Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Salomon Speedcross 4-GTX: Ένα καθαρόαιμο βουνίσιο best seller!


Salomon Speedcross 4-GTX: Ένα καθαρόαιμο βουνίσιο best seller! Προτεινόμενο

Από την πρώτη του κιόλας έκδοση, το Speedcross έδειξε ότι είναι σχεδιασμένο για σκληρά, κακοτράχαλα, λασπωμένα και πραγματικά βουνίσια μονοπάτια που απαιτούν εξαιρετική πρόσφυση και αίσθηση της κίνησης στο ορεινό περιβάλλον. Όχι άδικα, το “βαρύ πυροβολικό” της Salomon έγινε ένα παπούτσι best-seller, το οποίο από γενιά σε γενιά βελτιωνόταν, τόσο όσο αφορά την απόδοση του, όσο και την εμφάνιση του. H τέταρτη έκδοσή του (Speedcross 4-GTX) κρατάει τα πολύ καλά χαρακτηριστικά των προηγούμενων εκδόσεων, διορθώνει σημεία που ήθελαν βελτίωση και το πιο σημαντικό, ενισχύει ακόμη περισσότερο το πιο δυνατό σημείο του μοντέλου, που δεν είναι άλλο από την εξωτερική του σόλα! Η έκδοση που δοκιμάσαμε επιπρόσθετα είχε και μεμβράνη Gore-Tex® που το αδιαβροχοποιεί σε μεγάλο βαθμό και το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για χειμωνιάτικες εξορμήσεις.

 

Το εξωτερικό μέρος του Salomon Speedcross 4-GTX διατρέχεται από ύφασμα με μεμβράνη Gore-Tex®, το οποίο διακόπτεται από λωρίδες σκληρότερου υλικού που αγκαλιάζουν το πόδι ώστε να το κρατάνε σταθερό, μια τεχνολογία που η Salomon την αποκαλεί Sensifit™. Επιπρόσθετα στο κράτημα που δίνει εξωτερικά το Sensifit™, το σύστημα της παχιάς γλώσσας του παπουτσιού είναι δομημένο εσωτερικά σαν μια “κάλτσα” με ελαστικές ιδιότητες που αγκαλιάζει το πόδι. Είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του Speedcross ότι εφαρμόζει στο πόδι σαν γάντι και έχει σφιχτή και στενή γραμμή, γεγονός που  θέλει προσοχή κατά την επιλογή του νούμερου που μας ταιριάζει. Αν ταιριάξει στο πόδι είναι εξαιρετικά άνετο, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που παρέχει το Quicklace™ σύστημα των κορδονιών.

 

Σύστημα Sensifit™ για εξαιρετικό κράτημα και σκληρό πλαστικό περιμετρικά για απομάκρυνση της λάσπης και προστασία από χτυπήματα (mud-guard)!Σύστημα Sensifit™ για εξαιρετικό κράτημα και σκληρό πλαστικό περιμετρικά για απομάκρυνση της λάσπης και προστασία από χτυπήματα (mud-guard)! 

 

Η μεμβράνη  Gore-Tex® κάνει εξαιρετική δουλειά σε συνθήκες που υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει νερό στο πόδι μας, δηλαδή σε τρέξιμο σε λάσπες, χαμηλής στάθμης ρυάκια και βρεγμένα χόρτα. Δοκιμάζοντας το παπούτσι σκέφτηκα το πόσο βοηθάει αυτή η αδιαβροχοποίηση σε προπονήσεις ή αγώνες πολύ πρωινούς ή νυχτερινούς, όταν υπάρχει πολύ υγρασία στο έδαφος και μουσκεμένα λιβάδια ή χιόνια. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι αν μπει νερό εσωτερικά από το πάνω μέρος του παπουτσιού, σε δυνατή βροχή η σε ποτάμια με ψηλή στάθμη που το πόδι μπαίνει μέχρι ψηλά στο νερό, το εσωτερικό “βαραίνει” και το νερό δεν απομακρύνεται εύκολα, όσο καλή διαπνοή και να έχει το παπούτσι. Το Speedcross 4-GTX έχει καλή διαπνοή, αλλά η ύπαρξη της μεμβράνης αδιαβροχοποίησης το κάνει ζεστό σε σχέση με το απλό μοντέλο αν τρέχουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Εξαιρετική λοιπόν η Gore-Tex® προστασία αλλά πάντα να λαμβάνουμε υπόψη για ποιες συνθήκες ακριβώς μιλάμε.

 

H παχιά γλώσσα δένει σαν γάντι στο πόδι και μαζί με το σύστημα Sensifit και το Quicklace κάνουν το παπούτσι να εφαρμόζει εξαιρετικά!!H παχιά γλώσσα δένει σαν γάντι στο πόδι και μαζί με το σύστημα Sensifit και το Quicklace κάνουν το παπούτσι να εφαρμόζει εξαιρετικά!!

 

Παραμένοντας στο εξωτερικό μέρος του παπουτσιού, βλέπουμε ότι η γλώσσα είναι παχιά και επίσης με μεμβράνη  Gore-Tex® και ανεβαίνει σχετικά ψηλά στο πόδι ώστε να μην μπορούν εύκολα να εισέλθουν σκόνες και πετραδάκια όταν τρέχουμε. Στο εξωτερικό ανώτερο μέρος της έχει δικτυωτή θήκη για το κλιπ του συστήματος αυτόματου δεσίματος των κορδονιών (Quicklace™) που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η Salomon στα μοντέλα της και το έχει τελειοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάνοντας πολύ δύσκολο το να χαλαρώσουν τα κορδόνια καθώς τρέχουμε.

 

Οι τρεις φάσεις δεσίματος του συστήματος κορδονιών Quicklace, σήμα κατατεθέν των μοντέλων της Salomon!Οι τρεις φάσεις δεσίματος του συστήματος κορδονιών Quicklace, σήμα κατατεθέν των μοντέλων της Salomon!

 

Χαμηλά εξωτερικά, όλη η περίμετρος του παπουτσιού είναι από σκληρό πλαστικό που έχει δυο ρόλους. Καταρχάς προστατεύει πολύ καλά από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά, αλλά επίσης βοηθάει να μην “κρατάει” λάσπη το παπούτσι ( mud-guard). Όπως διαπίστωσα σε τρέξιμο σε πετρώδη μονοπάτια η προστασία τους είναι εξαιρετική, ενώ όντως δύσκολα κολλάει λάσπη, ώστε να βαρύνει το παπούτσι.

 

Το βάρος του Speedcross 4-GTX είναι στα 330 gr (US11), δηλαδή είναι λίγο πιο ελαφρύ από το προηγούμενο μοντέλο, έχει ψηλότερο προφίλ (23/13 mm αντί για 20/09 mm) αλλά παρόλα αυτά έχει λίγο χαμηλότερο drop (10 mm αντί για 11mm). Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι είναι λίγο στενότερο από την μέση του παπουτσιού και μπροστά. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν ένα σαφώς πιο αγωνιστικό και γρήγορο προφίλ που μου άρεσε ιδιαίτερα, αλλά θέλει σίγουρα προσοχή όσο αφορά την ευστάθεια του (stability) μιας και το μικρό του πλάτος σε συνδυασμό με το χαμηλό "κόψιμο" στον αστράγαλο, το κάνουν επίφοβο για διαστρέμματα, ιδιαίτερα όταν έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε και τρέχουμε σε κακοτράχαλα μονοπάτια.

 

Ο εσωτερικός πάτος Ortholite® είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Speedcross 4-GTX, μιας και παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία, στεγνώνει εύκολα και σε συνδυασμό με την ενισχυμένη με αφρό EVA φτέρνα ενισχύει την αντικραδασμική προστασία του παπουτσιού, για την οποία βέβαια φροντίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό το στρώμα από molded EVA (Ethylene Vinyl Acetate) από το οποίο αποτελείται η ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας, το EVA αποτελεί το κυριότερο υλικό βάσει του οποίου οι μεγαλύτερες outdoor εταιρείες κατασκευάζουν τα παπούτσια τους αφού τα πλεονεκτήματά του είναι αναμφισβήτητα: αδιαβροχοποίηση, αντοχή στη διάβρωση, ευκολία στην επεξεργασία, αντικραδασμικότητα και μόνωση.

 

O εσωτερικός πάτος Ortholite προσφέρει αντιβακτηριδιακή προστασία, στεγνώνει εύκολα και βοηθάει και στην αντικραδασμικότητα του παπουτσιού σε συνδυασμό με την ενισχυμένη με αφρό EVA φτέρνα!O εσωτερικός πάτος Ortholite προσφέρει αντιβακτηριδιακή προστασία, στεγνώνει εύκολα και βοηθάει και στην αντικραδασμικότητα του παπουτσιού σε συνδυασμό με την ενισχυμένη με αφρό EVA φτέρνα!

 

Ήταν προφανές δοκιμάζοντας το παπούτσι σε κάθε είδους επιφάνεια ότι το κύριο βάρος της αντικραδασμικής προστασίας βρίσκεται στο πίσω μέρος (φτέρνα), ενώ μπροστά – αφού δεν υπάρχει και rock plate, όπως σε άλλα μοντέλα – είναι μικρότερη η προστασία αλλά πολύ μεγαλύτερη η ευαισθησία και η αίσθηση του εδάφους. Βέβαια, ο πάτος Ortholite®, αλλά και τα μεγάλα επιθέματα της εξωτερικής σόλας (6 mm) βοηθάνε επίσης αρκετά στην απορρόφηση των κραδασμών, αλλά σίγουρα για τους αθλητές που προσγειώνονται πρώτα με την φτέρνα υπάρχει πολύ ενισχυμένη προστασία.

 

Η εξωτερική σόλα ήταν πάντα το πολύ δυνατό χαρακτηριστικό όλων των εκδόσεων του Speedcross, αφού η σχεδίαση της παρείχε απίστευτη πρόσφυση. Με το Speedcross 4-GTX , η εταιρεία προχωράει ακόμη ένα βήμα, αφού εκτός από την εξαιρετική συμπεριφορά σε λάσπες και σαθρό έδαφος, βελτιώνει αρκετά και το “πάτημα” σε βρεγμένο βράχο ή σκληρό έδαφος γενικότερα. Πώς το καταφέρνει αυτό; Αλλάζοντας τη σύνθεση του μείγματος του υλικού της εξωτερικής σόλας, μικραίνοντας λίγο το πλάτος (αλλά όχι το ύψος που μένει σταθερά στα 6 mm) των επιθεμάτων (lugs), αυξάνοντας κατά 22% την επιφάνεια που καταλαμβάνουν και τέλος τοποθετώντας στην εξωτερική περιμετρική σειρά ολόκληρα επιθέματα και όχι μισά όπως στα προηγούμενα μοντέλα.

 

 Οι βελτιώσεις στην εξωτερική σόλα του Speedcross 4-GTX δυναμώνουν ακόμη περισσότερο την εξαιρετική πρόσφυση που είχε πάντα το Speedcross!Οι βελτιώσεις στην εξωτερική σόλα του Speedcross 4-GTX δυναμώνουν ακόμη περισσότερο την εξαιρετική πρόσφυση που είχε πάντα το Speedcross!

 

Το σκληρότερο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα επιθέματα αυξάνει – σύμφωνα με την εταιρεία - και την αντοχή των επιθεμάτων στην φθορά, κάτι που ήταν ένα μείον στις προηγούμενες εκδόσεις  του Speedcross. Στο διάστημα δοκιμής του παπουτσιού δεν διαπίστωσα φθορές, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά από ένα μεγάλο διάστημα χρήσης θα επαληθεύσουμε την αντοχή του με ένα update στο παρόν άρθρο.  Στο ζήτημα της πρόσφυσης λοιπόν, το Speedcross 4-GTX  είναι στα κορυφαία παπούτσια της αγοράς σε βρεγμένο ή σαθρό χώμα και λάσπες, ενώ βελτιώνει την επίδοση του σε βρεγμένο πετρώδες έδαφος αλλά ακόμη και σε βρεγμένη άσφαλτο που τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος συνήθως έχουν πρόβλημα.

 

 

 

Συμπερασματικά, η Salomon με το Speedcross 4-GTX  βελτιώνει σημαντικά ένα μοντέλο που είναι ουσιαστικά συνυφασμένο με το ορεινό τρέξιμο εδώ και χρόνια. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο επιθετικός και με έντονα χρώματα σχεδιασμός, η εξαιρετική πρόσφυση, η άνεση που παρέχει στο πόδι μας, η αδιαβροχοποίηση σε πιο ξηρά και κρύα περιβάλλοντα με λάσπη, βρεγμένα χόρτα και παγωμένο χιόνι και φυσικά το γρήγορο και αγωνιστικό του προφίλ. Μια εξαιρετική λύση για τον Χειμώνα που έρχεται…

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Salomon στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade. Τo Salomon Speedcross 4-GTX  διατίθεται στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και η τιμή του κυμαίνεται στα  160, ενώ η τιμή για το Speedcross 4 CS είναι 145€ και για το απλό Speedcross 4 130€.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Tecnica Supreme Max 3.0: Σχεδιασμένο για πολλά ξε ...

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 24/07/2017 08:33
  Bάπτισμα του πυρός με 15 χλμ χθες για το SUPREME MAX 3.0. Πρώτες εντυπώσεις σχεδόν άριστες. Τρέξιμο σε ποικιλόμορφο τεραίν (ομαλός μαλακός χωματόδρομος, σκληρό μονοπάτι με πολλές και μυτερές πέτρες, μονοπάτι με πευκοβελόνες). Η σόλα δεν αφήνει να αι ...

  Ολόκληρο...

   
 • Hoka One One 2017: Mafate Speed 2, Clifton 3, Spe ...

  οτι θες, 20/07/2017 15:06
  το speedgoat απλά ακατάλληλο και λίγο βάρκα για τα πετρώδη τερέν της Ελλάδας... η σόλα καταστράφηκε μετά από περίπου 200 χιλιόμετρα συνολικής προπόνησης-αγών ων
   
 • ITRA / ΗΠΑ: Παιχνίδια εξουσίας και Ουδέν Κακόν Αμ ...

  Κωνσταντίνος Χατζηθωμάογλου, 12/07/2017 15:13
  Πολύ καλή ανάλυση Τάκη. Σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης, το κρίνω θετικά, αλλά μένει να φανεί αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ITRA ή του αθλήματος. Οι αξιολογητές θα έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν τον αγώνα μεν αλλά και η ITRA να "εμπορεύεται" ...

  Ολόκληρο...

   
 • Olympus Marathon 2017: "Δεν ξέρω τίποτα"

  Πέτρος Αυτζόγλου, 10/07/2017 12:07
  :-) συγχαρητήρια παλίκαρε!!! Μπράβο και για το άρθρο σου... :-)
   
 • Transpyrenea 2016: Αγώνας διαχείρισης συναισθημάτ ...

  Ζηνοβία Τσιγαρίδου, 06/07/2017 11:58
  Το κείμενο είναι τόσο παραστατικό που επιτυγχάνει να φανταστούμε τη δύσκολη πορεία για αυτό το καταπληκτικό επίτευγμα. Ξεχωριστές στιγμές, μοναδικά αισθήματα, και σίγουρα δε μπορούμε ούτε να ονειρευτούμε το κουράγιο και την προσπάθεια που απαιτεί η ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

FORUM

  • Aγώνες ορεινού τρεξίματος και Διεύθυνση Δασών (2 Δημοσιεύσεις)
  • Για να γελάσουμε και λίγο, στην 5η παράγραφο γράφει: "...κάνουν αλόγιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών προκαλώντας -αν όχι καταστροφή- σίγουρα επιβάρυνση στη βλάστηση διαφοροποιώντας τη σύνθεσ
  • skiritis73
  • 24/07/2017 12:19
  • Suunto Ampit 3 Peak HRM Black (1 Δημοσιεύσεις)
  • IMG_20170720_163631.jpg IMG_20170720_163639.jpg IMG_20170720_163631.jpg Suunto Ampit 3 peak HR Black Σε άριστη κατασταση με όλα τα παρελκόμενα στο κουτι.(Φορτιστης-Ζωνη καρδιακών παλμών) Εξτρ
  • stkark
  • 20/07/2017 22:40
  • πωλουνται (1 Δημοσιεύσεις)
  • παπουτσια north face ultra endurance No 47.φορεμενα μια φορα σε βολτα.και ενα trail bag kalenji 9/14 αχρησιμοποιητο.80e τα παπουτσια και 25e το σακιδιο.εποικινωνια goulasdim@yahoo.gr
  • belles
  • 19/07/2017 21:34
  • Δρομέας... ετών 101! (1 Δημοσιεύσεις)
  • Το μυστικό της Τζούλια Χόκινς . Ατομα σαν την Julia Hawkins τα βλέπουμε σπάνια στην εποχή μας. Το να είσαι 100 ετών και να αποτελείς θαύμα, να έχεις την δυνατότητα να μετακινείσαι και να τρέχεις, ε
  • stibens1967
  • 19/07/2017 16:07

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Solé και Orgué οι νικητές στον 20ο επετειακό …

Solé και Orgué οι νικητές στον 20ο επετειακό Dolomites Sky Race - Ελληνικές συμμετοχές στον αγώνα

Ανέκαθεν ο Dolomites Sky Race ήταν μία πρόκληση για χιλιάδες skyrunners ανά τον κόσμο. Ένας από τους πιο κλασικούς αγώνες βουνού στον κόσμο, με τεράστια παράδοση και ιστο...

Advendure © 2001-2013

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration