Αρχική>Άρθρα>Αγωνίζομαι>Προπόνηση>Υπέρ και κατά του τρεξίματος στο διάδρομο!


Υπέρ και κατά του τρεξίματος στο διάδρομο! Προτεινόμενο

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς που συχνά χρησιμοποιούν τον διάδρομο για τις προπονήσεις τους. Αυτό συμβαίνει είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού για όποιον δεν είναι επαγγελματίας αθλητής το να τρέχει μέσα στο κρύο, κάτω από την βροχή ή σε συνθήκες καύσωνα δεν είναι και τόσο εμψυχωτικό, είτε για πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι ο χώρος ενός γυμναστηρίου διαθέτει συνήθως όλα τα απαραίτητα κομφόρ ώστε να κάνει το τρέξιμο στον διάδρομο πιο βολικό από το να βολοδέρνει κάποιος στην κίνηση μιας μεγαλούπολης.


Για του λόγου το αληθές να αναφέρουμε ότι έχουν υπάρξει μεγάλοι πρωταθλητές που έχουν κάνει εξαιρετικά δυνατές προπονήσεις στα πλαίσια της προετοιμασίας τους, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που δίνει ένα τεχνικό μέσο όπως ο κυλιόμενος διάδρομος.


Ανάμεσα στα πρώτα παραδείγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι δυο κορυφαίες Νορβηγίδες μαραθωνοδρόμοι η Ingrid Kristiansen και η αποθανούσα Grete Waitz, που μη έχοντας άλλη λύση από τα προβλήματα με το χιόνι και τον πάγο που προέκυπταν από τον βαρύ χειμώνα στην χώρα τους, χρησιμοποιούσαν συχνά τον διάδρομο σαν μέσο για την πραγματοποίηση αρκετών προπονήσεων τους.


Ας εξετάσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ο κυλιόμενος διάδρομος και η χρήση του σε σχέση με το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και από την άποψη της εργοφυσιολογίας.

 

Επαναλήψεις σε ανηφόρα είναι μια ελεγχόμενου τύπου ποιοτική προπόνηση για την οποία προσφέρεται ο διάδρομος!Επαναλήψεις σε ανηφόρα είναι μια ελεγχόμενου τύπου ποιοτική προπόνηση για την οποία προσφέρεται ο διάδρομος!


ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αντίσταση του αέρα

Οι εσωτερικοί χώροι (περιβάλλον γυμναστηρίου, χώροι τους σπιτιού μας όπου έχουμε τοποθετήσει τον διάδρομο) είναι κλειστοί χώροι. Αυτό συνεπάγεται την έλλειψη της κίνησης του αέρα, άρα και την ελαττωμένη αντίσταση. Η έλλειψη αντίστασης στο τρέξιμο σε διάδρομο σε σχέση με την ίδια ταχύτητα τρεξίματος σε ανοιχτό χώρο έχει λοιπόν σαν αποτέλεσμα ο αθλητής να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια. Ένας τρόπος για να ισοσταθμήσουμε το ενεργειακό κόστος είναι να αυξήσουμε την κλίση στον διάδρομο κατά 2-3% .


Υπερβολική ελαστικότητα

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης του κυλιόμενου διαδρόμου είναι αναμφίβολα η υπερβολική ελαστικότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους Αχίλλειους τένοντες και στα γόνατα. Αυτά τα προβλήματα αποφεύγονται όταν ο δρομέας προσαρμοστεί προοδευτικά στην χρήση του προπονητικού αυτού μέσου, ενώ το ίδιο ισχύει και για προβλήματα μυϊκής φύσεως κυρίως των τετρακέφαλων και κνημιαίων μυών.


Προσοχή σε αυτούς που έχουν περιττά κιλά!

Ο κυλιόμενος διάδρομος δεν είναι ότι καλύτερο για τα υπέρβαρα άτομα, γιατί ένας αρκετά μεγάλος χρόνος στήριξης κατά το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.


Κλειστό περιβάλλον γυμναστηρίου

Ένα βασικό πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε διάδρομο για την προπόνηση μας, ιδιαίτερα αν αυτός βρίσκεται σε κάποιο γυμναστήριο, είναι η έντονη εφίδρωση αλλά και η έλλειψη οξυγόνου λόγω των εσωτερικών συνθηκών και του κλειστού χώρου.


Πέρα από τα αρνητικά σημεία που αναφέραμε - με σημαντικότερο το να μην  τρέχει ικάποιος στον καθαρό αέρα - ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουμε από την χρήση ενός μέσου όπως ο κυλιόμενος διάδρομος, ένα προπονητικό μέσο που έχει χρησιμοποιηθεί  ευρέως εδώ και πολλά χρόνια.

 

   Ακόμη και πρωταθλητές πολύ υψηλού επιπέδου διορθώνουν τεχνικά στοιχεία στον διάδρομο!

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ωράρια - Μετακινήσεις - Κλιματολογικές συνθήκες

Για όποιον έχει στην διάθεση του έναν κυλιόμενο διάδρομο δεν υπάρχουν προβλήματα ωραρίου για να πραγματοποιήσει τις προπονήσεις του, ενώ αποφεύγει π.χ. το πυκνό σκοτάδι της νύχτας αλλά και τις μικρές η μεγάλες μετακινήσεις για να φτάσει στον χώρο της προπόνησης. Επίσης δεν τον απασχολούν οι εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες, όπως το κρύο και οι βροχές του χειμώνα ή η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού στην χώρα μας.Ασφάλεια

Το τρέξιμο στον δρόμο μπορεί να είναι μη ασφαλές, ιδιαίτερα αν ο αθλητής τρέχει μέσα στην πυκνή κίνηση μιας μεγαλούπολης, αλλά και μέσα στην νύχτα. Το ελεγχόμενο τρέξιμο σε εσωτερικούς χώρους γυμναστηρίου ή αν έχουμε διάδρομο στο σπίτι μας, παρέχει ασφάλεια στην προπόνηση μας.Έλεγχος της ταχύτητας

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι το τρέξιμο πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο επιτρέπει στον δρομέα να ελέγχει καλύτερα τους διάφορους ρυθμούς της προπόνησης του, αλλά και να εισάγει κατά βούληση διαφορετικές κλίσεις, στοιχεία πολύ σημαντικά για εκείνους τους δρομείς που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον σωστό ρυθμό στις διαφορετικές ποιοτικές προπονήσεις αλλά και για αθλητές υψηλού επιπέδου.Έλεγχος της τεχνικής του τρεξίματος

Όταν τρέχει ο αθλητής σε ένα γυμναστήριο η σε έναν χώρο όπου υπάρχει ένας μεγάλος καθρέπτης μπορεί πιο εύκολα να ελέγχει  και να διορθώσει τεχνικά στοιχεία στο τρέξιμο του που χρήζουν βελτίωσης, όπως η κίνηση των χεριών το πάτημα του ποδιού, η χρήση του μήκους και της συχνότητας διασκελισμού, το σωστό τρέξιμο στην ανηφόρα και άλλα.


Σε γενικές γραμμές το τρέξιμο σε διάδρομο χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον αθλητή αλλά και κάποια μειονεκτήματα που χρήζουν σωστής διαχείρισης. Σίγουρα πάντως μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο για κάποιες εξειδικευμένες προπονήσεις μας, αλλά και το προπονητικό μας μέσο όταν δεν μπορούμε να τρέξουμε έξω στην φύση λόγω καιρικών συνθηκών.


Ιωάννης Δαγκόγλου - www.smartrun.gr
Photo ©: Visualphotos.com, blog.codyapp.com, treadmillreviewss.com

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξε αθλητής στις μεγάλες αποστάσεις και οι καλύτερες επιδόσεις του ήταν 15.12'' στα 5.000 στον στίβο σαν έφηβος και αργότερα στην κατηγορία των ανδρών στον μαραθώνιο όπου είχε σαν καλύτερη επίδοση 2 ώρες 30' και 17''.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους ενώ θέλοντας να εμβαθύνει τις γνώσεις του παρακολούθησε την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, και συμμετείχε σε προπονητικά camp το 2005 και 2006 στο Montescaglioso (Bari). Το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

 

Έχει γυμνάσει πρωταθλητές και αθλητές όλων των επιπέδων με πιο πρόσφατους την Σοφία Ρήγα, καλύτερη ελληνίδα μαραθωνοδρόμο το 2011 με 2.41'37'' στο ντεμπούτο της στον μαραθώνιο, καθώς και τον Μπάμπη Πιτσωλη, καλύτερο έφηβο το 2012 στα 5 και 10 χιλιόμετρα. Γυμνάζει αθλητές βουνού αλλά και Υπεραποστάσεων, με κορυφαίο τον Σπαρταθλητή Στέργιο Αναστασιάδη, πρώτο Έλληνα στο Σπάρταθλο 2012.

Website: www.smartrun.gr

Σχόλια   

 
0 0 # Μιχάλης Καλαφατάς 13-09-2017 09:55
Παρακαλώ υποδείξτε κάποια οικονομικά παπούτσια ειδικά για τον διάδρομο διότι δεν περπατάω πάνω από 5 χλμ/ώρα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • trail (1 Δημοσιεύσεις)
  • 1. Mizuno wave ascend 8 42 50euro 2. Tecnica xlite 2.0 42 (portokali) 50euro 3. North Face jacket adiavroxo small (mple) 80euro FINISHER ZAGORI 80km 4. North Face kapelo 20euro FINISHER ROC 8
  • konstantinos.ef
  • 22/10/2017 11:07
  • Ανάβαση απο τα Χτένια Αρτεμισίου στην Κορυφή Μαλεβ (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το Αρτεμίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Λύρκειο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με τ
  • JohnLux
  • 20/10/2017 11:00
  • trail (1 Δημοσιεύσεις)
  • 1. Mizuno wave ascend 8 42 50euro 2. Tecnica xlite 2.0 42 (portokali) 50euro 3. North Face jacket adiavroxo small (mple) 80euro FINISHER ZAGORI 80km 4. North Face kapelo 20euro FINISHER ROC 8
  • konstantinos.ef
  • 19/10/2017 11:13
  • LOWE ALPINE Mountain Attack 35-45 lt - Παρουσίαση (1 Δημοσιεύσεις)
  • Τον περασμένο χειμώνα έψαχνα για ένα σακίδιο που θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για 2 μέρες (μία νύχτα) για ορειβασία στο βουνό. Αυτό το νέο σακίδιο θέλησα να έχει πολλά χαρακτηριστικά για χειμερινή
  • JohnLux
  • 18/10/2017 12:48
  • Πρόβλημα με τα νύχια των ποδιών (4 Δημοσιεύσεις)
  • Τα δάκτυλα σου δεν πρέπει να ακουμπούν κατά το τρέξιμο στο μπροστά μέρος. Μεγαλύτερο νούμερο και σωστό δέσιμο για να μην φεύγει το πόδι μπροστά στις κατηφορες. Τι νούμερο φοράς κανονικά και τι νούμερ
  • flaming arrow
  • 17/10/2017 21:42

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Tra…

To Advendure στο Salomon Cappadocia Ultra Trail 2017!

Ήταν αρχές του 2015 όταν πρώτοι εμείς εδώ στο Advendure είχαμε συστήσει τον Cappadocia Ultra Trail στο ελληνικό κοινό. Όπως είχαμε αναφέρει τότε «Ίσως το βασικότερο χαρακ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration