Αρχική>Άρθρα>Αγωνίζομαι>Θεωρία>Παν Μέτρον Άριστον…


Παν Μέτρον Άριστον… Προτεινόμενο

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απίστευτης έκρηξης του δρομικού κινήματος παγκοσμίως –ορεινού ή μη- αλλά και της τρελά αυξητικής τάση στην ζήτηση για ολοένα και πιο δύσκολους, σκληρούς και μεγάλους αγώνες. Καθόλου τυχαίο ότι αγώνες όπως ο Tor des Geants έχουν γίνει η βάση για ακόμη μεγαλύτερα αγωνιστικά εγχειρήματα (βλέπε TransPyrenea) καθώς ο άνθρωπος ως αχόρταγο και αδηφάγο ον αρέσκεται πάντα στην αναζήτηση για κάτι παραπάνω. Όλη αυτή η κατάσταση βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς «αντίλογο». Καθημερινά διαβάζουμε αντιφατικές έρευνες σχετικά με την λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην διατήρηση της καλής σωματικής υγείας και της υπερβολής που θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη για το σώμα μας. Όσο αυτές οι έρευνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι παλιές ιδέες απορρίπτονται και η ετυμηγορία βρίσκεται μέσα σε ένα γκρίζο σύννεφο. Στα πεδία των ερευνών, αντικείμενο πολλές φορές αποτελεί η μυοσκελετική επιβάρυνση από μεγάλες προσπάθειες και οι μελλοντικές επιπτώσεις της, αυτό που είναι κυρίαρχο αντικείμενο των ερευνών τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι άλλο από τις επιπτώσεις της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης σε πολύ μεγάλες ή πολύ έντονες προσπάθειες.

Ο αντίλογος στον αντίλογο είναι προφανής. Και συνοψίζεται σε όλα αυτά που μας προσφέρει το τρέξιμο, η άσκηση στην φύση, η ενασχόληση με κάτι που μας γεμίζει σωματικά, ψυχολογικά και εν τέλει υπαρξιακά. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να βρίσκεται στα πόδια του, να κινείται, να τρέχει. Είναι προφανές ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία μας. Αυξάνει τον μεταβολισμό μας, μειώνει τις πιθανότητες για κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν να προκληθούν από αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, μας δυναμώνει, μας δίνει αντοχή και ενέργεια και κρατάει το σώμα μας εξωτερικά σε ένα αυτάρεσκο επίπεδο.  Ακόμη σημαντικότερες οι θετικές επιπτώσεις στο συναισθηματικό και ψυχολογικό κομμάτι. Το ανυπέρβλητο συναίσθημα της εκπλήρωσης κάτι μεγάλου και σπουδαίου (τουλάχιστον στην δική μας προσωπική οπτική, στον μικρόκοσμό μας) είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να ξεπερνούμε όλα τα σωματικά εμπόδια, οπλίζοντάς μας με μια εσωτερική δύναμη και αυτοπεποίθηση ότι αφού «καταφέραμε αυτό μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Κανείς επίσης δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η κοινωνικοποίηση που προσφέρουν όλες αυτές οι δρομικές μας αναζητήσεις μέσω των αγώνων ή των δρομικών παρεών είναι ένα επιπλέον «βραβείο» της ενασχόλησής μας με το άθλημα.

 

 

Όλα τα παραπάνω, μπολιασμένα πολλές φορές στον υπερθετικό βαθμό με την βοήθεια των social media μέσω των οποίων βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος αυτοπροβολής ζητώντας την επιβράβευση μετά από κάθε μας «επιτυχία» μας τυφλώνουν και δίνουν την αφορμή σε επιστημονικές έρευνες να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το πόσο πολύ είναι πολύ (how much istoo much). Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας προσγειώνουν συνεχώς σε μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα, κρούοντάς μας συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου μη αφήνοντάς μας παίρνουμε τους δρόμους και τα βουνά χωρίς «τύψεις».

 

Δύο σχετικά νέες και πολυετείς έρευνες στην Γερμανία και στην Σουηδία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Heart δυστυχώς δεν μας φέρνουν καλά μαντάτα. Και οι δύο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της υγείας μας από την άσκηση ακολουθούν μία καμπύλη τύπου “J” κάτι το οποίο σημαίνει ότι το «παραπάνω» δεν σημαίνει απαραίτητα «καλύτερα» τόσο όσον αφορά την ένταση της άσκησης αλλά και όσον αφορά την διάρκειά της.

 

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από Γερμανούς ερευνητές και διήρκησε για 10 χρόνια μελετώντας την ένταση αλλά και την συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας πάνω από 1.000 ανθρώπων με ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στην ηλικία των 60 περίπου και συμμετείχαν σε πρόγραμμα αποκατάστασης της ασθένειάς τους μέρος της οποίας αποτελούσε και η σωματική άσκηση. Από αυτούς

 

 • Ομάδα 1η: εκτελούσαν σωματική δραστηριότητα από 2 έως 4 φορές εβδομαδιαίως
 • Ομάδα 2η: εκτελούσαν σωματική δραστηριότητα πάνω από  4 φορές εβδομαδιαίως
 • Ομάδα 3η: εκτελούσαν σωματική δραστηριότητα λιγότερο από 2 φορές εβδομαδιαίως
 • Ομάδα 4η: εκτελούσαν σωματική δραστηριότητα σπάνια ή καθόλου

 

Το συμπέρασμα όλα αυτά τα 10 χρόνια που διήρκησε η έρευνα ήταν ότι η υπερβολή οδηγούσε σε άσχημα αποτελέσματα. Όσοι δεν ασκούνταν καθόλου και όσοι ασκούνταν πάνω από 4 φορές την βδομάδα και με μεγάλες εντάσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου από το γκρουπ των «μετριοπαθών» συμμετεχόντων.

 

 

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη στην Σουηδία και ήταν ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας. Η έρευνα διήρκεσε για 12 χρόνια και είχε σαν σκοπό την συσχέτιση του επιπέδου της άσκησης διάφορων πληθυσμιακών ομάδων με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής που έχει συσχετισθεί σαν παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Περισσότεροι από 44.000 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 45 και 79, παρακολουθούνταν στο διάστημα αυτό ερωτώμενοι για τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ηλικιών 15, 30, 50 και κατά το περασμένο έτος της ζωής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που γυμνάζονταν έντονα για περισσότερο από 5 ώρες την εβδομάδα είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια καρδιακή αρρυθμία στην ηλικία των 60 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνται λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα. Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν ελαφρώς λιγότερο έντονες ασκήσεις - όπως η ποδηλασία ή το γρήγορο περπάτημα  για μια ώρα την ημέρα ή περισσότερο στην ηλικία των 60 είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια καρδιακή αρρυθμία από εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου.

 

Οι συντάκτες του Heart, Eduard Guasch και Lluís Mont, που υπογράφουν το editorial βέβαια δεν παραλείπουν να προσθέσουν στο συμπέρασμά τους ότι «Τα οφέλη της άσκησης είναι σίγουρα δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι μελέτες που αναφέραμε, καθώς και οι αντίστοιχες μελλοντικές μελέτες, που θα χρησιμεύσουν για να μεγιστοποιηθούν τόσο τα οφέλη που επιτυγχάνονται με την τακτική άσκηση όσο και η εξάλειψη ανεπιθύμητων ενεργειών από την υπερβολή αυτής.»

 

Οπότε εμείς βρισκόμαστε ακριβώς στην μέση. Που βρίσκεται η αλήθεια; Είναι δυνατόν κάτι τόσο όμορφο όπως το τρέξιμο που μας δίνει τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω να αποβεί κόλαφος για την υγεία του σημαντικότερου μυ του σώματός μας, της καρδιάς; Πόσα είμαστε έτοιμοι να «αποχωριστούμε»; Υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε για ακόμη πιο «Citius, Altius, Fortius» (Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα); Η μικρή μας εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση και περισσότερο μέσα μας. Επίσης τα γεγονότα έχουν δείξει ότι δεν είμαστε όλοι για όλα. Τα παραδείγματα φίλων που ξεκινούν από το πραγματικό μηδέν για να τα δώσουν όλα και να εξαφανιστούν σαν διάττοντες αστέρες αδειάζοντας σωματικά και ψυχολογικά, είναι δυστυχώς πολλά.

 

Είναι αδιανόητο να ζητάμε από τον εαυτό μας να αποκτήσει ταχύτητα στα 40βάλε χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη αθλητική υποδομή στα νεότερά μας χρόνια. Θα την αποκτήσουμε με κόπους και βάσανα αλλά νομοτελειακά θα οδηγηθούμε στην πόρτα της εξόδου. Είναι αδιανόητο να ζητάμε από τον εαυτό μας που πέρυσι δεν μπορούσε να τρέξει 5 χιλιόμετρα να θέλει φέτος να τερματίσει σε αγώνα υπεραπόστασης.

 

 

Σε προσωπικό επίπεδο έχω συμβιβαστεί με την ιδέα του μέχρι που μπορώ να φτάσω … και πόσο γρήγορα. Μέσα από τα λίγα χρόνια ενασχόλησης με την έντονη σωματική άσκηση έχω μάθει να ακούω το σώμα μου το οποίο μου λέει ότι «φίλε κοίτα να δεις, μπορώ να σε πάω αλλά μη μου ζητάς να το κάνω γρήγορα». Σε κάποιον άλλον το σώμα μπορεί να έλεγε το αντίθετο. «Κοίτα φίλε, μπορούμε να πάμε σφαίρα αλλά μη μου ζητάς 10, 20 ή 30 ώρες να κάνουμε αυτή την δουλειά». Το σώμα μας μπορεί να μας το λέει αυτό, εμείς όμως πρέπει να μάθουμε να το ακούμε.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε ή να βάζουμε μεγαλύτερους στόχους. Αυτό είναι κάτι που τροφοδοτεί μεταξύ άλλων την ανάγκη μας να βγούμε στους δρόμους και τα βουνά. Πρέπει όμως να το κάνουμε ξέροντας τα φυσικά όρια του σώματός μας, ακόμη κι αν αυτά καμιά φορά το ξεπερνάμε γιατί … μια ζωή την έχουμε βρε αδερφέ!

 

Απλά θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές και τους στόχους μας βάσει των δυνατοτήτων μας την δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας στόχος υπερβολικά δύσκολος θα μας οδηγήσει πιθανότατα σε τραυματισμό ή στην καλύτερη περίπτωση θα μας καταρρακώσει ψυχολογικά. Και το σημαντικότερο, αργά και σταθερά βήματα μέχρι εκεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει «άλλος ένας χρόνος».

 

Θα περάσουν πολλά χρόνια για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι έρευνες επαληθευτούν και στα δικά μας σώματα καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά ακόμη στην αρχή. Μέχρι τότε … Παν Μέτρον Άριστον αν θέλουμε το καντηλάκι μας να αργήσει να σβήσει…

 

Πηγή στοιχείων ερευνών: Medical News Today 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+4 -4 # ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 08-02-2015 19:29
Άντζυ, το να τρέχεις μία φορά το μήνα 20 χιλιόμετρα, αφορούσε τη συχνότητα του μακρά συνεχόμενου τρεξίματος (ιδιαίτερα γνωστού και με τον ξένο τίτλο long run) και όχι βέβαια της μοναδικής ημέρας προπόνησης του μήνα!
Ίσως δεν έγινα με τα γραφόμενα μου κατανοητός.

Μακάρι να συνεχίζεις την πραγματικά αξιόλογη δρομική σου πορεία στις υπεραποστάσεις χωρίς τραυματισμούς, αλλά μη θεωρείς ότι η καταπόνηση της υπεραπόστασης είναι και το υγιεινότερο πράγμα!!!
Για τα υπόλοιπα (κάπνισμα και σύγκριση υγείας ασκουμένων και μη) συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν κατάλαβα γιατί τα ανέφερες, δεδομένου ότι στην προηγούμενη άποψη μου δεν τεκμηριώνω κάτι διαφορετικό.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+13 -1 # Χρήστος_Μαυρίκιος 07-02-2015 22:11
Τάκη συγνώμη αλλά στην πρώτη μελέτη μιλάμε για δείγμα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, συνεπώς οχι για αντιπροσωπευτικ ό δείγμα για το μέσο αθλούμενο. Στη δεύτερη μελέτη αρχικά μιλάμε για μελέτη σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες αλλά στην πορεία γίνεται αναφορά μόνο σε άντρες ηλικίας 45-79. Ούτε πάλι αντιπροσωπευτικ ό δείγμα. Επίσης οι συγκρίσεις εγείρουν ερωτηματικά. Για παράδειγμα συμφωνα με την περιγραφή της μελέτης αν έχω έναν 45 χρονών θα τον έχω ρωτήσει για τις ηλικίες 15-30-44 και έναν 79 χρονών για τις ηλικίες 15-30-50-78, πως μετά θα τους συγκρίνω; Πόσο μάλλον όταν η κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται με την ηλικία και σχεδόν 10πλασιάζει τα ποσοστά εμφάνισης της από τα 40 στα 80. Αυτά τα "στατιστικά" σαν μαθηματικός που είμαι μου δημιουργούν απορίες. Μια λιγότερο μαθηματική απορία για τη δεύτερη μελέτη έχει να κάνει με το ποια άσκηση χαρακτηρίζεται έντονη. Αν η έντονη περιγράφει ας πουμε διαλλειμματική προπόνηση ή σχεδόν τρέξιμο σε ρυθμό αγώνα, τότε οι 5 ώρες αντιστοιχούν σχεδόν σε μέρα παρά μέρα τέτοιου είδους προπόνηση για έναν αθλητή ημιαντοχής-αντο χής, πόσοι στις ηλικίες 45-79 βρέθηκαν στο δείγμα να τρέχουν έτσι;
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχει σταδιακή προσέγγιση σε οτι κάνουμε, με αργά και σταθερά βήματα, όπως επισημαίνεις και εσυ και με παρακολούθηση από ανθρώπους που γνωρίζουν είτε μιλάμε για προπόνηση-διατρ οφή είτε για θέματα ιατρικά και να έχουμε αυτογνωσία. Πάντως...ακολου θώντας τα βασικά...
το τρέξιμο επιλύει περισσότερα προβλήματα από όσα δημιουργεί!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+10 -5 # Άντζυ Τερζή 07-02-2015 09:05
Χρήστο θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς το εξής. Φυσικά για να έχεις καλή υγεία, δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς μαραθώνιες αποστάσεις, αλλά αρκεί μια μέτρια άσκηση σε καθημερινή βάση (και όχι 2φορές τη βδομάδα). Με ένα 20ρι το μήνα ούτε η υπέρταση υποχωρεί ούτε τα αγγεία προφυλάσσονται από την αθηροσκλήρυνση. Ισα ίσα που αν ένας 45ρης αγύμναστος (γιατί χωρίς καθημερινή άσκηση αυτό θεωρείται) βγει μια φορά το μήνα να τρέξει 20χλμ το πιο πιθανό θα είναι να καταλήξει στα ΤΕΠ με κάποιο πρόβλημα, είτε αυτό θα είναι τραυματισμός, είτε ασταθής στηθάγχη εάν προυπάρχουν ήδη προδιαθεσικοί παράγοντες, είτε μια διαταραχή της οξεοβασικής του ισορροπίας.
Ως προς τις μαραθώνιες αποστάσεις, θα βγάλω τον εαυτό μου απέξω μιας και ασχολούμαι περισσότερο με τις υπεραποστασεις. Ουδέποτε όμως έχω τραυματιστεί και οι αιματολογικές μου εξετάσεις είναι πάντα άριστες. Δεν μιλάω για τη διάρκεια ή τις πρώτες μέρες μετά από έναν αγώνα υπεραπόσταης όπου ο οργανισμός ειναι σε μια φάση "βιοχημικού" σοκ..ακόμα και τότε όμως έχει τον τρόπο του να αυτοϊαθεί να το επαναφέρει. Οι φιλοι μου όμως που ασχολούνται με τις μαραθώνιες αποστάσεις επίσης δεν έχουν τραυματιστεί και έχουν επίσης άριστες αιματολογικές εξετάσεις.
Σίγουρα δεν υπερβάλουμε στους αγώνες για την υγεία μας και μόνο. Αλλά θεωρώ πως είμαστε πολύ πιο υγιείς από την πλειοψηφία του κόσμου που δεν ασκείται καθόλου.
Τελειώνοντας, το παράδειγμα του τσιγάρου είναι ατυχές, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως ενοχοποιείται πλέον για πληθώρα παθήσεων σε αντίθεση με το τρέξιμο σε μαραθώνιες αποστάσεις που αντιθέτως είναι ο νέος τρόπος ζωής πολλών που υπήρξαν κιόλας πρώην καπνιστές.
Παν μέτρον άριστον, αλλά και ο μαραθώνιος νομίζω δεν αποτελεί απόσταση που υπερβάλει του μέτρου.
Φιλικά πάντα,
Αντζυ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+16 -8 # ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 06-02-2015 17:16
Για να έχεις καλή υγεία αρκεί να τρέχεις 2 φορές την εβδομάδα από 8-10 χιλιόμετρα. Αρκεί.
Έστω και ένα 20άρι μία φορά το μήνα.
Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές, υλοποιούνται δε για να καταπνίξουν την έπαρση του εγωισμού μας.
Όπως οι καπνιστές ξέρουν ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία έτσι και οι δρομείς γνωρίζουν (άλλο αν δεν το παραδέχονται) ότι οι μαραθώνιες και άνω αποστάσεις δε συντελούν στην καλή υγεία τους.
Τόσοι τραυματισμοί που έχουμε υποστεί λίγο πολύ όλοι μας, αποδεικνύουν το αυτονόητο.

ΟΜΩΣ... επειδή οι περισσότεροι ΔΕΝ ανήκουμε στον "λογικό" μέσο όρο δρομέων, υποκύπτουμε στα ...βαριά.

ΥΓ: Άλλωστε μόνο με την υπέρβαση αισθανόμαστε ότι πραγματικά ζούμε. Αν το "παν μέτρον άριστον" μεταφραζόταν αυτολεξεί, τότε οι δύο πόλοι της γης και το Έβερεστ θα ήταν ακόμη απάτητα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 15/09/2018 16:12
  Συγχαρητήρια σε όλους, όσον αφορά τα μπερδέματα , παρακολουθούσα το swispeaks και τον φίλο Βασίλη , από ένα σημείο και μετά το live τα έκανε μούσκεμα και έδειχνε άλλα αντί άλλων και μπέρδεψε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις χρόνους κλπ μετά το μισό εξαφαν ...

  Ολόκληρο...

   
 • Lakes District Sky Trails 2018: Στις Κορυφές των ...

  Σοφία Βλαβιανού, 12/09/2018 09:00
  Στέλιο αν έχεις ορειβατική/αναρ ριχητική εμπειρία, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Lakes Sky Ultra - hard core αλλά αξίζει τον κόπο! Καλή συνέχεια :-)
   
 • Νεπάλ ... ένα οδοιπορικό πάνω απ'τα σύννεφα!

  ΑΡΙΣΤΕΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, 10/09/2018 09:32
  Μεστό κείμενο που σε παρασέρνει μέσα από τον ενθουσιασμό και την ειλικρινή ματιά της συγγραφέως σε αυτό που βιώνει, ταξίδι σε μία χώρα που δεν είναι εύκολη!! Μπράβο!!! Και στα επόμενα ταξίδια!!! :-)
   
 • Ultra Ursa Trail 2018: Και οι Πέντε ήταν Υπέροχες!

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΜΠΙΛΗΣ, 08/09/2018 14:46
  Δημήτρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τρέχουμε σε τέτοιους υπέροχους αγώνες και να ζούμε τέτοιες μοναδικές στιγμές.
   
 • UTMB® 2018: Η Μητέρα των Αγώνων Βουνού!

  mig, 06/09/2018 15:56
  hey my greek friends, time for a first greek PTL team in 2019: who's in?

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Τρέξιμο, μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να σου λένε «εγώ δεν έχω χρόνο να τρέξω…» ή «…το τρέξιμο δεν είναι για μένα, εκατό μέτρα κάνω και λαχανιάζω», ή «πώς το κάνεις; σε θαυμάζω…»...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration