Πεζοπορικά μπατόν COBER ZetaAlu: Κορυφαία σχέση ποιότητας / τιμής!

Πλέον σε όλο το φάσμα του εξοπλισμού πεζοπορίας – ορειβασίας – ορεινού τρεξίματος οι διαθέσιμες επιλογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Από τα πιο «ταπεινά» έως τα πιο «εξωτικά» κομμάτια εξοπλισμού, με πολλές παραλλαγές ενδιάμεσα, καλούμαστε να επιλέξουμε τον εξοπλισμό μας βάσει ουσιαστικά τριών βασικών παραμέτρων. Οι ανάγκες μας – γιατί το θέλω και τι θέλω να το κάνω-, η εμπειρία μας – δεν έχει νόημα στα πρώτα βήματα στο βουνό να αγοράσουμε μπότα για τα Ιμαλάια και βέβαια η οικονομική μας δυνατότητα ή o προϋπολογισμός που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε για ένα συγκεκριμένο υλικό. Τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και για την αγορά των μπατόν πεζοπορίας των οποίων πλέον η γκάμα είναι αδιανόητα μεγάλη. Σκοπός της σημερινής παρουσίασης αποτελούν τα τρίσπαστα – ή “Z Pole” – μπατόν πεζοπορίας Zetaalu της Ιταλικής COBER τα οποία αναμφίβολα αποτελούν ίσως την πιο value for money αγορά που μπορείτε να κάνετε για αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού σας.

 

Συνήθως σε μια παρουσίαση – δοκιμή δεν στεκόμαστε τόσο πολύ στην τιμή ενός προϊόντος παρότι προφανώς και είναι μία από τις τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους αγοράς όπως αναφέραμε στον πρόλογο. Για κάποια κομμάτια του εξοπλισμού μας όμως τα οποία δεν τα αγοράζουμε κάθε χρόνο αξίζει να ξοδέψουμε κάτι παραπάνω για να αποκτήσουμε κάτι ποιοτικό. Ε λοιπόν στην περίπτωση των Zetaalu πετυχαίνουμε τον μοναδικό συνδυασμό ποιότητας – κόστους αγοράς. Με μόλις 53 ευρώ (πενήντα τρία ευρώ, δεν είναι τυπογραφικό λάθος) αγοράζετε μπατόν πολλαπλάσιας αξίας και κορυφαίας ποιότητας από ένα Ιταλικό brand που εξειδικεύεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 στο να κατασκευάζει μπατόν για όλες τις ανάγκες.


Τα Zetaalu ανήκουν στην κατηγορία των τρίσπαστων μπατόν ή αλλιώς Z-Pole. Τα τρίσπαστα έχουν το πλεονέκτημα ότι καταλαμβάνουν λίγο χώρο όταν είναι κλειστά αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι το μήκος τους είναι σταθερό όταν ανοίγουν. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια υπο-κατηγορία τρίσπαστων τα οποία έχουν μεταβλητό μήκος και τα Zetaalu ανήκουν σε αυτήν ακριβώς. Έτσι λοιπόν πετυχαίνουμε το ιδανικό μήκος για κάθε ύψος. Το μήκος τους ανοιχτά μπορεί να είναι από 115εκ – 135εκ. Κλειστά το μήκος τους φτάνει μόλις στα 38 εκ.

H λαβή τους είναι φτιαγμένη από αφρώδες υλικό (foam), πολύ μαλακό και αντιιδρωτικό με εργονομικό πιάσιμο και το πολύ βασικό: εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, σχεδόν 26εκ, έτσι ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε σε μεγάλες ανηφορικές κλίσεις από όπου μας βολεύει.


Εξ΄ ολοκλήρου από αλουμίνιο 7075 υψηλής αντοχής με βάρος το οποίο φτάνει στα 289 γραμμάρια. Δεν είναι ελαφρύ μπατόν αλλά λόγω του ότι είναι z-pole θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τρέξιμο υπεραποστάσεων βουνού από κάποιον που κάνει σε αυτό τα πρώτα του βήματα.


Ο ιμάντας τους είναι μαλακός και σχετικά φαρδύς, δεν θα προβληματίσει, σίγουρα όμως έχουμε συναντήσει και καλύτερους και πιο εργονομικούς ιμάντες.

 

Στην ένωσή τους θα βρούμε κορδόνι προστατευμένο με σκληρή διάφανη σιλικόνη, καθιστώντας τις έτσι μεγάλης αντοχής στον χρόνο.


Στα «bonus» περιλαμβάνονται εξτρά καλαθάκια για περπάτημα στο χιόνι, λαστιχένιες τάπες για Nordic-walking ή μεταφορά χωρίς να «πληγώσουν» τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας και τέλος ένα πολύ πρακτικό τσαντάκι μεταφοράς!

Κρίνοντας λοιπόν από τα παραπάνω, τα COBER Zetaalu ίσως να είναι το πιο value for money κομμάτι εξοπλισμού στη ντουλάπα μας!

Χαρακτηριστικά

  • Μήκος: 115>135 cm
  • Υλικό alu 7075
  • Διάμετρος ø 18-16-14 mm
  • Grip Long foam
  • Ιμάντας thin and adjustable
  • Πιατάκια ø 40 mm + ø 92 mm + rubber
  • Βάρος 289g
  • Τιμή 52,70€

Στα POLO CENTER μπορείτε να βρείτε από όλα τα μοντέλα COBER μπατόν, και οτιδήποτε ανταλλακτικό μπορεί να χρειαστείτε όπως πιατάκια, προστατευτικά μύτης ή μεταλλικές μύτες για να κάνετε τα μπατόν σας ξανά καινούρια! Δείτε και εσείς στον κατάλογο Outdoor της POLO αλλά και στο e-shop polocenter.gr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ