Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Brooks Launch 3: Παρουσίαση και Δοκιμή!


Brooks Launch 3: Παρουσίαση και Δοκιμή! Προτεινόμενο

Μοντέλα της πολύ γνωστής και δημοφιλούς Αμερικανικής εταιρείας Brooks έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, τόσο για ορεινό τρέξιμο όσο και για τρέξιμο σε άσφαλτο και στάδιο. Αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης και δοκιμής είναι το Launch 3, ένα ουδέτερο (neutral) παπούτσι το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ, με εξαιρετικές αντικραδασμικές ιδιότητες, πολύ καλή επιστροφή ενέργειας και διαπνοή, χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές μοντέλο για τις προπονήσεις αλλά και για αγώνες σε άσφαλτο από 5 χιλιόμετρα έως και μαραθώνιο.

 

Το Launch 3 απευθύνεται σε δρομείς με μεσαία ή υψηλή ποδική καμάρα, το βάρος του είναι 278 gr (9 US) στο αντρικό και 224 gr (7 US) στο γυναικείο μοντέλο, ενώ η διαφορά ύψους μεταξύ της φτέρνας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) είναι 10 mm (27 mm στην φτέρνα και 17 mm στην μπάλα του ποδιού), μια συμβατική δηλαδή τιμή.

 

Στην ενδιάμεση σόλα του Launch 3 η Brooks εφαρμόζει την πολύ γνωστή της πατέντα, την σχεδίαση BioMoGo® DNA, η οποία όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες παρουσιάσεις είναι βιοδιασπώμενη και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά, κάτι που ισχύει και για την διαδικασία παραγωγής. Η μεγάλη διαφορά που θέλει να προσδώσει η Brooks με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είναι να διαφοροποιηθεί από την λογική της αντικραδασμικότητας που στοχεύει στον μέσο χρήστη- αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ γενικό και αφήνει ακάλυπτο μεγάλο ποσοστό δρομέων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο -  και να δώσει μια ενδιάμεση σόλα που προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε δρομέα και συγκεκριμένα στο βάρος, τον ρυθμό τρεξίματος του, τον διασκελισμό του καθώς και στην επιφάνεια που τρέχει κάθε φορά.

 

  

 

Η ενδιάμεση σόλα με βάση την πιο πάνω διαπίστωση είναι κατασκευασμένη από ένα non-Newtonian υλικό, δηλαδή υλικό που προσαρμόζεται στην δύναμη που ασκείται επάνω του. Αν κοιτάξει κανείς το υλικό στο μικροσκόπιο, θα διαπιστώσει ότι αποτελείται από μόρια που ενώνονται σε έλικες και σχηματίζουν αλυσίδες, οι οποίες αντιδρούν στην πίεση διαχέοντας την ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν περισσότερο με υγρού παρά με στερεού στοιχείου. Οι προδιαγραφές της εταιρείας με βάση τα πειράματα και τις μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει δίνουν μια αύξηση της απορρόφησης των κραδασμών πολύ σημαντική που μπορεί να φτάσει το 25% σε σχέση με μια συμβατική σχεδίαση. Λεπτομέρειες της σχεδίασης BioMoGo® DNA παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί.

 

 

 

Η σχεδίαση της ενδιάμεσης σόλας διαθέτει και το χαρακτηριστικό που η εταιρεία ονομάζει segmented crash pad, που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα διαφορετικά αντικραδασμικά στοιχεία και υλικά που την αποτελούν είναι έτσι τοποθετημένα και ενωμένα ώστε να προσδίδουν την μέγιστη δυνατή μετάδοση ενέργειας και ταχύτητας κατά την φάση μετάδοσης της κίνησης από την φτέρνα στο εμπρός μέρος του ποδιού και την απογείωση. Βασικό ρόλο σε αυτό το χαρακτηριστικό παίζει και η σχεδίαση της ζώνης μετάβασης στην περιοχή της καμάρας (midfoot transition zone).

 

Το εξωτερικό μέρος του Launch 3 είναι κατασκευασμένο με τεχνική screen-print 3D Fit Print, μια τεχνική που χρησιμοποιεί μεθόδους εκτύπωσης για την εφαρμογή επιμέρους τμημάτων στο πάνω μέρος του παπουτσιού ώστε να εξασφαλίζεται σημαντική ελάττωση του βάρους, μεγάλη ευελιξία και εξαιρετική εφαρμογή των υλικών. Το ανάγλυφο εξωτερικό τμήμα του παπουτσιού είναι χωρίς ραφές (seamless), τρισδιάστατο και αποτελείται από δυο στρώματα (layers), εκ των οποίων το εξωτερικό είναι εξαιρετικά λεπτό και ελαφρύ και προστατεύει από την είσοδο σκόνης, ενώ το εσωτερικό έχει μεγάλες και πυκνές οπές διαπνοής που εξασφαλίζουν τον εξαερισμό του παπουτσιού. Η όλη δομή υποστηρίζεται από πλευρικές λωρίδες πλαστικού πάνω στο 3D Print, στα κατάλληλα σημεία ώστε να υποβοηθούν την στήριξη του παπουτσιού κατά την διάρκεια της κίνησης.

 

Η γλώσσα του Launch 3 είναι παχιά και πολύ μαλακή ενώ δεν στηρίζεται όπως τα περισσότερα μοντέλα στο κέντρο της, αλλά με μια θηλιά στο πλάι που πιάνει στο κορδόνι και την σταθεροποιεί, ώστε να ελαχιστοποιείται η κίνηση της κατά το τρέξιμο. Τα κορδόνια είναι επίσης παχιά και δένουν όμορφα κρατώντας σταθερό το πόδι. Το σύστημα γλώσσας / κορδονιών είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι ιδιαίτερα μαλακό και άνετο σαν αίσθηση.

 

Λεπτομέρειες της εξωτερικής επιφάνειας (3D fit print)Λεπτομέρειες της εξωτερικής επιφάνειας (3D fit print) 

 

Ο θάλαμος των δακτύλων δεν είναι ιδιαίτερα πλατύς και έτσι δεν επιτρέπει στο πόδι να κινείται αριστερά – δεξιά. Στο μπροστά του μέρος υπάρχει πλαστικό προστασίας από χτυπήματα, το οποίο βοηθάει και την πιο ελαστική απογείωση του ποδιού κατά την κίνηση. Η περιοχή της φτέρνας είναι αρκετά υπερυψωμένη και το υλικό αρκετά σκληρότερο ώστε να κρατάει το πόδι σταθερό κατά την μετάβαση της κίνησης από την προσγείωση στην απογείωση, ιδιαίτερα για τους δρομείς που πατούν πρώτα με την φτέρνα στο έδαφος.

 

Η εξωτερική σόλα του Launch 3 είναι σχεδιασμένη για να παρέχει πολύ καλή πρόσφυση, ιδιαίτερα με το πλαστικό ανάγλυφο κομμάτι που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα της. Το ίδιο τμήμα προσδίδει και πιο “μαλακό” πάτημα που σε συνδυασμό με το πλαστικό που έχει προστεθεί ακριβώς κάτω από τα δάκτυλα υποβοηθά την επιστροφή ενέργειας και δίνει πιο ελαστική απογείωση καθώς τα δάκτυλα αφήνουν το έδαφος στην φάση απογείωσης του ποδιού. Στο Launch 3 ολόκληρη η εξωτερική σόλα είναι καλυμμένη, με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ανθεκτικότητα του παπουτσιού.

 

Δοκιμή και συμπεράσματα:

 

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα όμορφα, με έντονο κόκκινο χρώμα σε συνδυασμό με το μαύρο του σήματος της Brooks και λεπτομέρειες στην γλώσσα και την φτέρνα, ενώ η τρισδιάστατη υφή του εξωτερικού τους μέρους συντελεί και αυτή στην όμορφη αίσθηση της πρώτης ματιάς.

 

Η εξαιρετική διαπνοή του Launch 3 είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του!Η εξαιρετική διαπνοή του Launch 3 είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του!Μετά από δοκιμές πολλών χιλιομέτρων σε άσφαλτο αλλά και χωμάτινους ομαλούς δρόμους, πιστεύω πως κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εξαιρετική αντικραδασμική προστασία που φυσικά πηγάζει από την σχεδίαση της ενδιάμεσης σόλας τους. Θα μας προστατέψουν από κραδασμούς τόσο σε δυνατά τέμπο τρεξίματα όσο και σε μακρύτερα αργά long-run.

 

Είναι εξαιρετικά άνετα, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το πώς δένει και το αισθάνεσαι το σύστημα της γλώσσας με τα παχιά κορδόνια. Η γλώσσα δεν μετακινείται ακόμη και σε πολύωρα τρεξίματα, τα κορδόνια δένουν καλά και μαλακά το πόδι, ενώ το παπούτσι είναι true-to-size.

 

Εξαιρετική η διαπνοή τους, είναι ιδανικό παπούτσι για τρεξίματα και αγώνες στο ελληνικό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το δεύτερο εξωτερικό στρώμα δρα σαν πυκνό δίχτυ και δεν επιτρέπει την είσοδο σκόνης και αυτό είναι σημαντικό σε τρεξίματα σε χωματόδρομους.

 

Είναι ελαφρύ παπούτσι, κάπου στον μέσο όρο της κατηγορίας του, και κατάλληλο για πολύωρα τρεξίματα μέχρι και γρήγορα τρεξίματα τέμπο, αλλά όχι πιστεύω για πολύ γρήγορες προπονήσεις τύπου διαλειμματικών. Θα ήθελα λίγο χαμηλότερο drop, μιας και τα 10mm αλλά κυρίως το ψηλό τους προφίλ (27-17 mm) δεν βοηθούν ιδιαίτερα το πάτημα σε αυτούς που τρέχουν με το μέσο και εμπρός τμήμα του πέλματος. Είναι όμως εξαιρετικά - μιας και έχουν πολύ καλό σύστημα μετάβασης ενέργειας και κίνησης από την φτέρνα στα δάχτυλα - για αυτούς που πατούν πρώτα με την φτέρνα, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετική σταθερότητα που δίνει η σχεδίαση και η σκληρότητα της περιοχής αστραγάλου/φτέρνας. Έχουν εξαιρετική πρόσφυση στο έδαφος και ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ότι δεν γλιστράνε καθόλου σε βρεγμένη άσφαλτο.

 

 Η εξωτερική σόλα παρέχει εξαιρετική πρόσφυση, επιστροφή ενέργειας και ελαστικότητα στην φάση απογείωσης!Η εξωτερική σόλα παρέχει εξαιρετική πρόσφυση, επιστροφή ενέργειας και ελαστικότητα στην φάση απογείωσης!

 

Το χωρίς ραφές εξωτερικό τους, τα εξαιρετικά υλικά αλλά και το γεγονός ότι η εξωτερική τους σόλα είναι 100% καλυμμένη, εξασφαλίζουν την αντοχή τους στον χρόνο, πράγμα που διαπίστωσα με το ζευγάρι που έχω για τις δοκιμές μου.

 

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την σημασία που δίνει η Brooks στην προστασία του περιβάλλοντος με την BioMoGo® DNA ενδιάμεση σόλα, η οποία είναι βιοδιασπώμενη και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά, κάτι που ισχύει και για την διαδικασία παραγωγής.

 

Συμπερασματικά, τα Launch 3 είναι μια εξαιρετική λύση για ελαφρύ παπούτσι προπόνησης αλλά και αγωνιστικό μέχρι την απόσταση του μαραθωνίου, το οποίο παρέχει όμως πολύ καλή αντικραδασμική προστασία, εξαιρετική διαπνοή και άνεση στα πόδια, αντέχει στο χρόνο και την ταλαιπωρία, είναι δε σαφέστατα βελτιωμένο από την προηγούμενη έκδοση του συγκεκριμένου μοντέλου.

.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Brooks στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade. Τα Launch 3 διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και η τιμή τους κυμαίνεται στα €120.

 

Μπορείτε να βρείτε την ελληνική σελίδα Facebook της Brooks εδώ.

 

Γλώσσα και κορδόνια εξασφαλίζουν άνεση και πολύ καλή εφαρμογή ενώ η μικρή θηλιά πλάγια πάνω στη γλώσσα την σταθεροποιεί εξαιρετικά κατά το τρέξιμο!Γλώσσα και κορδόνια εξασφαλίζουν άνεση και πολύ καλή εφαρμογή ενώ η μικρή θηλιά πλάγια πάνω στη γλώσσα την σταθεροποιεί εξαιρετικά κατά το τρέξιμο! 


Τεχνικά Χαρακτηριστικά:


- Βάρος: 278 gr (9 US) στο αντρικό και 224 gr (7 US) στο γυναικείο μοντέλο

- Drop: 10 mm (27 mm στην φτέρνα και 17 mm στην μπάλα του ποδιού)

- Εξωτερική Σόλα: Σχεδίαση με ειδικό μείγμα πλαστικού για εξαιρετική πρόσφυση και επιστροφή ενέργειας, ιδιαίτερα στο μπροστά μέρος του πέλματος

- Μεσόσολα: BioMoGo® DNA, segmented crash pad, midfoot transition zone

- Πάνω/εξωτερικό μέρος: 3D Fit Print, σχεδίαση με δυο στρώματα (layers) για αποφυγή εισόδου σκόνης και βέλτιστη διαπνοή

- Κορδόνια: Παχιά

- Γλώσσα: Παχιά, μαλακή, πιάνει με πλαϊνή θηλιά στα κορδόνια

- Λιανική τιμή: €120

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
next
prev

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • «Οι Αγώνες Μου», άλλη μια καινοτομία από το Adven ...

  dimitris skentzos, 27/04/2017 21:37
  Εξαιρετικό παιδια!Μπραβο σας...κ σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσιες σας
   
 • Μικροί Ήρωες

  Παρασκευή Φετά, 25/04/2017 09:30
  Απόλαυσα το άρθρο σου από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι καλογραμμένο, συγκινητικό, εμπνευστικό. Επίσης, είναι πολύ ανθρώπινο. Οι άθλοι των υπεραθλητών μερικές φορές επισκιάζουν την αγάπη για το βουνό και την ομορφιά του που βιώνουν οι συμμετέχοντες ...

  Ολόκληρο...

   
 • Transpyrenea 2016: Αγώνας διαχείρισης συναισθημάτ ...

  ΔημήτρηςΧατζημανουήλ, 20/04/2017 20:55
  Γιάννη συγχαρητήρια. Πραγματικά κατάφερες αυτό που φαντάζει στον καθένα ακατόρθωτο. Νομίζω ότι η πηγή της δύναμης σου είναι η ίδια σου η ψυχή. Μου έδωσες δύναμη και σε μένα...... Μέσα από σένα είδα ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη και όταν ...

  Ολόκληρο...

   
 • UltrAsimina - το προσωπικό μου στοίχημα για το 20 ...

  Λαμπρος Κεφαλονιά, 20/04/2017 18:02
  Ασημίνα όπως προείπε και ο Κώστας...μην μασάς...σε έχω γνωρίσει σε αγώνες και ξέρω το πείσμα σου και καταλαβαίνω το λόγο και την πρόθεσή σου...να είχαμε πολλές Ασημίνες "στα ψηλά τα δύσκολα" που λέει και ο Χρηστάρας... 8) , κοσμείς τον κόσμο μας... ...

  Ολόκληρο...

   
 • Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2107 ο 2ος North Olympus Tr ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 18/04/2017 08:14
  συμμετοχή στον αγώνα

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Sony Walkman NWZ-W273. 4GO. 40 € (1 Δημοσιεύσεις)
  • Sony Walkman NWZ-W273. 4GO. Σαν καινούργιο, το αγόρασα για κολύμβηση και τελικά δεν μου αρέσει να κολυμπάω με μουσική. Χρήση στο νερό περίπου 5 φορές. Τιμή 40 € http://img4.hostingpics.net/th
  • loudo
  • 27/04/2017 19:40
  • ΠΩΛΕΙΤΑΙ GARMIN FORERUNNER 235 HRM (250€) (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλείται ρολόι garmin forerunner 235(hrm) Μαύρο Γκρί.Το ρολόι το αγόρασα απο ελληνικό site τον σεμπτέμβριο 2016 έχει ακόμα εγγύηση.Ερασιτεχνική χρήση φοράει απο την πρώτη μέρα μεβράνη προστασίας,μαζί
  • samgiannakakis@hotmail.com
  • 26/04/2017 22:01
  • Aπό τις Άλπεις στον Ψηλορείτη... (1 Δημοσιεύσεις)
  • Η Κρήτη του σκι, της ορειβασίας και του πεζοπορικού τουρισμού. Το ραντεβού έχει δοθεί στο προαύλιο της μονής Παλιανής, κοντά στο χωριό Βενεράτο. Όσο απομακρύνεσαι από το Ηράκλειο, το τοπίο σιγά σιγ
  • stibens1967
  • 26/04/2017 19:03
  • ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Salomon Wings Flyte 2 GTX Νο.48 - 55€ (1 Δημοσιεύσεις)
  • Πωλούνται σε άριστη κατάσταση Salomon Wings Flyte 2 GTX Χρησιμοποιημένα 4 φορές - 40 χλμ. Νούμερο EU48 / US13 55 ευρώ (http://www.salomon.com/us/product/wings-flyte-2-gtx.html?arti
  • Isapunk
  • 26/04/2017 12:03

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγωνιστική πανδαισία σε Ροδόπη, Νάξο, Γρεβενά…

Αγωνιστική πανδαισία σε Ροδόπη, Νάξο, Γρεβενά!

Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με μερικούς πολύ πετυχημένους και δημοφιλείς αγώνες που συγκέντρωσαν την προτίμηση του κόσμου του ορεινού τρεξίματος. Όσο μπαίνουμε όμως πιο βα...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration