Βιοσυντονισμός: Μια πειραματική εφαρμογή σε αθλητές

Πάντοτε το ζητούμενο στον αθλητισμό είναι η βελτίωση του χρόνου και της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου. Οι τρόποι για να επιτευχθούν οι βελτιώσεις αυτές είναι πολλοί και ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η μέθοδος του βιοσυντονισμού. Η αρχή του βιοσυντονισμού είναι ότι τα υγιή όργανα των ανθρώπων, όπως και των ζώων και των φυτών, όταν λειτουργούν εκπέμπουν συγκεκριμένες συχνότητες, οι οποίες διαταράσσονται όταν αυτά υπολειτουργούν. Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τόσο Ρώσοι επιστήμονες όσο και επιστήμονες άλλων χωρών, δημιούργησαν μικρές συσκευές που εκπέμπουν τις συχνότητες αυτές και επιδρούν στην ανάκτηση της κανονικής λειτουργίας των οργάνων. Μία από τις εταιρείες που έχει αναπτύξει μια σειρά από συσκευές βιοσυντονισμού που έχουν ανιχνευτικές, θεραπευτικές και ρυθμιστικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι και η DΕΤΑ ELIS, ρωσικής προέλευσης. Οι συσκευές της στο σύνολό τους έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές, φέρουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και έχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και βραβεία. Μεταξύ των συσκευών της εταιρείας είναι και το Mini Energy.

Το Mini Energy έχει το σχήμα και το μέγεθος κινητού τηλεφώνου, λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία μέσω USB και με χρήση περίπου 9 λεπτών προσφέρει ενέργεια στο χρήστη, κατά τους κατασκευαστές. Η συσκευή έχει παραχθεί για να βελτιώνει την ενέργεια σε κοινούς ανθρώπους και δεν είναι εξειδικευμένη για αθλητές, αλλά η φιλοσοφία της να βελτιώνει και να διεγείρει με συχνότητες τον ανθρώπινο οργανισμό μας ήταν η αιτία να πραγματοποιήσουμε την ακόλουθη δοκιμασία με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

 

Η εταιρεία DΕΤΑ ELIS, λοιπόν, πρόσφερε τη συσκευή για να δοκιμάσουμε την εφαρμογή της σε αθλητές. Το ζητούμενο είναι αν επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθάει στη βελτίωσή τους. Πριν ξεκινήσει ο πειραματισμός έγινε συγκέντρωση πληροφοριών από έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες. Ο καθηγητής φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων και ερευνητής κ. Άγγελος Ευαγγέλου επιβεβαίωσε τη βοήθεια των συσκευών βιοσυντονισμού στην υγεία.

 

Η συσκευή Mini Energy

 

Ο κ. Στυλιανός Πανταζής, γιατρός ολιστικής ιατρικής, ανάφερε ότι ο βιοσυντονισμός είναι μία νέα εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής, που καλύπτει την ανάγκη της πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών και επιβαρύνσεων του οργανισμού, που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε παθήσεις. Η λειτουργία του στηρίζεται σε ηλεκτρικές πληροφορίες ασθενούς ρεύματος που περνούν κλασικούς μεσημβρινούς του σώματος και μεταφέρουν πληροφορίες των οργάνων με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εκτίμηση της κατάστασης του οργανισμού. Επιπλέον υπάρχει και η θεραπεία με συχνότητες για την ίαση του οργανισμού.

 

Ο ορθοπεδικός και αθλητίατρος κ. Χρόνης Δρούγιας υποστήριξε ότι η εφαρμογή του βιοσυντονισμού έχει λογική και όταν γίνεται σε θωρακισμένους χώρους (κλωβούς) για να μην επηρεάζονται οι συσκευές από ηλεκτρομαγνητικά πεδία φέρει αποτελέσματα. Επιπλέον πρότεινε και τον τρόπο δοκιμασίας.

 

O εξειδικευμένος ηλεκτρονικός Χρυσόστομος Κραιπαλίδης θέλοντας να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργεί η συσκευή, προσπάθησε να ανιχνεύσει με τη χρήση παλμογράφου τις συχνότητες. Η κυματομορφή που κατέγραψε είχε μια γραμμική ανακολουθία με συνεχείς εναλλαγές συχνοτήτων και εύρος που δεν ήταν μετρήσιμο.

 

Η κα Ζωή Ασλανίδου, βιολόγος από τη Ρωσία, με εμπειρία στο βιοσυντονισμό, στη χρήση διαγνωστικών συσκευών και στην ανάλυση της υγείας μέσω αυτών, ανέλαβε την εφαρμογή της δοκιμασίας.


Το «σενάριο» του πειραματισμού ήταν το ακόλουθο:

Επιλέχθηκαν πέντε αθλητές με υψηλές διακρίσεις στα αγωνίσματα που συμμετέχουν. Οι αθλητές ήταν ο Γιάτσεκ Μπόγκοτς, ορεινό τρέξιμο, ο Ηλίας Τσορτσουκτσίδης, ποδηλασία, ο Γιώργος Σταμούλης, στίβος 3000μ. και τρέξιμο με φυσικά εμπόδια, ο Σταύρος Κετίκογλου, κολύμβηση και η Ιωάννα Στεφούδη, κολύμβηση.

 

Για τους αθλητές ορίστηκαν συγκεκριμένες διαδρομές που έπρεπε να διανύσουν. Οι αθλητές υποβλήθηκαν σε δύο τεστ βάση των αγωνισμάτων τους. Στο πρώτο μετρήθηκαν επίδοση (χρόνος) και καρδιακοί σφυγμοί και στο δεύτερο μετά την επίδραση της χρήσης του Mini Energy μετρήθηκαν ξανά χρόνος, καρδιακοί σφυγμοί και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα με βάση τα δεδομένα αυτά.

 

Πριν από τη δοκιμασία έγινε μια αρχική μέτρηση υγείας με συσκευή βιοσυντονισμού και καταγράφηκε η λειτουργία όλων των οργάνων των αθλητών. Στη συνέχεια οι αθλητές έκαναν τις διαδρομές τους και γινόταν μέτρηση και καταγραφή του χρόνου και των καρδιακών σφυγμών τους. Μετά επαναλαμβανόταν καινούρια μέτρηση υγείας και καταγραφή των πιθανών αλλαγών μετά την άσκηση. Αμέσως μετά φορούσαν τη συσκευή Mini Energy για 9 λεπτά και ξαναγινόταν μέτρηση υγείας για να παρατηρηθεί πιθανή αλλαγή στη βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων.

 

Η επόμενη δοκιμασία ήταν οι αθλητές να πραγματοποιήσουν την άσκηση για άλλη μια αφορά μετά τη χρήση του Mini Energy και να μετρήσουμε ξανά τον χρόνο τους και τους καρδιακούς σφυγμούς.

 

Μέτρηση υγείας με συσκευή βιοσυντονισμού και καταγραφή της λειτουργίας όλων των οργάνων των αθλητών (Deta Elis)

 

Και τέλος οι αθλητές επανέλαβαν την εξέταση υγείας για άλλη μια φορά.

 

Η μέθοδος και ο τρόπος της μέτρησης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων δεν αποτελεί αντικείμενο διατριβής ούτε επίσης αποτελεί επιστημονική μελέτη για τη λειτουργία ή όχι της συσκευής. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε μας έδειξαν ότι μετά τη χρήση του Mini Energy οι δυο αθλητές τρεξίματος βελτίωσαν τους χρόνους τους 3%, ο ποδηλάτης είχε βελτίωση 1,5%, η κολυμβήτρια βελτίωση 1% και ο νεότερος κολυμβητής (13 χρόνων) παρουσίασε μια πτώση των επιδόσεών του της τάξης του 0,40%. Βέβαια σύμφωνα με την εταιρεία μετά τη χρήση του Mini Energy η βελτίωση είναι της τάξης του 5%.

 

Χρήση του Mini Energy μετά την δοκιμασία

 

Από την πλευρά των μετρήσεων του βιοσυντονισμού παρατηρήσαμε ότι μετά τη χρήση του Mini Energy, οι αθλητές βελτίωσαν τις παραμέτρους που αφορούσαν στις εγκεφαλικές λειτουργίες, την υπόφυση, την αρτηριακή πίεση, τους πνεύμονες και βρόγχους, τον σπλήνα και το πάγκρεας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τυχαίο ή η συσκευή να λειτούργησε ως placebo, όμως τα ποσοστά μετά τη δοκιμασία μας δείχνουν ότι λειτουργεί.

 

Κατά τους κατασκευαστές η χρήση της μεθόδου του βιοσυντονισμού συμβάλλει στην ανακάλυψη πιθανών προβλημάτων υγείας που υπάρχουν, στον εντοπισμό μελών και οργάνων που δε λειτουργούν φυσιολογικά και προτείνουν τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης. Εμείς μετά το τεστ διαπιστώσαμε ότι πράγματι εντοπίζει τα σημεία του σώματος που επιβαρύνονται κατά την άσκηση και αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους προπονητές για εξατομικευμένη προπόνηση και αποφυγή κακώσεων.

 

Φωτογραφίες: Kasimis Training, Ζωή Σταμούλη

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ