Αρχική>Άρθρα>Αγωνίζομαι>Θεωρία>Οργάνωση της συμμετοχής σε αγώνες υπεραπόστασης (2/4)


Οργάνωση της συμμετοχής σε αγώνες υπεραπόστασης (2/4) Προτεινόμενο

Τακτοποιήθηκαν λοιπόν όλες οι εκκρεμότητες της λίστας που παρουσιάστηκε στο πρώτο μέρος της σειράς των άρθρων μας, πραγματοποιήσαμε την εγγραφή στον αγώνα, πληρώσαμε για την συμμετοχή μας, ξέρουμε πως θα φτάσουμε και που θα μείνουμε. Τώρα μας απομένουν 3-6 μήνες για να προετοιμαστούμε… προπονητικά αλλά και υλικοτεχνικά.

Μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας την περίοδο αυτή είναι η περίπτωση όπου η διοργάνωση ζητάει κάποια ιατρική βεβαίωση. Αποτελεί δικαίωμα της κάθε διοργάνωσης να ορίζει το τι ζητάει και τι όχι, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τους κανονισμούς και να συμμορφωθούμε. Ίσως είναι και μία καλή ευκαιρία για έναν γενικότερο ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Όπως και να έχει, αν ζητείται ιατρική βεβαίωση, πρέπει να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού από νωρίς αν πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο, γιατί οι λίστες αναμονής είναι αρκετά μεγάλες. Διαφορετικά η επίσκεψη σε ιδιώτη ιατρό δεν καθυστερεί, αλλά καλό είναι να το κάνουμε όσο νωρίς γίνεται για να μην το ξεχάσουμε αργότερα. Φυσικά και αυτό το χαρτί θα μπει στον φάκελο «Χ αγώνας». Τώρα βλέπουμε τη χρησιμότητα αυτού του φακέλου, διότι όλα είναι μαζεμένα σε ένα μέρος και όταν θα έρθει η ώρα της αναχώρησής μας δεν θα τα ψάχνουμε, ούτε κινδυνεύουμε να φύγουμε χωρίς κάποιο από αυτά.

 

Το ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίσει ο αθλητής στο δημοφιλές The North Face Lavaredo Ultra Trail!Το ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίσει ο αθλητής στο δημοφιλές The North Face Lavaredo Ultra Trail!

 

Και ξεκινούν οι προπονήσεις για τον αγώνα. Προπονητικά ο καθένας έχει τον τρόπο του. Κάποιοι έχουν προπονητή, άλλοι αυτοσχεδιάζουν, άλλοι συμβουλεύονται φίλους ή πιο έμπειρους αθλητές. Στο Αdvendure υπάρχει η στήλη «Ask the Coach» όπου μπορούν να ζητηθούν συμβουλές από επαγγελματίες προπονητές και ανθρώπους με πολύ βαθιά γνώση του αντικειμένου, αλλά και πολύ σημαντικά προπονητικά άρθρα στην στήλη «Προπόνηση».  Όπως και να έχει σίγουρα το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας αφορά ανηφόρες, ενδυνάμωση, τρεξίματα βελτίωσης της ταχύτητας μας και πολύωρα τρεξίματα, το Σαββατοκύριακο συνήθως.

 

Πως αξιοποιούμε αυτό το χρονικό διάστημα; Ξεκινάμε μελετώντας τον αγώνα! Τα χιλιόμετρα, την υψομετρική και το τερέν. Η χρυσή τριάδα του κάθε αγώνα υπεραπόστασης.

 

1. Πόσο θα τρέξουμε;

2. Πόσο θα ανέβουμε;

3. Που θα πατάμε;

 

Αυτές οι τρεις ερωτήσεις είναι που θα καθορίσουν και τις βασικές παραμέτρους της προπονητικής μας.

 

Πόσο θα τρέξουμε;

Έχουμε ξανακάνει την απόσταση αυτή; Αν όχι πρέπει να μπορούμε να την κάνουμε! Χρειάζονται τα πολύωρα τρεξίματα, η πολύωρη κίνηση (και ας περιλαμβάνει περπάτημα), αρκεί να βρισκόμαστε σε κίνηση. Να αυξήσουμε την αντοχή μας στην κούραση και την μυοσκελετική καταπόνηση.

 

Κάτι που κάνει πιο απολαυστικά τα τρεξίματα αυτά είναι η κοινές προπονήσεις, αυτές που γίνονται με φίλους και πιο έμπειρους αθλητές, ώστε και θα περάσει πιο εύκολα η ώρα, αλλά και θα μας «τραβήξουν» λιγάκι με τον ρυθμό τους. Φυσικά όποιον προπονητικό οδηγό κι αν συμβουλευτείτε θα δείτε ότι δεν ξεκινάμε απευθείας με εξάωρες προπονήσεις, αλλά αυξάνουμε κάθε σαββατοκύριακο λιγάκι τον χρόνο ώστε να συνηθίσει και το σώμα στη χρονική αυτή διάρκεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των προπονήσεων γίνονται συχνά συζητήσεις για τον αγώνα, για νέες ιδέες τροφοδοσίας και εξοπλισμού, αλλά και συζητήσεις που γενικώς αποφορτίζουν από την πίεση της φορτωμένης εβδομάδας που πέρασε. Κάποιοι προτιμούν τις μοναχικές προπονήσεις για να προσαρμοστούν στη μοναχικότητα που ίσως αντιμετωπίσουν για πολλές ώρες στον αγώνα τον ίδιο.

 

Υπάρχουν δύο σχολές πολύωρων τρεξιμάτων, αυτή του back to back, όπου γίνονται δύο μετρίου μεγέθους long runs το σαββατοκύριακο, ή όπου γίνεται ένα πολύ μεγάλο long run. Μπορεί να γίνει συνδυασμός και των δυο, εναλλάξ το ένα ΣΚ back to back και το επόμενο ΣΚ ένα μεγάλο long run. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από την προπονητική τακτική, όσο και από τον χρόνο που έχει να διαθέσει κάποιος λαμβάνοντας υπόψη τις λοιπές υποχρεώσεις της καθημερινότητας του.

 

Όπως και να έχει, όταν ξεκινήσει το tapering για τον αγώνα, θα δείτε πως μέσα από τα πολύωρα τρεξίματα θα έχετε αποκτήσει τέτοια αντοχή στην παρατεταμένη κίνηση, που θα μπείτε με αυτοπεποίθηση στον αγώνα χωρίς να φοβάστε τον συνολικό όγκο των χιλιομέτρων της διαδρομής του!

 

Πόσο θα τρέξουμε; H πρώτη βασική ερώτηση που θα αντιμετωπίσουμε σχεδιάζοντας την προετοιμασία για τον αγώνα μας!Πόσο θα τρέξουμε; H πρώτη βασική ερώτηση που θα αντιμετωπίσουμε σχεδιάζοντας την προετοιμασία για τον αγώνα μας!

 

2. Πόσο θα ανέβουμε;

Η υψομετρική του αγώνα έχει μεγάλη σημασία στο στυλ των προπονήσεών μας. Είναι περισσότερο δρομικός ο αγώνας, ή έχει αρκετή υψομετρική; Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει στις προπονήσεις μας να δουλέψουμε αρκετά το τέμπο μας και την αντοχή σε συγκεκριμένο ρυθμό. Αν όμως ο αγώνας μας έχει συνεχώς πάνω κάτω τότε θα πρέπει σίγουρα να δουλέψουμε ανηφόρες! Ταχύτητες σε ανηφόρες μεσοβδόμαδα ίσως, αλλά και συσσώρευση υψομετρικής στα πολύωρα τρεξίματά μας. Αυτή η τακτική θα μας φέρει πιο έτοιμους όταν θα αντικρύσουμε μπροστά μας τις ανηφόρες της διαδρομής. Και εντάξει στην αρχή του αγώνα όσο είμαστε φρέσκοι ακόμα οι ανηφόρες δεν μας φαίνονται υπερβολικές. Όταν όμως έχουμε ήδη 100 χιλιόμετρα στα πόδια μας, και η παραμικρή ανηφόρα μας φαίνεται Γολγοθάς!

 

Επειδή όμως πολύ σοφά ο Νεύτωνας είπε πως « ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει», κι εμείς ότι ανέβουμε θα το κατέβουμε. Μόνο που όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο, δεν μας διευκρίνισε ο Νεύτωνας, ποιο είναι πιο δύσκολο… να ανέβεις, ή να κατέβεις αφού έχεις ανέβει χιλιάδες μέτρα υψομετρικής; Γι αυτό λοιπόν πρέπει να δουλέψουμε και τις κατηφόρες ώστε αφού έχουμε ανέβει να έχουμε και πόδια ικανά να μας κατεβάσουν… και να μας τρέξουν και πάλι… και να μας ξανανεβάσουν!

 

 Πόσο θα ανέβουμε; H Υψομετρική του αγώνα μας θα παίξει βασικό ρόλο στην σχεδίαση της προπόνησης!Πόσο θα ανέβουμε; H Υψομετρική του αγώνα μας θα παίξει βασικό ρόλο στην σχεδίαση της προπόνησης!

 

3. Πού θα πατάμε;

Χρήσιμη ερώτηση. Κι αυτό γιατί διαφορετικός ο Όλυμπος και το Ζαγόρι, διαφορετική η Ροδόπη. Διαφορετικά τα πέτρινα τοπία των Καναρίων Νήσων, διαφορετικά τα μονοπάτια «λεωφόροι» των Άλπεων. Το κάθε τερέν θέλει άλλες προσαρμογές, διαφορετική προπόνηση, πατήματα και εξοπλισμό. Η διαδρομή του αγώνα θα καθορίσει και που θα γίνονται οι προπονήσεις, σε ποιο βουνό και σε ποια μονοπάτια θα περάσουμε τα επόμενα σαββατοκύριακα μέχρι τον αγώνα.

 

Μια τακτική που εφαρμόζουν η πλειοψηφία των δρομέων είναι να επιλέγουν 1-2 αγώνες «μαραθώνιας» απόστασης στα πλαίσια της προετοιμασίας τους, ώστε να έχουν και κίνητρο να πιέσουν λιγάκι τα όριά τους πέραν της προπόνησης, αλλά και να κάνουν προσομοίωση του τελικού τους στόχου. Είναι μια καλή εναλλακτική αντί για το συνηθισμένο πολύωρο long run. Συνδυάζει την εκδρομή με τη γνωριμία ενός νέου βουνού, το τεστάρισμα του αποτελέσματος των προπονήσεων, την δοκιμή του εξοπλισμού, αλλά κυρίως εντοπίζει σημεία που ίσως χρειάζεται να δουλέψουμε παραπάνω για να είμαστε πιο έτοιμοι για τον τελικό στόχο.

 

Που θα πατάμε; καθοριστικός ο παράγοντας "τερέν"!Που θα πατάμε; καθοριστικός ο παράγοντας "τερέν"!

 

Έτσι, δίνοντας βαρύτητα αυτή την περίοδο στον τρόπο και τον όγκο της προπόνησής μας, εξασφαλίζουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας για τον αγώνα μας που είναι και ο τελικός στόχος. Με τον σωστό σχεδιασμό και την υπομονετική και επίμονη υλοποίηση της προπόνησής μας αυξάνουμε την πιθανότητα να μας βγει ο αγώνας- στόχος πιο άνετα και να γίνει η εμπειρία μας ακόμα πιο ανεπανάληπτη. Όμως, ενδέχεται να νιώσουμε και κούραση και απογοήτευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό… να έχετε τα μάτια στραμμένα προς την εκκίνηση και να ονειρεύεστε τον τερματισμό σας… δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο αλλά και πείσμα για τη συνέχεια μιας ομαλής πορείας προς αυτόν.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο άρθρο της σειράς εδώ.

 

Άντζυ Τερζή

Photo ©: revistagq.com, gogopixlibrary.com, sportdimontagna.com, telegraph.co.uk

Σχόλια   

 
+4 0 # Άντζυ Τερζή 22-10-2015 22:00
Θεωρώ πως υπόκειται στην υπευθυνότητα του καθένα τι "απαιτήσεις" θα έχει από τον ιατρό όπου θα απευθυνθεί για να εξεταστεί. Αλλωστε η λήψη ιατρικής βεβαίωσης είναι και μια ευκαιρία να γίνει ένας πλήρης προληπτικός έλεγχος, για τον έλεγχο τόσο της υγείας μας όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών προβλημάτων που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μας.
Ως επαγγελματίας υγείας η ίδια, δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας υπεύθυνος αθλούμενος ενήλικας θα ζητήσει από έναν επιστήμονα και επαγγελματία " να βάλει μια υπογραψή τώρα". Επιπλέον, ενώ η ίδια εργάζομαι σε δημόσιο νοσοκομείο, και επειδή συμμετέχω σε αρκετούς αγώνες υπεραπόστασης, επισκέπτομαι ιδιώτη ιατρό όπου υποβάλλομαι σε ακρόαση, ΗΚΓ και υπερηχογράφημα καρδιάς... για την δική μου ασφάλεια και γνώση κυρίως και έπειτα για τις απαιτήσεις των διοργανωτών.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+1 -4 # Παναγιωτης Μπαμπουνας 22-10-2015 22:21
# angie μήπως όλοι αυτοί που έτρεξαν στον Νυχτερινό της Θεσσαλονίκης πήγαν και ιατρική βεβαίωση ? η εκεί δεν χρειάζεται ? αποτελεί δικαίωμα της κάθε διοργάνωσης μηπως ? Απάντησε εάν θέλεις έως επαγγελματίας υγείας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 0 # Άντζυ Τερζή 22-10-2015 22:43
Θα απαντήσω ως αθλούμενη και ως αρθρογράφος του συγκεκριμένου άρθρου. Το θέμα του άρθρου είναι πως μπορούμε να ετοιμαστούμε για έναν αγώνα υπεραπόστασης βουνού. Μέσα στο οργανωτικό μας κομμάτι είναι και η εξασφάλιση της ιατρικής βεβαίωσης που ζητείται από κάποιες διοργανώσεις (όχι όλες). Άλλωστε το διευκρινίζω μέσα στο άρθρο αυτό, γράφοντας ότι "Αποτελεί δικαίωμα της κάθε διοργάνωσης να ορίζει το τι ζητάει και τι όχι, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τους κανονισμούς και να συμμορφωθούμε." Σε καμία περίπτωση σκοπός της σειράς αυτής δεν είναι να ανοιχτεί διάλογος για τα δικαιώματα ή όχι της κάθε διοργάνωσης να ζητάει ιατρική βεβαίωση. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που νομίζω πρέπει να συζητηθεί ανεξάρτητα λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+2 -10 # Παναγιωτης Μπαμπουνας 22-10-2015 20:26
Για πια Ιατρική βεβαίωση μιλάμε γι'αυτήν που πάμε και λέμε εναν παθολόγο π.χ έλα μωρέ σε έναν αγώνα θέλω να πάω, να βάλε μια υπογραφή τώρα, δρομέας είμαι δεν έχω τίποτα, μια χαρά είμαι.Και αυτός για να μην ασχοληθεί και πολύ τάχα παίρνει λίγο τα ακροαστικά μας κοιτάει λίγο και υπογράφει, γι'αυτην ??
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Παράταση εγγραφών για το Taygetos Challenge by Sa ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 13/03/2018 07:27
  Περίεργη η ανακοίνωση... Αφού στην ιστοσελίδα αναφέρεται σαν τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής η 19 Mαρτίου 2018, πώς παρατάθηκε μέχρι και την 16 Μαρτίου 2018; :o http://www.taygetoschallenge.com/routes/entry-rules.html
   
 • Suunto Spartan Ultra: Ultra ποιότητα, σχεδίαση κα ...

  Πέτρος, 09/03/2018 09:06
  Στις ειδοποιήσεις δεν εμφανίζει ελληνικούς χαρακτήρες οπότε εκτός και αν όλη η λίστα επαφών σου είναι σε Greeklish (όπως το μήνυμα του αντικειμενικού reviewer :P ) δεν εμφανίζει ΤΙΠΟΤΑ! πραγματικά επίτευγμα για το 2018..!!
   
 • Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, 01/03/2018 08:07
  Αν και λόγω ηλικίας (>50) και γενικότερου αθλητικού προσανατολισμού , η πορεία των σκέψεών μου πλησιάζει περισσότερο αυτή του κ.Τρουπή παρά αυτή του κ.Λεζπουρίδη, αντιμετωπίζοντα ς το ορεινό τρέξιμο ως ένα χόμπυ, μια διαφυγή από μια λιγότερο ή περισ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Προπόνηση: Τρέξιμο Αντοχής για Αρχάριους

  Φωτεινόπουλος Ευάγγε, 15/02/2018 06:05
  Οταν τελειωσω το 1ο προγραμμα μπορω να κανω το 2ο?
   
 • GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 27/01/2018 13:12
  Δημήτρη καλησπέρα! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά layers πάνω από τις μεμβράνες τα οποία πράγματι ρόλο είχαν να τις προστατεύουν, ήταν ότι με τον χρόνο ξεφτιζαν, μάζευαν κόκκους σκόνης κλπ με αποτέλεσμα να ποτίζουν το ρούχο. Σε δοκιμή που (διάβασα ότι) ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Πωλείται: Fjällräven Silhuett p5 Baby Sleeping Bag (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται παιδικός υπνόσακος Fjällräven Silhuett p5 Baby σε άριστη κατάσταση. Εχει χρησιμοποιηθεί μόνο 3 φορές και η αποθήκευσή του ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. fjallrave_silhuet
  • JohnLux
  • 16/03/2018 11:10
  • Πονάτε και παίρνετε αναλγητικά; Προσοχή! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος Πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη και άλλα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) λαμβάνουν υπερβολική δόση, αυξάνοντα
  • stibens1967
  • 13/03/2018 20:56
  • Πώληση Suunto Ambit3 Run Black + HRM (1 Δημοσιεύσεις)
  • Καλησπέρα σε όλους, Πωλείται Suunto Ambit3 Run χρώματος μαύρου μαζί με τον Smart Senso r της Suunto του ίδιου χρώματος. Το ρολόι είναι σε άψογη κατάσταση χωρίς κανένα σημάδι χρήσης όπως και η
  • calexiou
  • 13/03/2018 19:35

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trai…

Οι Έλληνες τρέχουν και στο Chianti Ultra Trail!

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, η περιοχή του Chianti στην μαγευτική Τοσκάνη στην Ιταλία, θα φιλοξενήσει την πρώτη της διοργάνωση ultra-trail, το Chianti Ultra-Trail. Επίκεντρο εί...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration