Παπούτσια Trail Running - Μια δόση Ιστορίας!

Ο πρόγονος του trail running ήταν το fell running, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, στην Σκωτία, Αγγλία και Ιρλανδία. Από εκεί, αλλά πολύ αργότερα το 1971 συγκεκριμένα, βγαίνει και το πρώτο παπούτσι για trail running, το Walsh PB, με ενισχυμένη πρόσφυση για την εποχή.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αγώνες trail έχουν ξεκινήσει ήδη από το 1905, με το Dipsea Race north στο San Francisco και το περίφημο Pikes Peak Marathon στο Colorado το 1956.

Εκεί, ο μεγάλος Buzz Burrel τρέχει το 1975 με παπούτσια ασφάλτου και συγκεκριμένα το Adidas Olympia. Flat παπούτσι, χωρίς απορρόφηση κραδασμών και χωρίς πρόσφυση.

Με το Western States να αρχίζει να δίνει αίγλη στο άθλημα τη δεκαετία του 1970, γεννιούνται τα πρώτα μοντέλα ειδικά για trail running και είναι από την Nike. Αρχικά το Nike Waffle Trainer (1973) και κατόπιν το Nike Long Distance Vector (LDV) το 1978, το οποίο μάλιστα δόθηκε (μαζί με $10,000 χορηγία) και σε μια ορειβατική αποστολή στο K2 για το πεζοπορικό τμήμα μέχρι το Base Camp για να δοκιμαστεί. Η πρόσφυση πλέον παίζει μεγάλο ρόλο. Πολλοί από τους ορειβάτες, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών της αποστολής, John Roskelley και Rick Ridgeway, φόρεσαν τα παπούτσια για την πεζοπορία 110 μιλίων προς τo Base Camp και αργότερα ανέφεραν στη Nike ότι τα παπούτσια είχαν καλύτερη διαπνοή και ήταν πιο ευέλικτα από τις παραδοσιακές δερμάτινες μπότες πεζοπορίας και τις πολύ πιο άκαμπτες ορειβατικές μπότες.

Αυτό το project οδήγησε στο Nike Lava Dome to 1981, το οποίο ήταν ουσιαστικά μια ελαφριά μπότα πεζοπορίας με χαμηλό κόψιμο και ημι-επιθετικό πέλμα από καουτσούκ. Ήταν και το πρώτο μοντέλο που θεωρήθηκε στην αγορά ως αποκλειστικά trail running παπούτσι και κυκλοφόρησε μαζικά .. το νερό είχε μπει στο αυλάκι ..

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ