Αρχική>Αγώνες>EXTREME>Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure!


Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure! Προτεινόμενο

Αγώνες υπεραπόστασης (ultra) γίνονται στην άσφαλτο, σε ταρτάν και φυσικά στα βουνά (ultra-trail). Υπάρχουν πλέον εκατοντάδες αγώνες στον πλανήτη τους οποίους κάποιος αθλητής μπορεί να επιλέξει και να ζήσει μια σημαντική βιωματική εμπειρία. Στην Αμερική, στην χώρα που ουσιαστικά ξεκίνησε το άθλημα των υπεραποστάσεων, εδώ και χρόνια προχώρησαν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας κάτι εξαιρετικά δύσκολο και συνάμα πολύ προκλητικό. Ένωσαν μια σειρά τεσσάρων ιστορικών αγώνων ultra-trail 100 μιλίων δημιουργώντας το Grand Slam of Ultrarunning,  το οποίο λειτουργεί σαν ένας ξεχωριστός θεσμός, επιβραβεύοντας τους ελάχιστους αθλητές που θα καταφέρουν να τερματίσουν εντός ορίων και τους τέσσερεις αγώνες σε μια χρονιά.

 

Σιγά σιγά τέτοιου είδους θεσμοί άρχισαν να δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 4 deserts races να είναι μια πρόκληση για τους αθλητές που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερεις ultra που γίνονται στο αφιλόξενο περιβάλλον των ερήμων του πλανήτη μας, αλλά και το Ultra-Trail® World Tour που αποτελεί μια σειρά πολύ δημοφιλών αγώνων ultra-trail επίσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη με βαθμολογία και τελικούς νικητές που θα συμμετέχουν σε κάποιους από αυτούς.

 

Τι το κοινό έχουν όμως οι σειρές αυτές; Όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος, αποτελούνται από ομοιογενείς αγώνες, είτε είναι αγώνες ultra-trail σε ορεινό πεδίο, είτε ultra σε ερήμους. Τα τελευταία χρόνια όμως – και πάλι ξεκινώντας από την Αμερική - παρατηρείται μια τάση μεταξύ των αθλητών που συμμετέχουν σε υπεραποστάσεις να δοκιμάζουν σε αγώνες κάθε είδους τερέν, είτε είναι ασφάλτινα ultra είτε σε ορεινό πεδίο. Και μάλιστα, δημιουργούνται και αγώνες μεικτού τερέν, παίρνοντας και αφορμή από την ανάπτυξη των city-trail που όλο και μεγαλώνουν σε μήκος, χωρίς όμως να φτάνουν σε επίπεδο ultra.

 

Με την ιστορική και πανέμορφη διαδρομή του Ευχίδειου Άθλου ξεκινάει το Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure 2017!Με την ιστορική και πανέμορφη διαδρομή του Ευχίδειου Άθλου ξεκινάει το Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure 2017! 

 

Στην Ελλάδα είχαμε πέρσι την απόφαση του ΔΣ του Σπαρτάθλου να προσθέσει στα κριτήρια συμμετοχής του αγώνα το Rodopi Advendurun 100 miler, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς αθλητές που τρέχουν στο βουνό να δοκιμάσουν – και με εξαιρετική επιτυχία μάλιστα – τις δυνάμεις του στην άσφαλτο. Η μίξη συνεχίζεται και βλέπουμε και την αντίθετη φορά, δηλαδή αθλητές που τρέχουν σε υπεραποστάσεις ασφάλτου να δοκιμάζουν σε ultra-trail. Πρόσφατα είχαμε αφιερώσει την photo of the week στον Didrik Hermansen που προερχόμενος από ασφάλτινα ultra κέρδισε το πολύ ανταγωνιστικό TransGrandCanaria 2016!

 

Το Advendure έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό του την περιπέτεια και την υπεραντοχή, κυρίως σε ότι αφορά το ορεινό τρέξιμο αλλά και κάθε είδος τερέν. Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες εντάξαμε στο καλεντάρι μας μια σειρά από σπουδαίους αγώνες ultra ασφάλτου που γίνονται στην χώρα μας, στους οποίους σιγά σιγά θα δώσουμε έμφαση με την αρθρογραφία μας. Στα πλαίσια αυτά πήραμε λοιπόν την απόφαση, σε συνεργασία με τους διοργανωτές κάποιων αγώνων, να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning υπό την αιγίδα του Advendure, αλλά με την καινοτομία να περιέχει αγώνες υπεραπόστασης τόσο ορεινού τρεξίματος όσο και ασφάλτου!

 

Επιλέξαμε τέσσερεις αγώνες, μοιρασμένους κατάλληλα μέσα στην χρονιά, και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ομορφιάς, ιστορικού υπόβαθρου και δυσκολίας, τον Ευχίδειο Άθλο (άσφαλτος), το Olympus Mythical Trail (ορεινό τρέξιμο), το TeRA στα πλαίσια του The North Face® Zagori Mountain Running (ορεινό τρέξιμο) και το Σπάρταθλο (άσφαλτος).

 

Το σκληροτράχηλο Olympus Mythical trail 100K, στο μυθικό βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, αποτελεί τον δεύτερο αγώνα της σειράς!Το σκληροτράχηλο Olympus Mythical trail 100K, στο μυθικό βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, αποτελεί τον δεύτερο αγώνα της σειράς! 

 

H χρονιά που θα ξεκινήσει το Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure θα είναι το 2017, ενώ ήδη η ομάδα του Advendure σε συνεργασία με τους διοργανωτές δουλεύει την προκήρυξη, η οποία θα δημοσιευτεί στις σελίδες μας αλλά και στα web-site των αγώνων μέχρι το τέλος του 2016. Ήδη έχουμε καταλήξει σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά και κανόνες, τα οποία σας παρουσιάζουμε σήμερα:

 

- Η σειρά των αγώνων είναι έτσι μοιρασμένη ώστε να είναι εφικτή και συναρπαστική συνάμα. Άλλωστε, έχουμε δει ήδη παραδείγματα αθλητών που κατάφεραν να ολοκληρώσουν ακόμη και πιο σκληρές τετράδες μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Ξεκινάει με τον Ευχίδειο Άθλο, έναν ιστορικό και πανέμορφο αγώνα που δεν θα “φορτώσει” όμως πολύ τους αθλητές, αφήνει ένα δίμηνο μέχρι το Olympus Mythical Trail και τον πανέμορφο Όλυμπο, ταξιδεύει τον αθλητή σύντομα στο καταπληκτικό Ζαγόρι και στο TeRA με μικρότερη όμως απόσταση και βαθμό δυσκολίας και μετά από πάλι περίπου δυο μήνες τελειώνει με την “μητέρα των μαχών των ultra”, το ιστορικό Σπάρταθλο. Αρχή και τέλος με ασφάλτινα ultra και στο ενδιάμεσο δυο καταπληκτικά ultra-trail σε δυο από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η επιλογή νομίζουμε θα βοηθήσει πολύ και τους διοργανωτές να πλασάρουν στο εξωτερικό την σειρά ώστε να προσελκύσουν ξένους αθλητές.

 

- Οι αθλητές θα συμμετέχουν σε κάθε αγώνα της σειράς με βάση τους κανονισμούς του εκάστοτε αγώνα και φυσικά υπόψη θα λαμβάνονται τα κριτήρια συμμετοχής καθώς και τα όρια συμμετοχής του κάθε αγώνα.

 

Πέτρα, ήλιος, ξημέρωμα σε πανέμορφες κορυφές, αλπικές λίμνες και καταπληκτικά χωριά στο TeRA που αποτελεί τον τρίτο αγώνα της σειράς!Πέτρα, ήλιος, ξημέρωμα σε πανέμορφες κορυφές, αλπικές λίμνες και καταπληκτικά χωριά στο TeRA που αποτελεί τον τρίτο αγώνα της σειράς! 

 

- Στους τρείς πρώτους αγώνες της σειράς ο αθλητής μπαίνει με βάση προτεραιότητα και τους κανονισμούς εγγραφών των αγώνων. Το πρόβλημα που υπήρχε ήταν με το Σπάρταθλο όπου υπάρχει κλήρωση λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για την περίπτωση αυτή θα ισχύσει ότι ο αθλητής θα δηλώνεται στο Σπάρταθλο, θα παραμένει ως επιλαχών μη καταβάλλοντας το αντίτιμο συμμετοχής και αν καταφέρει να ολοκληρώσει τους άλλους τρείς αγώνες κανονικά τότε θα κάνει αίτηση στο ΔΣ του Σπαρτάθλου, θα περνάει από επιλαχών σε συμμετέχοντα και θα καταβάλει το αντίτιμο συμμετοχής του. Στην αρχή της χρονιάς ο κάθε αθλητής που θα συμμετάσχει στην σειρά θα κάνει δήλωση στην ιστοσελίδα του Advendure και θα τρέχει με ειδικό νούμερο σε κάθε έναν από τους αγώνες, παίρνοντας φυσικά κανονικά κατάταξη και σε αυτούς.

 

- Για τους αθλητές που θα ολοκληρώσουν την τετράδα των αγώνων εντός των ορίων της κάθε διοργάνωσης, θα υπάρχει φυσικά εκτός της ηθικής επιβράβευσης με συγκεκριμένο έπαθλο, και οικονομική επιβράβευση η οποία θα γίνεται από το Advendure και τους χορηγούς του Ελληνικού Grand Slam of Ultrarunning by Advendure, επιστρέφοντας στον αθλητή τα ποσά εγγραφής τους στους τέσσερεις αγώνες της σειράς που κατάφερε να ολοκληρώσει!

 

- Θα υπάρχει αμοιβή 1.000 ευρώ για τον πρώτο αθλητή/τρια που μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο βαθμολογίας το οποίο επεξεργαζόμαστε θα ολοκληρώσει τους αγώνες της σειράς. Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση άντρα και γυναίκας μιας και στην εξίσωση θα συμπεριληφθούν χαρακτηριστικά όπως το φύλλο και η ηλικία.

 

Για το κλείσιμο του Ελληνικού Grand Slamm of Ultrarunning δεν θα μπορούσε παρά να έχουμε έναν αγώνα πρόκληση με τεράστιο ιστορικό και διεθνές ενδιαφέρον, το Σπάρταθλον!Για το κλείσιμο του Ελληνικού Grand Slamm of Ultrarunning δεν θα μπορούσε παρά να έχουμε έναν αγώνα πρόκληση με τεράστιο ιστορικό και διεθνές ενδιαφέρον, το Σπάρταθλον! 

 

- Η απονομή των χρηματικών βραβείων και των επάθλων θα γίνεται κάθε Ιανουάριο σε εκδήλωση στην Αθήνα στην οποία θα βραβεύονται και οι νικητές του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το Advendure κάθε Δεκέμβριο (και εκεί θα υπάρξουν αλλαγές που θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο). Στην ίδια εκδήλωση θα γίνεται και η παρουσίαση του Ετήσιου Απολογισμού του Advendure για το Ορεινό τρέξιμο.

 

- Άλλη μια καινοτομία είναι ότι θα υπάρχει αντιντόπινγκ κοντρόλ ΚΑΙ στους τέσσερεις αγώνες της σειράς, για τους αθλητές που θα τρέχουν στο Grand Slam of Ultrarunning by Advendure. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με χορηγούς και με ειδικό εργαστήριο που θα αναλάβει το έργο αυτό με ακριβή τρόπο. Η λαίλαπα του ντόπινγκ μας χτυπάει την πόρτα και έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε πάνω απ’όλα την υγεία των αθλητών και σε δεύτερη μοίρα την ακεραιότητα των αγώνων και της σειράς.

 

Οι υπεραποστάσεις έχουν μπει για τα καλά στην αγωνιστική σεζόν τόσο του ορεινού τρεξίματος όσο και της ασφάλτου. Εμείς σαν Advendure, σε συνεργασία με τις διοργανώσεις που θα συμμετέχουν στο Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning by Advendure προσπαθούμε να σας δώσουμε μια “περιπέτεια” βιωματική. Να ζήσετε μια χρονιά μεγάλων συγκινήσεων και αγωνιστικής έντασης. Να προσπαθήσετε αν αγγίξετε αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο και ενώνει δυο κόσμους που δείχνουν αλλά δεν είναι διαφορετικοί. Είμαστε σίγουροι ότι κάποιοι θα το προσπαθήσετε και θα το καταφέρετε.

 

 

ΥΓ … 1η Απριλίου σήμερα και η παράδοση με το καθιερωμένο Πρωταπριλιάτικο ψέμα του Advendure συνεχίστηκε εμπλέκοντας πολύ κόσμο και διοργανώσεις σε ένα Ελληνικό Grand Slam of Ultrarunning! Δεν είμαστε πάντως μακριά από την εποχή που θα δούμε κάτι παρόμοιο (ή και ακριβώς ίδιο) στην χώρα μας … γιατί όχι άλλωστε; Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και ως φάρσα της Πρωταπριλιάς το Winter Adventure Race (WAR) στον Όλυμπο και έγινε αγώνας πριν συμπληρωθεί  μια χρονιά κιόλας!

 

Καλό μήνα σε όλους και ελπίζουμε να το διασκεδάσατε όσο και εμείς .. και του χρόνου με υγεία!!!

 

Δημήτρης - Τάκης


Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

Website: www.advendure.com

Σχόλια   

 
0 0 # Xristos Pappas 10-04-2016 12:48
Δημήτρη-Τάκη
Εγώ το ξέρω ότι δεν είναι ψέμα (όπως και εσείς).
Οπότε θα τα πούμε εκεί. Καλή δύναμη σε όλους μας.
Ευχαριστώ για την ύλη των ονείρων μου.
Χρήστος
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 0 # Ιωάννης Μπάγιος 01-04-2016 22:08
Λόγω της ημέρας ο Τάκης και ο Δημήτρης μας κάνουν να γελάμε. Τι σκαρφίστηκαν οι αθεόφοβοι !!!!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+8 0 # Δημήτριος Ζαφειρόπουλος 01-04-2016 11:20
Να προσθέσουμε ΑΕΘΛΙΟ και ROUT να το κάνουμε εξάδα; :eek:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+4 0 # Δημήτρης Τρουπής 01-04-2016 12:00
Καλημέρα Δημήτρη, τα Grand Slam παραδοσιακά έχουν 4 αγώνες ώστε να είναι και εφικτά ..... άλλωστε ο Αέθλιος διεξάγεται και κάθε δεύτερη χρονιά...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+15 0 # Χρήστος Κατσιρόπουλος 01-04-2016 10:29
Αντι-ντόπινγκ control.....έ ρε γλέντια.... :D ...εμείς και εμείς θα 'μαστε... :lol:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 0 # Άντζυ Τερζή 01-04-2016 10:54
Χρήστο δίκιο έχεις! Καλή προετοιμασία! Του χρόνου να μπούμε μαζί Ευχίδα να κάνουμε την αρχή!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+6 0 # Δημήτρης Τρουπής 01-04-2016 10:33
Καλημέρα Χρήστο,

Το πρώτο σου Σπάρταθλο μάλλον θα είναι μετά από .. πολύ κούραση!!!! Αλλά δεν έχεις ανάγκη εσύ ... ;-)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+7 0 # Χρήστος Κατσιρόπουλος 01-04-2016 10:37
Παραθέτοντας DimitrisT:
Καλημέρα Χρήστο,

Το πρώτο σου Σπάρταθλο μάλλον θα είναι μετά από .. πολύ κούραση!!!! Αλλά δεν έχεις ανάγκη εσύ ... ;-)

Εννοείται ότι θα έχω ανάγκη....πολύ μεγαλύτερη από άλλους...:)...τ ουλάχιστον δεν θα φοβάμαι το antidoping control... :lol:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+7 0 # ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ 01-04-2016 10:11
Ωραια ιδεα. Για τη συζητηση θετω καποια ζητηματα. Διορθωστε με αν κανω λαθος, το Σπαρταθλον δεν εχει κληρωση για να συμμετασχεις; Δεν τιθεται θεμα οτι το Σπαρταθλον ειναι τρομερος αγωνας, αλλά για grand slam θα εβαζα κατι απο Ροδοπη, αλλαζοντας το σε 3 βουνα 1 ασφαλτο. Τελος, οι 3 αγωνες ειναι 80, 100 και 100 χλμ και με μια Ροδοπη παμε σε ενα 160αρι ενω με το Σπαρταθλον παμε στα 246 που ισως αποκλεισει μεγαλο αριθμο δρομεων για πολλους και διαφορους λογους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
+5 0 # Δημήτρης Τρουπής 01-04-2016 10:31
Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση. Ουσιαστικά θέλαμε να κρατήσουμε την "ισορροπία" μεταξύ των αθλητών που τρέχουν περισσότερο άσφαλτο και αυτών που κάνουν ορεινό τρέξιμο, αλλά επίσης να "φορτώσουμε" τα ultra-trail το καλοκαίρι που είναι η κορύφωση του ορεινού τρεξίματος, ενώ άνοιξη και Φθινόπωρο να έχουμε τα ασφάλτινα. Όντως το Σπάρταθλο ανεβάζει πολύ τον χιλιομετρικό όγκο αλλά αφήνουμε περιθώριο από το TeRA για κάποια ξεκούραση και επίσης ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια δοκιμασία που αφορά πολύ λίγους. Ήδη πάντως έχουμε παραδείγματα αθλητών που έχουν ολοκληρώσει πολύ πιο δύσκολη τετράδα το 2015 (π.χ. Παναγιώτης Μαστροπέρρος).

Όσο αφορά το θέμα της κλήρωσης, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη παράγραφο για το πως μπορεί να ξεπεραστεί. Άλλωστε ελάχιστοι θα φτάσουν να έχουν ολοκληρώσει την τριάδα το καλοκαίρι και να μπουν ως πρόσθετοι στο Σπάρταθλο .. όλα όμως είναι υπο επεξεργασία και οι γνώμες ευπρόσδεκτες .. 
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

 • 10.000 χιλιόμετρα για 100 μίλια – Συνέντευξη με τ ...

  Δημήτρης Τρουπής, 15/06/2018 15:11
  Καλησπέρα Δημήτρη, Το χρονικό όριο είναι στις 30 ώρες. Κομβικό σημείο είναι επίσης οι 24 ώρες αφού εκεί αλλάζει και το χρώμα του buckle που παίρνει ο αθλητής που τερματίζει...(α σημένιο κάτω από τις 24, χάλκινο από 24 - 30) ... ;-)
   
 • Salomon Sense Ride: Ενα προσιτό "SLAB Sense Ultra ...

  Τάκης Τσογκαράκης, 08/06/2018 06:42
  Αν το συγκρίνεις με τα 180 ευρώ (αρχικές τιμές λιανικής και οι δύο) του SLAB Sense Ultra έτσι νομίζω! "Street price" με λίγο ψάξιμο θα τα βρεις και τα δύο φθηνότερα ;)
   
 • Grouse Creek® Lite Tracker, μια καινούργια βουνίσ ...

  Γιώργος Καλλιμάνης, 07/06/2018 17:40
  οποιαδήποτε ομοιότητα με το SAUCONY PEREGRIN 6 είναι εντελώς συμπτωματική; https://www.startfitness.co.uk/saucony-peregrine-6-mens-running-shoes-blue-s20302-2.html
   
 • ΒΡΥΣΕΑΔΑ 2018: Άνοιγμα εγγραφών!

  Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, 31/05/2018 06:43
  O αγώνας των 30 χλμ τι απέγινε;
   
 • FROZEN PEAKS: Νέο φεστιβάλ αγώνων βουνού στο Νευρ ...

  Παύλος Κραγιόπουλος, 29/05/2018 10:54
  Ο Frozen Peaks Panorama 265KM είναι πλέον ο κατά τεκμήριο δυσκολότερος και ποιο απαιτητικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση άψογη σε όλα τα επίπεδα με τους διοργανωτές να λείνουν άμεσα κάθε πρόβλημα ή ανάγκη που παρουσιάστηκε. Οι ...

  Ολόκληρο...

FOLLOW US

Facebook Twitter YouTube RSS Flickr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships…

Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Champ...

Advendure © 2001-2018

Είσοδος or Εγγραφή

Εγγραφή

User Registration