Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Brooks Mazama: Σπάστε τα ρεκόρ σας στα μονοπάτια


Brooks Mazama: Σπάστε τα ρεκόρ σας στα μονοπάτια

Η Brooks είναι μια από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες εταιρίες κατασκευής αθλητικών υποδημάτων, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή της το 1914 στο Bothell, Wash στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει παπούτσια τόσο για άσφαλτο όσο και για ορεινό τρέξιμο, ενώ διακρίνεται για την περιβαλλοντική ευαισθησία στην χρήση υλικών, κυρίως με την πατέντα της βιοδιασπώμενης, με χρήση μη τοξικών υλικών, μεσόσολας (BioMoGo®), την οποία χρησιμοποιεί στα περισσότερα μοντέλα της. Το Mazama αποτελεί την πιο πρόσφατη πρόταση της διάσημης εταιρείας στην κατηγορία των ελαφριών και γρήγορων trail μοντέλων και έρχεται να συμπληρώσει την ήδη επιτυχημένη σειρά PureGrit παρέχοντας προστασία εφάμιλλη των πιο «βαρέων» κατηγοριών για πιο σκληρά τερέν.

Σχεδίαση

Εδώ είναι που το παπούτσι σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή και έρχεται να συνεχίσει την παράδοση των ωραίων σχεδιαστικών προτάσεων της Brooks. Το μπλε που κυριαρχεί συνδυάζεται αρμονικά με το κίτρινο ελεκτρίκ ενώ οι κόκκινες πινελιές τονίζουν το σήμα της Brooks αλλά και την σόλα του παπουτσιού. Αναμφισβήτητα θα τραβήξουν τα βλέμματα και παρόλο που σίγουρα δεν αγοράζουμε παπούτσια για αυτόν τον λόγο, δεν το κρύβουμε ότι χαιρόμαστε να φοράμε κάτι ωραίο. Ο πρώτος αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω! Το χαμηλό του προφίλ (25 mm στο τακούνι, 16mm στα δάκτυλα) φωνάζει ότι θέλει να τρέξει γρήγορα. Και ναι, είναι όσο γρήγορο δείχνει!

 

Δεν θα περάσει απαρατήρητο το Brooks Mazama!Δεν θα περάσει απαρατήρητο το Brooks Mazama!

 

Αίσθηση

Με το που θα φορεθεί το παπούτσι θα καταλάβεις για ποιο λόγο έχει φτιαχτεί. Αρκετά στενή εφαρμογή σε όλο το μήκος του πέλματος, δεν θα περιμέναμε όμως κάτι λιγότερο από ένα παπούτσι που έχει φτιαχτεί για να τρέξει γρήγορα. Με τα μόλις 263 γραμμάρια που φοράτε στο πόδι σας (US 9, EUR 42,5) θα θέλετε να βγείτε έξω να τα δοκιμάσετε. Ταιριάζει γάντι στο πόδι και το αγκαλιάζει κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ότι θα ακούσει σε ότι του πεις να κάνει και θα πάει όπου του πεις να πάει. Στο μαγαζί δοκιμάστε καταρχάς το μέγεθός σας αλλά ίσως χρειαστεί να πάρετε και μισό νούμερο μικρότερο καθώς παρότι έχει στενή εφαρμογή μπορεί να σας φανεί μεγάλο σε μήκος. Μην ξεχνάτε ότι για ένα τέτοιο παπούτσι το οποίο δεν θα φορεθεί για 15 και 20 ώρες αλλά για πολύ λιγότερες, δεν θέλετε άπλετο χώρο αλλά όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή σε όλο το πέλμα.


Θα ταιριάξει γάντι στο πόδι σας. Αρκεί να μην έχετε φαρδύ πέλμαΘα ταιριάξει γάντι στο πόδι σας. Αρκεί να μην έχετε φαρδύ πέλμα


Πάνω μέρος

Το πλέγμα διπλού στρώματος αποτελείται από ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο πολλαπλών κατευθύνσεων που παρέχουν εξαιρετική δομή και μεγάλη υποστήριξη. Μια προσέγγιση που προτιμούν αρκετοί κατασκευαστές, εδώ έχει πολύ καλή εφαρμογή μιας και η πίεση με σφιχτά κορδόνια είναι παντού ομοιόμορφη, κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο.

 

Αυτό που εντυπωσιάζει για παπούτσι αυτής της κατηγορίας και είναι ίσως από τα καλύτερα που έχουμε δει, είναι η προστασία στα δάκτυλα. Το σκληρό πλαστικό παραπέμπει σε παπούτσι κατηγορίας “ultra” και σίγουρα είναι ένα από μεγαλύτερά του πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού στην κατηγορία.

 

 

Στην φτέρνα η προστασία που παρέχει είναι όσο χρειάζεται για την κατηγορία του ενώ και τα υλικά που χρησιμοποιεί η Brooks είναι αρκετά μαλακά και δεν θα προβληματίσουν με τριβές την ευαίσθητη περιοχή του αχιλλείου και του αστραγάλου

 

Η γλώσσα του παπουτσιού αγκαλιάζει το πόδι, είναι λεπτή και αεριζόμενη χωρίς «μαξιλαράκι» και –το κυριότερο- θα μείνει στη θέση της όσες ώρες και να τρέξετε.

 

 

 

Μεσόσολα

Η μεσόσολα των 6mm drop είναι κατασκευασμένη με την τεχνολογία BioMoGo της Brooks, ένα υλικό το οποίο όπως υποστηρίζει η εταιρεία, προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη δύναμη που εφαρμόζετε σε αυτό. Αν εξετάζατε το DNA του Brooks μέσω μικροσκοπίου θα βλέπατε ότι αποτελείται από εκατομμύρια ανεξάρτητα μόρια συνδεδεμένα μεταξύ τους με μία «αλυσίδα». Αυτά τα μόρια αντιδρούν στην ποσότητα δύναμης που εξασκείται στο πόδι, διασκορπίζοντας την πίεση και παρέχοντας ελαστικότητα δίνοντας μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών από ότι ένα τυπικό EVA ή Gel υλικό.

 

Στο Mazama η Brooks έχει προσθέσει και ένα επιπλέον layer προστασίας το οποίο ουσιαστικά δίνει στο πόδι επιπλέον ώθηση κατά την ύστερη φάση του κύκλου τρεξίματος όπου το πόδι ανασηκώνεται από το έδαφος. Αυτό το layer που το ονομάζει Propulsion plate έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το μπροστινό μέρος της μεσόσολας παρέχοντας έτσι επιπλέον προστασία σε όσους πατάτε μπροστά. Και με αυτό το παπούτσι θα το κάνετε άφοβα!

 

 

Για την καλύτερη δυνατή ευελιξία του παπουτσιού και παρότι ανήκει στην «σκληρή» κατηγορία, η μεσόσολα έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει ανεξαρτησία ανάμεσα στο εμπρός και το πίσω μέρος του πέλματος. Παρότι δηλαδή η μεσόσολα είναι αρκετά σκληρή, το παπούτσι μπορεί να συστραφεί στον άξονα με ευκολία δίνοντας έτσι επιπλέον ευελιξία στα δύσκολα τερέν των ελληνικών βουνών

 

Σόλα

Στη σόλα θα διακρίνουμε πολλά διαφορετικά patterns στις τάπες, αφού έχει σχεδιαστεί να παρέχει καλή πρόσφυση τόσο στις ανηφόρες, όσο και στις κατηφόρες με όποιο τρόπο κι αν πατάμε το πόδι. Με το 6mm drop βέβαια οι πιθανότητες δίνουν πάτημα με το μέσο και το μπροστινό μέρος του πέλματος. Το προφίλ των ταπών του δεν είναι πολύ υψηλό κάτι που δίνει την εικόνα ενός παπουτσιού το οποίο θα αποδώσει καλύτερα σε στεγνό έδαφος και πράγματι έτσι είναι.

 


Εντυπώσεις

Το Mazama ήταν μια αποκάλυψη στο σκληρό τερέν της Πάρνηθας. Σκαλάκια, Χούνη, ΑηΓιώργης ήταν τα αγαπημένα του τερέν. Για όσους δεν γνωρίζουν: πετρώδη, σκληρά αλλά και σαθρά κομμάτια με σπασμένη πέτρα και μεγάλες κλίσεις. Ελληνικό τερέν γαρ δηλαδή. Δεν πιστεύαμε ότι ένα τέτοιο παπούτσι θα παρείχε τόσο καλή προστασία. Μην περιμένετε βέβαια αφρώδη απορρόφηση κραδασμών καθότι έχει σχετικά σκληρή αίσθηση, το πέλμα σας όμως θα βγει αλώβητο καθώς η μεσόσολα του Mazama κάνει θαύματα.

 

Πολύ καλή η πρόσφυση τόσο στην ανηφόρα, όσο και στην κατηφόρα ειδικά σε σαθρό τερέν με σπασμένη πέτρα. Δεν υπήρξε η δυνατότητα να δοκιμαστεί σε λασπώδες / βρεγμένο τερέν, δεν μπορούμε να περιμένουμε όμως θαύματα παρατηρώντας τον σχεδιασμό αλλά και το ύψος των ταπών της. Παρόλα αυτά για αυτόν τον λόγο μπορεί να φορεθεί άνετα και στις διαλλειματικές σας σε κάποιο πάρκο ή ακόμη και σε κάποιο γρήγορο ασφάλτινο κομμάτι.

 

Σχεδιαστικό μειονέκτημα της σόλας η οποία τόσο για να κερδηθεί βάρος, όσο και για καλύτερη ευελιξία, αφήνει μεγάλα κενά (φαίνεται το propulsion plate / rock plate) το γεγονός ότι δεν είναι μικρές οι πιθανότητες να μαζέψετε μερικά πετραδάκια μαζί σας!

 

Διόλου απίθανο να πάρετε τέτοια πετραδάκια βόλτα μαζί σας!Διόλου απίθανο να πάρετε τέτοια πετραδάκια βόλτα μαζί σας!

 

Ο εξαερισμός ήταν σε κορυφαία επίπεδα, κάτι που αναδεικνύει τον καλοκαιρινό χαρακτήρα του παπουτσιού.

 

Εν κατακλείδι, το Mazama είναι ένα παπούτσι ιδανικό για το στεγνό ελληνικό καλοκαιρινό τερέν που θα φορεθεί για να σπάσετε το ρεκόρ στο αγαπημένο σας μονοπάτι ή στον αγώνα στόχο σας ο οποίος όμως ακόμη και για τους πιο έμπειρους δεν θα περάσει σε διψήφιο αριθμό ωρών. Ιδανική του απόσταση τα ορεινά 25άρια αν και θα φοριόταν άνετα και σε έναν μαραθώνιο τύπου Metsovo Ursa Trail αν δεν έχει πολλή λάσπη. Οι αρκετά πιο έμπειροι θα το φορέσουν και στον Olympus Marathon. Απευθύνεται σε δρομείς με σχετικά χαμηλό βάρος (δεν θα το προτείναμε για αθλητές πάνω από 75 κιλά), στενό σχετικά πέλμα και ουδέτερο (neutral) πάτημα αν και όπως έχουμε επαναλάβει το πάτημα δεν έχει τόση σημασία στο μονοπάτι.

 

Χαρακτηριστικά

 • Βάρος: 263 γρ (Αντρικό US 9, EUR 42,5)
 • Drop 6mm
 • Προφίλ: 21mm (Φτέρνα), 15mm (δάκτυλα)
 • Μεσόσολα: Biomogo DNA Layout με ανεξάρτητη σχεδίαση στο εμπρός και πίσω μέρος του πέλματος
 • Propulsion plate (rock plate): στο εμπρός μέρος
 • Πάτημα: ουδέτερο (neutral)
 • Εφαρμογή στο πέλμα: μέτρια προς στενή
 • Τιμή: 140Ε

 

View this photo set on Flickr  

 

Αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων Brooks στην Ελλάδα η Shop & Trade

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 23/01/2018 16:28
  Υπάρχει ήδη υλικό με παρόμοιες ιδιότητες το OUTDRY που έχει αγοραστεί από την columbia και βιάστηκε να βγάλει κάτι παρόμοιο για να μήν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό .
   
 • La Sportiva, η συλλογή παπουτσιών του 2017

  Τάκης Τσογκαράκης, 23/01/2018 10:05
  Ανάμεσα στα δύο θα διάλεγα για τον ΟΜ το Akasha, είναι πιο "ευέλικτο" και χαμηλό και στο μόνο που υστερεί σε σχέση με το Akyra είναι στο κράτημα σε πλάγιες κλίσεις. Για δες πάντως και τα Bushido ... ;)
   
 • La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλ ...

  λιγνος δημητρης, 23/01/2018 10:00
  καλησπερα!θα ηθελα τη βοηθεια σας.ειμαι 87 κιλα και 1,83.συνηθιζω να πηγαινω γρηγορες πεζοποριες σε βουνο και θελω να αρχισω να τρεχω.ψαχνω ενα παπουτσι με καλη αποσβεση γιατι οτι εχω ειναι σκληρα και με χτυπανε στη μεση και γονατα.εχει μεγαλη γκαμα ...

  Ολόκληρο...

   
 • Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτ ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 15/01/2018 08:59
  Καλημέρα! Τον φακό τον έχω φορέσει στο Ultra Trail Pelion και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά αφού προπονούμαι νωρίς το πρωί, χωρίς να έχω το παραμικρό πρόβλημα ;)
   
 • Αυξημένη επικινδυνότητα χιονοστιβάδας - Εκπαιδευτ ...

  Μάνος Κυριακάκης, 12/01/2018 15:57
  καλα ολα αυτα ρε παιδια αλλα θα πρεπει να ειναι και εστω και λιγο προσιτα ! 300 ευρω το διήμερο χωρις να περιλαμβανει : Κόστος διαμονής και διατροφής Κόστος μετακίνησης Ενοικίαση εξοπλισμού Κάρτα λίφτ όπου και αν χρειαστεί ... τα σχολια δικα σας ...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Garmin 920XT + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Σαν καινούργιο, αγορά 03/17. Με την ζώνη, φορτιστή και δώρο το bikemount. Το ρόλοι και τη ζώνη τα καθάρισα μετά κάθε προπόνηση με γλυκό νερό + η ζώνη κάθε μηνά στο πλυντήριο. 250 € 6972621720 (
  • loudo
  • 20/01/2018 14:09
  • La Sportiva Akyra σαν καινούργια (1 Δημοσιεύσεις)
  • Φορεμένο μόνο σε δυο προπονήσεις άριστη κατάσταση όπως θα δείτε και από τις φώτο. Νουμερο 45 uk 10,5 Τιμή 70 ευρώ Πλ giatrosg@gmail.com 6973032626 Γιώργος φώτο εδώ https://ibb.co K4Pob http
  • giatrosg@gmail.com
  • 20/01/2018 12:28
  • Χειμερινή Ανάβαση στον Τυμφρηστό (Βελούχι) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα
  • JohnLux
  • 18/01/2018 10:51
  • Garmin fenix 3 hr sapphire (1 Δημοσιεύσεις)
  • image.jpg image.jpg image.jpg Garmin fenix 3 sapphire πωλείται σε καλή κατάσταση τιμή 340 ευρώ περιοχή κερατσινη.
  • Stamina
  • 16/01/2018 18:08

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-…

Με τον Vibram® Hong Kong 100 ξεκινά το Ultra-Trail® World Tour!

Ήρθε η ώρα της έναρξης της σπουδαιότερης διεθνούς σειράς αγώνων ultra trail στον κόσμο, του Ultra Trail World Tour 2018! Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό από το μέρος ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration