Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Από 07 Δεκ 2021

Η Πάτρα είναι μια πόλη με εξαιρετικά μεγάλη δρομική παράδοση, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια τα τελευταία χρόνια, όσο αφορά τουλάχιστον την τέλεση διοργανώσεων. Να όμως που κάτι αρχίζει να κινείται εδώ και λίγο καιρό. Ένα virtual δρομικό event στα μονοπάτια του Ομπλού μέσα στην πανδημία, εξελίχτηκε σε κανονική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος και μάλιστα χρησιμοποιώντας δυο εμβληματικά σημεία της πόλης, την Achaia Clauss και τον Ομπλό. Ακόμα καλύτερα, έχοντας και σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό, ενισχύοντας την “Φλόγα Πάτρας” και την “Κιβωτό της Αγάπης”. Νέοι άνθρωποι, με όραμα να φέρουν πάλι την χαρά των διοργανώσεων τρεξίματος στην Πάτρα και στα όμορφα βουνά της, με παρέες με μεράκι που όλο και μεγαλώνουν, ξεκινούν την δράση τους στις 9 Ιανουαρίου 2022 με το Koumaria Trail Race. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος συζητάει μαζί μας για τη διοργάνωση, τους “Μπαρουτοκαπνισμένους” και τον  “Ερυμάνθιο Κάφρο”, τα σχέδια τους για το μέλλον και τις κρυμμένες ομορφιές που κρύβει η Πάτρα και η φύση γύρω της.

 

[Advendure]: Το Koumaria Trail Race έχει βάση τους χώρους ενός από τα πιο ιστορικά οινοποιία της χώρας μας, ένα σύμβολο της Πάτρας – την Achaia Clauss – και χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τμήμα των μονοπατιών του Ομπλού, με δυο πολύ όμορφες διαδρομές, αλλά και με έναν εξαιρετικό σκοπό. Πως εμπνευστήκατε αυτή την εκδήλωση; Το “Koumaria” πως προέκυψε;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Θα αρχίσω με το “Koumaria”, μια και όπως δηλώνει το όνομα η περιοχή είναι γεμάτη κουμαριές. Ειδικά δυο από τα μονοπάτια, κοινά και για τις δύο διαδρομές, είναι στολισμένα απο τα πανέμορφα αυτά δέντρα και μάλιστα τη χρονική περίοδο  που επιλέξαμε να κάνουμε τον αγώνα φέρουν ώριμους καρπούς στα κλαδιά τους. Αφού, λοιπόν, κάνουμε αρκετές προπονήσεις τη περίοδο αυτή στον Ομπλό, λόγω του ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μιας και το υψόμετρο είναι χαμηλό και έχουμε φάει πολλά κούμαρα στις προπονήσεις μας, ήταν αναμενόμενο να πάρει ο αγώνας το όνομα του από ένα στοιχείο ορόσημο της βλάστησης στη περιοχή.

Η Achaia Clauss θα τολμήσω να πω ότι είναι από τα ιστορικότερα και ομορφότερα οινοποιεία της Ελλάδας. Θα ήταν αδιανόητο να περάσουμε μπροστά από την επιβλητική πύλη και να μη τη διαβούμε. Αν και είμαι λάτρης της φύσης και του βουνού, πιστεύω πως η Achaia Clauss δικαιωματικά θα κλέψει τη παράσταση.

Η έμπνευση προέκυψε από κάτι που με “έτρωγε” μέσα μου. Δε μπορεί να μη γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις στη πόλη μας. Το τοπίο είναι υπέροχο, αλλά μένει ανεκμετάλλευτο. Ο κόσμος έχει ανάγκη να τρέξει μακριά από τα προβλήματα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

 

[Advendure]:Koumaria Trail Race”, “Μπαρουτοκαπνισμένοι”, “Ερυμάνθιος Κάφρος” … σίγουρα πρωτότυπες ονομασίες και με χιούμορ δοσμένες. Μιλήστε μας λίγο για τις ομάδες πίσω από την εκδήλωση, την φιλοσοφία τους και την ιστορία τους, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Που μπορεί να σας βρει κάποιος και να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες σας;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Θα έλεγα παρέες, φίλοι, αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί και στις δυο ομάδες και έτσι ξεκίνησαν και συνεχίζουν. Η φιλοσοφία είναι να μαζευτούμε τη Κυριακή να πάμε για προπόνηση, για συντήρηση και καθαρισμό των μονοπατιών. Να ορίσουμε το ραντεβού μας νωρίς, το πρωί και να μπούμε στα αυτοκίνητα να πάμε όλοι παρέα στον αγώνα να κάνουμε τη πλάκα μας, να διασκεδάσουμε. Απλά πράγματα με καλή διάθεση.

 

 

[Advendure]: Έχοντας προσωπική γνώση για τον Ομπλό και τα μονοπάτια του – άλλωστε εκεί κάνω σημαντικό μέρος των προπονήσεων μου κι εγώ – μπορώ να πω ότι προσφέρει γερή βουνίσια εμπειρία και φοβερή θέα της Πάτρας και ακόμη πιο μακριά. Δώστε μας κάποια highlights των δυο διαδρομών που περιλαμβάνει η διοργάνωση. Τεχνικά, τι αθλητικά χαρακτηριστικά απαιτεί η καθεμία;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Η Koumaria είναι ένας αγώνας μέτριας δυσκολίας και απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς  του ορεινού τρεξίματος. Ως highlight δε θα μπορούσε να έχει κάτι άλλο εκτός από τη γνωστή αντιπυρική ζώνη που θα συναντήσουμε στο 13o km με μήκος 1000 μέτρα και 250 θετική ανάβαση. Το  Omplos hills είναι η αρχή και το τέλος του μεγάλου αγώνα. Δεν έχει να ζηλέψει κάτι από ομορφιά, εφόσον και τα ομορφότερα μονοπάτια είναι κοινά. Εδώ δε θα συναντήσουμε τόσο εξειδικευμένα και τεχνικά μονοπάτια και το τερέν είναι φιλικό και για τους πιο αρχάριους δρομείς.

 

 

[Advendure]: Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε αγωνιστικό event σε αυτές τις διαδρομές, αλλά την πρώτη φορά λόγω της πανδημίας είχε πολύ περιορισμένα χαρακτηριστικά (virtual race). Είναι το event της 9ης Ιανουαρίου μια πρώτη γενική πρόβα για μόνιμη τέλεση του αγώνα; Έχετε  στήριξη από την Πάτρα (εθελοντικά και χορηγικά), που δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν μπορεί να “στεριώσει” αγώνες δρόμου ή ορεινού τρεξίματος, παρά την πλούσια αθλητική και δρομική της ιστορία;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Έγινε το virtual και ο κόσμος που έτρεξε πέρσι, με συναντούσε στο δρόμο και η πρώτη ερώτηση ήταν: "Τι θα κάνουμε φέτος στον Ομπλό;" Τα σχόλια για τη διαδρομή από τους συμμετέχοντες ήταν το κίνητρο να πάρω το θάρρος και να το τολμήσω φέτος με έναν επίσημο πλέον αγώνα. Ελπίζω να πάει καλά, να γίνει θεσμός και να μας δώσει την ευκαιρία με τη συμμετοχή του ο κόσμος, να αποκαλύψουμε του χρόνου και τις υπόλοιπες σκέψεις που μας τριβελίζουν.

 

 

Οι φορείς και οι επιχειρηματίες της πόλης δείχνουν να αγκαλιάζουν αυτή τη προσπάθεια ελπίζω να βγει κάτι καλό για όλους μέσα από αυτό. Θα βρείτε στη σελίδα της προκήρυξης  τους χορηγούς μας και τους εθελοντές. Ένα ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή μιας και μου δίνεται η ευκαιρία.

 

 

[Advendure]: Η οικονομική ενίσχυση της “Φλόγας Πάτρας - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια” και της “Κιβωτού της Αγάπης - Άσυλο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων”, αποτελούν τον βασικό στόχο της διοργάνωσης. Έχετε ξανακάνει τέτοια προσπάθεια στο παρελθόν και με τι αποτελέσματα; Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τόσο οι αθλητές που θα τρέξουν, όσο και άλλοι άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Και οι 2 virtual αγώνες του 2021 η Κoumaria και το Panachaiko trail είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, εγώ απλά “έριξα” την ιδέα και τόλμησα να καλέσω το κόσμο να τρέξει για καλό σκοπό. Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, ήταν αυτοί που το υλοποίησαν όλο αυτό. Το γεγονός αυτό με κάνει να θέλω να καθιερώσω το συγκεκριμένο αγώνα για το συγκεκριμένο σκοπό. Τόσα χρήματα ξοδεύουμε άλλωστε για το χόμπι μας, δε θα στηρίξουμε το σπουδαίο κοινωνικό έργο της Φλόγας και της Κιβωτού;

Στη γραμματεία, για να παραλάβουν οι αθλητές το τσιπάκι της χρονομέτρησης, θα πρέπει πρώτα να βάλουν όποιο ποσό επιθυμούν στο κυτίο που θα έχουν εκεί οι εκπρόσωποι της Φλόγας και της Κιβωτού. Εννοείται ότι και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι μπορούν να συνεισφέρουν .  

 

 

[Advendure]: Εκτός του Ομπλού, ποιες άλλες βουνίσιες διαδρομές μπορεί να βρει κάποιος ενδιαφερόμενος επισκέπτης γύρω από την Πάτρα;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Το γνωστό σε όλους μας Παναχαϊκό με πολλά μονοπάτια και πιο skyrunning διαδρομές είναι το ορόσημο της πόλης για τον ορεινό δρομέα.  Η Μαυρομανδήλα είναι ο ορισμός του vertical κοντά  στη πόλη. Ακόμα και στο κέντρο αν βρεθείς μπορείς να κάνεις προπόνηση στο Δασύλλιο βάζοντας αρκετά υψομετρικά. Στο νομό αξίζει κάποιος να τρέξει στον Ερύμανθο και το Χελμό. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και μονοπάτια.

 

 

[Advendure]: Γιατί πιστεύετε ότι η Πάτρα είναι “φτωχή” σε δρομικές διοργανώσεις εδώ και χρόνια, αναπολώντας ένα πλούσιο αγωνιστικό παρελθόν πριν δεκαετίες, με σπουδαίους αγώνες και πολύ μεγάλους ντόπιους αθλητές; Τι πρέπει να γίνει ώστε να επανέλθει δυνατά σε αυτόν τον τομέα;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Δυστυχώς, η πόλη μας είναι φτωχή τα τελευταία χρόνια, έχει φτωχύνει όσον αφορά τα δρομικά events. Ίσως να κουράστηκαν όσοι “έτρεχαν” για τις παλιότερες διοργανώσεις. Αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω με σιγουριά, δε το γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι να μπουν μπροστά νέοι άνθρωποι με όρεξη για δημιουργία με καινούργιες ιδέες. Κατά τη προσωπική μου άποψη θα πρέπει να είναι δρομείς, να αγαπούν αυτό που κάνουν. Εσύ Δημήτρη είσαι δρομέας και αρθρογραφείς για αυτό. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στους αγώνες της πόλης, να τους διοργανώνουν οι δρομείς.

 

 

[Advendure]: Σχεδιάζετε σαν ομάδα και κάποια άλλα δρομικά – και όχι μόνο - event στο μέλλον;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Υπάρχουν  πολλές σκέψεις και πολλές ιδέες. Oι κυριότερες από αυτές είναι το Panachaiko trail, να διοργανώσουμε έναν ημιμαραθώνιο δρόμου,  η διάνοιξη του ιστορικού μονοπατιού του Παλαιών Πατρών Γερμανού κ.α. Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα μισά από αυτά στο μέλλον, θεωρώ ότι θα έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη δομή του αθλητικού πολιτισμού της πόλης.

Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες την ευκαιρία να αναφέρω 2 λόγια για τον αγώνα και τη περιοχή μας. Καλή συνέχεια στην εξαιρετική δουλειά που κάνετε.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Φακός κεφαλής @nitecore UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery, αναλυτική παρουσίαση στο @Advendure_Net :… https://t.co/HZCjn2hM7L
"Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν" - Μια συζήτηση με την Jo Manta, δυο μήνες πριν το @badwater 135:… https://t.co/VBkXxsw2wG
Υπάρχει βιώσιμος τουρισμός; .. το σημερινό editorial του @Advendure_Net για ένα κρίσιμο ζήτημα, από την Ελένη Αλεξί… https://t.co/vXHUIQAgAB
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Φακός κεφαλής NITECORE UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery

"Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν" - Μια συζήτηση με την Jo Manta, δυο μήνες πριν το Badwater 135!

Υπάρχει βιώσιμος τουρισμός;

Fjällräven, Hanwag, Primus & Royal Robbins: Τα κορυφαία σουηδικά outdoor brands παρουσιάζουν τις συλλογές τους για το Καλοκαίρι 2022!

Η πεζοπορία γίνεται πλέον KAI γυναικεία υπόθεση, με το νέο Abisko Trekking Tights PRO από τη Fjällräven!

Fjällräven Keb Agile, ένα καινοτόμο παντελόνι πεζοπορίας!

Suunto 5 Peak - Μικρό στο μάτι ...

Πεζοπορικά μπατόν COBER ZetaAlu: Κορυφαία σχέση ποιότητας / τιμής!

Λίστα εξοπλισμού για Πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις!

Fjällräven: 5+1 πρωτοποριακά προϊόντα για πεζοπορία στις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας!

Hydra's Trail Event 2022, η μεγάλη επιστροφή!

Τραγική η κατάληξη για τον Αντώνη Συκάρη στο Dhaulagiri ...