Suunto Ambit3 Vertical: Ένα ρολόι για “κάθετες” εξορμήσεις! Κύριο

By 22 Ιουν 2016

Κάποιος που θα επεξεργαστεί αρχικά το Suunto Ambit3 vertical θα το χαρακτηρίσει σχετικά εύκολα ένα πολυεργαλείο που καλύπτει μια σειρά αθλημάτων ή ακόμη και πολύ-αθλημάτων. Μπαίνοντας όμως σιγά σιγά στον πυρήνα των λειτουργιών του θα διαπιστώσει μια σειρά από καινοτομικά χαρακτηριστικά, όπως η μέτρηση της κάθετης ανάβασης, η ενσωμάτωση βαρομετρικού αλτίμετρου, καθώς και η πλοήγηση (navigation) με βάση την υψομετρική, που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα σε αθλητές ορεινού τρεξίματος. Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση του δέκτη GPS στο στεφάνι (Bezel), η προσθήκη ειδοποίησης με δόνηση αλλά και η χρήση αισθητήρα επιτάχυνσης για την βελτιστοποίηση της μέτρησης της ταχύτητας του προσθέτουν πόντους στην γενικότερη λειτουργικότητα του. Το Suunto Ambit3 vertical αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσία στον χώρο των αθλητικών ρολογιών και με το σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

 

GPS

Ξεκινώντας από το βασικότερο ίσως κομμάτι ενός αθλητικού ρολογιού, μια πολύ σημαντική αλλαγή υλικού (hardware) που η Suunto εφάρμοσε στο vertical σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλητικά της ρολόγια, είναι ότι ο δέκτης GPS δεν είναι πλέον εξωτερικά τοποθετημένος αλλά  ενσωματώθηκε στο στεφάνι (bezel) του ρολογιού, καθιστώντας το ελαφρύτερο, πολύ πιο κομψό και εύχρηστο ενώ έτσι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε μέγεθος καρπού χεριού. Επιπρόσθετα, η σχεδίαση αυτή επιτρέπει την συλλογή δεδομένων από ιδιαίτερα ευρεία γωνία.  Ο συχνός συγχρονισμός του GPS του ρολογιού με τα πιο πρόσφατα δεδομένα τροχιάς των δορυφόρων, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω του λογισμικού Movescount σε κάθε σύνδεση του ρολογιού, εξασφαλίζει ακρίβεια στην καταγραφή των παραμέτρων της κίνησης μας.

 

Η ακρίβεια καταγραφής και η συχνότητα δειγματοληψίας του GPS προσδιορίζεται μέσα από το Movescount και παίρνει τέσσερεις διαφορετικές τιμές (μέχρι 1 sec, μέχρι 5 sec, μέχρι 60 sec και χωρίς GPS) δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην μπαταρία να λειτουργεί από 10 ώρες μέχρι και πάνω από 200 ώρες ανάλογα με την επιλογή μας. Μια σημαντική παρατήρηση εδώ είναι ότι σε λειτουργία πλοήγησης (navigation), όπου ακολουθούμε κάποιο συγκεκριμένο route που έχουμε ήδη φορτώσει στο ρολόι, το GPS γυρνάει αυτόματα στην βέλτιστη ακρίβεια (1 sec), άσχετα με την δική μας αρχική επιλογή, και έτσι δεν μπορεί να μείνει ενεργό πάνω από 10 ώρες, κάτι που διαπίστωσα κάνοντας navigation στην διαδρομή του Rodopi Challenge , όπου η μπαταρία λειτούργησε περίπου 9,5 ώρες (στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας φυσικά παίζουν ρόλο και αρκετοί άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν από την ταχύτητα κίνησης μέχρι και την κίνηση μέσα σε δάση κτλ..).

 

Να επισημάνουμε εδώ ότι το Suunto Ambit3 vertical λαμβάνει υπόψη το υψομετρικό κέρδος και την υψομετρική απώλεια όταν μετρά την απόσταση (3D distance). Με αυτόν τον τρόπο δίνει μια πιο ρεαλιστική μέτρηση της απόστασης όταν η προπόνηση γίνεται σε ανηφορικό ή ορεινό έδαφος, με την τρισδιάστατη απόσταση να είναι φυσικά μεγαλύτερη από τη δισδιάστατη. Η τρισδιάστατη απόσταση είναι η προκαθορισμένη ρύθμιση αλλά μπορεί να αλλάξει μέσα από το μενού.

 

 


Vertical speed

Από την ονομασία του κιόλας φαίνεται ότι το vertical είναι προσανατολισμένο σε χρήση για ορεινό τρέξιμο. Εισάγει λοιπόν έναν δείκτη (vertical speed ή ταχύτητα ανάβασης – m/min) ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανάλογος του ρυθμού τρεξίματος (pace – min/km) σε επίπεδη επιφάνεια. Αν τον ενσωματώσουμε σε μια από τις οθόνες (displays) που βλέπουμε την ώρα που τρέχουμε (κυρίως στην αθλητική δραστηριότητα – sport mode – trail running), έχουμε εικόνα του πόσο γρήγορα ανεβαίνουμε μια ανηφόρα ή κατεβαίνουμε μια κατηφόρα σε μέτρα κάθετης ανάβασης ανά λεπτό. Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το σπουδαίο χαρακτηριστικό; με πολλούς τρόπους. Μπορεί σε μεγάλες ανηφορικές επαναλήψεις (ascent intervals) να βλέπουμε κάθε φορά την “κάθετη” ταχύτητα μας και την βελτίωση μας καθώς η προετοιμασία μας προχωράει με τον καιρό, μπορεί πατώντας το lap στην αρχή και το τέλος μιας παρατεταμένης ανηφόρας και μετά απομονώνοντας την ανηφόρα στο υψομετρικό διάγραμμα στο Movescount να μετρήσουμε την μέγιστη κάθετη ταχύτητα, την μέση κάθετη ταχύτητα ή και την ελάχιστη ταχύτητα (αρνητικό πρόσημο σε κατάβαση).

 

Με την χρήση του lap απομονώνουμε μια ανηφόρα, καταγράφουμε την ταχύτητα ανάβασης (vertical speed) και την αναλύουμε μετά στο Movescount!

 

Ακόμη μπορεί έχοντας μετρήσει την δυνατότητα μας για κάθετη ταχύτητα (ανάλογα με την απόσταση) σε προπονήσεις να εξασφαλίσουμε ότι στις ανηφόρες ενός αγώνα κινούμαστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Η ταχύτητα ανάβασης προφανώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αγώνες κάθετου χιλιομέτρου (vertical kilometer races).  Η μέτρηση γίνεται με τον αισθητήρα βαρομετρικού αλτίμετρου και όχι με το GPS, μιας και σύμφωνα με την Suunto ο τρόπος αυτός είναι καλύτερος για την ακρίβεια που απαιτεί μια τέτοια μέτρηση, ενώ το GPS είναι καταλληλότερο για μέτρηση μεγάλων αποστάσεων.

 Φυσικά μπορούμε να μελετήσουμε την vertical speed τόσο σε ανάβαση όσο και σε κατάβαση, απομονώνοντας το αντίστοιχο τμήμα στο Movescount!


Navigation

Η τρίτη διάσταση (3D) μιας διαδρομής παίζει καθοριστικό ρόλο στο Suunto Ambit3 Vertical. Το ρολόι δίνει την δυνατότητα της πλοήγησης (navigation) σε μια διαδρομή (προπόνηση που έχουμε αποθηκεύσει, συλλογή POI κατά μήκος διαδρομής, route αρχεία κάποιου αγώνα κτλ.) πάνω στην υψομετρική της. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχουμε καλιμπράρει και ενεργοποιήσει την πυξίδα, η οποία παρεπιπτόντως μπορεί να εμφανίζεται και ως ξεχωριστή ένδειξη στις οθόνες μας όταν τρέχουμε.  Είναι ένα πολύ σπουδαίο χαρακτηριστικό το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να ακολουθούμε το υψομετρικό προφίλ της διαδρομής γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε μαυρίζοντας πάνω στην οθόνη του ρολογιού το κομμάτι που διανύσαμε, ενώ η υψομετρική που διανύσαμε φαίνεται επάνω από το διάγραμμα και αυτή που υπολείπεται κάτω από αυτό. Η επιλογή της διαδρομής που θα κάνουμε πλοήγηση γίνεται μέσω του route planner του Movescount και όταν συγχρονιστεί μέσω USB θύρας το ρολόι με τον υπολογιστή περνάει αυτόματα σε αυτό.

 

Κατά την διάρκεια της πλοήγησης μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε είτε ολόκληρη την διαδρομή, είτε με εστίαση το τρέχων κομμάτι  όπου επικεντρωνόμαστε στα 100 μέτρα και ο κέρσορας μας δείχνει την πορεία μας και φαίνεται το πρώτο, το επόμενο και το τελευταίο σημείο της διαδρομής καθώς και το πλησιέστερο σημείο ενδιαφέροντος-POI (χρήσιμο αν βγούμε εκτός πορείας αφού φαίνεται ξεκάθαρα στην οθόνη μέχρι να επιστρέψουμε. Να επισημάνουμε ότι αν βγούμε εκτός πορείας συνεχίζει να ενημερώνει την υψομετρική μέτρηση, στην θέση της υπολειπόμενης υψομετρικής βγάζει την ένδειξη “off-route” και δεν κάνει update το γράφημα της υψομετρικής στο οποίο επιστρέφει όταν ξαναμπούμε στην πορεία), είτε το δυναμικό υψομετρικό προφίλ όπως προαναφέραμε. Τέλος, αν επιθυμούμε την σχεδίαση μιας διαδρομής πάνω στον χάρτη ώστε να την χρησιμοποιήσουμε στο ρολόι,  πρέπει να γίνεται χρήση Mapbox maps και όχι Google Maps, αλλιώς χάνεται η δυνατότητα μέτρησης υψομετρικής ανάβασης όταν θα τρέχουμε.

 

Μια ποικιλία οθονών που ακολουθούμε κατά την διάρκεια της πλοήγησης (navigation) μιας διαδρομής!

 

Πλοήγηση με το υψομετρικό διάγραμμα! Το νούμερο επάνω είναι η θετική υψομετρική που έχουμε διανύσει και το κάτω αυτή που υπολείπεται. Στην γραφική παράσταση είναι γεμισμένο με μαύρο χρώμα το κομμάτι που έχουμε ήδη τρέξει!

 

Τέλος να επισημάνουμε ότι το Suunto Ambit3 Vertical αποθηκεύει αυτόματα το σημείο έναρξης του τρεξίματος μας, αν χρησιμοποιούμε το GPS. Με τη λειτουργία Find back, το μπορεί να μας οδηγήσει απευθείας στο σημείο που ξεκινήσαμε (ή στο σημείο όπου έγινε η ρύθμιση του GPS). Επίσης, σε λειτουργία πλοήγησης, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ανάποδα την διαδρομή (backwards σε navigation mode).

 

Running Performance Level – Peak Training Effect

Το Suunto Ambit3 Vertical δίνει την δυνατότητα καταγραφής και μελέτης (είτε σε πραγματικό χρόνο την ώρα που τρέχουμε, είτε αργότερα μέσω του Movescount) μιας σειράς δεικτών που έχουν να κάνουν με την απόδοση μας αλλά επίσης και με τον βαθμό κούρασης που έχουμε συσσωρεύσει από προπονήσεις και αγώνες.

 

Έτσι, το Running Performance Level είναι μια συνδυαστική μέτρηση της φυσικής μας κατάστασης και του πόσο αποδοτικά τρέχουμε (running efficiency). Η μέτρηση αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σαν οθόνη τρεξίματος (display) και την ώρα που τρέχουμε να μας δίνει σε πραγματικό χρόνο ένα γράφημα της απόδοσης μας αλλά και της κούρασης που συσσωρεύεται καθώς προχωράει η προπόνηση ή ο αγώνας. Με τον καιρό και χρησιμοποιώντας αυτή την μέτρηση, μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για την ένταση της προπόνησης μας, αλλά και το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κούραση μας σε δυνατούς αγώνες σε σχέση με τον ρυθμό μας. Η μέτρηση χρησιμοποιεί μια εκτίμηση του VO2max, σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες καθώς τρέχουμε, όπως ο βαθμός εφίδρωσης, η τεχνική τρεξίματος μας, οι κλίσεις κτλ., και όπως μπορούμε να δούμε και στην εικόνα που ακολουθεί μας δίνει μια πλήρη εικόνα της απόδοσης μας στο συγκεκριμένο τρέξιμο. Ουσιαστικά ο αλγόριθμος συγκρίνει την εκτίμηση της απόδοσης μας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τα τελευταία τρεξίματα, συνεκτιμώντας τους εξωτερικούς παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω:

 

Η οθόνη του "running performance level" κατά την διάρκεια μιας προπόνησης!

 

Σύμφωνα με τους (κόκκινους) αριθμούς στην πιο πάνω φωτογραφία έχουμε:

1: Η τιμή που έχει διαμορφωθεί (baseline) με βάση την φυσική μας κατάσταση από μια σειρά τρεξιμάτων, καλιμπραρισμένη στα πρώτα λεπτά του τρεξίματος μας με βάση την σταθεροποίηση του καρδιακού παλμού , του τερέν και άλλων παραμέτρων.

2. Το πραγματικό μας επίπεδο επίδοσης καταγεγραμμένο ανά χιλιόμετρο

3. Η διαφορά (%) της επίδοσης σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με το παρόν επίπεδο μας

4. Η απόσταση τρέχουσας καταγραφής (6 τελευταία χιλιόμετρα)

 

Στην επόμενη εικόνα μπορούμε να δούμε τρία χαρακτηριστικά γραφήματα, με το πρώτο αριστερά να δείχνει επίπεδο καλής επίδοσης, το μεσαίο κακή επίδοση που ίσως να οφείλεται στην κούραση της ημέρας αλλά αν συνεχίζεται να υποδηλώνει overtraining, αρρώστια κτλ και το δεξί να είναι ένα τυπικό γράφημα σε μεγάλο τρέξιμο (long-run) με την απόδοση να πέφτει λόγω κόπωσης.

 

Παραδείγματα επίπεδων απόδοσης!

 

Στο τέλος κάθε τρεξίματος γίνεται update η τιμή Running Performance Level, συνυπολογίζοντας εκτός από το παρόν τρέξιμο και τα 4-8 προηγούμενα. Μια τιμή κοντά στο 20 δείχνει κακή φυσική κατάσταση και πάνω από 60 εξαιρετική. Για άντρες ηλικίας 40-50 ετών μια μέση τιμή είναι 35-40 και για γυναίκες της ίδιας ηλικίας 30-35.  Σύμφωνα με την Suunto, αν έχουμε την βέλτιστη δρομική τεχνική, η μέτρηση Running Performance Level αντιστοιχεί στο πραγματικό μας VO2max (ml/kg/min).

 

Μια άλλη προηγμένη μέτρηση απόδοσης που προσφέρει το vertical είναι το Peak Training Effect (PTE),  το οποίο ουσιαστικά μας δίνει - σε μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 1-5 - την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη προπόνηση στο επίπεδο της αεροβικής μας κατάστασης. Το 1 αντιστοιχεί σε προπόνηση αποκατάστασης, το 2 σε συντήρηση της αερόβιας ικανότητας, το 3 σε βελτίωση της, το 4 σε μεγάλη βελτίωση αλλά πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα και να ακολουθείται από 1-2 προπονήσεις τύπου 1 και το 5 δείχνει προπόνηση μέγιστης προσπάθειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας αλλά δεν πρέπει να εκτελείται συχνά και σίγουρα να ακολουθείται  από προπονήσεις τύπου 1.

 

Για να υπολογιστεί το PTE γίνεται μέτρηση μιας άλλης παραμέτρου, την οποία επίσης μπορούμε να δούμε στο Movescount μετά την προπόνηση, και αυτή είναι το Excess Post Exercise Oxygen Comsumption (EPOC). Το EPOC μας λέει ουσιαστικά πόσο πρόσθετο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης. Η EPOC αρχίζει να συσσωρεύεται από την αρχή της προπόνησης και κάποια στιγμή φτάνει μια μέγιστη τιμή, η οποία αντιστοιχίζεται σε μια τιμή του PTE. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης σε άλλους μπορεί η ίδια τιμή EPOC να δίνει π.χ. PTE 4,7 και σε άλλους 5,2. Δηλαδή να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε λιγότερο προπονημένους.

 

 

Πολύ σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας παίζει η αποκατάσταση (recovery). Είναι προφανές από το γράφημα που ακολουθεί ότι η μέγιστη τιμή EPOC που μας δίνει και τον βαθμό επίδρασης της προπόνησης (PTE) καταγράφηκε στα 20 περίπου πρώτα λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα 40 λεπτά επέδρασαν στην συνολική μας κούραση αλλά και στην αντοχή μας. Στην πραγματικότητα αυτά τα 40 λεπτά παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αύξηση της αντοχής μας. Η μέτρηση αποκατάστασης σχετίζεται άμεσα με το PTE και μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να αποκατασταθεί ώστε να μπει σε δυνατή προπόνηση και πάλι. Ο χρόνος αποκατάστασης συγκεντρώνεται από όλους τους τύπους άσκησης. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνουμε χρόνο αποκατάστασης για μεγάλης διάρκειας και χαμηλές σε ένταση προπονήσεις, καθώς και για υψηλές σε ένταση. Ο χρόνος συγκεντρώνεται από όλες τις προπονήσεις, έτσι αν προπονηθούμε πριν τη λήξη του χρονικού ορίου, ο χρόνος που συγκεντρώθηκε πρόσφατα προστίθεται στον υπόλοιπο της προηγούμενης μας προπόνησης.

 

 

 

Άρα, το PTE μας βοηθάει να κάνουμε προπονήσεις για αύξηση της μέγιστης απόδοσης μας, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης (recovery time) για βελτίωση της βασικής μας αντοχής, αλλά και για να μην μπαίνουμε σε δύσκολες προπονήσεις χωρίς να έχουμε αποκατασταθεί.

 

Ascent & Recovery/Performance Displays

Το Suunto Ambit3 vertical είναι όπως προαναφέραμε προσανατολισμένο στην όσο γίνεται καλύτερη και λεπτομερέστερη απεικόνιση της υψομετρικής διαφοράς. Για τον λόγο αυτό η Suunto έχει προσθέσει χωρίς να χρειαστεί κανείς να μπει στα μενού αλλά απλά πατώντας το Next ενώ βρίσκεται στην αρχική οθόνη της ώρας, οθόνες που δείχνουν την συνολική ανάβαση για την τελευταία εβδομάδα, μήνα, χρόνο αλλά και από τότε που ξεκίνησε ο αθλητής να χρησιμοποιεί το ρολόι. Ιδιαίτερα η άμεση πρόσβαση στην υψομετρική ανάβαση της τρέχουσας εβδομάδας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αθλητές που προπονούνται με βάση την υψομετρική. Τέλος, μια ακόμη οθόνη με άμεση πρόσβαση είναι αυτή που δείχνει τον χρόνο αποκατάστασης (recovery),  την συνολική κατανάλωση θερμίδων της ημέρας/εβδομάδας, καθώς και το τρέχον running performance level που έχει ο αθλητής με βάση τις τελευταίες προπονήσεις του (η εναλλαγή των οθονών είναι άμεση και γρήγορη πατώντας τα Next & View. Στην ίδια εναλλαγή οθονών ο αθλητής έχει άμεση πρόσβαση και στο εύχρηστο χρονόμετρο του ρολογιού.

 

Το vertical δίνει άμεση πρόσβαση από την αρχική οθόνη σε ποικίλες οθόνες με τις πληροφορίες ανάβασης (ascent) που έχουμε πραγματοποιήσει!

 Άμεση πρόσβαση από την αρχική οθόνη έχουμε και στις πληροφορίες απόδοσης και αποκατάστασης (recovery)!


Running displays

Σε ένα αθλητικό ρολόι, στο οποίο καταγράφεται σε κάθε προπόνηση ή αγώνα ένας πολύ μεγάλος αριθμός πληροφοριών, αρκετά διαφορετικών μεταξύ τους (pace, απόσταση, υψομετρική, δείκτες απόδοσης κτλ.) και επίσης με μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος τρεξίματος (τρέξιμο σε άσφαλτο, ορεινό τρέξιμο, διαλειμματικές σε στίβο κτλ…) η παραμετροποίηση των οθονών που βλέπει ο αθλητής σε πραγματικό χρόνο και η ποικιλία τους παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Το vertical υποστηρίζει σε κάθε αθλητική δραστηριότητα (sport mode) 8 διαφορετικές οθόνες οι οποίες παραμετροποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό (3 σειρές παραμέτρων σε κάθε οθόνη με την τελευταία να δέχεται έως και 5 επιλογές) και στις οποίες έχει άμεση πρόσβαση ο αθλητής καθώς τρέχει. Η διαμόρφωση των οθονών γίνεται επιλέγοντας στο Movescount την αθλητική δραστηριότητα (π.χ trail running, swimming κτλ..) και ορίζοντας σε κάθε οθόνη και σειρά τις παραμέτρους που επιθυμεί να παρακολουθεί. Αν δεν μας καλύπτει αυτή η παραμετροποίηση υπάρχουν πάντα και οι Suunto Apps για επιλογή κάποιας και άμεση παρακολούθηση των στοιχείων της στις default οθόνες της καθώς προπονούμαστε. Όταν γίνει και πάλι ο συγχρονισμός του ρολογιού με το Movescount μεταφέρονται όλα τα στοιχεία στο ρολόι.

 

H διαμόρφωση των πληροφοριών που θα βλέπουμε στις οθόνες σε πραγματικό χρόνο όταν είμαστε σε μια αθλητική δραστηριότητα διαμορφώνεται μέσα αpό το Movescount!

 

Και πάλι στο Movescount, επιλέγοντας την διαμόρφωση μια αθλητικής δραστηριότητας, μπορούμε να την παραμετροποιήσουμε πλήρως προσδιορίζοντας από την δειγματοληψία του GPS (χρόνος μπαταρίας) και την χρήση ζώνης καρδιακών παλμών (την οποία περιέχει το vertical στην συσκευασία του), μέχρι autolaps, laps, ζώνες καρδιακών παλμών, φωτισμό οθόνης, interval timers και άλλα… To vertical υποστηρίζει μέχρι 10 αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) από τις οποίες μέχρι 2 μπορεί να είναι multisports. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να ορίσουμε την δικιά μας (custom) αθλητική δραστηριότητα αν δεν μας καλύπτουν αυτές που έχει το ρολόι, ή να κατεβάσουμε μια Suunto Movescount App από τις πολλές που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την κοινότητα χρηστών Suunto ρολογιών.

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι μπορούμε κατά την διάρκεια της προπόνησης μας να αλλάξουμε αθλητική δραστηριότητα (sport mode), απλά πατώντας για 2 sec το πλήκτρο back lap, και ενώ θα συνεχίζεται κανονικά η καταγραφή. Ταυτόχρονα θα βλέπουμε τις οθόνες της αθλητικής δραστηριότητας που έχουμε επιλέξει. Το αρχείο καταγραφής θα είναι μετά ενιαίο για μελέτη στο Movescount.

 Αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) στο Movescount!

 

Vibration

Μια σημαντική προσθήκη στο vertical είναι η λειτουργία δόνησης (vibration), η οποία με βάση την επιλογή μας μπορεί να λειτουργεί ειδοποιώντας μας σε όλα τα συμβάντα, ή σε συγκεκριμένα (laps, autolaps, πατήματα κουμπιών). Ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν π.χ. ολοκληρώνεται ένα lap μιας και δεν χρειάζεται να κοιτάμε το ρολόι συνεχώς. Πάντως, θα θέλαμε να έχει λίγο μεγαλύτερη ισχύ η δόνηση, μιας και μερικές φορές δεν την νιώθεις δυνατή όσο θα έπρεπε κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

 

FusedAlti™

Μια ακόμη σημαντική προσθήκη που αφορά το υλικό (Hardware), είναι το βαρομετρικό αλτίμετρο που διαθέτει το vertical (καθώς και το high-end Ambit3 Peak από την σειρά της Suunto) και το οποίο υπεισέρχεται στην λειτουργία του ρολογιού αφού οι ενδείξεις του χρησιμοποιούνται στον αλγόριθμο FusedAlti™ σε συνδυασμό με την ένδειξη του GPS ώστε να υπολογίζεται το υψόμετρο. Σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) και στην πλοήγηση (navigation) όπου χρησιμοποιείται το GPS, το υψόμετρο υπολογίζεται με τον αλγόριθμο FusedAlti™, ενώ όταν είναι απενεργοποιημένο το GPS υπολογίζεται μόνο με την χρήση του βαρομετρικού αλτίμετρου. Απορίας άξιο είναι βέβαια το γιατί ο αισθητήρας δεν λειτουργεί και ως καθαρό βαρόμετρο, δίνοντας ενδείξεις καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα προειδοποίηση καταιγίδας, αφού το ρολόι είναι προσανατολισμένο στο ορεινό τρέξιμο. Όπως προαναφέραμε, μέτρηση της ταχύτητας ανάβασης (vertical speed) γίνεται με τον αισθητήρα βαρομετρικού αλτίμετρου και όχι με το GPS, μιας και σύμφωνα με την Suunto ο τρόπος αυτός είναι καλύτερος για την ακρίβεια που απαιτεί μια τέτοια μέτρηση, ενώ το GPS είναι καταλληλότερο για μέτρηση μεγάλων αποστάσεων.

 

Fusedspeed™

O υπολογισμός της ταχύτητας μας όταν τρέχουμε γίνεται στο vertical με την βοήθεια ενός εξελιγμένου αλγόριθμου, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη μόνο το σήμα GPS αλλά και τις ενδείξεις ενός αισθητήρα επιτάχυνσης που είναι ενσωματωμένος στο υλικό (Hardware) του ρολογιού. Παρατηρώντας το πιο κάτω σχήμα, βλέπουμε το πόσο μεγάλη διακύμανση έχουν οι μετρήσεις του GPS  (γκρι ίχνος). Συνήθως το πρόβλημα αυτό λύνεται με φιλτράρισμα του σήματος συνυπολογίζοντας τις τελευταίες τιμές και παίρνοντας συνεχώς τον μέσο όρο. Η τεχνική αυτή όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν χαθεί προσωρινά το σήμα και κυρίως ακολουθεί πολύ αργά τις αλλαγές στην ταχύτητα του αθλητή (επιτάχυνση) όπως βλέπουμε από το κίτρινο ίχνος στο γράφημα. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα επιτάχυνσης όμως, ώστε όταν αυξάνει η ταχύτητα να γίνεται πολύ συχνότερα η διαδικασία υπολογισμού του μέσου όρου του σήματος GPS, οπότε η καμπύλη (κόκκινο ίχνος) ακολουθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την καμπύλη πραγματικής ταχύτητας. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ δίνει λοιπόν μεγάλη ακρίβεια όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, ακριβή προσαρμογή στις έντονες αλλαγές ρυθμού και τέλος συνέχιση της καμπύλης ταχύτητας όταν χάνεται προσωρινά το σήμα των δορυφόρων, κάτι που δοκιμάσαμε σε τούνελ και δουλεύει πολύ ικανοποιητικά.

 

Λειτουργία αλγόριθμου Fusedspeed™

 

Το βίντεο που ακολουθεί αναλύει σε βάθος την λειτουργία του αλγόριθμου Fusedspeed™.

 

 

Recovery Tests

Στην βελτίωση της απόδοσης ενός αθλητή δεν παίζει ρόλο μόνο η ένταση και η διάρκεια μιας προπόνησης, αλλά και ο χρόνος που δίνεται για ανάκαμψη (recovery). Το Suunto Ambit3 vertical δίνει αρκετές δυνατότητες για την εκτίμηση τόσο του χρόνου ανάκαμψης (ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα μας για να επανέλθει μετά από μια προπόνηση ή αγώνα) όσο και της κατάστασης ανάκαμψης (ποσοστό άγχους στο αυτόνομο νευρικό σύστημα).

 

Όσο αφορά τον χρόνο ανάκαμψης, υπολογίζεται μετά από κάθε προπόνηση και εμφανίζεται σαν μέτρηση σε συγκεκριμένες οθόνες όπως προαναφέραμε. Η μέτρηση της πιο πολύπλοκης αλλά και πολύ βασικής κατάστασης ανάκαμψης γίνεται με δυο δοκιμές (tests) που απαιτούν την χρήση της ζώνης καρδιακών παλμών. Η πιο ακριβής αλλά χρονοβόρα και “ενοχλητική” γίνεται ενώ κοιμόμαστε, αφού δεν είναι και το πλέον άνετο πράγμα να φοράμε την ζώνη το βράδυ στον ύπνο μας. Μια δεύτερη, λιγότερο ακριβής γίνεται με ένα τρίλεπτο τεστ, πάλι φορώντας την ζώνη, και ενώ είμαστε ξαπλωμένοι και ήρεμοι. Και οι δυο μέθοδοι δίνουν τιμές από το 0 (δεν έχει γίνει ανάκαμψη) μέχρι το 100 (πλήρης ανάκαμψη, μπορεί να γίνει προπόνηση υψηλής έντασης). Ταυτόχρονα γίνεται υπολογισμός και της ελάχιστης καρδιακής συχνότητας που μετρήθηκε και μάλιστα αν η τιμή είναι κάτω από την τιμή ηρεμίας που έχουμε προκαθορίσει (στην εισαγωγή των σωματομετρικών μας στοιχείων στο Movescount) γίνεται αυτόματα αλλαγή της τιμής την επόμενη φορά που θα συγχρονιστεί το ρολόι με το Movescount.

 

Movescount

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της παραμετροποίησης, της μελέτης της κάθε προπόνησης μας, της διαμόρφωσης των παραμέτρων του Suunto Ambit3 vertical και άλλων πολλών λειτουργιών γίνεται μέσω του Movescount.com, στο οποίο δημιουργούμε την δική μας σελίδα και μέσα από αυτήν διαχειριζόμαστε το ρολόι μας, αλλά μελετάμε και τις καταγεγραμμένες παραμέτρους της κάθε προπόνησης μας. Μέσω του Movescount.com κρατάμε το προσωπικό μας ημερολόγιο προπονήσεων και αγώνων, βρίσκουμε διαδρομές, τις περνάμε στο ρολόι μας,  διαμορφώνουμε τις αθλητικές δραστηριότητες (sport modes) όπως μας ταιριάζουν, επιλέγουμε τις οθόνες που βλέπουμε σε αυτές, ρυθμίζουμε θέματα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο, κατεβάζουμε ή φτιάχνουμε Suunto Apps, συμμετέχουμε γενικά - αν το επιθυμούμε - στην αθλητική κοινότητα που χρησιμοποιεί ρολόγια Suunto και γενικά έχουμε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων που μπορεί να κάνει το Suunto Ambit3 vertical ένα απίστευτο εργαλείο για τις προπονήσεις και τους αγώνες μας.

 

 Χαρακτηριστικές οθόνες στο Movescount!

 

Στις αρχές Ιουνίου 2016 η Suunto προχώρησε σε μια μεγάλη αναβάθμιση του Movescount.com, παρέχοντας ένα εντελώς νέο περιβάλλον διαδραστικότητας με τον χρήστη (user-interface), καθώς και την εφαρμογή HeatMap με την οποία μπορεί κάποιος να φιλτράρει την αθλητική δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει να εντοπίσει σε μια μεγάλη πόλη ή να επιλέξει να φαίνονται μόνο οι δικές του. Επίσης πρόσθεσε μια σειρά από γραφικές αναπαραστάσεις σε παραμέτρους της κάθε προπόνησης (π.χ. καιρός), αλλά και το να μπορεί ο χρήστης να προσδιορίσει το πώς αισθάνεται επίσης με γραφικό τρόπο μετά από αυτήν. 

 

Το Suunto Ambit3 vertical συνδέεται με FootPOD, BikePOD αλλά και PowerPOD (Μέτρηση ισχύος συμβατή με STRYD, μια μέτρηση που έρχεται από την ποδηλασία και δίνει μια ενιαία αντιμετώπιση του μεγέθους της προσπάθειας του αθλητή άσχετα με το τερέν και τις εξωτερικές παραμέτρους), όπως και με συμβατό αισθητήρα καρδιακών παλμών Bluetooth® Smart, όπως είναι ο Suunto Smart Sensor, για να καταγράφονται λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την ένταση της άσκησης. Επίσης, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Suunto Movescount App, για κινητές συσκευές μπορεί κάποιος να λαμβάνει ενημερώσεις στο Suunto Ambit3 Vertical, να αλλάζει ρυθμίσεις και να προσαρμόζει αθλητικές δραστηριότητες από το κινητό του τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το κινητό σαν δεύτερη οθόνη, να τραβήξει φωτογραφίες με δεδομένα από τη προπόνηση και να δημιουργήσει Suunto Movies, όπως και να λαμβάνει μηνύματα και ειδοποιήσεις για εισερχόμενα τηλεφωνήματα στο ρολόι.

 

Σε ποιους λοιπόν απευθύνεται το Suunto Ambit3 Vertical; Σίγουρα θα το προτιμήσουν οι αθλητές του ορεινού τρεξίματος μιας και έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά που είναι πολύ χρήσιμα στο άθλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό και έναν αθλητή που τρέχει και σε άσφαλτο ή σε στάδιο. Ιδιαίτερα για αθλητές αγώνων κάθετου χιλιομέτρου ή μικρότερων (<10 ώρες) αγώνων ορεινού τρεξίματος θα αποδειχτεί σπουδαίο εργαλείο που θα τους βοηθήσει πολύ με την πλοήγηση (navigation) και τον υπολογισμό της κάθετης ταχύτητας. Διαθέτει μια σειρά από εξελιγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τον έμπειρο δρομέα – ορεινού τρεξίματος ή ασφάλτου – να κατανοήσει τις προπονήσεις του και να βελτιωθεί σημαντικά, αλλά και τον αρχάριο να “μάθει” σωστή μεθοδολογία προπόνησης. Οι αλλαγές στο υλικό (hardware) είναι επίσης σημαντικές γιατί το κάνουν ένα ρολόι σαφέστατα πιο κομψό από πολλά αντίστοιχα, πιο ελαφρύ από αντίστοιχες λύσεις της αγοράς αλλά και πιο ακριβές στην μέτρηση παραμέτρων ταχύτητας.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Suunto στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade. Τo Suunto Ambit3 Vertical διατίθεται στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και η τιμή του κυμαίνεται στα 470€ με την ζώνη καρδιακών παλμών και στα 419€ χωρίς.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ