Altra Lone Peak 2.0, Παρουσίαση και Δοκιμή

Είμαι στους δρομικούς φίλους μου γνωστός ως «ψαχτήρι» για θέματα γύρω από τον εξοπλισμό γενικότερα, οπότε δεν τους προξένησε έκπληξη όταν πρωτοξεκίνησα να τους αναφέρω πριν περίπου 1 χρόνο για τα παπούτσια αυτά και πόσο ενδιαφέρον θα είχε να τα δοκιμάζαμε. Altra σημαίνει κάτι άλλο,κάτι διαφορετικό. Με την πρώτη ματιά αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλη τη γκάμα των παπουτσιών της εταιρείας αυτής που με μόνο 6 χρόνια δραστηριοποίησής της στο χώρο έχει καταφέρει να δημιουργήσει φανατικό κοινό στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και πλέον και στην Ευρώπη.

Η Altra είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που ξεκίνησε στα Wasatch Mountains στη Utah από τον Golden Harper, δρομέας ο ίδιος, κάτοχος μάλιστα παγκόσμιου ρεκόρ 2:45 σε ηλικία 12 ετών σε μαραθώνιο και συνεχιστή του οικογενειακού καταστήματος δρομικών ειδών.

 

Έχοντας κάνει μελέτες στους δρομικούς τραυματισμούς σε συνδυασμό με τα βίντεο από τις κινητικές αναλύσεις στο κατάστημά τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μυτερή μορφή των συμβατικών παπουτσιών στο μπροστινό μέρος και η κατασκευή στην περιοχή της φτέρνας με διπλάσιο πάχος και βάρος από το μπροστινό μέρος του πέλματος έδινε στα παπούτσια κακή δρομική φόρμα και εκτεταμένη επαφή με το έδαφος. Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία ενημέρωσης των εταιρειών κατασκευής παπουτσιών για τα αποτελέσματα της ερευνάς του χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αυτό τον οδήγησε στο να προσπαθήσει να κατασκευάσει ο ίδιος παπούτσια που θα προωθούσαν τη φυσική στάση τρεξίματος, με τη βοήθεια ειδικών του χώρου φυσικά.

 

Οι διαφορές τους με τα «συμβατικά» παπούτσια, βασικά είναι 2 αλλά πολύ σημαντικές.

Η πρώτη και σημαντικότερη έχει να κάνει με το FOOTSHAPE™ TOE BOX, το οποίο διαφοροποιεί εξ ‘ όψεως τα Altra από οποιοδήποτε άλλο παπούτσι στην αγορά.

 

 

Τι είναι όμως το FOOTSHAPE™ TOE BOX, και ποια τα οφέλη του σύμφωνα με τους ανθρώπους της ALTRA.

Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το φυσικό σχήμα του ποδιού το οποίο έχουν αποτυπώσει στο παπούτσι και το οποίο επιτρέπει στα δάχτυλα των ποδιών να απλώνονται στο εσωτερικό του παπουτσιού έχοντας το μεγάλο δάχτυλο σε ευθεία θέση αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σταθερότητα αλλά και το πέταγμα του ποδιού με το μπροστινό μέρος κατά τη φάση της απογείωσης από το έδαφος (toe off). Οι άνθρωποι της ALTRA μάλιστα θεωρούν πως αυτό δε συνιστά σε κάποια τεχνολογική ανακάλυψη και πως απλώς δίνουν στο πόδι μας το φυσικό χώρο «εργασίας» του με αποτέλεσμα να μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμών όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα, κάλοι και σφυροδαχτυλία.

 

 

Στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται τόσο το FOOTSHAPE™ TOE BOX όσο και τα οφέλη του :

 

 

Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι το Zero Drop™, αν και πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να πλησιάζουν ή και να ακολουθούν αυτή τη λογική, εξελίχθηκε πλέον σε δρομικό κίνημα, το φυσικό τρέξιμο (natural running).Το Zero Drop™ είναι φυσικά η μηδενική διαφορά ύψους της πλατφόρμας του παπουτσιού μεταξύ της περιοχής της φτέρνας και του μπροστινού τμήματος του πέλματος το οποίο φυσικά συναντάμε σε όλη τη γκάμα των παπουτσιών της Altra.

 

Τα οφέλη, σύμφωνα πάντα με την Altra, είναι ότι υπάρχει καλύτερη ζύγιση του παπουτσιού, προωθείται και με τον καιρό βελτιώνεται η τεχνική τρεξίματος, φυσική στάση αχίλλειου για καλύτερη πρόωση, μείωση της επαφής του πέλματος με το έδαφος και ενδυνάμωση της περιοχής του Αχιλλείου και της γάμπας.

 

 

Στην πράξη όμως πως μεταφράζονται αυτά?

To Lone Peak 2.0 είναι ένα από τα τρία μοντέλα trail της εταιρείας τα οποία διαφοροποιούνται κυρίως ως προς το επίπεδο προστασίας (cushioning) και τοποθετείται στο μέσο αυτής. Υπάρχουν επίσης το superior πιο ελαφρύ και γρήγορο και το Olympus (!) το οποίο στα 36mm ύψος είναι η μαξιμαλιστική πρόταση της ALTRA.

Η πρώτη φορά που φόρεσα τα παπούτσια, αφού ξεπέρασα τον προβληματισμό μου για το αν έχω διαλέξει το σωστό νούμερο, μιας και τα είχα παραγγείλει χωρίς να τα δοκιμάσω, ήταν σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το FOOTSHAPE™ TOE BOX ήταν μεγαλοπρεπέστατα εκεί δίνοντας στα δάχτυλα μια πρωτόγνωρη ελευθερία κινήσεων σε συνδυασμό με το διακριτικά ελαστικό πάνω τμήμα του παπουτσιού.

 

 

Το πόδι «προσγειώθηκε» στο απόλυτο 0 χάρις στο Zero Drop™ και τώρα πάμε στα δύσκολα καθώς δεν το πήρα για να το φορέσω, αλλά για να το τρέξω και μάλιστα στο βουνό.

 

Μάλιστα, και πως πάμε από το 10 drop που έχουμε συνηθίσει στο 0?


Φυσικά όχι απότομα, καθώς το πόδι και συγκεκριμένα η περιοχή του γαστροκνήμιου χρειάζεται την απαραίτητη προσαρμογή για την αποφυγή τραυματισμών. Η ίδια η εταιρεία προτείνει τρόπους για την μετάβαση (transition) μέσα από το site της (https://www.altrarunning.com/run-better) αλλά είχα και εγώ προνοήσει και δούλεψα τόσο στην ενδυνάμωση με ασκήσεις με λάστιχα, όσο και σταδιακά κατεβαίνοντας στα 4mm.

 

Έχοντας κάνει πάνω από 300 χλμ με τα Lone Peak 2.0 τόσο σε μικρές (κυρίως στην αρχή για προσαρμογή) προπονήσεις , όσο και σε long run στην Πάρνηθα 4 και 5 ωρών διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα παπούτσι εργάτη που αδιαφόρησε για τον υπερπρηνισμό και την πλατυποδία μου λόγω του χαμηλού και φαρδιού πατήματος και δεν κούρασε ούτε όταν χρειάστηκε να κινηθώ με μεγαλύτερη ταχύτητα στις κατηφόρες, ούτε και μετά από πολύωρη χρήση που τα πόδια κουράζονται και αποζητούν λίγο χώρο παραπάνω λόγω του πρηξίματος.

 

Ένα αρκετά καλό στοιχείο του παπουτσιού είναι το A-Bound EVA ένα πρόσθετο υλικό που χρησιμοποιεί η ALTRA για τη μεσοσόλα το οποίο προέρχεται από ανακυκλώσιμα υλικά και σύμφωνα πάντα με την εταιρεία κατά τη χρήση συμπιέζεται 2-3 φορες λιγότερο από τα παραδοσιακά υλικά με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και προστασία.

 

 

Γενικά σε επίπεδα προστασίας το παπούτσι δεν προβληματίζει αφού «κάθεται» στα 26mm από το έδαφος έχοντας μάλιστα και μια αρκετά πρωτοποριακή λύση για τις παγίδες που κρύβει το εκτός δρόμου τρέξιμο, καθώς οι ειδικοί της εταιρείας έχουν τοποθετήσει ένα πλευρικό κομμάτι από εύκαμπτο πλαστικό TPU rockplate με ακριβώς στο μέσο του παπουτσιού κάνοντάς το ουσιαστικά σαν σάντουιτς στο EVA υλικό που δίνει λίγο παραπάνω προστασία ειδικά στο έξω μέρος του πέλματος.

 

Πατώντας πάνω σε πέτρες ειδικά στα γρήγορα κατηφορικά κομμάτια προστατεύει το πόδι από την απευθείας επαφή προσθέτοντας παράλληλα ελάχιστο βάρος στο παπούτσι, που κινείται έτσι κι αλλιώς όμως στο μέσο της κατηγορίας ζυγίζοντας 320 γραμμάρια. Για ένα παπούτσι που προορίζεται όμως για πολύωρες προπονήσεις ή και μεγάλους αγώνες, όντας η πρόταση της εταιρείας για ultra μέχρι και 100 μίλια το βάρος δεν είναι μεγάλο και σίγουρα δεν προβληματίζει μιας και είναι αρκετά εύκαμπτο φροντίζοντας παράλληλα να μας δίνει καλή κατευθυντικότητα και αίσθηση χωρίς όμως να σημαίνει ότι το μια μείωση βάρους δε θα ήταν ευπρόσδεκτη.

 

Στα θετικά στοιχεία του παπουτσιού σίγουρα θα πρόσθετα και το σύστημα πρόσδεσης των κορδονιών το οποίο επίσης δεν προβλημάτισε καθώς είναι αρκετά σταθερό και σε συνδυασμό με τα ελαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο πάνω μέρος δίνει μια αρκετά καλή αίσθηση.

 

Στην εξωτερική σόλα κυριαρχεί το σχέδιο το οποίο η ALTRA ονομάζει TrailClaw.

 

Πρόκειται για μία αρκετά σύνθετη διάταξη των υλικών στην εξωτερική σόλα με βέλη πρόσθιας κατεύθυνσης από το μέσο του παπουτσιού και μπροστά και αντίθετης φοράς στο υπόλοιπο παπούτσι.

 

Περιμετρικά έχουν προστεθεί στο μεγαλύτερο μέρος του παπουτσιού προεξοχές σε μορφή Χ οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της κατευθυντικότητας κατά τις έντονες και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης στο μονοπάτι.

 

 

Το κράτημα είναι αρκετά καλό τόσο σε πέτρες αλλά και σε χώμα ιδιαίτερα στα τεχνικά μονοπάτια, όμως για τη συνολική αίσθηση θα έλεγα ότι πρωταγωνιστές είναι κυρίως το Footshape και το Zero Drop. Τόσο στα ανηφορικά κομμάτια που κινήθηκα το παπούτσι γάντζωνε και άρα δεν απαιτούσε επιπλέον προσπάθεια για την ανάβαση, αλλά και στην κατηφόρα έδινε την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για γρήγορη κίνηση.

 

Αν έπρεπε να βελτιώσω κάτι στο παπούτσι θα ήταν η προεξοχή στο πίσω μέρος της σόλας (heelrudder) για την οποία δε βρίσκω κάποια χρησιμότητα και θα την αφαιρούσα καθώς ότι προεξέχει μπορεί και να μπλεχτεί στο μονοπάτι.

 

Επίσης χωρίς να ενοχλεί, προσθέτει βάρος όμως, η ιδιαίτερα μεγάλη ενίσχυση που υπάρχει στο πάνω μέρος στην περιοχή του αστραγάλου.

 

Τέλος, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παπουτσιού είναι το GAITER TRAP. Πρόκειται για μια αρκετά έξυπνη προσθήκη (ειδικά για όσους αρέσκονται να χρησιμοποιούν γκέτες για να εμποδίσουν πέτρες και χώμα να μπει στο παπούτσι) η οποία είναι ένα ενσωματωμένο κομμάτι Velcro ακριβώς στην περιοχή της φτέρνας στο οποίο προσαρμόζονται οι ειδικά σχεδιασμένες γκέτες της ALTRA (πωλούνται ξεχωριστά) με ευκολία.

 

Τα παπούτσια δεν έχουν μέχρι σήμερα δείξει κανένα σημείο φθοράς, παρόλο που η χρήση τους έχει γίνει αποκλειστικά σε σκληρά εδάφη (Ποικίλο, Πάρνηθα) και τεχνικά μονοπάτια τόσο στη σόλα όσο και στο επάνω μέρος. Μια διαφοροποίηση που όμως συγκαταλέγεται στα θετικά του παπουτσιού είναι η αύξηση της ελαστικότητάς του αλλά και το ελαφρώς μαλακότερο πάτημα το οποίο είναι καλοδεχούμενο.

 

Καθώς σχεδιάζω να κάνω και κάποιους αγώνες το Φθινόπωρο σκοπεύω να επανέλθω για την επίδοσή τους σε νέα τερέν αλλά και τη διάρκεια ζωής τους μετά από πολύ περισσότερα χλμ μιας και θεωρώ ότι η αντοχή και η διάρκεια στο χρόνο σε συνάρτηση πάντα με τις επιδόσεις και την εφαρμογή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αγορά ενός παπουτσιού.

 

 

Αισθητικά το παπούτσι έχει απλές γραμμές, το κίτρινο χρώμα είναι μεν έντονο, προσωπικά όμως μου αρέσει.

 

Ήδη έχει λανσαριστεί στην Αμερική η νέα έκδοση του παπουτσιού το Lone Peak 2.5 (https://www.altrarunning.com/men/lonepeak25) με ανασχεδιασμένο επάνω μέρος για μεγαλύτερη αντοχή (!), βελτιωμένο σύστημα πρόσδεσης, και σφικτότερη μεσοσόλα καθώς και μια έκδοση με Neoshell (https://www.altrarunning.com/men/lonepeakneoshell) ένα επαναστατικό νέο αδιάβροχο/διαπνέον υλικό της Polartec και πρόσθετα 2mm στην εξωτερική σόλα, μοντέλο που προορίζεται για χειμερινή κυρίως χρήση.

 

Τα Altra Lone Peak κοστίζουν 135 € και αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι ο Γιώργος Βαβρίτσας και το Performance Store.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 310 γραμμαρια.
  • Προστασία: Moderate (Μέτρια)
  • Προτεινόμενες χρήσεις: Trail Running, Hiking, Fastpacking, Trail Racing
  • Σχεδιασμένο να βελτιώσει: Running Form, Toe Splay, Stability, Traction, Comfort, Trail Protection 
  • Τεχνολογίες: Zero Drop™ Platform, FootShape™ Toe Box 
  • Ύψος : 26 mm 
  • Μεσοσόλα: Dual Layer EVA with A-Bound™ Top Layer 
  • Εξωτερική Σόλα: Sticky Rubber TrailClaw™ 
  • Πάτος: 5 mm Contour Footbed 
  • Πάνω μέρος (υλικά): Quick-Dry Trail Mesh, Minimal Seams 
  • Άλλα χαρακτηριστικά: Sandwiched StoneGuard™ Rock Protection, Trail Rudder, GaiterTrap™ Technology

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ