Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Ρούχα>GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες μεμβράνες!


GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες μεμβράνες!

Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού ενός ορεινού δρομέα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Είναι αδιαμφισβήτητο όμως ότι το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού του όταν οι καιρικές συνθήκες πραγματικά σοβαρεύουν είναι το αδιάβροχο jacket. Μέχρι σήμερα είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε λύσεις αξιόπιστες οι οποίες όμως θα μας φόρτωναν με επιπλέον βάρος ή όγκο στο σακίδιο, ή πιο «light» που όμως δεν θα κατάφερναν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό έρχεται να αλλάξει ριζικά η GORE® παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία GORE-TEX® SHAKEDRY™, φέρνοντας την επανάσταση στις αδιάβροχες μεμβράνες!

Το σημαντικότερο πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει η GORE® ήταν να καταφέρει να δημιουργήσει μία μεμβράνη η οποία σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες θα διατηρούσε τα χαρακτηριστικά της και δεν θα «νότιζε» από την υγρασία. Τόσο από την εξωτερική (βροχή) όσο και από την εσωτερική (ιδρώτας). Όταν το ύφασμα ποτίσει από την υγρασία, αυξάνεται το βάρος του και επιπρόσθετα ο αθλητής νιώθει το ψύχος, ειδικά στον έντονο άνεμο. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα αυτό προκαλείτο από την ίδια την κατασκευή των υφασμάτων που είτε ενσωμάτωναν 2 layers (2L), είτε 3 layers (3L), είχαν πάντα το εξωτερικό layer να «κάθεται» πάνω στην μεμβράνη Gore-Tex, και έτσι να χάνει με τον καιρό τις ιδιότητές του κρατώντας το νερό της βροχής και την υγρασία του ιδρώτα, δημιουργώντας το δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα. Με την SHAKEDRY™ τεχνολογία είναι η πρώτη φορά που η μεμβράνη GORE-TEX® βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του υφάσματος εξαλείφοντας έτσι το πρόβλημα!

 

 

Είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε πρώτοι το νέο μπουφάν της GORE που ενσωματώνει τη νέα αυτή μεμβράνη και το οποίο ακούει στο όνομα ONE Gore-Tex® Active Run και μείναμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι αφού η εταιρεία κατάφερε να φτιάξει ένα μπουφάν το οποίο είναι πανάλαφρο - μόλις και μετά βίας φτάνει τα 118 γραμμάρια - πακετάρεται σε πολύ μικρό όγκο και το κυριότερο … δεν μουσκεύει με τίποτα! Είχαμε ουσιαστικά στα χέρια μας το πιο ελαφρύ και αδιάβροχο Gore-Tex® που φτιάχτηκε ποτέ!

 

Εντυπώσεις

Όσες φορές χρειάστηκε να το φορέσουμε, μας εξέπληξε. Σε δίωρη προπόνηση έντασης άνω του μετρίου όπου η μισή της διάρκεια έγινε υπό βροχή, το jacket ήταν πραγματικά σαν να μην είχε φορεθεί. Είναι κάτι που πρέπει να το δείτε από κοντά για να το πιστέψετε. Εντυπωσιακή η αδιαβροχοποίηση του αφού το νερό θα μείνει έξω από το μπουφάν ενώ είναι εντυπωσιακό και το θέαμα των σταγόνων που κυλούν πάνω του!

 

 

Όσο βρεγμένο και να είναι, αρκούν μερικά γρήγορα τινάγματα για να αποβάλλει όλη την υγρασία που έχει καθήσει πάνω του και να στεγνώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από αυτό το χαρακτηριστικό άλλωστε επήλθε και η ονομασία ... SHAKEDRY™!

 

 

Το ίδιο εντυπωσιακή και η διαπνοή του όμως αφού το εσωτερικό του ήταν στεγνό, κάτι που σημαίνει ότι είχε αποβάλλει την υγρασία του σώματος. Εδώ να σημειώσουμε το ότι όταν ένα μπουφάν έχει καλή διαπνοή δεν σημαίνει ότι το σώμα δεν θα ιδρώσει, ειδικά σε έντονη προσπάθεια. Η εφίδρωση όμως θα είναι μικρότερη και δεν θα έχει απομείνει υγρασία στο εσωτερικό του υφάσματος.

 

Αρκετά σημαντικό επίσης στοιχείο και το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες αδιάβροχες μεμβράνες κάνει λιγότερο ενοχλητικό θόρυβο κατά την κίνηση. Αυτό οφείλεται και στην ιδιαίτερα μαλακή υφή του υφάσματος το οποίο δεν θα ερεθίσει το δέρμα αν φορεθεί κατευθείαν πάνω σε αυτό.

 

 

Εφαρμογή / Χαρακτηριστικά

Αρκετά αθλητική (fit) η εφαρμογή του jacket κάτι που είναι και το ζητούμενο για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητικό σε τριβές και στον δυνατό άνεμο. Όποιος συνηθίζει να βάζει το jacket πάνω από το σακίδιο / αγωνιστικό γιλέκο ίσως να χρειαστεί να πάει σε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Οπότε καλό είναι να επισκεφτείτε το κατάστημα από όπου θα το αγοράσετε με το αγωνιστικό σας σακίδιο, θα γλυτώσετε χρόνο και ίσως και χρήμα! Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση αμφιταλαντεύεστε μεταξύ δύο μεγεθών, επιλέξτε το μεγαλύτερο.

 

 Το jacket φορεμένο πάνω από αγωνιστικό γιλέκο με δύο μεγάλα φλασκιά μπροστάΤο jacket φορεμένο πάνω από αγωνιστικό γιλέκο με δύο μεγάλα φλασκιά μπροστά

 

Πολύ χρήσιμα τα λάστιχα στα μανίκια, θα εμποδίσουν την βροχή και τον αέρα να διεισδύσουν στα χέρια σας ενώ λάστιχο υπάρχει και στην μέση την οποία θα την θέλαμε να κατεβαίνει πιο χαμηλά.

 

 

Η κουκούλα εφαρμόζει πολύ καλά και σας χαρίζει πλήρη ορατότητα σε στρέψεις του κεφαλιού αφού ενσωματώνει λάστιχο περιμετρικά του προσώπου. Ίσως εδώ να ήταν και η προσθήκη ελαστικού κορδονιού σύσφιξης της κουκούλας για ακόμη καλύτερη εφαρμογή.

 

Είναι αρκετά προστατευτικό στον λαιμό αφού κουμπώνει μέχρι το πηγούνι, παρόλα αυτά θα θυσιάζαμε μερικά γραμμάρια για να κουμπώνει λίγο ψηλότερα για ακόμη καλύτερη προστασία από τον δυνατό αέρα.

 

 

 

Πολύ χρήσιμη η τσέπη μπροστά θα χωρέσει κάτι στο οποίο θέλετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι να μην τοποθετηθεί κάτι βαρύ μιας και θα σας ενοχλεί κατά το τρέξιμο.

 

 

Σε κάθε σοβαρό μπουφάν οι ραφές του είναι θερμοκολλημένες κάτι που ισχύει και εδώ αποτελώντας εγγύηση ότι το νερό δεν θα τρυπώσει στο εσωτερικό του.

 

 

Όγκος / Βάρος

Η ευελιξία του είναι ανεκτίμητη. Όταν το πιάσετε στα χέρια σας δεν θα πιστέψετε το πόσο ελαφρύ είναι αφού το βάρος του φτάνει μόλις στα 118 γραμμάρια. Πακετάρεται σε ελάχιστο όγκο για να μην χρειαστεί να διστάσετε εάν θα το πάρετε ή όχι μαζί σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χώστε το στο σακίδιο, στη ζώνη ή ακόμη και κρατήστε το ή τυλίξτε το στο χέρι σας!

 

 

Συμπέρασμα

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μπουφάν που ενσωματώνει ότι πιο κορυφαίο τεχνολογικά κυκλοφορεί αυτή την στιγμή από άποψη ρουχισμού. Κάτι βέβαια που δεν είναι «εφέ» αλλά αποτυπώνεται στην χρήση όταν οι συνθήκες αγριέψουν και αναζητάς κάτι ελαφρύ και προστατευτικό. Ένα μπουφάν που δεν θα διστάσεις να το πάρεις μαζί σου σε οποιεσδήποτε συνθήκες αφού ο όγκος και το βάρος του δεν θα ενοχλήσουν. Η τιμή του που φτάνει στα 300 ευρώ σίγουρα το τοποθετεί στο άνω άκρο της αγοράς και σίγουρα δεν είναι μια αγορά που μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο. Δεν είναι ένα ποσό που μπορείς να δώσεις εύκολα. Σκεφτείτε το όμως πραγματικά σαν επένδυση: Ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για ένα ζευγάρι παπούτσια που θα αντικαταστήσουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι ένα αδιάβροχο μπουφάν που με κατάλληλη χρήση θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια και που σε πολλές περιπτώσεις αφορά την ασφάλειά μας οπότε μια τέτοια αγορά είναι κάτι που αξίζει και με το παραπάνω.

 

Ότι ισχύει για όλα τα κομμάτια του εξοπλισμού ισχύει και εδώ: Κάτι που φοράς είναι κορυφαίο όταν δεν καταλαβαίνεις ότι το φοράς. Και στην περίπτωση του ONE Gore-Tex® Active Run ισχύει στο ακέραιο! Εν ολίγοις, παρακαλάς να βρέξει για να βγεις έξω να τρέξεις!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων GORE® στην Ελλάδα είναι το κατάστημα AlpamayoProΧαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+2 -1 # ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ 27-01-2018 09:50
Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι προς όφελος μας , υπάρxει ήδη μπουφάν της columbia το Men’s OutDry™ Ex Light Shell για τρέξιμο στο βουνό αλλά είναι ποιό βαρύ , (την άνοιξη θα βγεί και light έκδοση) , όσο για την αντοχή τα τέστ που διάβασα διατείνονται ότι έχει μεγαλύτερη αντοχή το σύστημα αυτό και δουλεύει για πολλές ώρες χωρίς να χάνει την διαπνοή του.
Υ.Γ. προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν έχω καμμιά σχέση με την columbia ,έτυχε να βρώ σε προσφορά ένα ζευγάρι παπούτσια trail run που τα αγόρασα από έξω , μου κίνησε την περιέργεια η μεβράνη , και έκανα αναζήτηση στο νετ γύρω από το θέμα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 -1 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 26-01-2018 23:06
Πολύ ωραία όλα αγαπητέ Τάκη, αλλά η τοποθέτηση της μεμβράνης εξωτερικά, πάνω στα layer και όχι κάτω από αυτά, δεν εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά την έκθεσή της σε κάθε λογής φθορά-μικρή ή μεγάλη-από το εξωτερικό περιβάλλον...;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 0 # Τάκης Τσογκαράκης 27-01-2018 16:12
Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) έγινε, αντιπαραθετοντα ς μία μεμβράνη με εξωτερικό layer, και μία νέου τύπου χωρίς, ξυνοντας το πάνω μέρος, έβλεπες να ξεφτιζει το εξωτερικό layer, ενώ ή μεμβράνη που δεν είχε εξωτερικό, παρέμεινε άθικτη!  Ή αλήθεια σε κάθε περίπτωση είναι ότι πρόκειται για μία νέα τεχνολογία οπότε η αντοχή στον χρόνο είναι κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί, ειδικά σε πολύωρη χρήση με σακίδιο ή vest ;)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -2 # ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ 23-01-2018 19:28
Υπάρχει ήδη υλικό με παρόμοιες ιδιότητες το OUTDRY που έχει αγοραστεί από την columbia και βιάστηκε να βγάλει κάτι παρόμοιο
για να μήν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 -2 # Τάκης Τσογκαράκης 24-01-2018 12:05
Θα εννοείς την Outdry Extreme. Επί της αρχής κατασκευής της μεμβράνης δεν έχεις άδικο. Υπάρχει όμως το μεγάλο αλλά! Αφενός η Outdry η οποία κυκλοφορεί χρόνια δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε jacket, θα την βρεις σε γάντια, σακίδια και παπούτσια. Η Columbia έχει χρησιμοποιήσει την Extreme που παρουσιάστηκε το 2016 σε πιο βαριά τεχνικά μπουφάν, ενώ το "δρομικό" της είναι στα 320γρ!!! Αφετέρου, και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά του Shakedry υφάσματος, είναι η πρώτη φορά που μεμβράνη με τέτοια τεχνικά specs αδιαβροχοποίηση ς / διαπνοής / "αντιανεμικότητ ας", βγαίνει τόσο ελαφριά, με τόσο μαλακή υφή, "αθόρυβη" και με ελάχιστο όγκο όταν την διπλώνεις / πακετάρεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πριν καν βγάλει η GORE το δικό της στην αγορά, αγόρασαν το license του Shakedry και θα κυκλοφορήσουν φέτος τα δικά τους jackets εταιρείες όπως οι The North Face με το Jacket HyperAir, η Arc’teryx με το Jacket Norvan SL Hoody, η Mammut με το Jacket Rainspeed Ultralight, η Castelli με το Jacket Idro, η Dynafit με το Ultra Light ενώ σύντομα αναμένεται αυτή η λίστα να μεγαλώσει προς όφελος δικό μας προφανώς ως προς την τιμή του!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Francois D’ Haene: Συνέντευξη με ένα φίλο του…

Francois D’ Haene: Συνέντευξη με ένα φίλο του "μικρού πρίγκηπα"!

Στην επιστροφή μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να προσγειώσω το αεροπλάνο μου στην έρημο Σαχάρα. Μη με ρωτήσετε πώς βρέθηκα εδώ, ο προορισμός μου μετά το Western St...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration