Φακός κεφαλής LED NITECORE NU40: Μια high end λύση με λεπτομέρειες που ... μετράνε!

H Nitecore συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά με τις προσθήκες νέων μοντέλων στην ευρεία γκάμα φακών κεφαλής της, τα οποία διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, απόδοση και πολύ καλή τιμή. Αυτή τη φορά ήρθε στα χέρια μας ο φακός LED NU40, ο οποίος θα λέγαμε ότι κινείται στα high end όρια των προϊόντων της Ιαπωνικής εταιρείας. Τον διακρίνουν η εξαιρετική φωτεινή ροή του που αγγίζει τα 1.000 lumens σε turbo mode και τα 600 lumens για σχεδόν εξάωρη χρήση, η ποιότητα του φωτός του, το χαμηλό του βάρος, η θύρα φόρτισης USB-C, η επεκτασιμότητα του με πρόσθετη εξωτερική μπαταρία, η μεγάλη του ευχρηστία και μια σειρά άλλων μικρών αλλά ουσιαστικών χαρακτηριστικών που δείχνουν το πόσο η Nitecore στέκεται ακόμη και στη λεπτομέρεια για να βελτιώσει την outdoor νυχτερινή μας εμπειρία. Ας τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά.

 

 

Όπως έχουμε επισημάνει από προηγούμενες δοκιμές φακών κεφαλής της Nitecore, η ποιότητα φωτός τους είναι εξαιρετική και αυτό οφείλεται στην τεχνολογία Truevision+, με ένα κάτοπτρο ενιαίου σώματος που έχει την δυνατότητα μετάδοσης του 94% της παραγόμενης φωτεινότητας  και είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να αντανακλά μία ομοιόμορφη και απαλή φωτεινή δέσμη, συγκεντρωμένη και απλωμένη ταυτόχρονα και μάλιστα σε γωνία 100 μοιρών. Το αποτέλεσμα που έχουμε είναι ξεκούραστα μάτια για πολλές ώρες.

Ο NU40 περιέχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία Li-ion 18650 (χωρητικότητα ενέργειας 2600mAh) και μπορεί να αποδώσει φωτεινότητα 1000 Lumens στιγμιαία σε turbo mode, 600 lumens στην υψηλότερη σκάλα του για περίπου 6 ώρες όπως είδαμε στις δοκιμές μας, 300 lumens για περίπου δέκα ώρες και 100 lumens για λίγο πάνω από 20 ώρες. Ο φακός δίνει 8 Lumens σε επιλογή πολύ χαμηλής έντασης για πιθανή χρήση στο σκοτάδι όταν δεν θέλουμε ο φωτισμός να είναι έντονος (πιέζουμε δύο φορές τον διακόπτη ενεργοποίησης για να το πετύχουμε αυτό άμεσα). Φυσικά διαθέτει βοηθητικό κόκκινο φωτισμό που ενεργοποιείται εύκολα και άμεσα με το πάτημα του πλήκτρου mode, για νυχτερινό διάβασμα χαρτών, παρατήρηση άστρων κτλ. Τέλος, έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας κατά την αναμονή που μπορεί να φτάσει έως και ένα χρόνο περίπου.

Η στάθμη ενέργειας της μπαταρίας φαίνεται με ένα απλό πάτημα του διακόπτη mode όπου 4 ενδεικτικές λυχνίες στο κάτω μέρος της βάσης του φακού δείχνουν με μπλέ χρώμα – ανάλογα με το πόσες είναι αναμμένες - το επίπεδο ενέργειας (25% - 50% - 75% - 100%). Να τονίσουμε επίσης την γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας από κοντά στο μηδέν σε 100% σε περίπου μιάμιση ώρα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο χαρακτηριστικό που δεν είχαμε ξαναδεί σε φακό κεφαλής Nitecore είναι η ύπαρξη οπτικού αισθητήρα ο οποίος αν πλησιάσει κάτι (εμπόδιο, χάρτης, η παλάμη μας κτλ...) το φακό μειώνει αυτόματα την ένταση της φωτεινής ροής στο ελάχιστο, ώστε να προστατευθεί ο φακός από υπερθέρμανση και να εξοικονομείται και ενέργεια.

Ο σχεδιασμός της βάσης του φακού είναι ένα από τα δυνατά του χαρακτηριστικά. Περιστροφικός μηχανισμός που τον χειρίζεται κάποιος άνετα με το ένα χέρι και τρέχοντας, χωρίς να απαιτείται σχεδόν καθόλου δύναμη, πλατιά βάση που τον κάνει άνετο στο μέτωπο και βάση του φακού που είναι ρυθμιζόμενη κατά 72° και όταν περιστραφεί πλήρως προς τα επάνω “προστατεύει” τα πλήκτρα ώστε να μην ενεργοποιηθεί κατά λάθος ο φακός. Πραγματικά η βάση είναι κάτι το ξεχωριστό. Σε συνδυασμό με τα 116 gr βάρους με τον ιμάντα να περιλαμβάνεται, τον κάνει ιδιαίτερα εύχρηστο και άνετο σε πολύωρη χρήση. Οι διαστάσεις του είναι: 79,8mm x 46,1mm x 43,9mm.

Η άνεση του φακού σε πολύωρη χρήση ενισχύεται από το διευρυμένο ιμάντα των 32mm, ο οποίος μάλιστα διαθέτει σε όλη του την επιφάνεια μικρές οπές για αερισμό, ενώ επιπρόσθετα τον διατρέχει εσωτερικά μια λωρίδα σιλικόνης που εκτός του ότι σπρώχνει πλάγια τον ιδρώτα, προσφέρει και καλύτερη στερέωση. Ο ιμάντας είναι και ανακλαστικός σε σημεία του, ώστε να έχουμε προστασία σε κίνηση. Οι σημαντικές λεπτομέρειες που λέγαμε στην εισαγωγή και κάνουν τη διαφορά!

Όπως όλοι οι τελευταίοι φακοί κεφαλής της Nitecore διαθέτει θύρα USB-C για φόρτιση (δυνατότητα φόρτισης και με καλώδιο άλλων συσκευών εκτός του δικού του), με τη διαφορά ότι αυτή περιστρέφεται μαζί με τη βάση και διευκολύνει τη φόρτιση πάνω στο τρέξιμο, προσαρμόζοντας τη θήκη επέκτασης μπαταρίας που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Όπως είχαμε περιγράψει και στο άρθρο εκείνο, η μπαταρία φορτίζεται και ταυτόχρονα φέγγει.

Η προστασία του έχει επεκταθεί σε IP68 επίπεδο, δηλαδή εκτός από αδιάβροχος είναι πλέον και ανθεκτικός σε πτώσεις έως και από  2μέτρα ύψος.

Το κόστος του είναι 69,90€

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προιόντων NITECORE στην Ελλάδα είναι η VASILIKOS Import-Trade. Τα προϊόντα NITECORE διατίθενται σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ