Έλεγχος χρήσης αναβολικών ουσιών στον φετινό Western States 100

Σε μια σημαντική κίνηση προβαίνει η διοργάνωση του Western States 100, του πιο ιστορικού ultra trail 100 miler στον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε με επίσημο δελτίο τύπου, η διοργάνωση εξέδωσε ένα έγγραφο με τίτλο «Πολιτική και Πρωτόκολλο Ελέγχου αναβολικών ουσιών» το οποίο και μοίρασε σε όλους τους συμμετέχοντες, με σκοπό την εφαρμογή για πρώτη φορά φέτος στην 44χρονη ιστορία της, την διεξαγωγή ελέγχων ντόπινγκ μετά το πέρας του αγώνα!

«Ο έλεγχος στον φετινό Western States είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα για τον περιορισμό της χρήσης αναβολικών ουσιών στο άθλημά μας» ανέφερε με δήλωσή του ο John Medinger, πρόεδρος της ΟΕ του ιστορικού αγώνα. «Ελπίζουμε ότι με την πρωτοβουλία μας αυτή, θα κινητοποιηθούν εξίσου και άλλες διοργανώσεις υψηλού προφίλ έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την καθαρότητα στο άθλημά μας».

 

Οι έλεγχοι θα γίνουν μετά το πέρας του αγώνα και θα διενεργηθούν από έναν ανεξάρτητο τρίτο φορέα ο οποίος θα διασφαλίσει ότι αυτοί θα γίνουν σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Anti-Doping Agency (WADA). Τα δείγματα ούρων θα συλλεχθούν κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση του φορέα αυτού και οι έλεγχοι θα διενεργηθούν σύμφωνα με διεθνή πρότυπα International Standards for Testing and Investigations (ISTI).

 

 

Όλοι όσοι βρίσκονται στην λίστα εκκίνησης είναι πιθανοί υποψήφιοι για έλεγχο όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου και η οργανωτική επιτροπή θα αποφασίσει για το ποιους αθλητές θα εξετάσει αλλά όπως διευκρινίζεται βέβαια, στόχος είναι οι τερματίσαντες στις πρώτες θέσεις κάθε κατηγορίας. Χωρίς να υπάρχει κάτι οριστικό, ένα παράδειγμα που αναφέρεται αφορά τους πρώτους 10 άντρες, τις πρώτες 10 γυναίκες, τους νικητές σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι 10 τυχαίοι αθλητές από την πρώτη 20άδα αντρών και γυναικών. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται κατευθείαν μετά το τέλος του αγώνα σε ασφαλές σημείο δίπλα στην γραμμή του τερματισμού.

 

Αναμφισβήτητα μια σπουδαία απόφαση από έναν σπουδαίο αγώνα. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε με άσχημες σχετικές ειδήσεις από τον φετινό αγώνα αλλά ούτε και βέβαια να δούμε «τραυματισμούς» της τελευταίας στιγμής…

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ