αν ο ίδιος θέλει. Ας τον βοηθήσουμε, λοιπόν, να το κάνει σωστά αντί να τον/τους κυνηγάμε παίζοντας κλέφτες κι αστυνόμους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mozart100 2018: Φεστιβάλ Trail Running στην π…

Mozart100 2018: Φεστιβάλ Trail Running στην πόλη των Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής!

To Advendure ήταν παρόν και φέτος στον Mozart100, προσκεκλημένο από την Διοργάνωση και ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Ultra Trail World Tour. Πρόκειται για ένα φεστ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration