HOKA Mafate Speed 4 – Μία πλήρως ανανεωμένη έκδοση ενός αγαπημένου παπουτσιού!

Όταν μιλάμε για HOKA Mafate Speed το μυαλό μας πάει σε αφράτο cushioning και άνεση σε όλα τα τερέν. Το “Speed” στην ονομασία του ίσως να μην αντικατοπτρίζει τον λόγο που θα τον πάρετε αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούσε η ΗΟΚΑ να αλλάξει την ονομασία του και να το πει HOKA Mafate Comfort αν και θα αντικατόπτριζε όλη την αλήθεια για την πλήρως ανανεωμένη έκδοση ενός παπουτσιού που έχει φορεθεί από χιλιάδες δρομείς βουνού στον κόσμο! Παρόλα αυτά, το HOKA MAFATE Speed 4 είναι η πρώτη έκδοση που έστω και λίγο δικαιολογεί το όνομά της!

Το HOKA Mafate Speed 4 όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό παπούτσι από τους προκατόχους του. Το ίδιο μαλακό και άνετο αλλά αρκετά πιο «τρεξιματικό» όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από την εμφάνισή του. Ιδίως αν το βάλεις δίπλα δίπλα με το παλιό Speed 2! Στο κάτω κάτω, μόνο και μόνο τα 21 γραμμάρια λιγότερα (295 γραμμάρια) από την προηγούμενη έκδοση είναι από μόνη της μια τεράστια αλλαγή!


Το συνολικό σχήμα του Mafate Speed 4 έχει αλλάξει λίγο και τώρα πλασάρεται ακριβώς ανάμεσα στο Tecton X και το Speedgoat. Έχει ενσωματώσει κάποιες ιδιότητες από αυτά τα δύο αλλά και κάποιες από το Evo Mafate. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένη all around πρόταση της HOKA αυτή τη στιγμή.

 


Ειλικρινά, η αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Η τέταρτη έκδοση είναι πολύ πιο σφιχτή από τα προηγούμενα μοντέλα που παραείχαν χώρο για τα δάκτυλα παρότι η αίσθηση της άνεσης δεν έχει φύγει καθόλου. Ο χώρος – για τα δικά μου πόδια τουλάχιστον – ήταν ότι χρειαζόταν για να βγει άνετα το 80άρι του Ultra Pelion Trail χωρίς καμία ενόχληση ή τριβές.

Πάνω μέρος

Στο εμπρός μέρος, το Mafate Speed 4 έχει καλή προστασία για τα δάκτυλα με υλικό από καουτσούκ αν θα θέλαμε η προστασία αυτή να εκτείνεται ακόμα λίγο περισσότερο προς τα πλάγια. 


Καινούριο τελείως το υλικό που χρησιμοποιείται στο πάνω μέρος στη νέα έκδοση, ένα μονής επίστρωσης (single layer) ζακάρ ύφασμα. Μαλακό και διαπνέον, χωρίς καμία άλλη επίστρωση όπως στις προηγούμενες εκδόσεις που του πρόσθεταν μεν κάποια προστασία, αφαιρούσαν όμως από την διαπνοή και πρόσθεταν σε βάρος.


Το Mafate Speed 4 υιοθετεί μια μέτρια γεμισμένη γλώσσα και έναν αφράτα επενδυμένο χώρο για τον αστράγαλο με το περίεργο και πολύ κυρτό το πίσω μέρος για να μην ενοχλεί τον αχίλλειο. Μικρό μειονέκτημα εδώ ότι αυτή η σχεδίαση στον αχίλλειο επιτρέπει σε μικρά πετραδάκια να τρυπώνουν μέσα στο παπούτσι.


Μεσόσολα

Αναμφισβήτητα, όπως αγοράζει HOKA τα αγοράζει για αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν και να έχουν δημιουργήσει μια κατηγορία από μόνα τους. Άλλωστε ο όρος που ακούμε συνέχεια, ότι το τάδε παπούτσι «Χοκίζει», είναι από μόνος του χαρακτηριστικός! Μην περιμένετε τίποτα καλύτερο λοιπόν από την απόλυτη άνεση και απορρόφηση κραδασμών. Εδώ υπεύθυνη είναι η διπλής επίστρωσης νέα μεσόσολα ProFly+. H τεχνολογία της Hoka Profly+™ είναι μια μίξη μαλακού και σκληρότερου αφρώδους υλικού EVA.


Το πιο σκληρό υλικό (γκρι χρώμα) βοηθάει στην προώθηση μετά το πάτημα ώστε να μην βυθίζεται πολύ το πόδι, ενώ αμέσως από πάνω του κάθεται πιο μαλακή επίτρωση (πορτοκαλί χρώμα) που παρέχει το μαλακό πάτημα και την απορρόφηση κραδασμών στο επίπεδο ενός HOKA μοντέλου. Σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις ίσως να είναι και η πρώτη που μπορεί να δικαιολογήσει το “Speed” στο όνομα του μοντέλου του παπουτσιού! Παρότι προφανώς ψηλό (33mm τακούνι, 29mm δάκτυλα, 4mm drop), τόσο η σόλα, όσο και η συνολική σχεδίαση του παπουτσιού δεν θα σας απαγορεύσουν να τρέξετε γρήγορα αν το θελήσετε. Δεν διαθέτει κάποιο rock plate, τι να το κάνει άλλωστε? Θα πατήσετε πάνω σε όλα τα τερέν χωρίς να αισθανθείτε το παραμικρό!


Σόλα

Οι θηριώδεις 5mm τάπες της νέας έκδοσης Vibram® Megagrip Litebase κάνουν δουλειά! Μόνο σε λάσπη δεν είχαμε την ευκαιρία να τα τρέξουμε. Οπουδήποτε αλλού η πρόσφυση ήταν απλά άριστη. Ουσιαστικά καλύπτει το μπροστά και το πίσω μέρος του πάτου του παπουτσιού με ένα μεγάλο κομμάτι στο μέσο να έχει εκτεθειμένο το αφρώδες υλικό της μεσόσολας. Σίγουρα αυτό συντελεί στο χαμηλό συνολικό βάρος του μοντέλου, αλλά αφήνει τον αφρό εκτεθειμένο σε πιθανή πιο γρήγορη φθορά. Πάντως μετά από 30 ώρες τρεξίματος με τα παπούτσια, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αξιοσημείωτη φθορά στο κάτω μέρος πέραν της φυσιολογικής.


Συμπέρασμα

Το νέο HOKA MAFATE Speed 4 είναι ένα εντελώς νέο παπούτσι. Τελείως νέος συνδυασμός σόλας / μεσόσολας, νέο αφρώδες υλικό κάτω από τη πατούσα σας και μοντέρνα σχεδίαση στο πάνω μέρος, πιο ευθυγραμμισμένη με τα πρόσφατα μοντέλα ΗΟΚΑ. Παρόλα αυτά ο χαρακτήρας του παπουτσιού παραμένει αναλλοίωτος. Ένα παπούτσι για τους οπαδούς του άφθονου cushioning με την διαφορά ότι τώρα θα μπορούν να τρέξουν και σε λίγο πιο τεχνικά μονοπάτια από ότι με τα προηγούμενα Mafate Speed. Σας το λέμε μετά από τέσσερις 4ωρες προπονήσεις στην σκληρή Πάρνηθα αλλά και τα μαλακά μονοπάτια του Ultra Pelion Trail. Και στα δύο διαφορετικά είδη τερέν συμπεριφέρθηκαν άψογα. Προφανώς και πρόκειται για την καλύτερη έκδοση Mafate Speed, γεγονός που κάνει πλέον την επιλογή ανάμεσα σε αυτά και τα Speedgoat και Tekton ακόμα πιο δύσκολη!

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 295 γραμμάρια
  • Drop: 4mm
  • Προφιλ: 33mm τακούνι, 29mm δάκτυλα
  • Μεσόσολα: Διπλής επίστρωσης EVA – Profly+
  • Σόλα: Vibram® Megagrip Litebase, 5mm ύψος τάπας
  • Τιμή: 185€

View this photo set on Flickr

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων HOKA  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ