SOTO WindMaster, εστία γκαζιού για την ύπαιθρο πρωτοποριακή και ... αντιανεμική!

Υπάρχουν εταιρείες σε όλο το φάσμα της παραγωγής που παράγουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτές οι οποίες έχουν αφιερώσει χρόνια ερευνών και δοκιμών σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο, κατέχοντας την απόλυτη εξειδίκευση. Πιθανότατα να μην έχετε ακούσει για αυτήν, η SOTO είναι μια Γιαπωνέζικη εταιρεία με μακρά ιστορία στον χώρο της κατασκευής προϊόντων μαγειρέματος στη φύση! “SOTO” σημαίνει outdoor στα Ιαπωνικά! Στον κόσμο συστήθηκε το 2010 και έκτοτε πολλά προϊόντα της έχουν βραβευθεί για την πρωτοποριακή σχεδίαση και ποιότητά τους. Άλλωστε το γεγονός ότι κατασκευάζονται αποκλειστικά “Made in Japan”, μαρτυρά πολλά. Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την SOTO, με το WindMaster, μια καταπληκτική εστία γκαζιού για χρήση στην ύπαιθρο!

Με μόλις 87 γραμμάρια βάρος, καταλαμβάνοντας ανεπαίσθητο χώρο στο σακίδιο, έχετε στα χέρια σας μια εκπληκτική εστία γκαζιού η οποία έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και βραβεία από διεθνή περιοδικά outdoor. Αποτελείται από δύο μέρη, την κυρίως εστία, και την πτυσσόμενη βάση με τέσσερα «ποδαράκια» (4Flex) η οποία μπορεί να φιλοξενήσει κατσαρολάκι με μέχρι 1,5 λίτρο περιεχόμενο.

 

Τα 4 "ποδαράκια" της πτυσσόμενης βάσης είναι οδοντωτά έτσι ώστε σε συνδυασμό με ένα κατσαρολάκι με αντιολισθητική βάση όπως το "New River Pot" που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, να μην γλιστράει ακόμη και σε σχετικά επικλινή εδάφη. Προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολη στην εστία με μία απλή κίνηση.

 


SOTO New River Pot: Αντιολισθητικό κατσαρολάκι από αλουμίνιο με αναδιπλούμενη λαβή. Διαστάσεις: Διάμετρος 120mm x ύψος 98 mm, Βάρος 118γρ (Κατσαρόλα) + 23γρ (Καπάκι), Χωρητικότητα: 1 λίτρο

 

Ποιό είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της; Μα το ότι δεν σβήνει με τίποτα, όσο δυνατός κι αν είναι ο άνεμος! Εντάξει, αυτό το "με τίποτα" είναι λίγο υπερβολικό. Το σίγουρο είναι θα αντέξει σε δυνατούς ανέμους λόγω της πρωτοποριακής κατασκευής όπως θα δούμε παρακάτω. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η SOTO δημιούργησε όλες τις δάδες που χρησιμοποιήθηκαν στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές σκυταλοδρομίες στο Τόκιο και είναι γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που καμία από τις δάδες δεν έσβησε! Μάρκετινγκ? Μπορεί, σίγουρα όμως δείχνει μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα είναι αναγνωρισμένα σε πολύ υψηλό επίπεδο!

 

 

Χωρίς αέρα, με θερμοκρασία περίπου στους 10C, έβρασε 1 λίτρο νερό σε 4 λεπτά. Με ελαφρύ αεράκι περίπου 3 μποφόρ, ο χρόνος βρασμού έφτασε στα 5,5 λεπτά. Προφανώς όσο ανεβαίνουν τα μποφόρ και πέφτει η θερμοκρασία, ο χρόνος βρασμού ανεβαίνει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οποιοσδήποτε camper που σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει να μαγειρεύει σε προφυλαγμένο από τον αέρα μέρος ή τουλάχιστον να δημιουργεί μια προστατευτική "ασπίδα" με κάποιο σακίδιο ή χρησιμοποιώντας κάποιον από τους ανεμοθώρακες (windshield) της αγοράς.
 

 

 
Ο μικρορυθμιστής φλόγας δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μπορεί να ελέγξει με λεπτομέρεια και από σχετική απόσταση τη ρύθμιση της φλόγας μακριά από τον καυστήρα για πιο ασφαλές μαγείρεμα.

 
Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του Windmaster είναι ότι δεν θα χρειαστείτε αναπτήρα για να το ανάψετε καθώς διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ανάφλεξης! Απλώς ανοίγετε λίγο τη ροή του γκαζιού, πατάτε 1-2 φορές το κόκκινο κουμπί ανάφλεξης και έχετε διαθέσιμη μια δυνατή και σταθερή φλόγα η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι 1,5 ώρα με ένα γκαζάκι 250 γραμμαρίων.



Η κατασκευή του Windmaster περιέχει ουκ ολίγες πατέντες οι οποίες μπορεί να μην είναι ορατές στο μάτι, είναι υπεύθυνες όμως για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το δοχείο να βρίσκεται πολύ κοντά στη φλόγα, εμποδίζοντας έτσι τον άνεμο να περάσει ανάμεσα από τη κεφαλή και το δοχείο καθιστώντας την πιο αποδοτική σε καιρό με δυνατό άνεμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης, ώστε ο χρόνος βρασμού να είναι ταχύτερος και μεγαλύτερος. Ο κοίλος σχεδιασμός της κεφαλής του καυστήρα δημιουργεί το φαινόμενο ενός ενσωματωμένου ανεμοθώρακα.

 

(1) Ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στη κεφαλή της φλόγας και το δοχείο
(2) Ανεμοθώρακας γύρω από τη κεφαλή της φλόγας
(3) Λεπτομερής σχεδιασμένη κοίλη κεφαλή καυστήρα

 

Σαν αξεσουάρ μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά την μικρότερη βάση με 3 «ποδαράκια» TriFlex για μικρότερα κατσαρολάκια ενώ υπάρχει και ανταλλακτικό αλλαγής του αναφλεκτήρα.

Στην συσκευασία περιλαμβάνεται και πρακτικό σακουλάκι μεταφοράς του WindMaster. Ίσως θα ήταν ακόμη πιο πρακτικό και ασφαλές αν ερχόταν με κάποια θήκη μεταφοράς από σκληρό πλαστικό έτσι ώστε να μπορεί να στριμωχτεί στο σακίδιο απροβλημάτιστα.


Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε βιδωτό γκαζάκι της αγοράς αρκεί να μην είναι 100% προπάνιο. Συστήνεται ένας συνδυασμός βουτανίου – προπανίου σε ποσοστό 70% - 30% ή 80% - 20%.

 


Η βασική διαφορά μεταξύ προπανίου και βουτανίου είναι το σημείο βρασμού τους. Το προπάνιο μπορεί να αντέξει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, γι' αυτό και χρησιμοποιείται κυρίως στην ύπαιθρο, σε μεγάλα υψόμετρα και χαμηλές θερμοκρασίες. Το βουτάνιο, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύεται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά σε ψυχρότερα κλίματα.

 

Στην ιστοσελίδα της SOTO μπορείτε να βρείτε μια πλήρη γκάμα αντίστοιχων προϊόντων που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας για χρήση στο βουνό, στην εκδρομή, στην κατασκήνωση!

 

Συνοπτικά Χαρακτηριστικά

  • Τιμή: 84,95€
  • Ισχύς: 2800 kcal/h 3260w 11000 BTU
  • Βάρος: 87gr
  • Διαστάσεις: 43 x 14 x 10 cm
  • Διαστάσεις κατά την αποθήκευση: 11 x 6 x 10 cm
  • Διάρκεια: Καίει περίπου για 1.5 ώρα με φιάλη υγραερίου των 250 gr

 

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος της SOTO στην Ελλάδα είναι η MV Trade.

Σημεία Πώλησης στην Ελλάδα: 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ