Olympus Grand Slam, μία προσωπική πρόκληση του Γ.Φώτογλου

Τι είναι αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς να θυσιάζει κομμάτι της ζωής του για να αναμετρηθεί με τον εαυτό του τρέχοντας στα βουνά ή στους δρόμους; Τι είναι αυτό που επαναφορτίζει τις μπαταρίες της αενάως ανικανοποίητης αυτής επιθυμίας μας; Τι είναι αυτό που μας ωθεί να εξερευνήσουμε τα όριά μας, τρέχοντας περισσότερο, πιο γρήγορα ή και τα δύο; Ο κάθε ένας από εμάς ξέρει πολύ καλά την απάντηση και την έχει κρυμμένη μέσα βαθιά στην ψυχή του, φέρνοντάς την στην επιφάνεια της σε όλες τις σκοτεινές στιγμές που θα βιώσει εκεί έξω σπρώχνοντας τον εαυτό του στην απόλυτη ολοκλήρωση του τερματισμού ενός δύσκολου αγώνα ή της πολυπόθητης επίδοσης. Η απάντηση για τον Γιώργο Φώτογλου ήταν αυτή που τον οδήγησε στην προσωπική πρόκληση του Olympus Grand Slam!

Όταν πριν από αρκετούς μήνες ο Γιώργος Φώτογλου επικοινώνησε μαζί μας για να μας κάνει γνωστές τις προθέσεις του ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα! «Φέτος κλείνω 30 χρόνια από την πρώτη μου ανάβαση στον Όλυμπο και θέλω να το … γιορτάσω με τον πλέον κατάλληλο τρόπο» μας ανέφερε συγκινημένος. Δεν διστάσαμε ούτε στιγμή. «Προχώρα το Γιώργο και εμείς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα τόσο δα λιθαράκι για να γίνει γνωστή η προσπάθεια αυτή έτσι ώστε να εμπνεύσει ακόμη περισσότερους να ακολουθήσουν το δικό σου ‘μονοπάτι’».

 

Ίσως και ο ίδιος δεν φανταζόταν 30 χρόνια πριν, όταν μαζί με τους γονείς του ένα σαββατοκύριακο του Ιουλίου του 1986 ανέβαινε για πρώτη φορά στον Όλυμπο, ότι θα γινόταν ζωντανός μάρτυρας της Ιστορίας του Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας. Ο 1ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου εκτυλισσόταν μπροστά στα αχόρταγα μάτια του 5χρονου τότε Γιώργου σημαδεύοντας μια για πάντα την μετέπειτα πορεία του ως ανθρώπου και αθλητή. Μία φωτογραφία που ξέθαψαν οι γονείς του από την μέρα εκείνη, η μοναδική μάλιστα που σώζεται ως ντοκουμέντο, ήταν αρκετή για να μετατρέψει την σπίθα στο πίσω μέρος του μυαλού του Γιώργου σε φλόγα.

 

 

Ο Γιώργος είναι χαμηλών τόνων και δεν θα παραδεχθεί ότι ο τρόπος που επέλεξε να ‘γιορτάσει’ τα 30 αυτά χρόνια είναι τόσο εμπνευστικός όσο και η εμπειρία που έζησε και ο ίδιος στην ηλικία των 5 ετών. To Olympus Grand Slam δεν είναι ένα project με δεκάδες χορηγούς από πίσω, κάμερες και δημοσιότητα κάτι δηλαδή που ο ίδιος δεν θέλησε. Οι πράξεις όμως μερικών από εμάς δεν τα χρειάζονται όλα αυτά για να αποτελέσουν έμπνευση για τις επόμενες γενεές και παρακαταθήκη για παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον. Γιατί όχι, θα μπορούσε να αποτελέσει και εφαλτήριο για κάποιους να προσπαθήσουν να τρέξουν στα χνάρια του Γιώργου, συναγωνιζόμενοι τις επιδόσεις του σε ένα άτυπο FKT (Fastest Known Time).

 

Τι είναι το Olympus Grand Slam όμως; Έξι αγώνες στο βουνό που τον σημάδεψε και τον ενέπνευσε, στον καλύτερο δυνατό χρόνο. 315 χιλιόμετρα και 22.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς τον περιμένουν σε μία αναμέτρηση με τον εαυτό του και το χρονόμετρο με συνοδοιπόρους εκατοντάδες αθλητές που θα τρέξουν μαζί του στα μονοπάτια αυτά. Και τι αγώνες! Η πρόκληση ξεκινάει με τον πιο δημοφιλή ορεινό μαραθώνιο της χώρας, τον Olympus Marathon στις 26 Ιουνίου. Πέρυσι ο Γιώργος τερμάτισε με την πολύ καλή επίδοση 5.29.15 στην 14η θέση της κατάταξης, επίδοση που αποτελεί και την καλύτερή του στον αγώνα μετά από 5 συνεχείς συμμετοχές. Ούτε μια βδομάδα μετά επιστρέφει στο Λιτόχωρο για τον πιο δύσκολο αγώνα του Grand Slam, τον Olympus Mythical Trail! Τα πάνω από 100 χιλιόμετρα σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια του Ολύμπου, τα σχεδόν 7.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε αλπικό περιβάλλον, εναλλαγές καιρικών συνθηκών και εκκίνηση μέσα στην νύχτα είναι ικανά να καταβάλλουν τον οποιονδήποτε. Ο Γιώργος επιστρέφει για την εξιλέωση από την άτυχη προσπάθεια που είχε κάνει το 2013 όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η ομίχλη οδήγησαν αρκετούς αθλητές να σταματήσουν τότε τον αγώνα. Δεν σταματάει όμως εκεί. Το ξεκίνημα της πρόκλησής του είναι και το πιο δύσκολο αφού μία βδομάδα μετά θα μεταφερθεί στον Κοκκινοπηλό για να τρέξει στον πλέον skyrunning μαραθώνιο της χώρας, τον Faethon Olympus Marathon, έναν αγώνα που θα τρέξει για πρώτη φορά. Στο διάλλειμα που ακολουθεί θα προσπαθήσει να επανέλθει σωματικά και ψυχικά γιατί το Olympus Grand Slam έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά το ήμισυ. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 επιστρέφει εκεί που άρχισαν όλα 30 χρόνια πριν, στον ιστορικότερο αγώνα της χώρας τον Ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου. Η ιστορία τον φέρνει να τον τρέξει πρώτη φορά σε μία σημαντική επέτειο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον αγώνα. Δύο βδομάδες μετά η μοίρα θα τον φέρει στο Lost Trail, έναν καινούριο αγώνα στο καλεντάρι που πέρυσι απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο για την ομορφιά του αφού περνάει από μερικά άγνωστα στους περισσότερους μονοπάτια όσο και για την δυσκολία των 56 χιλιομέτρων του και της 4.240 μέτρων υψομετρικής διαφοράς του. Το κυρίως πιάτο του Olympus Grand Slam έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει το κερασάκι στην τούρτα! Μεγάλης συναισθηματικής αξίας η συμμετοχή του στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα το δεύτερο σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη αφού θα κλείσει πανηγυρικά τον κύκλο της προσωπικής του πρόκλησης στον αγαπημένο του αγώνα που ήταν μάλιστα και ο πρώτος που έτρεξε εν έτη 2008!

 

 

Ο Γιώργος όπως μας είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή δεν ήθελε τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Παρόλα αυτά στην προσπάθειά του αυτή δεν θα είναι μόνος. Ένα τέτοιο project χρειάζεται καρδιά και ψυχή για να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Για αυτό είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο Γιώργος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τι είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στο τέλος του δρόμου που επέλεξε. Εκτός από καρδιά και ψυχή όμως χρειάζεται και … πόδια! Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός των προπονητικών επιβαρύνσεων αλλά και της αποκατάστασης μετά από κάθε αγώνα και για αυτό στο πλευρό του θα βρίσκεται ο προπονητής του, Δημήτρης Κασίμης. Η Inov-8 θα τον βοηθήσει στο κομμάτι του εξοπλισμού που είναι τόσο απαραίτητος τόσο για την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων όσο ή και περισσότερο για τις ατέλειωτες ώρες προπονήσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει! Τέλος, η Hammer Nutrition θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες οι οποίες σε αυτές τις ατέλειωτες ώρες όπως φαντάζεστε θα είναι ουκ ολίγες!

 

Εμείς εδώ από το Advendure θα είμαστε στο πλευρό του Γιώργου για να υποστηρίξουμε και να προβάλλουμε την προσπάθειά του με τον ίδιο σεβασμό και τους χαμηλούς τόνους που και ο ίδιος επέλεξε να πορευθεί στην προσωπική του αυτή πρόκληση.

 

Καλή δύναμη Γιώργο!

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φώτογλου, Γιώργος Τσιρώνης

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ