Ήρθε στο φως το θρυλικό ναυάγιο του Endurance!

Από 09 Μαρ 2022

Η αποστολή με το όνομα Endurance22 είχε επιτυχία και το θρυλικό ναυάγιο του Endurance "ήρθε στο φως"  πριν μερικές ημέρες, στα 3.000 μέτρα βάθος, στον παγωμένο βυθό της θάλασσας Weddell. Με βάση τις πρώτες δηλώσεις του αρχαιολόγου - ειδικευμένου σε θαλάσσια ναυάγια - Mensun Bound, αλλά και τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το σκαρί του πλοίου είναι σε εξαιρετική κατάσταση, μετά από 107 χρόνια στο βυθό της θάλασσας!

"Είναι όρθιο, ελεύθερο από τον πυθμένα και σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης", δήλωσε ο Bound. Τα πολύ παγωμένα νερά και η απουσία οργανισμών που "τρώνε" το ξύλο συνεισέφερε πολύ στην εξαιρετική κατάσταση που βρέθηκε. Να σημειωθεί ότι η αποστολή αφορούσε μόνο τον εντοπισμό του ιστορικού σκάφους και την καταγραφή της κατάστασης του, μιας και με βάση την Διεθνή Συνθήκη της Ανταρκτικής δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στο κουφάρι του.

To Endurance κόλλησε στον πάγο τον Ιανουάριο του 1915, συνεθλίβη σιγά - σιγά και βυθίστηκε και κάπου εκεί ξεκίνησε η πορεία επιβίωσης του πληρώματος, η οποία οδήγησε στην επική προσπάθεια του Shackleton για μια διάσχιση προς την επιβίωση, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ, ένα τεράστιας σημασίας ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της περιπέτειας, για την οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε παλιότερα άρθρα του Advendure, τα οποία αξίζει πραγματικά να διαβάσουν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Όμορφο τέλος λοιπόν σε ένα γρίφο που κράτησε 107 ολόκληρα χρόνια, με τις παγωμένες θάλασσες της Ανταρκτικής να "σέβονται" το θρυλικό πλοίο!

 Photograph copyright: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/PA

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SCARPAspa Ribelle Run: Μια εξαιρετική πρόταση για αγωνιστικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια:… https://t.co/XOvuWYuKH1
Πεζοπορικά μπατόν COBER: Αναλυτική παρουσίαση / review στο @Advendure_Net : https://t.co/DUXTbbZFLi #hiking #cober… https://t.co/7NSUKHkTQz
Φακός κεφαλής @nitecore UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery, αναλυτική παρουσίαση στο @Advendure_Net :… https://t.co/HZCjn2hM7L
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Scarpa Ribelle Run: Μια εξαιρετική πρόταση για αγωνιστικό τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια!

Πεζοπορικά μπατόν COBER

Φακός κεφαλής NITECORE UT27 Pro 520Lumens + 2x HBL1300Lion Battery

"Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν" - Μια συζήτηση με την Jo Manta, δυο μήνες πριν το Badwater 135!

Υπάρχει βιώσιμος τουρισμός;

Fjällräven, Hanwag, Primus & Royal Robbins: Τα κορυφαία σουηδικά outdoor brands παρουσιάζουν τις συλλογές τους για το Καλοκαίρι 2022!

Η πεζοπορία γίνεται πλέον KAI γυναικεία υπόθεση, με το νέο Abisko Trekking Tights PRO από τη Fjällräven!

Fjällräven Keb Agile, ένα καινοτόμο παντελόνι πεζοπορίας!

Suunto 5 Peak - Μικρό στο μάτι ...

Πεζοπορικά μπατόν COBER ZetaAlu: Κορυφαία σχέση ποιότητας / τιμής!

Λίστα εξοπλισμού για Πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις!

Fjällräven: 5+1 πρωτοποριακά προϊόντα για πεζοπορία στις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας!