Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Inov8 Terraclaw 250: Παρουσίαση και Δοκιμή!


Inov8 Terraclaw 250: Παρουσίαση και Δοκιμή! Προτεινόμενο

Στο προηγούμενο αυτοκίνητο που είχα στην κατοχή μου, ένα μικρό 1000άκι, μόλις συμπλήρωνα μία ώρα οδήγησης ήθελα να σταματήσω, να κατεβώ και να αρχίσω να το κλωτσάω! Κάθε φορά που έκανα κάποιο μεγάλο ταξίδι το δεξί μου πόδι θα ήταν πιασμένο και το ίδιο η μέση και η πλάτη μου! Αναρωτιέμαι, ακόμη και τώρα, αν ο Ιάπωνας που το σχεδίασε γνώριζε τη λέξη “Άνεση”. Ευτυχώς, για καλή μου τύχη, οι άνθρωποι της αγγλικής Inov8 τη γνωρίζουν φροντίζοντας πάντοτε να αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό των υποδημάτων της.

 

Inov8 Terraclaw 250: Από πού αλλού να ξεκινήσω για να μιλήσω για το συγκεκριμένο, νέο μοντέλο της αγγλικής εταιρίας αν όχι από το ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ άνετο παπούτσι; Χρειάστηκε να τα φορέσω για περισσότερο από 10 ώρες συνεχόμενα και με εντυπωσίασε που όταν τα έβγαλα από τα πόδια μου αυτά δεν είχαν δείγμα φουσκάλας, ερεθισμένου δέρματος ή μαυρισμένων νυχιών από τη συνεχή καταπόνηση ενός ultra αγώνα βουνού!  Τα εύσημα, λοιπόν, στα Terraclaw 250 τα οποία εύστοχα κέρδισαν το βραβείο ISPO για τη χρονιά 2015/2016. Μάλιστα, τα ελαφρύτερα αδερφάκια τους, τα Terraclaw 220, κέρδισαν άλλο ένα διεθνές βραβείο με την ονομασία Red Dot, το οποίο αναφέρεται στην υψηλή ποιότητα κατασκευής και στον πρωτοποριακό σχεδιασμό! Πάμε να δούμε, όμως, αναλυτικότερα τα Terraclaw 250 ώστε να μάθουμε περισσότερα για το μυστικό της επιτυχίας τους.

 

Ο Jessed Hernandez επεξεργάζεται τα Terraclaw 250!Ο Jessed Hernandez επεξεργάζεται τα Terraclaw 250! 

 

Η Inov8, στα πλαίσια της νέας φιλοσοφίας που ακολουθεί πλέον, την οποία ονομάζει “All Terrain”, παρουσίασε για πρώτη φορά τα Terraclaw 250 τον Σεπτέμβριο του 2015. Η εμφάνισή τους, με τους έντονους χρωματικούς συνδυασμούς κόκκινο-γκρι-μαύρο και μπλε-μαύρο-κίτρινο και το μεγάλο σχέδιο στο εμπρός και επάνω μέρος σχήματος “Χ”, τα κάνει να ξεχωρίζουν από μακριά μεταξύ των υπόλοιπων μοντέλων της ίδιας εταιρίας. Το βάρος τους βρίσκεται στα 250 γραμμάρια, περίπου στο μέσο των παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο που κατασκευάζει η αγγλική Inov8, ενώ φέρουν πλήθος τεχνολογικών χαρακτηριστικών, που έχουμε συναντήσει και σε άλλα μοντέλα της εταιρίας, μερικά από τα οποία βοηθούν τη φυσική κίνηση του πέλματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ονομαστικά αυτά τα χαρακτηριστικά είναι: Dual Compound outsole (Dual C), Meta-Flex, Dynamic Fascia Band (DFB), Terradapter, X-Lock (νέα τεχνολογία) και Ray-Wrap lacing system (μόνο για τα Terraclaw 220). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

 

  

 

Για την κατασκευή του επάνω μέρους του παπουτσιού έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο συνθετικό υλικό που έχουμε συναντήσει και σε άλλα μοντέλα παπουτσιών της ίδιας εταιρίας. Ποιος ο λόγος, άλλωστε, να αλλάξεις κάτι που κάνει τόσο εξαιρετική δουλειά; Η Θερμοπλαστική Πολυουρεθάνη (TPU) είναι ένα πολυμερές, για το οποίο έχουμε μιλήσει σε προηγούμενες παρουσιάσεις υποδημάτων της Inov8, το οποίο έχει την ιδιότητα, μεταξύ άλλων, να είναι ελαστικό, ανθεκτικό σε σκληρή χρήση, να στεγνώνει γρήγορα αν βραχεί αλλά και να επιτρέπει τη σωστή “αναπνοή” του προϊόντος. Η εντύπωση που σου δημιουργείται, φορώντας το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι πως πρόκειται για ένα άνετο, μαλακό παπούτσι με καταπληκτική εφαρμογή (Standard Fit) που αγκαλιάζει σωστά το πόδι και το κρατάει σφιχτά στο εσωτερικό του. Ο χώρος για τα δάχτυλα των ποδιών είναι υπέρ-αρκετός αφού στα Terraclaw 250 το ίδιο νούμερο (7.5 UK), που φοράω σε όλα τα υπόλοιπα παπούτσια της Inov8, μου ήταν αυτή τη φορά ελαφρώς μεγαλύτερο απ’ ότι συνήθως. Παρόλα αυτά το εμπρός μέρος του ποδιού, μαζί με τα δάχτυλα, συγκρατεί σταθερό η νέα τεχνολογία X-Lock. Το μεγάλο, λοιπόν, σχεδιαστικό “X” στο επάνω μέρος του παπουτσιού έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ακριβώς το ρόλο αυτό! Η φαρδιά, μπλε, δερμάτινη λωρίδα ένιωσα να μου προσφέρει περισσότερη σιγουριά στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης ή όταν κατηφόριζα γρήγορα κάποιο μονοπάτι.

 

 

 

Κάτι ακόμη που παρατήρησα είναι πως το X-Lock έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο στα Terraclaw 250 ώστε να καλύπτει μεγάλο μέρος του παπουτσιού που εμφανίζει φθορά λόγω της παρατεταμένης χρήσης. Μάλιστα, το ίδιο δερμάτινο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το X-Lockέχει τοποθετηθεί περιμετρικά στο εμπρός μισό μέρος του παπουτσιού, για να διασφαλίσει την προστασία από κάθε είδους συναντήσεις με πέτρες, ρίζες και κλαδιά, ενώ στο σημείο που βρίσκονται τα δάχτυλα το υλικό αυτό έχει ενισχυθεί και από μια λεπτή επίστρωση πλαστικού. Η στήριξη του αχίλλειου αλλά και η προστασία του πίσω μέρους των Terraclaw 250 επιτυγχάνεται από ένα κομμάτι δερματίνη το οποίο παρότι μαλακό καταφέρνει να σταθεροποιεί και να προστατεύει ταυτόχρονα τα πόδια μας. Προσωπικά για να αποφύγω οποιαδήποτε μετακίνηση του πίσω μέρους των ποδιών μου εντός των παπουτσιών περνάω τα κορδόνια διαφορετικά στις δύο τελευταίες τρύπες. Με αυτόν τον τρόπο τα περιθώρια τριβής, πάνω από τον αστράγαλο, ελαχιστοποιούνται σημαντικά μηδενίζοντας σχεδόν την πιθανότητα για φουσκάλες! Μια διαφορά που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη, ανάμεσα στα Terraclaw 250 και Terraclaw 220, είναι το σημείο που έχει τοποθετηθεί η γλώσσα του παπουτσιού. Για τα 220 η αγγλική εταιρία επέλεξε να μεταφέρει τη γλώσσα και συνεπώς το δέσιμο του παπουτσιού διαγώνια, πάνω από την περιοχή που βρίσκονται τα οστά του 1ου μεταταρσίου. Η αλλαγή αυτή είναι η νέα τεχνολογία Ray-Wrap, που υποστηρίζεται ότι προσφέρει καλύτερη αίσθηση και εφαρμογή στο πόδι. Ωστόσο τα 250 δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μικρότερα αδερφάκια τους αφού και σε αυτά η γλώσσα, κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό με το υπόλοιπο επάνω μέρος του παπουτσιού, είναι μαλακή και αγκαλιάζει σωστά το πόδι χωρίς να ενοχλεί.

 

 

 

Για τη κατασκευή της μεσόσολας χρησιμοποιήθηκε το πιο διαδεδομένο υλικό σε αθλητικά παπούτσια και αυτό δεν είναι άλλο από το Αιθυλένιο Οξικού Βινυλίου ή όπως είναι κοινώς γνωστό EVA (Ethylene Vinyl Acetate). Οι άνθρωποι της Inov8, με τη μέθοδο της συμπίεσης του παραπάνω υλικού, χάρισαν στα Terraclaw 250 εξαιρετική απορροφητικότητα στους κραδασμούς και εκπληκτική προστασία, παρά την απουσία rock plate ή Meta-Shank όπως το ονομάζει η Βρετανική εταιρία. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν την τοποθέτηση Dynamic Fascia Band, μιας τεχνολογίας που μιμείται τη λειτουργία του “Μηχανισμού Βαρούλκου” του ποδιού, ή  “Windlass Effect” στην αγγλική γλώσσα, και η οποία παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στην υποστήριξη της ποδικής καμάρας και στην προστασία από την πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά στους δρομείς. Ο συνδυασμός του Dynamic Fascia Band και ενός ακόμη χαρακτηριστικού, με την ονομασία Meta-Flex, θα επιτρέψουν στο πόδι να εκτελεί κάθε κίνηση φυσιολογικά, σαν να βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το έδαφος, παρά τα 8mm drop που θεωρούνται μια μέση τιμή στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος γενικότερα.

 

  

 

Πλέον τα δύο βέλη που δείχνουν προς τα κάτω, στο πίσω μέρος των Terraclaw 250, δηλώνουν 8mm drop αντί 6mm που συναντούσαμε σε άλλα μοντέλα της εταιρίας. Αντίστοιχα στα Terraclaw 220 το ένα βέλος σημαίνει 4mm drop, από τα δάχτυλα ως τη φτέρνα, φέρνοντας το πόδι πιο παράλληλα με το έδαφος και πιο κοντά στην φυσική του κίνηση καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα 220 ένα  “γρήγορο” μοντέλο παπουτσιών. Η Inov8 δείχνει τελευταία να προσπαθεί να προσεγγίσει μεγαλύτερο πλήθος ορεινών δρομέων, που ξεκινούν τώρα ή που κάνουν τη μετάβαση σε πιο minimal παπούτσια, αυξάνοντας το drop από 6mm στα 8mm. Καλοδεχούμενη, λοιπόν, αυτή η αλλαγή στα Terraclaw 250, αλλά και στα παλιότερα μου Race Ultra 270, αφού όπως διαπίστωσα προσωπικά προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στα πόδια όταν πρόκειται για πολύωρους αγώνες βουνού! Μια αλλαγή ακόμη που ήλπιζα πως θα περάσει στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας είναι οι αντιβακτηριδιακοί πάτοι Xstatic που είχα συναντήσει για πρώτη φορά στα Race Ultra 270 και έκαναν άψογη δουλειά με την εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών του ποδιού. Αντί αυτού, στη σειρά Terraclaw, θα βρούμε τους τυπικούς πάτους της Inov8 οι οποίοι παρόλα αυτά είναι μαλακοί και άνετοι.

 

  

 

Αυτό, βέβαια, που θα λατρέψετε σε αυτά τα παπούτσια μόλις τα φορέσετε είναι το κράτημα που έχουν σε κάθε είδους επιφάνεια. Μέχρι και του λόγου μου απόρησα κάποια στιγμή όταν έτρεχα σε βρεγμένη άσφαλτο και γλιστερά πλακόστρωτα! Ο σχεδιασμός της εξωτερικής σόλας των Terraclaw είναι ο ίδιος για τα 220 και 250 και κατασκευασμένος από διπλή γόμα, τεχνολογία Dual C, που είναι σκληρότερη στα πλαϊνά και κάτω από την φτέρνα και πιο μαλακή στο κέντρο. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το τι και πού πατάει ο δρομέας καθώς και περισσότερη προστασία για τις ευαίσθητες περιοχές της καμάρας και της φτέρνας. Η επιθετική σχεδίαση των επιθεμάτων (lugs) θυμίζει έντονα την εξωτερική σόλα της σειράς Mudclaw! Θα μπορούσα, κάλλιστα, να πω ότι είναι ίδια με την μοναδική διαφορά να έγκειται στη λεπτομέρεια πως στα Terraclaw υπάρχουν λιγότερα επιθέματα, τα οποία είναι αραιότερα τοποθετημένα μεταξύ τους, αλλά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια στο σύνολό τους. Η βρετανική εταιρία ανακάλυψε τη χρυσή τομή εδώ μιας που πέτυχε την ιδανική σχεδίαση ώστε τα Terraclaw να παρέχουν άριστο κράτημα σε όλα τα τερέν δίχως να κουράζουν και απομακρύνοντας τη λάσπη, πιθανότατα και το χιόνι, εύκολα και γρήγορα. Η τελευταία πινελιά στο σχεδιασμό της εξωτερικής σόλας των συγκεκριμένων παπουτσιών ακούει στη λέξη Terradapter και είναι ένα χαρακτηριστικό που πρωτοείδαμε στα Race Ultra 270. Αυτό συμβάλλει τόσο στην προστασία των πελμάτων όσων πατάνε πρώτα με την φτέρνα καθώς τρέχουν (heel strikers) όσο και στην μεγαλύτερη σταθερότητα και στο καλύτερο κράτημα όταν κατηφορίζουμε μια πλαγιά με σαθρό έδαφος που υποχωρεί, όπως για παράδειγμα χαλίκι.

 

  

 

Τους περασμένους μήνες είχα την ευκαιρία όχι μόνο να τρέχω καθημερινά με τα Terraclaw 250 αλλά και να τα δοκιμάσω σε δύο αγώνες του εξωτερικού που περιλάμβαναν κάθε τύπο εδάφους και κάθε λογής τερέν εκτός από χιόνι και χιονισμένα μονοπάτια. Στο Firenze Urban Trail της Ιταλίας χρειάστηκε να κινηθώ γρήγορα σε βρεγμένη άσφαλτο, πλακόστρωτα καλντερίμια, λασπωμένα μονοπάτια και χαλικό-δρομους. Η βροχή που είχε προηγηθεί του μικρού, νυχτερινού αγώνα της διοργάνωσης αλλά και η σύντομη καταιγίδα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου την επόμενη μέρα έκρυβαν πολλές παγίδες με γλίστρες. Παρόλα αυτά τα Terraclaw με κατέπληξαν αφού είχαν το ίδιο άψογο κράτημα στη βρεγμένη άσφαλτο και στα λιθόστρωτα σοκάκια με αυτό που είχαν στα υπόλοιπα δασικά μονοπάτια ενώ ταυτόχρονα στέγνωναν ταχύτατα έπειτα από κάθε φορά που πατούσα στα νερά! Αυτό, μάλιστα, που μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο μοντέλο κατάφερε να παραμείνει άνετο, απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς, ακόμα και όταν διέσχιζα αρκετά, συνεχόμενα χιλιόμετρα της Ιταλικής ασφάλτου μέσα και έξω από την πόλη της Φλωρεντίας!

 

  

 

Εκεί όμως που τα Terraclaw 250 πραγματικά δοκιμάστηκαν ήταν το αφιλόξενο, πέτρινο τερέν που κυριαρχούσε στα πρώτα 90 χιλιόμετρα του αγώνα “100 Miles of Istria της Κροατίας. Δύσκολες αναβάσεις και γρήγορες, τεχνικές καταβάσεις σε μονοπάτια που από δασικά εναλλάσσονταν με αλπικά, γεμάτα διαρκώς με πέτρες, βράχια και κλαδιά. Σ’ αυτό το τεστ τα 250 έγραψαν άριστα και όχι μόνο κράτησαν σταθερά και άνετα τα πόδια μου για όλα αυτά τα χιλιόμετρα αλλά δεν έδειξαν κανένα ίχνος φθοράς τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω μέρος! Αυτό, δε, που πραγματικά αξίζει να το αναφέρω ξανά είναι πως βγάζοντας τα παπούτσια μετά από 90 δύσκολα χιλιόμετρα τα πόδια μου δεν είχαν την παραμικρή φουσκάλα ή ερεθισμό!

 

  

 

Η καινούρια φιλοσοφία “All Terrain” της Inov8 μοιάζει πως ταιριάζει γάντι στα ολοκαίνουρια Terraclaw που δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να τα βγάλουν πέρα σε οποιαδήποτε επιφάνεια κι αν βρεθούν! Μπορεί να σας φανεί, όπως και σε ‘μένα, πως η βρετανική εταιρία, λόγω της ομοιότητας σε αρκετά σημεία των παπουτσιών της παρουσίασης με άλλα μοντέλα που κατασκευάζει, πήρε λίγο από εδώ κι από εκεί, έκοψε και έραψε, για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ζευγάρι υποδημάτων. Ωστόσο αυτό που πάντα έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ καλό σύνολο που θα μας εξασφαλίσει πολλά άνετα και ξεκούραστα ορεινά χιλιόμετρα χωρίς να θυσιάζει καθόλου το κράτημα και την προστασία του παπουτσιού!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά των Inov8 Terraclaw 250:

 

- Βάρος: 250 gr

- Fit: Standard

- Upper: Synthetic, TPU

- Lining: Mesh

- Footbed: 6mm

- Ενδιάμεση σόλα: Compressed EVA

- Drop: 8mm

- Σόλα: Race Ultra

- Compound: DualC

- Τιμή:   140 Ευρώ


Διάθεση: Inov-8 Greece

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης     

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Tinos Challenge 2017: Τα αποτελέσματα των αγώνων

  άρης αλεξάνδρου, 09/12/2017 16:28
  τα αποτελέσματα αυτά δεν ισχύουν.. τα χουν κάνει θάλασσα..
   
 • Ultra Trail Pelion: H δικαίωση

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 05/12/2017 13:11
  "Το μόνο που δεν μας άρεσε ήταν η μόνιμη σήμανση με μπογιά μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς και πάνω στα καλντερίμια"... Προσπάθησε όμως να τα σεβαστεί όσο μπορούσε με μικρού μεγέθους σήμανση...
   
 • Epirus Trail: Η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή στ ...

  ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, 30/11/2017 20:19
  Το δυσκολότερο είναι να ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ το μονοπάτι. Όλοι όσοι περπατάμε στα βουνά, έχουμε διαπιστώσει ότι το καλύτερα διατηρημένο κομμάτι των μονοπατιών είναι στην είσοδο η ταμπέλα που το αναδεικνύει, αναγράφοντας το φορέα χρηματοδότησης και το κόστος κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Πανελλήνια έρευνα Αθλητικού Τουρισμού καταγράφοντ ...

  Βαλεντινα, 30/11/2017 17:32
  Μου φάνηκε πως υπάρχει μια ασάφεια στις απαντήσεις μου, μια που το event στο οποίο αναφερόμουν βρίσκεται μες στην πόλη και δε χρειαζόταν να διανυκτερεύσω πουθενά...οι απαντήσεις μου σχετικά με τη διαμονή αφορούν αλλά event βουνού όπου απαιτήθηκε να ...

  Ολόκληρο...

   
 • Rapsani Trail 2018: Άνοιξαν οι Εγγραφές!

  ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΛΗΣ, 28/11/2017 13:19
  Θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή για τον αγώνα που θα γίνει το 2018 . Έχω πληρώσει για τον περσινό. Ευχαριστώ.

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εντυπώσεις από το meeting της Dynafit στην Αυ…

Εντυπώσεις από το meeting της Dynafit στην Αυστρία!

Πρiν λίγες μέρες βρέθηκα με τον φίλο και συναθλητή μου στην ομάδα της Dynafit Greece, Γιαννόπουλο Κωνσταντίνο, στην Αυστρία, εκπροσωπώντας στο διεθνές meeting αθλητών της...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration