Το Trans Cuillin Challenge στην Σκωτία ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά από τον James Gibson!

Σε μια σημαντική περιπέτεια αντοχής και δεξιοτεχνίας, ο αθλητής της inov-8 James Gibson, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε την εξαντλητική διάσχιση από δυτικά προς ανατολικά κάθε κορυφής του βουνού Cuillin μεταξύ Gars-Bheinn και Beinn na Caillich στο νησί Skye της Σκωτίας, σε λιγότερο από 24 ώρες. Η διάσχιση αυτής της βραχώδους διαδρομής με την ονομασία Trans Cuillin, συμπεριλαμβάνει συνολικά 70 κορυφές, καλύπτοντας πάνω από 75 χιλιόμετρα εξαιρετικά τεχνικού εδάφους, με υψομετρική ανάβαση 9.000 μέτρων. Ο Gibson ολοκλήρωσε αυτό το FKT σε χρόνο 23 ωρών και 13 λεπτών.



Η διάσχιση Trans Cuillin επινοήθηκε αρχικά από τον Rob Woodall, ο οποίος έκανε την πρώτη προσπάθεια το 2001. Δεν μπόρεσε όμως να την ολοκληρώσει να λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έκτοτε, αυτή η πολύ δύσκολη δοκιμασία παρέμεινε χωρίς να καταφέρει κάποιος να την ολοκληρώσει, μέχρι την πετυχημένη προσπάθεια του James Gibson. Αυτό το δύσκολο FKT, προστίθεται στον κατάλογο των ρεκόρ μεγάλης απόστασης που κατέχει.



Μιλώντας για το επίτευγμα του, ο Gibson δήλωσε: "Το είχα στο μυαλό μου για πολλά χρόνια, από τότε που διάβασα για πρώτη φορά ένα άρθρο στο περιοδικό Fellrunner για τις επικές περιπέτειες στα Cuillins. Η πρόκληση με προσέλκυσε επειδή πρόκειται για μια εξαντλητική 24ωρη προσπάθεια που δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ. Είχα έρθει σε επαφή με τον Rob για να το επιχειρήσω, και μου παρείχε απλόχερα πληθώρα πληροφοριών. Ξόδεψα χρόνια εξερευνώντας σχολαστικά τη διαδρομή, και αυτό σίγουρα απέδωσε καρπούς".

Η διαδρομή Trans Cuillin φημίζεται για την ακραία τεχνική δυσκολία της, ιδιαίτερα σε τμήματα όπως η διάσχιση Black Cuillins/Clach Glas και απαιτεί ένα συνδυασμό αναρριχητικών δεξιοτήτων. Ο Gibson kατάφερε να ολοκληρώσει ολόκληρη την κορυφογραμμή Black Cuillin, περνώντας από κάθε κορυφή και προσθέτοντας ακόμη και μερικά τμήματα out-and-back, επωφελούμενος από τις ιδανικές καιρικές συνθήκες με δροσερές θερμοκρασίες, ξηρό έδαφος και εξαιρετική ορατότητα.



Συνεχίζοντας την περιγραφή της προσπάθειας του, ο Gibson δήλωσε: "Από εκεί, προχωράς προς το Sgurr na Stri, ένα εκπληκτικό σημείο θέας για να δείς τα Cuillins. Στη συνέχεια, ανεβαίνεις το Bla Bheinn και αντιμετωπίζεις την απαιτητική κορυφογραμμή Clach Glas, ενώ στη συνέχεια περνάς από όλες τις κορυφές των Red Cuillins. Το τελευταίο σκέλος της διαδρομής περιλαμβάνει τη διάσχιση του Belig, του απότομου και άγριου Glas-Bheinn Mor και του Beinn na Cro, προτού κορυφωθεί η προσπάθεια στο Beinn na Caillich. Είμαι ευτυχής που ολοκλήρωσα μια τόσο απίστευτη μέρα σε μια διαδρομή που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μερικά από τα καλύτερα βουνά του Ηνωμένου Βασιλείου για μια πρόκληση τεχνικής βραχώδους διαδρομής. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο καιρός άλλαξε, αλλά αυτό μόνο πρόσθεσε τελικά στη συνολική δοκιμασία".



Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδρομής Trans Cuillin από τον James Gibson απαιτούσε αποφασιστικότητα, σχολαστική προετοιμασία και εξαιρετική σωματική και πνευματική ικανότητα. Όπως όλα τα FKT, αναμφίβολα θα εμπνεύσει ανθρώπους της περιπέτειας και των ultra προσπαθειών, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς διεκδικητές του ρεκόρ αυτής της διαδρομής.

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγή: inov-8

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ