Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Hoka Speedgoat: Παρουσίαση και Δοκιμή!


Hoka Speedgoat: Παρουσίαση και Δοκιμή! Προτεινόμενο

H ΗΟΚΑ ΟΝΕ ΟΝΕ έχει ήδη διαγράψει μια μεγάλη και σημαντική πορεία στα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο, ξεκινώντας πριν λίγα χρόνια από το “θηριώδες” Mafate και το πιο “ντελικάτο” Stinson, για να καταλήξει σήμερα στο Speedgoat, η σχεδίαση του οποίου είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη σε έναν θρύλο της Αμερικανικής σκηνής ultra-trail, κατόχου του ρεκόρ των 36 νικών σε αγώνες 100 μιλίων αλλά και διοργανωτή του δημοφιλούς Speedgoat 50K στην Utah, Karl Meltzer. Άλλωστε το παρατσούκλι που τον συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι άλλο από το Speedgoat, ενώ η άποψη του κατά τις δοκιμές μέτρησε σημαντικά στην τελική μορφή του μοντέλου!

 

Ουσιαστικά το Speedgoat αποτελεί την εξέλιξη του Rapa-Nui με βελτιώσεις στην ενδιάμεση σόλα, που έγινε λιγότερο σκληρή και ελαφρύτερη και κυρίως στην εξωτερική σόλα που έγινε πιο κατάλληλη για τεχνικά μονοπάτια. Το Rapa-Nui ήταν το πρώτο παπούτσι της Hoka που παρότι διατηρούσε τις γνωστές εξαιρετικές αντικραδασμικές ιδιότητες των  μοντέλων της εταιρείας, ήταν ελαφρύτερο και σχεδιασμένο για πιο γρήγορες προπονήσεις και αγώνες.  Η γνωστή λοιπόν αντικραδασμική προστασία των Hoka, σε ένα ελαφρύ παπούτσι για τεχνικά μονοπάτια, με καινοτόμα επιθέματα στην σόλα για εξαιρετική πρόσφυση, επιθετική εξωτερική σχεδίαση και την δυνατότητα να κινηθεί και σε άσφαλτο ή χωμάτινο τερέν χαρακτηρίζουν το Speedgoat, το οποίο δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα.

 

Έντονα χρώματα και σχεδίαση με την ενδιάμεση σόλα να κάνει "εμφανή" την παρουσία της!Έντονα χρώματα και σχεδίαση με την ενδιάμεση σόλα να κάνει "εμφανή" την παρουσία της! 

 

Το drop του Speedgoat είναι 5 mm (ύψος 33 mm στη φτέρνα και 28 mm μπροστά), αρκετά χαμηλό δηλαδή ώστε να διευκολύνει το πάτημα με το μέσο του πέλματος ή το μπροστά του μέρος. Η ενδιάμεση σόλα έχει φυσικά την εξαιρετική αντικραδασμική προστασία που παρέχουν τα Hoka, αλλά ξεφεύγει από την RMAT τεχνολογία που είδαμε σε μοντέλα σαν το Conquest και ακολουθεί το πιο συνηθισμένο μοντέλο αφρού (injection molded EVA). Παρά το ύψος (stack height) του παπουτσιού παραμένει αρκετά ευλύγιστο, αφού σε αυτό βοηθούν οι κάθετες και οριζόντιες αυλακώσεις που έχει τόσο η ενδιάμεση όσο και η εξωτερική σόλα. Επιπρόσθετα, η σχεδίαση meta-rocker (η ακτίνα της εξωτερικής σόλας στη φτέρνα και στα δάχτυλα δημιουργεί ένα υπομόχλιο αποτέλεσμα που προάγει ένα κατευθυνόμενο τύπο “βαδίσματος” στο πόδι. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ρολάρισμα του παπουτσιού σε σχέση με τα περισσότερα δρομικά μοντέλα) υπάρχει όπως σε όλα τα μοντέλα Hoka, αλλά είναι λιγότερο εμφανής στο Speedgoat, με αποτέλεσμα η αίσθηση που αφήνει να είναι περισσότερο “κοντά” στα συμβατικά μοντέλα για ορεινό τρέξιμο.

 

Η σχεδίαση meta-rocker είναι παρούσα και στο Speedgoat, αλλά όχι τόσο έντονη με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά σε συμβατικό παπούτσι ορεινού τρεξίματος!Η σχεδίαση meta-rocker είναι παρούσα και στο Speedgoat, αλλά όχι τόσο έντονη με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά σε συμβατικό παπούτσι ορεινού τρεξίματος!

 

Το εξωτερικό τμήμα του Speedgoat είναι φτιαγμένο από δυο τμήματα πλαστικού που διατρέχουν το παπούτσι από μπροστά έως πίσω και ενώνονται με το κομμάτι της γλώσσας μπροστά στο τμήμα των δακτύλων. Δεν υπάρχουν ραφές, ενώ το εξαιρετικά λεπτό πλαϊνό τμήμα από τα δάκτυλα μέχρι το τέλος της γλώσσας έχει 4 “παράθυρα” δικτυωτού υλικού για εξαερισμό του ποδιού που ενώνονται με πλευρικά τμήματα στήριξης από πλαστικό. Η περιοχή του αχίλλειου και της φτέρνας είναι από σαφώς παχύτερο υλικό, ενώ το πίσω τμήμα εσωτερικά είναι από σπογγώδες απορροφητικό ύφασμα και αγκαλιάζει ομοιόμορφα το πίσω μέρος του ποδιού, με την σκληρότητα του να ενισχύει την σταθερότητα. Εξαιρετικά λεπτή η γλώσσα, αγκαλιάζει το πόδι και συγκρατείται στην θέση της από την μέση της και πάνω από δυο θηλιές που περνούν τα κορδόνια. Τα κορδόνια είναι συμβατικά (όχι με κλιπ ασφαλείας), σκληρά και λεπτά. Στο εσωτερικό υπάρχουν οι γνωστοί εξαιρετικής ποιότητας πάτοι Ortholite που η εταιρεία χρησιμοποιεί στα μοντέλα της. Το τμήμα των δακτύλων προστατεύεται από ένα κομμάτι σκληρού πλαστικού για προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά.

 

Η εξωτερική σόλα φέρει την ποιότητα της Vibram®, ενώ τα μεγάλα επιθέματα (5 mm) που διατρέχουν όλο το μήκος και πλάτος της αποτελούν την καινοτομία του παπουτσιού αφού η Hoka για πρώτη φορά βγάζει μοντέλο με τέτοιο μέγεθος επιθεμάτων. Ουσιαστικά ξεχωρίζουν τρία διακριτά τμήματα που χωρίζονται με μεγάλες αυλακώσεις, ενώ τα επιθέματα είναι διαφορετικού μεγέθους και κατεύθυνσης ανάλογα με την θέση τους. Η σχεδίαση της εξωτερικής σόλας είναι φτιαγμένη για να δίνει εξαιρετική πρόσφυση στο παπούτσι, αλλά είναι και σχετικά μαλακή ώστε να προσδίδει ευλυγισία και άνεση στο πάτημα.

 

Η εξωτερική σόλα Vibram με τα μεγάλα (5 mm) επιθέματα παρέχει εξαιρετική πρόσφυση! Οι αυλακώσεις βοηθούν στην ευλυγισία του Speedgoat!Η εξωτερική σόλα Vibram με τα μεγάλα (5 mm) επιθέματα παρέχει εξαιρετική πρόσφυση! Οι αυλακώσεις βοηθούν στην ευλυγισία του Speedgoat! 

 

Το βάρος του Speedgoat είναι 275g (EU 42 2/3), ενώ έχει ουδέτερο πάτημα και είναι σχεδιασμένο για γρήγορο τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια.

 

Δοκιμή και συμπεράσματα:

 

Η εξωτερική εμφάνιση του Speedgoat ακολουθεί την επιθετική και γεμάτη χρώματα - συνδυασμός του κίτρινου-σιέλ και μαύρου - σχεδίαση των μοντέλων της Hoka, με το λογότυπο της εταιρείας να διασχίζει κατά μήκος την μαύρου χρώματος γλώσσα. Από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσει κάποιος και θα τρέξει για λίγο θα ξεχωρίσει την άνεση και την αίσθηση της αντικραδασμικής τους προστασίας, σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Το παπούτσι είναι εξαιρετικά μαλακό στο πάτημα του αλλά δεν αφήνει να νιώσει ο αθλητής το έδαφος που πατάει, είτε αυτό είναι πέτρες, είτε χαλίκια είτε άσφαλτος. Κορυφαίο λοιπόν cushioning και προστασία του πέλματος στο μονοπάτι.

 

Ένα πολύ θετικό του χαρακτηριστικό είναι η ευλυγισία που έχει, ιδιαίτερα σε σχέση με παλιότερα μοντέλα της Hoka, η οποία ενισχύεται από τις αυλακώσεις  της ενδιάμεσης και της εξωτερικής σόλας. Η ιδιότητα αυτή συνεπικουρούμενη από την εξαιρετική αντικραδασμική τους προστασία και το χαμηλό τους βάρος τα κάνουν ιδανικά και για μεγαλύτερες αποστάσεις (ultra-trail).

 

το εξαιρετικά λεπτό πλαϊνό τμήμα από τα δάκτυλα μέχρι το τέλος της γλώσσας έχει 4 “παράθυρα” δικτυωτού υλικού για εξαερισμό του ποδιού που ενώνονται με πλευρικά τμήματα στήριξης από πλαστικό!το εξαιρετικά λεπτό πλαϊνό τμήμα από τα δάκτυλα μέχρι το τέλος της γλώσσας έχει 4 “παράθυρα” δικτυωτού υλικού για εξαερισμό του ποδιού που ενώνονται με πλευρικά τμήματα στήριξης από πλαστικό! 

 

Σε γενικές γραμμές το Speedgoat είναι πολύ άνετο στο πόδι, εκτός ίσως από το τμήμα των δακτύλων μπροστά που είναι σχετικά στενό, ιδιαίτερα στην περιοχή του μικρού δακτύλου του ποδιού όπως διαπίστωσα. Θέλει λοιπόν λίγο προσοχή στην επιλογή του νούμερου με δοκιμή του παπουτσιού πριν καταλήξουμε. Λόγω των 4 “παραθύρων” δικτυωτού υλικού στα πλαϊνά τοιχώματα έχει εξαιρετικό εξαερισμό, ενώ το γεγονός ότι η γλώσσα ανεβαίνει ψηλά και προσαρμόζεται τέλεια στο πόδι αποτρέπει την είσοδο σκόνης, χαλικιών κτλ.

 

Η σταθερότητα του είναι πολύ καλή, με μόνη παρατήρηση ότι ένιωσα το πόδι να ρολάρει λίγο εσωτερικά σε μονοπάτια με πλάγια κλίση ή σε πολύ τεχνικά τμήματα. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι δεν μπορείς να το σφίξεις πάνω από ένα σημείο με τα κορδόνια, λόγω της εξωτερικής του κατασκευής που θα δημιουργούσε σπασίματα στο παπούτσι, ενώ δεν βυθίζεται το πόδι μέσα στο παπούτσι όπως σε άλλα μοντέλα της εταιρείας. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας custom πάτους άλλης εταιρείας.

 

Σκληρό πλαστικό για την προστασία των δαχτύλων, ενώ οι δυο πλάγιες λουρίδες ενώνονται ουσιαστικά με την γλώσσα!Σκληρό πλαστικό για την προστασία των δαχτύλων, ενώ οι δυο πλάγιες λουρίδες ενώνονται ουσιαστικά με την γλώσσα! 

 

Το μεγάλο του πλεονέκτημα που το ξεχωρίζει από τα περισσότερα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο είναι η καταπληκτική του πρόσφυση. Η σόλα της Vibram®, με τα πολύ μεγάλα επιθέματα κάνει τρομερή δουλειά όσο αφορά το κράτημα σε κάθε είδους μονοπάτι, είτε αυτό είναι πετρώδες, είτε με λάσπες και σαθρό. Τα επιθέματα “γραπώνουν” στην κυριολεξία το έδαφος παρέχοντας στήριξη για δυνατή κίνηση, ιδιαίτερα  σε ανηφορικά μονοπάτια και επίσης δεν γλιστρούν σε λάσπη, βρεγμένη πέτρα αλλά ούτε και σε πολύ στεγνό σαθρό έδαφος. Ένα ακόμη πολύ δυνατό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι αραιά τοποθετημένα και με καμπύλες στην σχεδίαση, με αποτέλεσμα να μην συγκρατούν λάσπη και να παραμένουν ελαφριά στο τρέξιμο σε λασπώδες τερέν. Μόνο μειονέκτημα ότι κάνουν αρκετό θόρυβο σε τρέξιμο σε άσφαλτο, λόγω του μεγέθους τους.

 

Πολύ λεπτή η γλώσσα του Speedgoat, αγκαλιάζει το πόδι. Η παχύτερη-σπογγώδης επιφάνεια του πίσω μέρους προστατεύει και δίνει άνεση στην περιοχή του αστραγάλου-αχίλλειου!Πολύ λεπτή η γλώσσα του Speedgoat, αγκαλιάζει το πόδι. Η παχύτερη-σπογγώδης επιφάνεια του πίσω μέρους προστατεύει και δίνει άνεση στην περιοχή του αστραγάλου-αχίλλειου! 

 

Συμπερασματικά, τα Speedgoat είναι ένα ουδέτερο και ελαφρύ παπούτσι κατάλληλο για τεχνικά μονοπάτια, με βασικά του πλεονεκτήματα την εξαιρετική αντικραδασμική προστασία και την φοβερή πρόσφυση που παρέχει. Είναι άνετα, γρήγορα, με πολύ καλά επίπεδα προστασίας και εξαερισμού.  Η ποιότητα παραγωγής, των υλικών και της κατασκευής του Speedgoat είναι εξαιρετική, σήμα κατατεθέν της Deckers Outdoor που μετά την εξαγορά της Hoka το 2012, έχει φέρει την μεγάλη της τεχνογνωσία και εξασφαλίζει μεγάλο χρόνο ζωής στο κάθε παπούτσι της Hoka, αντισταθμίζοντας το σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς.

 

Τα Speedgoat κοστίζουν 140 ευρώ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος τους στην Ελλάδα είναι ο Λεονάρδος Γουλανδρής και η NewLife, ενώ μπορείτε να τα βρείτε και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

DETAILS
Fit: Medium
Surface: Trail
Category: Neutral: Lightweight Training
Preferred Ride: Responsive

 

WEIGHT
Weight: 275g (EU 42 2/3)

 

GEOMETRY
Drop: 5 mm
Forefoot: 33 mm
Heel: 28 mm

 

TECHNOLOGY
Ultra-Lightweight No-Sew SpeedFrame Construction 
Welded Synthetic Overlays Provide Support 
Welded microfiber underlays provide lightweight comfort 
Durable, Injection Molded EVA 
Balanced Stage Meta-Rocker Geometry 
Vibram® MegaGrip Hi-Traction Outsole with 5mm Lugs

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
+2 0 # otithes@gmail.com 04-08-2017 13:59
απλά ακατάλληλο και λίγο βάρκα για τα πετρώδη τερέν της Ελλάδας...
η σόλα καταστράφηκε μετά από περίπου 200 χιλιόμετρα συνολικής προπόνησης-αγών ων
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • TdG 2017: Ολοκληρώθηκε ο αγώνας με έναν έλληνικό ...

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, 16/09/2017 18:06
  Συγχαρητήρια στον Βασίλη ,σε επικοινωνία που είχαμε μας είπε ότι από το μισό του αγώνα περίπου είχε πρόβλημα (πρήστηκε λίγο πάνω από το γόνατο ) και συνέχισε με ενοχλήσεις και πλέον περπατούσε , αυτό βέβαια έκανε το εγχείρημα ποιο δύσκολο και την επ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Υπέρ και κατά του τρεξίματος στο διάδρομο!

  Μιχάλης Καλαφατάς, 13/09/2017 06:55
  Παρακαλώ υποδείξτε κάποια οικονομικά παπούτσια ειδικά για τον διάδρομο διότι δεν περπατάω πάνω από 5 χλμ/ώρα
   
 • Mount Everest The Greek Expedition 2017: Το Οδοιπ ...

  Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου, 25/08/2017 11:34
  Καταπληκτική αφήγηση ! Για την εμπειρία τι να πει κανείς...μοναδική. Ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε.
   
 • Andorra Ultra Trail - Ronda del Cims: No mercy ή ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 18/08/2017 06:14
  Πολλά συγχαρητήρια Χρήστο! Το έφαγες το θεριό της Ανδόρας... Πολύ ζωντανή και κατατοπιστική η περιγραφή σου, πολύτιμος οδηγός για μελλοντικούς υποψήφιους του αγώνα...
   
 • Lakes Sky Ultra 2017: Τρέχοντας στον Ουρανό!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 12/08/2017 19:15
  Eυχαριστώ για τις διευκρινίσεις Δημήτρη...Ορθά εσείς το αναρτήσατε στην κατηγορία extreme. Δηλ. με λίγα λόγια για την διοργάνωση Lakes Sky Ultra "είσαι ό,τι δηλώσεις"...Aφο ύ αυτοπροσδιορίζε σαι Sky Running, ε τότε είσαι Sky Running...Για μένα ο συγ ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σίμος Τσακίρης: AlpamayoPro TrailRace, ένας α…

Σίμος Τσακίρης: AlpamayoPro TrailRace, ένας αγώνας με παρελθόν, παρόν και μέλλον!

Δεν υπάρχουν πολλές διοργανώσεις στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να υπερηφανεύονται για το ότι πρωτοπόρησαν και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξάπλωση του Ορεινού Τρεξίμ...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration