Αρχική>Άρθρα>Εξοπλισμός>Παπούτσια>Salomon XA Elevate: Ταχύτητα και προστασία σε σκληρά μονοπάτια


Salomon XA Elevate: Ταχύτητα και προστασία σε σκληρά μονοπάτια

Πριν από παραπάνω από αρκετά χρόνια, όταν ξεκινούσαμε την ενασχόλησή μας με το ορεινό τρέξιμο, οι επιλογές μας όσον αφορά την υπόδηση ήταν πραγματικά μετρημένες στα δάχτυλα. Οι εταιρείες σχετικά λίγες και τα μοντέλα που παρήγαγαν συγκεκριμένα και γενικής χρήσης. Με τον καιρό, οι απαιτήσεις και το κοινό μεγάλωσαν και η εξειδίκευση και σε αυτόν τον τομέα του εξοπλισμού, ανάγκασε την αγορά να δημιουργήσει παπούτσια για όλα τα γούστα και τις ικανότητες. Η κατηγοριοποίηση πια είναι τεράστια: Παπούτσια για συγκεκριμένα τερέν, χιλιόμετρα, εποχή, τύπους δρομέων είναι μερικές μόνο από τις πιο σημαντικές κατηγοριοποιήσεις. Έχοντας δοκιμάσει και τρέξει πια με αρκετά μοντέλα παπουτσιών πολλοί είναι οι φίλοι που μας ρωτάνε: «Καλά, δεν βρίσκετε κανένα κακό παπούτσι?» Η απάντηση είναι απλή: Όχι! Σπάνια θα βρούμε «κακό» παπούτσι, υπάρχουν παπούτσια που πολύ απλά δεν κάνουν για τον καθένα μας ή για αυτό που θέλουμε να τρέξουμε. Σύμφωνοι, κάποια μοντέλα φθείρονται πιο γρήγορα, αστοχίες υλικών πάντα υπάρχουν αλλά αυτά σε γενικές γραμμές αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Για αυτόν τον λόγο οι εταιρείες πια παράγουν αρκετά μοντέλα προσπαθώντας να καλύψουν ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο αγοραστικό κοινό. Μόνο στο επίσημο site της Salomon θα βρείτε 30 (!!!) διαφορετικά μοντέλα για ορεινό τρέξιμο! Στα πλαίσια της εξειδίκευσης αυτής, η Salomon έχει δημιουργήσει δύο μοντέλα διαφορετικά μεταξύ τους παρότι αρκετά παρόμοια στην όψη, τα XA Elevate και Sense Ride, τα οποία δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε σε δύο συνέχειες!

Φορώντας τα XA Elevate το πρώτο που θα διαπιστώσει κάποιος είναι η σκληρή τους αίσθηση η οποία στην αρχή μπορεί να ξενίσει, αίσθηση που είχαμε στην πρώτη 4ωρη προπόνηση στην οποία το είχαμε φορέσει. Από την 2η προπόνηση όμως, το παπούτσι έστρωσε και έδειξε τον πραγματικό του εαυτό: ένα σχετικά ελαφρύ (295 γρ), γρήγορο, προστατευτικό παπούτσι με πολύ καλή πρόσφυση για χρήση μέχρι και ορεινό μαραθώνιο σε σκληρά και τεχνικά ως επί τω πλείστον τερέν.

 

 

Εφαρμογή

Η σχετικά στενή και αγωνιστική εφαρμογή του παπουτσιού θα δυσκολέψει όσους έχουν φαρδύ πέλμα ιδιαίτερα στο μέσο τμήμα του. Γενικά η Salomon έχει στενή εφαρμογή στα παπούτσια της, εδώ όμως ίσως να το παράκανε! Στα δάκτυλα παρόλα αυτά ο διαθέσιμος χώρος είναι αρκετά άνετος, όχι όμως για χρήση σε κάποιον πολύωρο αγώνα πάνω από 8-10 ώρες. Σε γενικές γραμμές δεν θα χρειαστείτε διαφορετικό μέγεθος καθώς το παπούτσι είναι “true-to-size”. Μας άρεσε που δένει ωραία και εφαρμοστά στο πόδι δίνοντας τη δυνατότητα να πατήσουμε πάνω σε πέτρες και βράχια διαβάζοντας το έδαφος με ασφάλεια. Παρόλα αυτά όπως αναφέραμε το πλεονέκτημα αυτό μπορεί για κάποιους να είναι ακριβώς το αντίθετο οπότε δοκιμάστε το με προσοχή πριν το αγοράσετε.Πάνω μέρος

Στο XA Elevate θα βρούμε δύο διαφορετικά είδη αεριζόμενου δικτυωτού υλικού. Στο πίσω και στο μπροστά μέρος πιο μαλακό και στη μέση λίγο πιο σκληρό τόσο για προστασία όσο και για πλευρική σταθερότητα.

 

 

Στο μπροστά μέρος τα δάκτυλα προστατεύονται άριστα από σκληρό πλαστικό ενώ από εκεί ξεκινάει μια λωρίδα προστασίας η οποία φτάνει περιμετρικά μέχρι το πίσω μέρος.

 

 

Στη φτέρνα φέρει άνετο αφρώδες υλικό το οποίο θα προσδώσει άνεση σε αυτό το τόσο κρίσιμο σημείο του ποδιού ενώ το ημίσκληρο υλικό φιλοξενεί στο μέσα μέρος της θα μας προσδώσει την απαραίτητη προστασία και σταθερότητα στις πλάγιες κλίσεις. Χωρίς να είναι πολύ ψηλό σε αυτό το σημείο θα μας βοηθήσει να τρέξουμε γρήγορα όπου χρειαστεί.

 

 

Στα κορδόνια θα βρούμε το γνωστό πλέον σύστημα Quicklace το οποίο έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς! Ο γράφων είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Μπορεί μεν το κορδόνι να μην λύνεται, η εφαρμογή στο πάνω μέρος του ποδιού όμως θέλει προσοχή αφού σφίγγοντάς το πολύ μπορεί να δημιουργήσει ανισότητα στην πίεση.

 

 

Επίσης το διαχρονικό θέμα με την αντοχή των θηλιών από τα οποία περνάει το Kevlar κορδόνι παραμένει ιδιαίτερα αν δεν φροντίζουμε το παπούτσι μετά από κάθε πολύωρη προπόνηση.

Η γλώσσα αρκετά άνετη και αφρώδης θα σας μπερδέψει λίγο στην αρχή για το πόσο πολύ θα πρέπει να σφίξετε το Quicklace αφού μετά από λίγο σίγουρα θα χρειαστεί να το σφίξετε λίγο παραπάνω. Πάνω από τη γλώσσα έχει τοποθετηθεί δικτυωτό ελαστικό υλικό για την προστασία από χώμα και πετραδάκια.


Μεσόσολα

Με το XA Elevate μην περιμένετε αφρώδες και πουπουλένιο cushioning. Αν είστε οπαδός αυτού του είδους προστασίας προτιμήστε άλλο παπούτσι. Η μεσόσολα του XA Elevate είναι κατασκευασμένη από διπλής πυκνότητας EVA συμπίεσης με drop 8mm (17mm μπροστά / 25mm πίσω). Θα σας προστατέψει παρόλα αυτά από οτιδήποτε σκληρό βρείτε στο μονοπάτι. Η σχετικά σκληρή αίσθηση στην αρχή, μετά τα πρώτα τρεξίματα θα δώσει την θέση της στην αίσθηση της απόλυτης προστασίας και άριστης «ανάγνωσης» του εδάφους. Υπεύθυνο για όλα αυτά είναι βέβαια το κλασικό Salomon σύστημα Advanced Chassis το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στη σόλα και στη μεσόσολα και στο XA Elevate είναι υλοποιημένο όχι με κάποιο σκληρό πλαστικό αλλά με ένα πολύ συμπαγές EVA υλικό. Μαζί με το Advanced Chassis η Salomon έχει προσθέσει και ένα rock plate (ProFeel Film) σε όλο το μήκος του πέλματος οπότε η προστασία στο πέλμα παίρνει άριστα!Σόλα

Ένα επιπλέον δυνατό χαρακτηριστικό του XA Elevate. H Premium Wet Traction Contagrip σόλα με «επιθετικής» σχεδίασης τάπες ύψους 5mm παρέχει πολύ καλή πρόσφυση και αντοχή. Η αραιή σχεδίασή τους υπόσχεται καλή πρόσφυση ακόμα και σε λασπωμένο τερέν, κάτι που δυστυχώς δεν καταφέραμε να εξακριβώσουμε μέχρι σήμερα. Σε στεγνό τερέν όλων των ειδών όμως, ειδικά σε σαθρό και πετρώδες η πρόσφυση ήταν πολύ καλή. Η φθορά της έτσι κι αλλιώς μετά από σκληρά βουνίσια χιλιόμετρα σε Πάρνηθα και Υμηττό είναι αμελητέα!Συμπέρασμα

Παρότι το «ΧΑ» στην ονομασία του παραπέμπει σε «λιγότερο τρεξιματικό» παπούτσι (έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που αγοράζαμε XA PROD 3D για τρέξιμο …), εντούτοις το XA Elevate μπορεί να αποτελέσει άνετα  το παπούτσι για τις προπονήσεις σας σε σκληρά και πετρώδη τερέν ή σαν αγωνιστικό παπούτσι για σκληρούς ορεινούς ημιμαραθώνιους ή και μαραθώνιους από πιο έμπειρους δρομείς. Το βάρος, η προστασία, η πρόσφυση και η στενή εφαρμογή συντείνουν σε αυτό. Μία ευχάριστη έκπληξη από την Salomon!

 

 

Μας άρεσε

 • Προστασία στα δάκτυλα
 • Προστασία στο πέλμα
 • Περιμετρική προστασία
 • Πλευρική σταθερότητα
 • Βάρος
 • Διαπνοή
 • Χαμηλό προφίλ
 • Πρόσφυση
 • Εφαρμογή*

Δεν μας άρεσε

 • Η σκληρή αίσθηση στο πέλμα. Ευτυχώς διορθώνεται μετά τα πρώτα χιλιόμετρα
 • Η στενή εφαρμογή για όσους έχουν λίγο πιο φαρδύ πέλμα* 

 

 

 

Χαρακτηριστικά

 • Βάρος: 295 γραμμάρια
 • Προφίλ: 8mm (17mm μπροστά / 25mm πίσω)
 • Κορδόνια: Quicklace
 • Γλώσσα: Αφρώδης
 • Μεσόσολα: Dual Density Compressed EVA, Advanced Chassis, ProFeel Film rockplate σε όλο το πέλμα
 • Σόλα: Premium Wet Traction Contagrip
 • Τιμή: 130€

 

View this photo set on Flickr

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Salomon στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

Website: www.advendure.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • Western States Endurance Run 2018!

  Μάνος Κυριακάκης, 11/07/2018 18:11
  Μπραβο ρε Χαρη ! ωραιος, μας ταξιδεψες και μας εκανες να ζηλεψουμε ! Ευχαριστουμε.
   
 • Επικές στιγμές και ρεκόρ στον 7ο Faethon Olympus ...

  Χρήστος Κατσιρόπουλος, 11/07/2018 09:40
  Πολύ όμορφος αγώνας σε μία πλευρά του Ολύμπου διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συγχαρητήρια στην διοργάνωση, και του χρόνου! Ακούστηκε από δρομείς που έτρεξαν τον αγώνα ότι η διαδρομή του FOM ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες χρονιές, υποθέτω λόγω κ ...

  Ολόκληρο...

   
 • Που πήγε η μαγεία;

  Χαρα Λειβαδιτη, 06/07/2018 12:25
  Ευχομαι να ξαναγυρίσεις στον ολυμπο χωρις αγχος και χρονους να τρεχουν την επομενη φορα και να απολαυσεις κάθε εικονα και αρωμα του βουνου ! και φωτογραφιες !πολλες φωτογραφιες ! Συγχαρητηρια για τον αθλο σου #Χαρα Λειβαδιτη
   
 • Salewa Olympus Mythical Trail: Πλησιάζει η ώρα το ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 02/07/2018 07:54
  Γειά σου ρε Δημήτρη! Ο Μύθικαλ του 2012, ο 1ος που διοργανώθηκε και βέβαια θα μου μείνει αξέχαστος. Δεν ξεχνιούνται εύκολα αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμπειρίες!
   
 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mozart100 2018: Φεστιβάλ Trail Running στην π…

Mozart100 2018: Φεστιβάλ Trail Running στην πόλη των Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής!

To Advendure ήταν παρόν και φέτος στον Mozart100, προσκεκλημένο από την Διοργάνωση και ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Ultra Trail World Tour. Πρόκειται για ένα φεστ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration