Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Dynafit MS Feline Vertical: Ταχύτητα και πρόσφυση στα μονοπάτια!


Dynafit MS Feline Vertical: Ταχύτητα και πρόσφυση στα μονοπάτια! Προτεινόμενο

H Ιταλική Dynafit έχει μπει πλέον πολύ δυνατά στον χώρο του ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας, παρουσιάζοντας αρκετά δημοφιλή μοντέλα παπουτσιών για όλες τις αποστάσεις και τα τερέν, αλλά και τον αντίστοιχο ρουχισμό. Αντικείμενο παρουσίασης και δοκιμής στο Advendure έχουν γίνει στο παρελθόν τα μοντέλα Feline SL, Pantera και Feline Superlight, ενώ πολύ πρόσφατα παρουσιάσαμε το Feline Ultra για αποστάσεις ορεινών μαραθωνίων και ultra-trail. Το MS Feline Vertical που είναι αντικείμενο του σημερινού άρθρου, ακολουθεί μια σχεδίαση πολύ ελαφριού παπουτσιού που η δύναμη του είναι η εξαιρετική πρόσφυση αλλά και η αίσθηση του εδάφους, μιας και αναφέρεται σε γρήγορους αγώνες σε κακοτράχαλα μονοπάτια και σε αγώνες με απότομες αναβάσεις και καταβάσεις σε σαθρό και δύσβατο τερέν ή τύπου Vertical.

Στο εξωτερικό μέρος του παπουτσιού αυτό που αμέσως παρατηρούμε είναι η παντελής έλλειψη ραφών και το πόσο συμπαγές δείχνει κατασκευαστικά. Η γλώσσα και το εμπρός μέρος είναι κατασκευασμένα από πυκνό ύφασμα, ενώ το υπόλοιπο διατρέχεται από πλαστικό διαφορετικής σκληρότητας ανάλογα με την θέση. Μαλακό και εξαιρετικά εύκαμπτο στα πλαϊνά και στην περιοχή γύρω από τα κορδόνια, μέτριας σκληρότητας μπροστά στα δάχτυλα για προφύλαξη από τυχόν χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά καθώς τρέχουμε και πολύ σκληρό και συμπαγές περιμετρικά της φτέρνας, μέχρι ψηλότερα στον αστράγαλο για εξασφάλιση σταθερότητας. Στα πλαϊνά μέρη και στις δυο πλευρές υπάρχουν 5 λωρίδες από δικτυωτό διαφανές υλικό ώστε να εξασφαλίζεται καλή διαπνοή.

 

Συμπαγή, με ύφασμα πολύ καλής διαπνοής την οποία βοηθούν και οι πλαινές λωρίδες δικτυωτού διαφανούς υλικού. Πολύ εύκαμπτα, με μέτριας σκληρότητας πλαστικό προστασίας στα δάκτυλα!Συμπαγή, με ύφασμα πολύ καλής διαπνοής την οποία βοηθούν και οι πλαινές λωρίδες δικτυωτού διαφανούς υλικού. Πολύ εύκαμπτα, με μέτριας σκληρότητας πλαστικό προστασίας στα δάκτυλα! 

Η φόρμα του είναι τέτοια ώστε το παπούτσι καθώς δένει με τα κορδόνια και την γλώσσα να αγκαλιάζει εντελώς το πόδι – η Dynafit το ονομάζει Minimal Fit – και σε συνδυασμό με την στιβαρότητα της κατασκευής του περιμετρικά της φτέρνας να επιτρέπει πολύ γρήγορο τρέξιμο σε σαθρό και κακοτράχαλο τερέν αλλά και απαιτητικές τραβέρσες που το πόδι κανονικά θα μετακινιόταν μέσα στο παπούτσι. Αυτό λοιπόν που επιδιώκει η Dynafit με το Minimal Fit  είναι το γρήγορο τρέξιμο αλλά με απόλυτο έλεγχο και αποδοτικότητα της κίνησης, η οποία βέβαια ενισχύεται και με άλλα χαρακτηριστικά που περιγράφουμε πιο κάτω στο άρθρο.

 

Η γλώσσα του MS Feline Vertical ενώνεται με τα δυο πλευρικά τοιχώματα με μια πολύ ελαστική υφασμάτινη μεμβράνη που διατρέχει το παπούτσι μέχρι το τέλος των κορδονιών στο κάτω μέρος του, είναι λεπτή και αγκαλιάζει το πόδι βγαίνοντας ασύμμετρα μέχρι λίγο πιο ψηλά από το συνηθισμένο. Ο λόγος είναι η προστασία από το να εισέλθει σκόνη, χαλικάκια ή χώμα αλλά και το γεγονός ότι στο επάνω μέρος της έχει μια ευρύχωρη διχτυωτή θήκη στην οποία μπαίνουν από το πλαϊνό της τα κορδόνια όταν σφίξουν. Τα κορδόνια είναι πολύ λεπτά, σκληρά και “κλειδώνουν” αυτόματα ψηλά με ένα πολύ εύχρηστο κλιπ, αφού είναι τύπου Quick Lacing System. Το κλιπ μαζί με το μήκος των κορδονιών που περισσεύει μπαίνουν στην δικτυωτή θήκη.

 

Η λεπτή γλώσσα του Vertical αγκαλιάζει το πόδι και ενώνεται με τα πλαινά με μια ελαστική μεμβράνη για να συγκρατεί το πόδι (πράσινο χρώμα εσωτερικά)!Η λεπτή γλώσσα του Vertical αγκαλιάζει το πόδι και ενώνεται με τα πλαινά με μια ελαστική μεμβράνη για να συγκρατεί το πόδι (πράσινο χρώμα εσωτερικά)! 

Η Minimal Fit σχεδίαση βέβαια δεν επιτρέπει και ευρύχωρο χώρο μπροστά στα δάχτυλα, με το τμήμα των δαχτύλων να είναι σχετικά στενό αλλά και χαμηλό. Το ύψος του κολάρου στην φτέρνα είναι επίσης χαμηλό, παρέχοντας ευλυγισία στο πόδι.

 

Είναι προφανές ότι σε ένα παπούτσι που είναι για γρήγορο τρέξιμο, η ενδιάμεση σόλα (αφρός EVA) είναι χαμηλού προφίλ και πολύ ελαφριά, έχοντας πολύ χαμηλό drop. Έτσι λοιπόν το drop του Vertical είναι 4 mm, μια τιμή που ευνοεί απόλυτα το πάτημα στο μέσο και εμπρός του πέλματος και τον γρήγορο διασκελισμό. Το ίδιο και το βάρος του παπουτσιού που είναι μόλις 250 gr (Νο. 42). Η απορρόφηση κραδασμών δεν είναι στοιχείο που δίνεται έμφαση από την Dynafit στο συγκεκριμένο μοντέλο και κινείται στα επίπεδα αυτής της κατηγορίας παπουτσιών.

 

Το κλιπ του Quick Lacing System μπαίνει σε υφασμάτινη θήκη στο επάνω μέρος της γλώσσας!Το κλιπ του Quick Lacing System μπαίνει σε υφασμάτινη θήκη στο επάνω μέρος της γλώσσας! 

 

Η εξωτερική σόλα του MS Feline Vertical είναι κατασκευασμένη καθαρά για μέγιστη πρόσφυση σε κάθε είδους επιφάνεια. Όλη η σχεδίαση των επιθεμάτων είναι καινούργια, ενώ το υλικό κατασκευής είναι το περίφημο μείγμα λάστιχου Megagrip της Vibram®, το οποίο είναι το βαρύ πυροβολικό της σαν σύνθεση για εξωτερική σόλα που δεν γλιστράει τόσο σε βρεγμένες όσο και στεγνές αλλά σαθρές επιφάνειες αλλά έχει και εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε με λεπτομέρεια τις ιδιότητες και την κατασκευή του Megagrip:

 

 

 

Τα επιθέματα (lugs) διατρέχουν όλη την επιφάνεια της εξωτερικής σόλας και έχουν μια μορφή που μοιάζει με μπούμερανγκ (σχεδόν ημικύκλιο) με τρείς κορυφές διαφορετικού ύψους, είναι προσανατολισμένα σε διάφορες κατευθύνσεις και έχουν διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την θέση τους στην εξωτερική σόλα. Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι σειρές τους δεν είναι σε ευθεία αλλά σχηματίζουν καμπύλες, με το κοίλο μέρος προς το εσωτερικό του πέλματος, προφανώς για να αυξήσουν την πρόσφυση καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος. Στο εμπρός μέρος μεταξύ των επιθεμάτων δεν υπάρχει υλικό Megagrip, παρά μόνο αυτό της ενδιάμεσης σόλας. Στην άκρη της φτέρνας δεν υπάρχουν επιθέματα αλλά το Megagrip έχει 3 αυλακώσεις για αυξημένη πρόσφυση σε κατηφορικά κομμάτια. Τα επιθέματα στο εμπρός και στο πίσω μέρος έχουν αντίθετες κατευθύνσεις ώστε να προσφέρουν καλύτερη τριβή και να υποβοηθούν το φρενάρισμα.

 

 Η εξωτερική σόλα με το υλικό Megagrip της Vibram και τα ιδιαίτερης σχεδίασης επιθέματα εξασφαλίζει εξαιρετική πρόσφυση!Η εξωτερική σόλα με το υλικό Megagrip της Vibram και τα ιδιαίτερης σχεδίασης επιθέματα εξασφαλίζει εξαιρετική πρόσφυση!

 

Η όλη φιλοσοφία της σχεδίασης “Minimal Fit + ενδιάμεση σόλα με 4 mm drop + εξωτερική σόλα” είναι το να νιώθει ο αθλητής το έδαφος που πατάει και την τριβή/πρόσφυση που υπάρχει ώστε να αντιδρά ανάλογα στην ανατροφοδότηση πληροφορίας που παίρνει από το παπούτσι για το τερέν. Η φιλοσοφία αυτή είναι αντίθετη από τις maximal σχεδιάσεις τύπου Hoka, Altra, Tecnica κτλ., με την έμφαση να δίνεται βέβαια στο γρήγορο τρέξιμο μικρότερων αποστάσεων αφού θυσιάζεται ποσοστό της αντικραδασμικότητας στον βωμό της αίσθησης/ανατροφοδότησης.

 

Δοκιμή και Συμπεράσματα

 

Ξεκινώντας από την εξωτερική τους εμφάνιση, τα MS Feline Vertical είναι πολύ όμορφα. Ο συνδυασμός του μαύρου με το πράσινο της  ενδιάμεσης σόλας και των κορδονιών αλλά και το βυσσινί χρώμα του σήματος της Dynafit στα πλάγια τους δίνουν μια πολύ ωραία αισθητική. Δεν είναι αυτό βέβαια που θα μας κάνει να επιλέξουμε ένα παπούτσι για ορεινό τρέξιμο, αλλά είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό. Επίσης με την πρώτη ματιά φαίνεται η συμπαγής κατασκευή τους.

 

Τα MS Feline Vertical είναι πολύ ελαφριά και γρήγορα. Ο συνδυασμός του χαμηλού βάρους, της προσαρμογής του παπουτσιού στο πόδι με το Minimal Fit και το πολύ χαμηλό drop των 4 μμ τα κάνουν ιδανικά για γρήγορο τρέξιμο σε κάθε είδους μονοπάτι. Σε ωθούν να πατήσεις με το μέσο ή το μπροστά μέρος του πέλματος. Στις ανηφόρες “λυγίζουν” χωρίς να ενοχλούν το πόδι στα μετατάρσια, κάτι που προσφέρει η Mininal Fit σχεδίαση τους. Είναι ιδανικά για αγώνες τύπου Vertical που θέλουμε πρόσφυση και χαμηλό βάρος.

 

Η πρόσφυση τους είναι σε κορυφαίο επίπεδο. Όπου και να τα δοκίμασα, σαθρό έδαφος σε ανηφόρα και ιδιαίτερα κατηφόρα, πέτρες (βρεγμένες ή μη), λάσπη, χαλίκια κτλ., γραπώνουν το έδαφος μοναδικά και αυτό είναι το πολύ δυνατό χαρακτηριστικό τους. Η σχεδίαση των επιθεμάτων είναι εξαιρετικά πετυχημένη, ενώ η χρήση του υλικού Megagrip της Vibram® δίνει λύση και σε βρεγμένες επιφάνειες.

 

Πολύ όμορφα αισθητικά τα Vertical. Παρατηρείστε (πράσινο χρώμα) την ενδιάμεση σόλα μεταξύ των επιθεμάτων μπροστά στο παπούτσι!Πολύ όμορφα αισθητικά τα Vertical. Παρατηρείστε (πράσινο χρώμα) την ενδιάμεση σόλα μεταξύ των επιθεμάτων μπροστά στο παπούτσι! 

 

Στο MS Feline Vertical η φιλοσοφία σχεδίασης είναι να “νιώθει” ο αθλητής το έδαφος και να ρυθμίζει το πάτημα τους και την δύναμη που βάζει ανάλογα ώστε να πετυχαίνει το πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Η μεγάλη προστασία από τους κραδασμούς δεν χρειάζεται στους αγώνες και τις προπονήσεις που στοχεύει το παπούτσι, αντίθετα αυτό που είναι απαραίτητο είναι το “διάβασμα” του εδάφους και σε αυτό το παπούτσι είναι εξαιρετικό. Το πλάτος της φτέρνας είναι στενό χωρίς μεγάλη επιφάνεια επαφής με το έδαφος και το ύψος του κολάρου πίσω χαμηλό, γεγονός που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για διαστρέμματα, ιδιαίτερα αν πατάμε με το πίσω μέρος του πέλματος, όπως και σε όλα τα γρήγορα παπούτσια αυτής της κατηγορίας.

 

Το σύστημα Quick Lacing των κορδονιών είναι πετυχημένο και εύχρηστο, με το κλιπ συγκράτησης να είναι πολύ καλής κατασκευής. Στα MS Feline Vertical – αντίθετα με τα Dynafit Feline Ultra – το κορδόνι που περισσεύει και  το κλιπ δεν μπαίνουν σε θηλιά χαμηλότερα στο παπούτσι, αλλά σε δικτυωτή θήκη στο πάνω μέρος της ασύμμετρης γλώσσας. Έτσι κερδίζουμε πόντους με το γεγονός ότι εξαφανίζονται πλήρως τα κορδόνια που περισσεύουν αλλά χάνουμε πόντους από το ότι το μεγάλο μήκος αυτού του κομματιού θέλει λίγο χρόνο για να μπει σωστά στην θηκούλα. Πάντως, το σφίξιμο του συστήματος είναι εξαιρετικό και δεν χαλαρώνουν όσο τρέχουμε.

 

Οι σειρές των επιθεμάτων δεν είναι σε ευθεία αλλά σχηματίζουν καμπύλες, με το κοίλο μέρος προς το εσωτερικό του πέλματος, προφανώς για να αυξήσουν την πρόσφυση καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος.Οι σειρές των επιθεμάτων δεν είναι σε ευθεία αλλά σχηματίζουν καμπύλες, με το κοίλο μέρος προς το εσωτερικό του πέλματος, προφανώς για να αυξήσουν την πρόσφυση καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος. 

 

Το παπούτσι είναι εξαιρετικά άνετο και δένει σαν γάντι το πόδι, με μόνη παρατήρηση ότι μπροστά ο θάλαμος των δακτύλων είναι στενός και δεν έχει ύψος. Θέλει προσοχή στην επιλογή του νούμερου γιατί έχουν στενή φόρμα. Εγώ φοράω πάντα US12 στα μοντέλα Dynafit, αλλά στα MS Feline Vertical χρειάστηκα US12,5 και πάλι είναι αρκετά εφαρμοστό. Ήθελε μερικά τρεξίματα για να το συνηθίσω. Η διαπνοή τους είναι πολύ καλή και σε αυτό παίζουν πολύ ρόλο οι πλάγιες λωρίδες από δικτυωτό υλικό. Η προστασία από χτυπήματα σε πέτρες κινείται σε καλά επίπεδα αλλά φυσικά όχι στα επίπεδα του Feline Ultra αφού για τον σκοπό τους κάθε γραμμάριο βάρους μετράει!

 

Συμπερασματικά, το MS Feline Vertical θα το επιλέξουν αθλητές που θέλουν ένα ιδιαίτερα γρήγορο και ελαφρύ παπούτσι για αγώνες ορεινού τρεξίματος και trail running μικρής και μεσαίας διάρκειας σε κάθε είδους μονοπάτια αλλά και αγώνες τύπου vertical. Διακρίνεται για τον τρόπο που δένει στο πόδι, για το ότι επιτρέπει στον αθλητή να “διαβάζει” το έδαφος αλλά και για την εξαιρετική του πρόσφυση. Τα τεχνικά μονοπάτια και οι υψηλές ταχύτητες είναι το στοιχείο του!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Dynafit είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την διάθεση του Dynafit MS Feline Vertical για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Δραστηριότητες: Vertical Running, Alpine Running, μικρές & μεσαίες αποστάσεις σε τεχνικά μονοπάτια.

Βάρος: 250 gr (No. 42)

Drop: 4 mm

Σχεδίαση Εξωτερικού Τμήματος: Minimal Fit

Κορδόνια: Quick Lacing System

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA

Εξωτερική σόλα: Vibram® Megagrip, Επιθέματα (lugs) πολλών κατευθύνσεων και μεγέθους

Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 135€

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dynafit.com/en/ms-feline-vertical-men.html

 

Σημεία πώλησης

Τα Dynafit Vertical όπως και όλη την σειρά προϊόντων Dynafit μπορείτε να τα βρείτε στα ακόλουθα σημεία πώλησης:

- Sea World , Ελ. Βενιζέλου 40 Κέρκυρα 2661 022928

- Fifth Element -Δαγκλή 2 & Παπάζογλου Ιωάννινα

- Sports & Ski / Κλαουδάτος, Π.Π. Γερμανού 35 Θεσσ/νίκη

- Pulse 100 Tατοίου 102 , Ν Ερυθραία-Αθήνα

- Runner Store, Golden Hall Λεωφ. Κηφισίας 37α -Aθήνα

- Κλαουδάτος outlet, Tζων Κένεντι 84 Περιστέρι

- OutRun Μαρίνα Φλοίσβου - Παλαιό Φάληρο

 

Κεντρική διάθεση: Dynafit Center / Κλαουδάτος, Ζηνοπούλου 42 Καρπενήσι 2237025130

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρέξτε στο AlpamayoPro Trailrace 25Κ και κερδ…

Τρέξτε στο AlpamayoPro Trailrace 25Κ και κερδίστε ένα συλλεκτικό ζευγάρι γυαλιά Julbo Aero PRO UTMB® Edition!

Μία μοναδική ευκαιρία θα έχουν όσοι εγγραφούν στο φετινό AlpamayoPro Trailrace έως τις 31 Ιουλίου! Το Advendure μαζί με το κατάστημα Alpamayo Pro σας δίνουν την δυνατότητ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration