Από τη γεύση στη δράση: Μπορεί ο καφές να γίνει μια νέα επαναστατική τεχνολογία στα δρομικά ρούχα;

Τα τελευταία χρόνια η τεράστια ανάπτυξη του τρεξίματος έφερε επανάσταση στη σχεδίαση των υλικών για τα ρούχα που φοράμε σε αγώνες και προπονήσεις, με πολλές “διαστημικές” τεχνολογίες να συναγωνίζονται στα εργαστήρια αλλά και στα ράφια. Ταυτόχρονα, ο καφές και πιο συγκεκριμένα η καφεΐνη, αποδείχτηκε από πλήθος μελετών ότι προσφέρει πολλά στους δρομείς, είτε μιλάμε για ενίσχυση της απόδοσης, είτε για μείωση της κούρασης και φυσικά της προσπάθειας να μείνουμε ξύπνιοι στις ατελείωτες νύχτες των αγώνων υπεραπόστασης. Ο καφές όμως εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιείται και με ένα τρόπο καινοτομικό, που αφορά την χρήση του για την κατασκευή αθλητικών ρούχων και μάλιστα με προϊόντα να υπάρχουν ήδη στην αγορά. Ας δούμε πως…

 

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με βάση τις εκτιμήσεις απολαμβάνουν τον καφέ τους καθημερινά. Αν υποθέσουμε 2-3 κούπες ο καθένας, μιλάμε για περίπου 9.5 δισεκατομμύρια κιλά υπολείμματα καφέ, τα οποία πετιούνται στα “χωράφια”. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι αυτός ο καφές που έχει πεταχτεί στη φύση παράγει μεθάνιο, ένα αέριο που κατηγορείται για την επίδραση του στο περιβάλλον.

Προσθέτοντας τώρα την ανάγκη για βιωσιμότητα, το ότι όλες οι εταιρείες ψάχνουν για κάτι επαναστατικό και διαφορετικό, την ανάγκη να υπάρξει μια χρήση των υπολειμμάτων ενός προϊόντος που ότι περισσεύει πετιέται – στην περίπτωση μας ο καφές – και κάποιες ιδιότητες του καφέ όταν χρησιμοποιηθεί στην κλωστοϋφαντουργία που δεν τις είχε μελετήσει ο άνθρωπος μέχρι πρόσφατα, οδήγησαν καινοτόμες εταιρείες όπως η Ταιβανέζικη SingΤex® με το  S.Café®, να το ερευνήσουν παραπάνω.

Και που κατέληξαν; Ότι μπορούν να σχεδιάσουν υφάσματα που αποτελούνται από νήματα που κατασκευάζονται από υπολείμματα κατακάθια καφέ, με την εφαρμογή μιας φιλικής προς το περιβάλλον πατενταρισμένης διαδικασίας χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης. Τα νήματα που είναι εμποτισμένα με “νανοκατακάθι” καφέ S.Café® επωφελούνται από την αυξημένη επιφάνεια, με αποτέλεσμα την εξαιρετική απόδοση διασποράς του νερού και μετατρέπονται από 100% συνθετικά σε μικτή ίνα, μειώνοντας έτσι τον συνολικό πολυεστέρα στην αλυσίδα παραγωγής. Εκτός από την απορρόφηση των οσμών, τα υφάσματα της S.Café® που είναι εμποτισμένα με καφέ έχουν και άλλα πλεονεκτήματα απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να στεγνώνουν σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από το βαμβάκι, ενώ προσφέρουν φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πως προκύπτει όμως μια τέτοια ιδέα; Όπως όλες οι μεγάλες ιδέες .. τυχαία! Όσο αφορά μάλιστα την SingTex® και το S. Cafe®, η γέννηση της ιδέας ήρθε όταν η σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας παρατήρησε έναν πελάτη καφετέριας να μαζεύει ανακυκλωμένο κατακάθι σε μια καφετέρια και αστειευόμενη είπε στον σύζυγό της ότι θα έπρεπε να βάλει καφέ στα ρούχα του, ώστε να μην μυρίζει τόσο άσχημα μετά το τρέξιμο! Και γιατί ο καφές βοηθάει; Γιατί η καφεΐνη περιέχει άζωτο, το οποίο της προσδίδει φυσικές ιδιότητες αποκλεισμού των οσμών.

 

Όσο αφορά λοιπόν την κλωστοϋφαντουργία σίγουρα έχουμε ένα καινούργιο, υποσχόμενο, trend. Το υιοθετούν όμως εταιρείες που φτιάχνουν δρομικά ρούχα ή έχει μείνει στο εργαστήριο; Αν το ψάξει κανείς θα δει ότι υπάρχουν ήδη προϊόντα στην αγορά. Αρκετά brands έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με υφάσματα εμπλουτισμένα με καφέ. Η Ministry of Supply, μια καινοτόμος εταιρεία υφασμάτων από το 2012, γνωστή για την ενσωμάτωση τεχνολογιών της NASA στα ρούχα της, χρησιμοποιεί 4% ύφασμα S.Café® στην επένδυση του Newton Active Short. Επίσης, η κάλτσα Atlas Ankle Sock, αν και δεν είναι ειδικά κάλτσα για τρέξιμο αλλά για hiking, περιέχει 40% ανακυκλωμένο πολυεστέρα που έχει εμπλουτιστεί με καφέ για καλύτερη αναπνοή στις πεζοπορίες στα μονοπάτια. Μια πολύ γνωστή μας και δημοφιλής εταιρεία, η La Sportiva, έχει επίσης συνεργαστεί με την SingTex® και πρόσφατα χρησιμοποίησε ύφασμα S.Café στο Tracer Tee της. Μια άλλη εταιρεία που προμηθεύεται ύφασμα S.Café® είναι η Rabbit για το δημοφιλές της Swish Jacket. Τέλος η Γαλλική εταιρεία Satisfy, κατάλαβε τις δυνατότητες των υφασμάτων με έγχυση καφέ το 2017 και μέσα από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς δημιούργησε το CoffeeThermal.

Τελικά, πίνοντας και πλέον φορώντας .. καφέ θα γίνουμε πιο γρήγοροι; Μάλλον όχι, αλλά σίγουρα είναι μια επαναστατική τεχνολογία που εκτός από τις θετικές ιδιότητες που προσδίδει στα ρούχα που φοράμε είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον, κάτι που πλέον είναι η σωστή και απαραίτητη για την βιωσιμότητα του πλανήτη μας τάση στον σχεδιασμό προϊόντων κάθε είδους!

Αυτά και ας φτιάξω το διπλό μου εσπρέσσο τώρα .. ;-)

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγή: trailrunner magazine, websites εταιρειών που περιλαμβάνονται στο άρθρο.

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ